Bevonják az Izraelbe belépésre jogosító engedélyét a Sechemben tevékenykedő, jelenlegi terrorhullámot vezető “Oroszlánok Barlangja” osztag családtagjaitól

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.17.

A Lynxeknek köszönhetően a magyar honvédség és a magyar védelmi ipar is erősödik, mondta Vauver Viktor, a Magyar Honvédség alezredese.

A kormányoldal azt várja a nemzeti konzultációtól, hogy több millió magyar ember véleménye megváltoztatja az uniós szankciós politikát.

Bevonják az Izraelbe belépésre jogosító engedélyét a Sechemben tevékenykedő, jelenlegi terrorhullámot vezető “Oroszlánok Barlangja” osztag családtagjaitól.

Az otthonában gyilkolták meg orosz katonák Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, miután az visszautasította, hogy részt vegyen egy koncerten.

Belföldi hírek:

A lánctalpas, páncélozott, 30 milliméteres gépágyúval felszerelt gyalogsági harcjárművek, a Lynxeknek köszönhetően a magyar honvédség és a magyar védelmi ipar is erősödik; a magyarul hiúznak nevezett járművek egyike vasárnap délután 16 óráig volt megtekinthető a fővárosban, a Hősök terén – mondta Vauver Viktor, a Magyar Honvédség alezredese. A Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoki irodavezetője arra is kitért, hogy a most Budapesten kiállított Lynx még Németországban készült, a későbbiekben azonban a harcjármű gyártása már Magyarországon fog történni, Zalaegerszegen. Vauver Viktor közölte, hogy a gyalogsági harcjárművet gyártó Rheinmetall 2023-ig 46 darab Lynxet szállít Magyarországra, ahol 2029-ig további 172 darabot gyártanak majd, mindezzel pedig magyar munkahelyeket teremtenek.  Kiemelte, a honvédelmi alap segítségével még az infláció ellenére is „képesek leszünk a haderő fejlesztés folytatására”. Vauver Viktor, a fővárosban zajló haditechnikai bemutató helyszíni koordinátoraként beszámolt arról is, hogy a Hősök terén az érdeklődők a Lynx mellett találkozhattak például a török gyártású szállító járművel, a Gidránnal is.

A kormányoldal azt várja a nemzeti konzultációtól, hogy több millió magyar ember véleménye kikényszerítheti az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika megváltoztatását – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István kiemelte: a kormánypártok kötelezettségnek tartják a nemzeti konzultációt, hiszen kormányzásuk elején megígérték, hogy a Magyarország jövőjét hosszú távon érintő ügyekben ki fogják kérni az emberek véleményét. Ez így volt a Covid kezelése és a migráció ügyében is, most pedig „itt van ez a szankciós rendszer”, amely egyértelműen tönkreteszi az európai gazdaságot – mondta. Közölte: a nemzeti konzultációtól azt várják, hogy „több millió magyar ember véleménye kikényszerítheti a szankciós politika megváltoztatását”. „Egyben biztos vagyok, hogy ha több millió magyar ember kifejti a véleményét a szankciókkal kapcsolatban azt nem tudja figyelmen kívül hagyni Brüsszel” – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója. Szerinte a brüsszeli elit „egy buborékban ül”, nem veszi észre vagy nem akarja tudomásul venni, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók „fordítva sültek el”.

Épületszigetelési program kidolgozását javasolja az LMP évi 600 milliárd forintos kerettel – erről a párt társelnöke beszélt a pártja által indított zöld konzultáció részeként. Schmuck Erzsébet azt mondta, a kormány által a szankciókról indított nemzeti konzultáció egyrészt „átverés, porhintés”, hiszen az unió által szabott energiaszankciókat Magyarország is megszavazta, másrészt, mert az energiaválságot nem a szankciók okozzák. A kormány nemzeti konzultációja az LMP szerint a felelősség elhárítása. Az ellenzéki politikus kiemelte, ha hosszú távú megoldást szeretnénk, akkor csökkenteni kell az energiafüggőséget és át kell térni egy másfajta energiapolitikára. Schmuck Erzsébet jelezte, azért indította el pártja a zöld konzultációt, hogy lehetőséget adjon az embereknek annak kifejezésére: zöld fordulatot akarnak. Ismertetése szerint a zöld konzultáció öt kérdést tartalmaz, amelynek egyike az ingatlanok épületszigetelésére vonatkozik. A politikus szerint az épületszigetelés és az ingatlanok „mélyfelújításával” összefüggésben „komoly tartalékok vannak”, és – ha megvalósul – komoly energiamegtakarítást lehet elérni.

Külföldi hírek:

A Beni Gantz védelmi miniszterrel tartott biztonsági helyzetértékelés végén úgy döntöttek, hogy bevonják az Izraelbe belépésre jogosító engedélyét a Sechemben tevékenykedő, jelenlegi terrorhullámot vezető “Oroszlánok Barlangja” osztag 164 családtagjától, jelentette a 12-es csatorna reggel. ,,A sechemi polgári lakosság szívében bujkáló terroristáknak tudniuk kell, hogy személyazonosságuk ismert a biztonsági rendszer előtt” – mondta a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló COGAT vezetője, Ghasszán Alian vezérőrnagy. ,,Az általuk választott terrorizmus útja a családjukra is hatással lesz, akik nem fognak tudni Izraelben dolgozni.” ,,A biztonsági szerv minden rendelkezésére álló eszközzel a terrorizmus meghiúsításán dolgozik Júdeában és Szamáriában” – mondta Alian vezérőrnagy. A COGAT szóvivője szerint az elmúlt évben több mint 2500 palesztin terrorista hozzátartozójának engedélyét vonták be. A terrorszervezet főleg TikTok-on terjeszti az izraeli erők elleni támadásait, amelyek inspirációként szolgálnak és feszültséget illetve erőszakot gerjesztenek Júdea és Szamáriában valamint Jeruzsálemben. Izrael nyomására a Tiktok szombaton blokkolta a fiókjukat.

