Izraelben Benjamin Netanjahu megkezdheti új kormánya megalakítását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.11.13.

Novák Katalin szerint Magyarország közvetíthet a béke érdekében.

Holnapig kaptak haladékot a boltok az árstop bevezetésére.

Izraelben Benjamin Netanjahu megkezdheti új kormánya megalakítását.

Az amerikai elnök pártközi együttműködést szorgalmazott.

Hírek:

A magyar államfő szerint meg kell találni azt a közös nyelvet, amely az ukrajnai háborúban elvezet a mielőbbi igazságos békéhez. Novák Katalin úgy vélte, a helyzet jelenleg törékeny, el kell kerülni a háború eszkalálódását. Mindezt Párizsban mondta, ahová egy nemzetközi békefórumra hívta meg a francia államfő, Emmanuel Macron. Először azonban nem vele, hanem a volt elnökkel, Nicolas Sarkozyvel találkozott. Vele arról beszéltek, hogy Európának és a világnak nagy szüksége van Magyarország híd szerepére. Novák Katalin úgy fogalmazott, a magyarok nemcsak földrajzilag vannak kelet és nyugat, észak és dél között, de értik is a különböző nemzeteket, embereket, és tudnak közvetíteni közöttük.

Az amerikai vezérkari főnök szerint már több mint százezer orosz katona halt meg, vagy szenvedett sebesülést az Ukrajna ellen indított háborúban. Mark Miley hasonló mértékűre teszi az ukrán oldal veszteségeit is. A tábornok egy New York-i fórumon az első világháború példáján keresztül utalt arra, hogy amikor a szembenállók nem voltak hajlandóak tárgyalni egymással, akkor milliók haltak meg. Ha tárgyalással elérhető a béke, akkor azt a lehetőséget meg kell ragadni – fogalmazott Miley. Eközben az oroszok megkezdték kivonulásukat a háború elején elfoglalt dél-ukrajnai Herszonból. Ezt világszerte nagy eredménynek tartják, de óvatosságra is intenek, mondván, meg kell várni, amíg valóban ismét ukrán fennhatóság alá kerül a város.

Az indonéziai Bali szigetén kedden kezdődik a világ 19 jelentős gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport csúcstalálkozója. Az állam- és kormányfők között nem lesz ott az orosz elnök, aki maga helyett külügyminiszterét küldi a megbeszélésre. Szakértők szerint Vlagyimir Putyint így igyekeznek megvédeni az Ukrajna elleni háború miatti támadásoktól. Joe Biden amerikai elnök korábban egyenesen háborús bűnösnek nevezte őt, de az európai vezetők is elkerülnék a találkozót vele. A csoport soros elnökségét betöltő indonéz elnök Putyin mellett az ukrán államfőt is meghívta Balira. Volodimir Zelenszkij azonban a tervek szerint csak videokapcsolaton keresztül vesz részt a tanácskozáson.

Itthon az üzletek holnapig kaptak haladékot az újabb hatósági árak bevezetésére. A fogyasztóvédelmi hatóság azt közölte, hogy csak utána szankcionálják a szabályok megsértését. A kancelláriaminiszter szerdán jelentette be, hogy már a tojás és az étkezési burgonya árát is maximalizálták. Ez azt jelenti, hogy a boltoknak ezentúl a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk ezeket a termékeket. Csakhogy a kereskedelmi szövetség azt kérte, adjanak több időt az átárazáshoz. Emlékezetes, hogy a két érintett termék ára az utóbbi időben jelentősen emelkedett, a tojásé egy év alatt majdnem 90 százalékkal. Szakemberek szerint az új intézkedés nyomán a tojás 25, a krumpli 10 százalékkal kerül majd kevesebbe.

