Az izraeli biztonsági erők megsemmisítették az “Oroszlánok Barlangja” militáns csoport bomba készítő laborját

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.26.

A rövidesen megépülő debreceni akkumulátorgyár, Európa legnagyobb ilyen üzeme lesz, mondta Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Az LMP a Lovasberény és Nadap közötti állami erdőterület lekerítésének és a vadászati központ építésének azonnali leállítását követeli.

Az izraeli biztonsági erők megsemmisítették az “Oroszlánok Barlangja” militáns csoport bomba készítő laborját.

Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság – jelentette ki miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak.

Belföldi hírek:

A magyarság örökké hősként emlékezik az 1956. október 25-én a Kossuth téren eldördült sortűz áldozataira és az 1956-os szabadságharc és forradalom minden hősére – jelentette ki a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a sortűz 66. évfordulóján, a tragikus esemény Kossuth téri emlékhelyén tartott keddi megemlékezésen. Sömjéni László Géza azt mondta: az Államvédelmi Hatóság és a Partizánszövetség tagjai nem sokkal 11 óra után a kommunista hatalom parancsára lőttek bele abba a békésen ünneplő tömegbe, amely újra át akarta élni október 23. eufórikus felszabadulásélményét. Minderre azt követően került sor, hogy a „legszörnyűbb” kommunista vezetők, Apró Antallal az élen, október 23-án megalakították a Katonai Bizottságot a forradalom letörése érdekében – tette hozzá. Hangsúlyozta: 1956. október 23., amikor a nemzet levetette magáról az idegen hatalom által ráerőltetett rabigát, ikonikus napja a magyar történelemnek. A kommunista vezetők mindent gyűlöltek, ami magyar, és az október 25-én eldördült sortűz iránymutatást jelentett a karhatalom számára, mert utána az országban mintegy hatvan helyen lőttek bele a fegyvertelen békés tömegbe.

A rövidesen megépülő debreceni akkumulátorgyár, Európa legnagyobb ilyen üzeme lesz, mondta Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Mint megjegyezte, vannak, akik tiltakoznak, de ők leginkább csak saját magukat, illetve pártjukat szeretnék fényezni, mondandójuknak semmilyen szakmai alapja nincsen. Debrecenben minden fejlesztés átgondolt, ami azt is jelenti, hogy minden ilyen hasonló döntést megelőz egy környezetvédelmi hatástanulmány is. Így történt ez az akkumulátorgyár esetében is. Mindez világosan leszögezi, hogy semmilyen környezetvédelmi probléma nem merül föl, a város ivóvízkészlete is biztonságban van. Minden beruházás csak és kizárólag a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok mentén jöhet létre, így is segítve a városban élőket. Halász János beszélt a válságról és annak hatásairól is. Véleménye szerint a debreceni turizmus is visszaesett kissé, de ez a szakemberek szerint csak a szokásos téli időszaknak köszönhető. Ami az energiahelyzetet illeti, a képviselő elmondta, Debrecen városa a legnagyobb hazai energiaszolgáltatóval kötött megállapodás értelmében valamivel olcsóbban jut energiához. Igaz, így is jóval többet kell érte fizetni, mint tavaly. A város ennek ellenére viszont igyekszik okosan gazdálkodni.

Az LMP a Lovasberény és Nadap közötti állami erdőterület lekerítésének és a vadászati központ építésének azonnali leállítását követeli. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke kifogásolta, hogy eddig szerinte a nagy tavainkat szállták meg a Fidesz közeli oligarchák, de már az erdőket is kezdik kisajátítani. A két település között mintegy hétszáz hektárnyi állami erdőterületet akarnak lekeríteni a Tradicionális Vadásztársaság kezdeményezésére, amelynek a vezetői között megtalálható volt egy olyan ember is, aki Pintér Sándor belügyminiszter cégét is vezette. A politikus rámutatott: az erdőtörvény értelmében vadaskertet csak gazdasági célú területen lehet létrehozni. Nadap polgármestere is tiltakozott a Natura 2000-es területen megvalósuló beruházás ellen, ami a falu területének 26 százalékát érinti – tette hozzá Schmuck Erzsébet. A párt ezért azt követeli Nagy István agrárminisztertől, hogy azonnal vizsgálja felül a beruházás környezetvédelmi engedélyét és kezdjen tárgyalásokat a területért felelős honvédelmi tárcával.

Külföldi hírek:

Az izraeli biztonsági erők kiterjedt éjszakai hadművelete során a sechemi kaszbában (Palesztin Hatóság területe) megsemmisítették az “Oroszlánok Barlangja” militáns csoport bomba készítő laborját, és likvidálták a 31 éves Wadi al-Houh-t, akit a hadsereg a csoport vezetőjeként és az akció elsődleges célpontjaként mutatott be. Az Oroszlánok Barlangja a felelős számos közelmúltbeli izraeli katonákat és civileket célzó lövöldözős támadásért. Al-Houh felelt a robbanószerkezetek gyártásáért és a fegyverek beszerzéséért a csoport tagjai számára. Éjfél felé a Jamam terrorelhárító egység, a givati felderítők és más erők behatoltak Sechembe, miután a Sabak belbiztonsági szolgálat olyan hírszerzési információkat szerzett, amelyekkel lokalizáltak egy bombagyártó műhelyet és al-Houh-ot. Nem volt súrlódás a palesztin biztonsági szervek tagjaival. Miután az erők behatoltak Sechembe, értesítették a palesztinokat. Hajnali öt óra körül az izraeli erők elhagyták a várost. A palesztinok öt halottról – három az Oroszlánok Barlangja tagja volt -, és legalább 20 sebesültről számoltak be. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. A művelet célja az volt, hogy Sechem ne váljon a terror fővárosa címet kiérdemlő Dzseninné. Az izraeli csapatok letartóztatták a szervezet öt keresett tagját.