Négy halottja és 61 sérültje van egy tűznek, amely szombat este ütött ki az iráni főváros hírhedt Evin börtönében, ahol politikai elítélteket és olyan aktivistákat is őriznek, akiket az elmúlt hetek kormányellenes megmozdulásai során tartóztattak le.  A tüzet néhány óra elteltével eloltották. Washington hangoztatta, hogy Irán felelős az amerikai állampolgárok biztonságáért a börtönben. Az IRNA iráni hírügynökség egy tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy a tűz a büntetésvégrehajtó intézet egy varrodájában ütött ki, miután több csalásért és lopásért börtönbüntetését töltő elítélt összetűzött, majd zavargások törtek ki. Hangsúlyozta egyben, hogy szó sincs fogolylázadásról, és hogy az esetnek nincs köze az országban szeptember közepe óta tartó zavargásokhoz. Szemtanúk szerint mielőtt felcsaptak a lángok, több robbanást lehetett hallani.

Bekéretik Izrael varsói nagykövetét a lengyel külügyminisztériumba azon kijelentése miatt, amelyben a lengyel tárcát hibáztatta azért, mert jelenleg szünetelnek az izraeli fiatalok hagyományos lengyelországi útjai, amelyek a holokauszt történetének megismerését segítik – jelentette be Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes. „Jákov Livne nagykövet a Sobibór náci német haláltáborban történt fogolylázadás 79. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felidézte: az emlékhely az előző években felkeresendő célpont volt a Lengyelországba látogató izraeli fiatalok csoportjai számára „Ma ez, sajnos, lehetetlen a lengyel külügyminisztériumban hozott döntések miatt” – tette hozzá a nagykövet, és szorgalmazta a probléma megoldását. Jablonski Twitter-bejegyzésében sajnálatát fejezte ki, hogy Livne „úgy döntött: a média és nyilvános fellépések útján akar kommunikálni a lengyel külüggyel”. Szerinte az izraeli diplomata félrevezeti a közvéleményt azon okokat illetően, amelyek miatt a szóban forgó utazások szünetelnek. Az izraeli oktatásügyi tárca júniusban függesztette fel a középiskolai diákok lengyelországi utazásait azzal az indoklással, hogy lehetetlenné vált a diákok „helyes és biztonságos tájékoztatása” az utazások során.

Robbanások voltak Harkivban, Kijevben a kora reggeli órákban kétszer is légiriadót rendeltek el, a kínai külügyminisztérium pedig felszólította országa állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát.  Röviddel 11 óra előtt robbanásokat lehetett hallani Harkivban. A városban és térségében légiriadó van. A robbanások okáról és esetleges következményeiről egyelőre nincs hír.  Ugyancsak vasárnap, röviddel hét óra után már a második légiriadót rendelték el Kijevben, miután a szirénák először hajnalban szólaltak meg. A városvezetés felszólított mindenkit, hogy sürgősen vonuljon óvóhelyre. Délelőtt 11 óráig nem érkezett jelentés arról, hogy támadás érte volna az ukrán fővárost. Szombaton még egész Ukrajnára kiterjedő légiriadót rendeltek el, mert további támadásoktól tartottak. Az ukrán fegyveres erők vezérkara vasárnapi összefoglalója szerint az ukrán fegyveres erők 300 orosz katonát semmisítettek meg az elmúlt 24 órában. Számításuk szerint Oroszország 65 ezer katonát veszített az Ukrajna elleni invázió kezdete óta.

Az otthonában gyilkolták meg orosz katonák Jurij Kerpatenko ukrán karmestert, miután az visszautasította, hogy részt vegyen egy koncerten, amelyet a megszálló oroszok szerveztek Herszonban – írja a Guardian az ukrán kulturális tárca információi alapján. A koncertre még október 1-én került sor az elfoglalt városban, az oroszok célja vele hivatalosan a béke előremozdítása volt. Az est során a tervek szerint fellépett volna a Gileya nevű kamarazenekar is, ám annak vezetője, Kerpatenko kategorikusan megtagadta, hogy a szereplésével legitimálja az eseményeket. Mivel nem működött együtt, az ukránok szerint az oroszok agyonlőtték a művészt, aki a Mikola Kulish Zenei és Drámai Színház vezető karmestere is volt. A gyilkosságot az ukrán és a nemzetközi művészi körök képviselői is egyöntetűen elítélték, sokan most a külföldön élő vagy külföldre menekült orosz művészeket szólítják fel, hogy végre ők is emeljék fel a hangjukat a megszállás borzalmai ellen.

Terrortámadást követett el az egyik FÁK-tagország két állampolgára szombaton az oroszországi Belgorod megye egyik lőterén, tizenegy ember meghalt, tizenöten megsebesültek – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a terroristák lőfegyverrel nyitottak tüzet egy lőgyakorlat során olyan egység tagjaira, akik kijelentették, hogy részt vennének az Ukrajna ellen indított orosz „különleges katonai műveletben”. „A lövöldözés következtében tizenegy ember halálos sebet kapott. További tizenöt ember különböző fokú sebesülésekkel szállítottak egészségügyi intézménybe , ahol minden szükséges segítséget megkapnak” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a két terroristát válaszlövésekkel agyonlőtték. A helyszínen jelenleg a rendvédelmi szervek dolgoznak.

Időjárás:

Ma szikrázó napsütéses, nyugodt időjárás alakul ki. Este sem érkezik változás, marad a felhőtlen, csillagfényes idő. A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok köré emelkedik.