Már több mint egy hónap is eltelt azóta, hogy Izrael legutóbb támadásokat hajtott végre Szíriában

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.22.

Minden körülmény biztosított az október 23-i nemzeti ünnep megemlékezéseinek méltóságteljes lebonyolításához, mondta Kovács Zoltán.

A Magyar Művészeti Akadémia méltó módon emlékezett meg pénteken Jankovics Marcell személyéről és értékelte egyedülálló munkásságát.

Már több mint egy hónap is eltelt azóta, hogy Izrael legutóbb támadásokat hajtott végre Szíriában.

Ausztrália „megújulóenergia-övezetek” létesítését jelentette be szélerőmű-parkok és víz alatti elektromosáram vezetékek kiépítésével.

Belföldi hírek:

Minden körülmény biztosított az október 23-i nemzeti ünnep megemlékezéseinek méltóságteljes lebonyolításához; az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a központi események Budapesten és Zalaegerszegen lesznek – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Az államtitkár – aki az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője – kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök idén rendhagyó módon Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József látogatóközpont új épületének átadó ünnepségén szólal fel. Az ünnepi rendezvényeket ismertetve Kovács Zoltán elmondta, idén is már ma, október 22-én kezdődnek a megemlékezések. A szokásoknak megfelelően délután a műegyetemi emlékműnél kezdődik a megemlékezés, ahonnan a résztvevők együtt vonulnak a műegyetemi ünnepségre. Az egyetemről 16 órakor indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a megemlékezés. Vasárnap, október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással.  Az Országházban 10 és 16 óra között idén is meg lehet tekinteni a Szent Koronát. Orbán Viktor miniszterelnök fél 11-kor tarja ünnepi beszédét a zalaegerszegi Mindszentyneum átadásán.

A szabadság elvont eszméjéért magyarok százezrei adták életüket, a szabadság a vérünkben van, és ezt a harcos szellemet tartjuk ébren, amikor fejet hajtunk annak ragyogó képviselői, 1956 forradalmárai és fegyveres felkelői előtt – mondta a honvédelmi miniszter a tárca és a Magyar Honvédség 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett központi ünnepségen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy 1944-ben a Vörös Hadsereg elérte Magyarország határait, és az ország területe „gigantikus csaták színtere lett”. A fegyveres harcok elültével a kommunista pártvezérek „a Szovjetunió érdekszférájába tartozó országok teljes alávetése érdekében ügyködtek”, amihez „a legaljasabb politikai manővereket, árulásokat és ellenfeleik fizikai megsemmisítését is gátlás nélkül használták”; 1949 augusztusára elérték céljukat, a kommunista többségű Országgyűlés új alkotmányt fogadott el, ami a Szovjetunió 1936-os alkotmányának másolata volt. Hozzátette: ezzel „eljött a rettenet ideje, a gátlástalan elnyomásé, terroré, a jogfosztottságé”. „Ám van egy pont, amikor a szabadság utáni vágy nyílt, vagyis a hősi halált is vállaló harcba fordul át az elnyomók ellen” – emelte ki, hozzátéve, ilyen spontán, a lélek által inspirált harcba fogtak a magyarok 1956-ban.

A Magyar Művelődési Társaság huszonnégy éve alakult, ebből 15 évig Jankovics Marcell volt az elnöke. A Magyar Művészeti Akadémia méltó módon emlékezett meg pénteken személyéről és értékelte egyedülálló munkásságát. Jankovics Marcell elsősorban a filmjeivel gyakorolt hatást. De munkássága nem merült ki csak ebben. Több kiváló kötetben foglalkozott a kultúra mibenlétével, a magyarság értékeivel, hagyományainkkal. A kultúraelmélet tudósát tisztelhetjük személyében, de ellene volt mindenféle elhamarkodott és megalapozatlan, de tudományosnak feltüntetett előítéletnek. Kifejezetten büszke volt magyarságára, és csak a legnagyobbakhoz mérhető az, amit adott nemzetének. A konferencián áttekintették Jankovics Marcell munkásságát és eközben azt a kérdést is teljes súlyával körbejárták, hogy ez a népi- táji – történeti meghatározottságú kultúra jelen van-e, és jelen lesz-e továbbra is a felfogásunkban.

Külföldi hírek:

Már több mint egy hónap is eltelt azóta, hogy Izrael támadásokat hajtott végre Szíriában, amelyek ezt megelőzően igen gyakoriak voltak, nyilvánvalóan azért, hogy megzavarják, hogy Irán légi utánpótlási vonalakat használjon a fegyverek szállítására a térségbeli szövetségesei számára — írja a ynet. A legutóbbi, Izraelnek tulajdonított csapás szeptember 17-én történt, és a damaszkuszi nemzetközi repülőteret célozta. A szíriai média szerint a támadás akkor öt katona halálát okozta. Ez akkor a harmadik Izraelnek tulajdonított csapás volt két héten belülA jelentések szerint Izrael súlyosan megrongálta a repülőteret, amely egy korábbi csapást követően éppen újraindította működését, és megsemmisítette az iráni fegyverraktárakat. Irán azonban ezután kézipoggyászban kezdte el csempészni a precíziós fegyverek alkatrészeit, ami még bonyolultabbá tette a csapásokat. Az izraeli tisztviselők azt állítják, hogy nincs politikai változás, és hogy nem gyakoroltak Izraelre orosz nyomást. Az oroszokkal való koordináció folytatódik, mondják, és Izraelnek megvan a szabadsága, hogy a térségben tevékenykedjen, ha ilyen szükség van rá. Nem hivatalosan több oka is lehet annak, hogy az utóbbi időben nem történtek támadások. Biztonsági tisztviselők szerint Izrael akkor és úgy fog cselekedni, ha és amennyiben jelentős fegyverszállítást észlelnek.