A Magyar Bankholding vezető elemzője úgy véli, a jövő év első hónapjaiban várható az infláció tetőzése mintegy 22-23 százalékon. Suppan Gergely arra számít, hogy így a következő hónapokban még kissé romlik a helyzet, bár az árkorlátozó intézkedések némileg csökkentik a mértékét. Csakhogy a forint gyengülése, az energiaköltségek elszállása és néhány egyéb ok miatt még folytatódnak az áremelkedések. Minderről azután beszélt, hogy a statisztikai hivatal közzétette októberi inflációs jelentését. Ebből az derül ki, hogy továbbra is az energia és az élelmiszerek ára hajtják felfelé a pénzromlást. Az első tíz hónapban átlagosan 12,7 százalékkal emelkedtek az árak, a nyugdíjas-kosár inflációja 13 százalék volt. Szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az árstopok növelhetik az inflációt, miután az ott elszenvedett veszteséget a kereskedők a többi árura terhelik.

A Magyar Orvosi Kamara üdvözölte, hogy a kormány sok éves halogatás után hozzálát az egészségügy átalakításához, de rengeteg problémát látnak. Így reagáltak arra, hogy a reformokról szóló tervezetet néhány napja megkapták véleményezésre. Többek között hiányolják a beteget a középpontba helyező, a betegbiztonságot figyelembe vevő, valamint az intézmények alulfinanszírozottsági problémáit kezelő részeket. Úgy vélik, ha már a kormányzat az egészségügy centralizálása mellett döntött, akkor célszerű lenne következetesen végig vinni. Ám a tervezet szerint nem lesz egységes irányítás és ellátásszervezés, pedig nem szabadna a fenntartók alapján különbséget tenni. Azt is kifogásolják, hogy a javaslatok nem rendezik a köz- és magánellátás viszonyát, holott anélkül nem lehet megoldani az egészségügy problémáit.

A német külügyminiszter felszólította Magyarországot és Törökországot, hogy mielőbb hagyják jóvá Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. Annalena Baerbock úgy fogalmazott, ebben az ügyben nincs szürke zóna, vagyis nem lehet kitérni a döntés elől. Márpedig a magyar parlament hónapok óta halogatja a csatlakozási dokumentum ratifikálását. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arra hivatkozott, hogy az Országgyűlésnek túl sok dolga van jelenleg az uniós kívánalmak teljesítését jelentő törvényjavaslatokkal. Németország az elsők között ratifikálta a csatlakozási kérelmeket. A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket. A német külügyminiszter megjegyezte: az egész tömb biztonsága érdekében fontos, hogy még az év vége előtt zárják le a ratifikáció folyamatát.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy a héten tartott időközi választás végső eredményétől függetlenül készen áll a közös munkára és a kompromisszumra a republikánusokkal. Joe Biden azonban azt is hozzátette, miután a republikánusok a vártnál sokkal kisebb többséget szereztek a képviselőházban, nekik is hajlandónak kell lenniük, hogy együttműködjenek vele. Mint mondta, a voksoláson az amerikai emberek világossá tették, hogy ezt várják tőlük. Úgy vélte, az eredmények jelzik az emberek aggodalmait. Ezek között a növekvő megélhetési költségeket, az infláció csökkentésének szükségességét, a bűnözést és a közbiztonságot említette. Eközben a volt amerikai elnök fontos győzelemről beszélt, de a kulisszák mögött állítólag nem is kissé dühöngött. Donald Trumpnak a helyzet azért különösen kínos, mert sok republikánus őt teszi felelőssé, amiért elmaradt a várt nagyarányú győzelem.

Eközben a volt elnöknek még szembe kell néznie a tavaly januári eseményeket vizsgáló képviselőházi különbizottsággal is. A testület a jövő héten kezdi meg a tanúk meghallgatását és már korábban idézést küldtek Trumpnak is. Sokan őt teszik felelőssé azért, hogy hívei tavaly januárban megtámadták a Capitoliumot, miután a bukott elnök nem volt hajlandó elismerni választási vereségét. Egyelőre nem világos, hogy Trump eleget tesz-e a felszólításnak. Korábbi tanácsadóját, Steve Bannont azonban egy washingtoni szövetségi bíróság 4 hónap börtönre és 6500 dollár pénzbüntetésre ítélte, mert nem tett eleget a vizsgálóbizottság hasonló idézésének. A 9 tagú vizsgálóbizottságnak 7 demokrata párti és 2 republikánus tagja van.

