Az Egyesült Államok és Izrael hétfőn megkezdte a szövetségesek eddigi legjelentősebb közös hadgyakorlatát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.24.

Magyarország nem fog támogatni semmi olyan szankciós intézkedést, amely érinti a nukleáris energiát, jelentette ki Szijjártó Péter. 

Átadták a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere felújított állomásait a 3-as metró vonalán.

Az Egyesült Államok és Izrael hétfőn megkezdte a szövetségesek eddigi legjelentősebb közös hadgyakorlatát.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszteri tanácsülés után élőben jelentkezett Brüsszelből, többek között közösségi oldalán. Szijjártó Péter elmondta, hogy sajnos a külügyminiszteri tanácsülésen az idei évben is több szó esik a háború kimeneteléről, mint a béke lehetőségéről. Kiemelte: „Béke kell, béke kell minél előbb”. Elmondta, az már világossá vált, hogy az uniós bizottság már dolgozik egy 10. szankciós csomagon, amelynek a tagállamok döntő többsége a támogatásáról tett tanúbizonyságot. Mint mondta, a felszólalt ukrán kollégája követelte az orosz nukleáris energia szankcionálását. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az elmúlt egy év világos bizonyíték rá, hogy a szankciók nagyobb károkat okoznak nekünk, mint Oroszországnak. Hozzátette: Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergiatermelés mintegy felét teszi ki. Az atomerőmű nélkül nem biztosított Magyarország energiaellátása – mutatott rá. Kijelentette, Magyarország nem fog támogatni semmi olyan szankciós intézkedést, amely érinti a nukleáris energiát. A nemzeti energiaellátás tekintetében nincs semmilyen kompromisszum – húzta alá Szijjártó Péter.

Országos népszavazást kezdeményezett az LMP annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. A kezdeményezést tartalmazó dokumentum leadása után, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elmondta: súlyos válságokat élünk át, és ilyen időkben rendkívül fontos feladat természeti értékeink megóvása és az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése. Mindezen szempontokkal és célokkal ellentétes, hogy a kormány egy politikai döntéssel Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni – fogalmazott a politikus, hozzátéve, ez az ipari tevékenység rendkívül víz- és energiaigényes, miközben kihívásos az ország ellátása ezekkel az erőforrásokkal. Keresztes László Lóránt szerint a kormányzat nem kezelte, kezeli azokat a környezeti kockázatokat sem, amelyet ezen üzemek betelepítése és működése jelent, ráadásul a helyiek megkérdezése nélkül határozott ezen ügyekben, ha pedig az emberek vitatják ezeket a döntéseket, a kormányzat az idegen befektető mellé áll.

Átadták a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere felújított állomásait a 3-as metró vonalán hétfőn, az utasforgalom előtt kora délután nyitották meg a két állomást. Mostantól ismét Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között lehet utazni a metróval.  Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Deák Ferenc téri állomáson, az átadással egybekötött sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „miközben időről-időre politikai viták üthetik fel a fejüket a kormány és a főváros vezetése között, szerintem ezeken túl kell néznünk: stratégiai értelemben, középtávon és hosszú távon is”. Budapest fejlődése, az itteni szolgáltatások színvonalának emelése, az itt élő emberek elégedettsége mindannyiunk közös érdeke – jelentette ki. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: Budapest és a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztése nemcsak a budapestiek, hanem az agglomeráció és az egész ország ügye. Mint megjegyezte, a 3-as metrón naponta félmillió ember utazik. A nemzet fővárosának fejlesztése, nemcsak városi, hanem nemzeti ügy – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Az Egyesült Államok és Izrael hétfőn megkezdte a szövetségesek eddigi legjelentősebb közös hadgyakorlatát, amelyet egy amerikai tisztviselő a szövetségesek eddigi legjelentősebb közös hadgyakorlatának nevezett, több ezer katona, egy tucat hajó és 142 repülőgép, köztük nukleáris képességű bombázók részvételével. A péntekig tartó „Juniper Oak” gyakorlatok célja az amerikai és az izraeli hadsereg közötti integráció demonstrálása és elmélyítése – mondta az amerikai magas rangú védelmi tisztviselő. Bár a gyakorlatok valószínűleg felkeltik Teherán érdeklődését, az amerikai tisztviselő elmondta, hogy nem lesznek iráni célpontok makettjei, és hogy a gyakorlatok nem egy konkrét ellenfél köré összpontosulnak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra törekszik, hogy a Jes Atid vagy a Nemzeti Egység pártot bevegye a kormányába – állította a Ynetnek egy magas rangú politikai tisztviselő. A tisztviselő úgy fogalmazott Netanjahu azért nem fékezte meg eddig a „szélsőségeseket” a kormányában, hogy megteremtse a feltételét annak, hogy Jair Lapid vagy Beni Ganz a következő hónapokban csatlakozzon a kormányhoz, hogy ellensúlyként tudjon szolgálni velük szemben. A forrás szerint Netanjahu várhatóan azt fogja mondani Lapidnak vagy Ganznak, hogy dolgozzanak vele együtt a „józanság” helyreállítása érdekében. A Likud azonban cáfolta Ynet értesüléseit, alig egy órával azután, hogy Netanjahu eleget tett a bírósági végzésnek, és kirúgta kabinetjéből a Sasz vezetőjét, Árje Derit. „Azok a hírek, amelyek szerint Netanjahu felveszi a kapcsolatot Ganzcal vagy Lapiddal, hogy csatlakozzanak a kormányhoz, kitaláció, amely soha nem történt meg” – áll a Likud párt közleményében.

