Jair Lapid miniszterelnök az Izrael északi részén fekvő Názáret városában találkozott az arab közösségek képviselőivel

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.27.

A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi polgármesterei feljelentést tesznek a kormány „bombás” plakátjai miatt.

Jövőre is ugyanúgy gyógyítunk, mint az idén, mondta Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Jair Lapid miniszterelnök az Izrael északi részén fekvő Názáret városában találkozott az arab közösségek képviselőivel.

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát: hozzon létre egy bizottságot, amely kivizsgálná, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megsérti-e a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt.

Belföldi hírek:

Az Aranybulla olyan morális és erkölcsi iránymutatást adott, amelyet a haza sorsáért felelősséget viselő vezetők sohasem hagyhattak figyelmen kívül – hangsúlyozta Kövér László házelnök a dokumentum kiadásának 800. évfordulója alkalmából szerdán az Országházban rendezett konferenciára küldött üdvözlő levelében. Kövér László úgy fogalmazott, az Aranybulla jelentősége abban is kiteljesedik, hogy évszázadokig megalapozta és biztosította a magyar jogi gondolkodás élő forrását, ösztönözte a párbeszéd és a békés megegyezés keresését, valamint kötelezte az utódokat a nemzet függetlenségének és szabadságjogainak erősítésében. A házelnök kifejezte reményét, hogy a konferencia nemcsak a történészek és jogászok számára tárhat fel új távlatokat, hanem útmutatásul szolgálhat a politikusoknak is, hogy a történeti múlt tapasztalatai révén is keressék a megoldásokat az előttünk álló kihívásokra. Kövér László levelében kitért arra is, hogy egy hónapja kezdeményezte azon törvénytervezet megfogalmazását, amely az Aranybulla jelentőségéről és emléknapjának törvénybe iktatásáról rendelkezik.

A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi polgármesterei feljelentést tesznek a kormány „bombás” plakátjai miatt – közölte a párt fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt. Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester azt mondta: rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt teszik meg szerdán a büntetőfeljelentést. A Budapestet és az országot elárasztó óriásplakátok „a legújabb kormányzati pénzszórás példaképei” – tette hozzá. Az ellenzéki politikus kijelentette: éppen a szankcionált Oroszország az, amely bombát dob az ukrán lakosságra. Az Európai Unió nem vet ki semmilyen szankciót Magyarországgal szemben, sem háborús fenyegetést nem jelent, és csak olyan szankciók vannak érvényben Oroszországgal szemben, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök is megszavazott – mondta. Szaniszló Sándor szerint a „bombás” plakátok teljes mértékig megtévesztik a lakosságot, és elterelik a figyelmet arról a szociális válságról, amelyet „az Orbán-kormány eddigi munkássága okozott”.

Jövőre is ugyanúgy gyógyítunk, mint az idén, mondta Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. A főigazgató elmondta sajnos Magyarország egészségi állapota nem fog javulni, jövőre is ugyanúgy minden intézmény működni fog. Az egyházi kórházak az elmúlt években nagyon komoly állami támogatással megújultak, ám az is igaz, hogy ez a folyamat még egyiküknél sem zárult le. Mindenütt az utolsó fázis megvalósítására várnak. Ehhez források kellenek, amiket az állam megígért, de az is igaz, hogy a költségvetések több éve készültek, és ma már nem annyiért lehet ezeket a munkálatokat befejezni, mint ahogyan egykor tervezték. Abban reménykedünk, jegyezte meg a főigazgató, hogy több kormányzati szereplő is kijelentette, a megkezdett beruházásokat befejezik. Toldy-Schedel Emil azt is elmondta, mindegyik egyházi kórházból lehet oktatókórház, ahogy a Mazsihisz Szeretetkórháza is gerontológiában már elnyerte ezt a címet. Szeretnének becsatlakozni a diplomás nővérképzésbe is, azaz oktatókórházként kívánnak működni, azonban a nővérképzés később fog megindulni, pontosan a gazdasági nehézségek miatt – mondta.

Külföldi hírek:

Az izraeli erők szerdára virradó éjszaka letartóztatták a nábluszi székhelyű Oroszlánbarlang terrorcsoport három tagját, köztük Iyad Nablusit, a meggyilkolt terrorista, Ibrahim Nablusi testvérét – írta az Israel Hayom. Nablusi a Fatahhoz kötődő Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vezetője volt, mielőtt szeptember elején az IDF terrorellenes műveletében likvidálták. Ő volt a felelős több, izraeliek ellen elkövetett terrortámadásért Náblusz környékén, köztük katonák és a József sírját látogató zsidó hívők ellen. Egy nappal korábban az IDF rajtaütést hajtott végre az Oroszlánbarlang főhadiszállásán, megölve annak vezetőjét, Wadie Houh-t, és megsemmisítve robbanóanyag-laboratóriumát. Ez volt az első ilyen rajtaütés, amelyet a hadsereg Júdeában és Szamáriában hajtott végre egy ideje, jelezve, hogy stratégiája a kiterjedt műveletekről a célzott rajtaütésekre változott – olvasható a lapban.