Izraelben az újabb választásokon győztes Likud párt vezetője, Benjamin Netanjahu megkezdheti kormányalakítási tárgyalásait. A parlamenti többség ugyanis őt javasolta miniszterelnöknek. E formális aktus előtt Jichák Hercog államelnök tárgyalt a mandátumot szerzett pártok vezetőivel arról, kit bízzon meg a kabinet létrehozásával.  Egyúttal azt is jelezte, hogy – szavai szerint – „az egész világ aggódik”, amiért a radikális jobboldali Itamar Bengvir is tagja lesz az új kormánynak.  A politikust már 15 éve elítélték az arabok elleni rasszista uszítás miatt. A Likud párt koalíciós tárgyalásokkal megbízott tagja, Jarív Levin kijelentette, hogy gyors megegyezésre törekednek az új kormányról.

Szlovéniában ma tartják az elnökválasztás második fordulóját. Ide két független jelölt jutott. Az ellenzékben lévő jobboldali Szlovén Demokrata Párt támogatja Anze Logart, aki az első menetben a voksok 33,95 százalékával nyert. Ellenfele, a baloldali Natasa Pirc Musar ügyvéd három hete mintegy 27 százalékot szerzett. Az újabb felmérések szerint azonban azóta megfordult a trend és most a baloldali jelölt az esélyes. Szlovéniában az államfő főként reprezentatív, de politikailag fontos szerepet tölt be, megbízatása öt évre szól és legfeljebb egy alkalommal választható újra. Az ország 1991-es függetlenné válása óta ez lesz a hetedik elnökválasztás és az ötödik elnököt választják meg. Borut Pahor előtt, akinek most jár le a második mandátuma, Milan Kucan volt az egyetlen, aki kétszer tölthette be az államfői posztot.

Brazíliában nem történt csalás az elnökválasztáson. Ezt állapította meg a védelmi minisztérium napokban közzétett 63 oldalas jelentése. Közölték, hogy sem ők, sem a több ellenőrző szerv nem talált gyanús momentumokat. A bukott elnök, Jair Bolsonaro korábban többször kételkedett a választás tisztaságában, hívei pedig éppen a hadsereg közbelépését szorgalmazták. Végül a volt elnök bejelentette, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt. Ez azt jelenti, hogy most már véglegesnek tekinthető a baloldali jelölt, a második elnöki ciklusára megválasztott Lula da Silva győzelme.

Budapesten új szakaszához érkezett a Lánchíd felújítása. A héten aszfaltozták az úttestet, tegnap pedig megtartották az első terheléses próbát. Ebben 24 darab 20 tonnás teherautó vett részt. A következő hetekben a kivitelező szakemberei elbontják az elkészült útpályáról a pilonok ideiglenes állványzatát, emellett folytatják a közvilágítás kiépítését, és elkezdik az új kandeláberek kihelyezését. A Lánchidat 18 hónapja zárták le. A hídpályát december közepén visszakapja a forgalom, a járdákon és az aluljárókon azonban még jövőre is dolgoznak a szakemberek. Most még a csatlakozó részeken is folytatódik a munka, elkezdik például a Clark Ádám tér helyreállítását, és az eredeti, nagy körforgalom visszaépítését.

Időjárás:

Ami az időjárást illeti, nincs túl hideg, de ezt a hétvégét a köd uralja. Ez és a rétegfelhőzet egy része napközben is tartósan megmarad. Sokfelé viszont kisüt a nap és csak fátyolfelhők lesznek. Szitálás bárhol előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben 10 és 15 fok között alakul, de estére már nulla 0 és plusz 6 fok közé hűl le a levegő.