Leégett Németországban szerda este egy egykori hotel, amely ukrán menekültek szállásaként szolgált, a rendőrség politikai indíttatású gyújtogatás gyanújával indított eljárást. A Balti-tenger partján fekvő Gross Strömkendorfban történt tűzvésznek nincsenek sérültjei. A nádtetős épületben 14-en tartózkodtak, amikor a tetőszerkezetben késő este felcsaptak a lángok. A menekültek és az intézményt működtető Német Vöröskereszt (DRK) munkatársai még mindnyájan időben el tudták hagyni a házat, és a tűzoltókkal együtt sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek a környező épületekre. „Borzasztó, hogy az ember megérkezik egy országba, ahol biztonságban van, és hirtelen újra el kell hagynia az otthonát, és át kell élnie a bizonytalanságot”, amely menekülésre kényszerítette – nyilatkozott csütörtökön a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak a szállás ukrán származású vezetője, Andrij Bondarcsuk.

Szlovákia 40 rendőrrel segíti Magyarországot az illegális migrációval sújtott magyar-szerb határ védelmében – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön Roman Mikulec belügyminiszter közlésére hivatkozva. A szlovák belügyminiszter a rendőrök vezénylésével kapcsolatban hangsúlyozta: az illegális migrációra a külső schengeni határok védelme a megoldás, nem pedig a belső határok ellenőrzése. Elmondta: a szlovák rendőrök magyar kollégáikkal vegyes csoportokban teljesítenek majd szolgálatot, missziójuk egyelőre két hónapos időszakra szól. Szolgálatuk időtartamát a két hónap letelte után az aktuális helyzet függvényében felülvizsgálják. Hozzátette: a jövő ad majd választ arra, hogy a külső határok védelmének megerősítéséhez más országok is csatlakoznak-e, hogy annak „legyen értelme.” A szlovák belügyminiszter közlése szerint Pozsony 20-30 rendőrt készül küldeni az EU Határ- és Partvédelmi Ügynökségének megerősítésére is, mert „a Frontexet segíteni kell a külső határok védelmében”.

Gazdák ezrei tüntettek csütörtökön több új-zélandi városban, köztük Wellingtonban is a törvényjavaslat ellen, amely megadóztatná a gazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázokat. A Groundswell New Zealand nevű mezőgazdasági lobbi összesen több mint 50 tüntetést szervezett, több helyen traktorokkal és kisteherautókkal vonultak fel. A szervezők a tervezett adót kontraproduktívnak nevezték, kiemelve, hogy az ellehetetlenítené a vidéki kisközösségeket. A Jacinda Ardern miniszterelnök által is támogatott javaslat szerint a gazdálkodók 2025-től adóznának az üvegházhatást okozó – böfögésből, szellentésből, vizeletből származó – gázok után, az adó mértékét azonban még nem állapították meg. Ardern azt mondta, az állatok tulajdonosai az adók kifizetése érdekében megemelhetnék az immár „környezetbarát termékek” árát. A jobboldali-liberális ACT párt képviselői azzal érveltek a javaslat ellen, hogy az voltaképpen növelné a gázkibocsátást, mert az agrárüzemek a szomszédos országokba települnének, ahol nehezebben tudnák csak megtermelni az élelmiszert.

Ausztrália „megújulóenergia-övezetek” létesítését jelentette be szélerőmű-parkok és víz alatti elektromosáram vezetékek kiépítésével annak érdekében, hogy növelje a nemzeti áramellátó hálózatába betáplált „tiszta” energia részarányát.  Anthony Albanese miniszterelnök klímareformok ígéretével hivatalba lépett kormánya a jövő héten terjeszti be jövő évi költségvetési tervét. A kormány szerdai bejelentése a Munkáspárt Ausztrália nemzeti villamosenergia-hálózatának korszerűsítése és újjáépítésére felvázolt 20 milliárd dolláros „áthuzalozási” programjának az első gyakorlati lépése. „A ‘nemzeti áthuzalozási program’ mindig is arról szólt, hogy munkahelyeket teremtsünk az új energiaiparágakban, tisztább, olcsóbb és biztonságosabb energiát biztosítsunk, és csökkentsük a kibocsátást – ma már pontosan ez történik” – jelentette ki Albanese miniszterelnök a nyilatkozatban. A bejelentés szerint Victoria állam például, ahol a jövő hónapban választások lesznek, 1,5 milliárd ausztrál dollár (947,85 millió amerikai dollár) kedvezményes finanszírozást kap a megújulóenergia-övezetekre (REZ) és a tengeri szélenergia-fejlesztési projektekre.

Időjárás:

Ma szakadozott, északon zártabb felhőzet mellett inkább a déli országrészben lehet némi napsütés. Este az ország északi felén elered az eső. A hőmérséklet jellemzően 16 – 24 fok körül várható.