Jair Lapid miniszterelnök az Izrael északi részén fekvő Názáret városában találkozott az arab közösségek képviselőivel, hogy motiválja az izraeli arabokat az urnákhoz járásra, miközben aggódnak az alacsony arab részvételi arány miatt a november 1-jén esedékes választásokon. Lapid Ali Salemmel, a város polgármesterével és 20 arab tanácselnökkel beszélt arról, hogy az arab társadalomnak fontos lenne elmenni szavazni a jövő heti választásokon.„Az arab társadalom sorsáért való felelősségét végső soron az fejezi ki, hogy egy demokrácia része” – mondta Lapid az irodája közleménye szerint. „Ha polgárai nem mentek el szavazni, akkor meg kell érteniük, hogy amit az elmúlt évben kaptak, azt el fogják venni tőlük”. „Az életükről szavaznak, a partnerségről szavaznak”– hangsúlyozta. A jövő heti választásokon három és fél éven belül ötödik alkalommal járulnak az izraeli polgárok az urnákhoz.

Fontos előteremteni a pénzt a klíma- és vízválság okozta problémák megoldására, közgazdasági számítások szerint egy dollár befektetéssel mintegy hat dollárnyi későbbi kártól tudjuk megóvni magunkat – mondta Áder János az ENSZ jövő évi vízügyi konferenciájának előkészítő tanácskozásán New York-ban. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét betöltő volt köztársasági elnök a világszervezet székházában szólalt fel. Rámutatott: „a klíma- és vízválság már itt van, mert bár törekedtünk rá, megelőzni nem tudtuk”. Alkalmazkodni kell hozzá, ehhez globális, regionális és lokális adatokra van szükség a csapadékmennyiség változásától kezdve a felszíni vizek állapotának a felmérésén keresztül a hálózati veszteségek rögzítéséig, hogy látható legyen, mekkora a baj, mit kell tenni és ahhoz mekkora erőforrásra van szükség – közölte.  Úgy vélte: a problémákat meg lehet oldani, a tudás és a technológia megvan hozzá, kérdés, elő tudjuk-e teremteni azokat a forrásokat, amelyek ezt a szándékot tényleges politikai gazdasági cselekvéssé transzformálják.

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát: hozzon létre egy bizottságot, amely kivizsgálná, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megsérti-e a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt az ukrajnai biológiai laboratóriumokban végzett tevékenységük miatt. A tanács tagjainak szétküldött határozattervezet szerint Oroszország az egyezmény VI. cikke alapján hivatalos panaszt nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy Ukrajnában tiltott biológiai tevékenység folyik. Az ügyben csütörtökre hívták össze a BT ülését. Nem sokkal azután, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Ukrajnában titkos amerikai laboratóriumok biológiai hadviseléssel foglalkoznak. Ezt a vádat az Egyesült Államok és Ukrajna tagadta. A határozattervezet felhatalmazná a BT-t, hogy hozzon létre egy 15 tagú bizottságot, amely kivizsgálná az orosz állításokat és november 30-ig jelentést tenne a tanácsnak, valamint az egyezmény részes feleinek a november 28. és december 16. között Genfben megtartandó felülvizsgálati konferencián.

„Azt a taktikát alkalmazzuk, hogy lépésről lépésre vesszük vissza falvainkat, méterenként, kilométerenként haladunk előre” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ukrán elnök közleményében kijelentette, minden nap terroristák ellen harcolnak, akik civileket gyilkolnak, városokat ágyúznak, ukránok életét és sorsát rombolják le. „Ma újabb rakétatámadás történt. Ennek következtében két ember meghalt Dnyipróban. Köztük van egy terhes nő is. Három áldozatot kórházba szállítottak” – jelentette be az elnök. Dnyipropetrovszk megye székhelye ellen szerdára virradóan hajtottak végre az orosz erők rakétatámadást. Egy rakéta roncsai egy benzinkúra zuhantak, ami miatt tűz ütött ki. Előzetesen a város polgármestere legalább két halottról számolt be, egy terhes nőről és egy autómosó-kezelőről. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Fox News-nak adott interjújában azt mondta, hogy az esős időjárás miatt lelassult délen az ukrán hadsereg ellentámadása, de azért halad.

Novembertől a Koszovóban élő szerbek nem használhatják tovább a Szerbiában kiadott rendszámtábláikat, hanem koszovóira kell őket cserélniük- jelentette ki Albin Kurti koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, nem halasztgatják tovább a nyárra tervezett intézkedés bevezetését. A koszovói miniszterelnök eredetileg augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban előbb szeptember elsejére, majd november elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését.  Az intézkedésről szóló hír július végén felháborodást keltett a Koszovó északi részén élő szerbek körében, akik úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében. A halasztás hírére később eltávolították őket, de a helyzet továbbra is feszült maradt. Albin Kurti kedden bejelentette, nem halasztja el a rendszámtáblacserét annak ellenére, hogy nyugati partnerei azt kérték, adjon még tíz hónapot a helyi szerbeknek. Mint mondta, körülbelül tízezer jármű rendszámtábláját kell lecserélni, mert azokat még akkor adták ki, amikor Koszovó Szerbiához tartozott.

Időjárás:

Ma tartósan szürke, borongós időre számíthatunk. Este a borongós területek mérete növekszik. Egyre kevesebb helyen lesz csillagfényes az égbolt. A hőmérséklet jellemzően 16 – 21 fok körül alakul.