Az új izraeli kormány által előterjesztett reformokat ellenző csoportok közös bizottsága szerint drasztikus intézkedésekkel kell világossá tenni, hogy nem fogadják el „az igazságszolgáltatás elleni támadást”. Több mint 130 hi-tech cég és vállalkozás lépett sztrájkba, hogy tiltakozzon az izraeli igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatására irányuló törvényjavaslat ellen – közölte a kormányt ellenző szervezetek közös bizottsága. „Több mint 130 vállalkozás és cég fog több órán át tartó sztrájkba lépni, figyelmeztetésként az izraeli kormánynak” – áll a vegyes bizottság korábban kiadott közleményében. Azt is közölték, hogy csütörtökön a tüntetések további formái is várhatóak, és hamarosan további részleteket is nyilvánosságra hoznak. Szombat estére Tel-Avivban a kormány elleni tömegtüntetést terveznek, miután az elmúlt három hétben hasonló tüntetéseket tartottak.

Az előző kormány döntése nincs összhangban a status quo fenntartásának politikájával, – közölte Miki Zohár kulturális és sportminiszter, azt követően, hogy minisztériuma bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállítja az Izraeli Sábát projekt rendezvényeinek támogatását országszerte. A közösségi médiában közzétett nyilatkozata során Zohár ugyanakkor hozzátette, hogy a magánfinanszírozású szombati rendezvények továbbra is folytatódhatnak, illetve a kulturális minisztériumtól eltérő forrásokból működő múzeumokat nem áll szándékában bezáratni a sábát idejére. Az említett program, amelyet a maga is vallásos gyökerekkel rendelkező Chili Trooper volt kulturális miniszter kezdeményezett, lehetővé tette a családok számára, hogy hétvégenként ingyenesen látogassák a műemléki helyszíneket, kijelölt múzeumokat.  Az alig egy hónapja hivatalba lépő új kormány eddigi intézkedései nyomán amúgy is pattanásig feszült helyzetben, a döntés olaj volt a tűzre. A minisztérium hivatalos közleménye szerint a miniszter arra utasította hivatalát, hogy vizsgálják felül elődje kezdeményezéseit, beleértve az Izraeli Sábát programot is, amely mivel szombaton zajlik diszkriminálja a szombattartó közösségeket.

Az Európai Unió nem nyilváníthatja terroristacsoportnak az iráni Forradalmi Gárdát addig, amíg erről nem születik bírósági határozat az uniós tagországokban – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve. „Bírósági határozat nélkül erről nem lehet dönteni. Nem tekinthetünk valakit terroristának csak azért, mert nem szeretjük” – mondta. Hozzátette, hogy legalább egy uniós tagállam bíróságának kell ítéletet hoznia, hogy az unió további lépéseket tehessen az ügyben. Az Európai Parlament plénum a múlt héten szavazta meg azt az állásfoglalást, amelyben az áll, hogy az emberi jogok megsértéséért felelős iráni vezetésnek és a békés tüntetések elfojtásáért felelős valamennyi személynek és szervezetnek uniós szankciókkal kell szembenéznie, és a Forradalmi Gárdának szerepelnie kell az Európai Unió terrorszervezeteket felsoroló listáján.

Az európai uniós tagállamoknak és nemzetközi partnereiknek együttesen meg kell próbálniuk mindent megtenni annak érdekében, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve. Hangsúlyozta: „fontos, hogy nemzetközi közösségként mindent megtegyünk annak érdekében, hogy Ukrajna győzzön, és az ukrán népnek újra legyen joga ahhoz, hogy szabadságban és békében éljen”. Annalena Baerbock egyébként nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, miszerint Berlin valóban készen áll-e arra, hogy engedélyezze a világ legerősebb harckocsijának számító Leopard típus Ukrajnába szállítását. A külügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem érkezett még kérés a szövetségi kormányhoz a külföldön értékesített Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne, akkor nem állnának a kezdeményezés útjába.

Ukrajna 17 200 katonát csoportosított a Fehéroroszországgal közös határnál – közölte a fehérorosz állami határbizottság alapján egy helyi lap. A cikk szerint a fehérorosz határnál az Európai Unió szomszédos országai és Ukrajna fegyveres alakulatai mintegy 23 500 főt állomásoztatnak. A legtöbbet, 17 200-at Ukrajna, míg Lengyelország 3 700-at. A testület megállapította, hogy a fehérorosz határ mentén a szomszédos országok folytatják a „vasfüggöny” építését, amely nemcsak helyhez kötött műszaki építményekből és kerítésekből áll, de délen aknamezők is részét képezik. Idén január elsejéig több mint 980 kilométernyi különböző típusú műszaki akadályt építettek ki, ebből Lengyelország 202, Litvánia 553, Lettország 86, Ukrajna 141 kilométernyit – számolt be a határvédelmi hatóság.

Japánnak sürgős lépéseket kell tennie a vészes népességfogyás megállítására, „most vagy soha” – jelentette ki Kisida Fumio miniszterelnök a parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében. „Nemzetünk az utolsó órában van, hogy képes legyen fenntartani társadalmi funkcióit” – mondta a kormányfő. „Olyan kérdés ez, amely nem tűr halasztást” – figyelmeztetett. Kisida azt mondta, hogy a demográfiai politikára fordított költségvetési pénzek megduplázására vonatkozó javaslatokat fog előterjeszteni, és áprilisban egy új kormányügynökség jön létre a demográfiai kérdés kezelése érdekében. A 2021-es évben regisztrált születésszám Japánban soha nem látott mélységbe süllyedt. A 2022-es év adatait még nem tették közzé.

Időjárás:

Ma már csak néhány helyen kell kisebb csapadékra számítani, többnyire szűrt napsütés lesz a jellemző. Este mindenütt lecsökken a felhőzet, ködfoltok alakulhatnak ki. A hőmérséklet jellemzően 4 – 8 fok körül alakul.