Nagy-Britannia legújabb miniszterelnöke, Rishi Sunak politikai pályafutása során határozottan Izrael-párti álláspontokat hangoztatott, és széles körben arra számítanak, hogy folytatja a Konzervatív Párt állhatatos támogatását a zsidó állam iránt, amiért több nagy-britanniai zsidó szervezet is elismerően nyilatkozott róla. „Gratulálunk Rishi Sunaknak, és sok sikert kívánunk neki az új vezetői poszt betöltéséhez” – közölte hétfőn a brit zsidók egyik prominens brit zsidó szervezete, a Board of Deputies of British Jews. „A Képviselők Testülete várakozással tekint a miniszterelnökkel való találkozás elé a lehető leghamarabb, hogy megvitassuk a közösségünket érintő kulcsfontosságú kérdéseket.” A korábbi miniszterelnök, Boris Johnson leváltására idén nyáron kiírt előző vezetői verseny során Sunak azt mondta, hogy büszke arra, hogy Izrael barátja, hogy ellenzi a bojkott, elidegenítés, szankciók (BDS) mozgalmat, hogy támogatja a brit-izraeli szabadkereskedelmi megállapodást, és kijelentette, hogy nem szabad megengedni, hogy Irán atomfegyverrel rendelkezzen. Augusztusban Jeruzsálemet „vitathatatlanul Izrael történelmi fővárosának” nevezte.

Az Európai Unió brüsszeli tisztviselői meghívták a zsidó és muszlim közösségek vezetőit, hogy megvitassák a kóser és hálál vágás kérdését. Az eseményen, amelyet Katharina von Schnurbein, az EU antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja hívott össze, zsidók és muzulmánok vettek részt, akiket aggaszt az állatok élelmezési célú levágásának hagyományos módszerei elleni kétirányú támadás, amely egyes országokban tiltásokhoz vezetett. A jelenlévők szerint mintegy 30 uniós tisztviselő és körülbelül 20 közösségi vezető volt jelen. „Voltak már korábban is olyan ülések az EU-ban, ahol megvédték a sehitát” – mondta Menachem Margolin rabbi, aki a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Szövetséget vezeti. Az állatvédők szerint a sehita és a zabiha, az állatok élelmezési célú levágásának zsidó és muszlim módszere kegyetlen, mivel mindkét módszer kizárja a kábítást az állat nyakának elvágása előtt. A szokások hívei szerint ezek nem okoznak nagyobb szenvedést az állatoknak, mint a gépesített vágási módszerek, amelyeknél nagyobb a meghibásodási arány mellett, kevesebb figyelmet fordítanak az egyes állatokra.

Az Európai Unióban nincsenek első- és másodosztályú tagok – hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök első parlamenti beszédében kedden, amellyel bizalmat kért az alsóházban. Meloni kijelentette: az általa vezetett jobboldali kormány az első helyre a nemzeti érdekek védelmét teszi, és hallatni akarja a hangját az EU intézményeiben. „Aki kérdéseket tesz fel Európáról, nem ellenség vagy eretnek, hanem pragmatikus, aki nem fél kimondani, hogy valami jobban is működhet” – mondta. Ami a migrációs politikát illeti, azt mondta: ne az emberkereskedők válasszák ki, ki léphet be Olaszországba. Elítélte az 1938-as olaszországi faji törvényeket, hangsúlyozva, hogy sohasem állt közel az antidemokratikus rezsimekhez. Magát angolul „underdognak” nevezte, aki „az esélytelenebb helyzetből indult, de minden várakozásra rácáfolt”.

Oroszország megsemmisítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát – közölte Volodomir Zelenszkij ukrán államfő egy berlini konferencián, amelyet az ország újjáépítéséről rendeztek. Az Európai Bizottság és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport közös szervezésű nemzetközi konferenciájára videón bekapcsolódó ukrán államfő kiemelte, hogy nem lehet megvárni a háború végét az újjáépítéssel, hanem minél hamarabb hozzá kell fogni mindannak helyreállításához, amit Oroszország „szisztematikusan lerombolt”. Oroszország „mindent tönkre tesz, hogy nehezebben vészeljük át a telet”, és hogy Ukrajna ne tudja kibontakoztatni gazdasági képességeit – húzta alá Zelenszkij. Mint mondta, az Ukrajnát támogató országok katonai segítségnyújtása már olajozottan működik, de az újjáépítést szolgáló erőfeszítéseket is szervezett mederbe kell terelni. Az együttműködés megszervezésére ki kell alakítani egy „platformot”, és az átláthatóság érdekében az adományozó országok képviselőire kell bízni a helyreállítási alapok felügyeletét.

Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság – jelentette ki miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak. Az új brit kormányfő, akit kedden nevezett ki III. Károly király, a Buckingham-palotában tartott audiencia után, Downing Street-i hivatala előtt tartott beszédében kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el. Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez „nemes cél”, de eközben „történtek bizonyos hibák”. Ezeket „nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak” – fogalmazott a brit miniszterelnök. Liz Truss múlt csütörtökön mondott le, miután jórészt fedezetlen adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást okozott.

Időjárás:

Ma egy melegfront vastagodó felhőzete húzódik az ország fölé. Este elvonul a felettünk lévő frontfelhőzet. A hőmérséklet jellemzően 16 – 21 fok köré emelkedik.