Erőszakos összecsapások törtek ki az izraeli biztonsági erők és a palesztinok között nem sokkal a ros hásáná bejövetele után

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.27.

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, mondta Gulyás Gergely.

Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni.

Erőszakos összecsapások törtek ki az izraeli biztonsági erők és a palesztinok között nem sokkal a ros hásáná bejövetele után.

Az olasz belügyminisztérium hétfőn közzétett adatai azt mutatják, hogy az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta jobboldali tömörülésnek sikerült szilárd többséget szereznie.

Belföldi hírek:

A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A sajtófőnök ismertetése szerint Giorgia Meloni miniszterelnök-jelöltnek Orbán Viktor azt írta, a Fratelli d’Italia párt sikere azon konzervatív-keresztény értékeknek a győzelme, amelyek „együttműködésünk és barátságunk alapját is képezik”. Orbán Viktor utalt az orosz-ukrán háborúra is, szerinte ilyen kihívásokkal teli időszakban a kiszámítható partnerségek jelentősége különösen felértékelődik. „Várakozással tekintek jövőbeli együttműködésünk elé, országaink és Európa békéjének megőrzése, az európai gazdaság újraindítása és az energiaválság enyhítése érdekében” – írta a pártelnöknek Orbán Viktor.

A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően. Amikor az orosz agressziót elítéljük és az erre adott válaszként bevezetett, szerintünk teljesen téves energetikai szankciókat kritizáljuk, jól látjuk, hogy ezek együttes következményeként jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent – mondta Gulyás Gergely. Kiemelte: „ez a gyakorlati következménye azoknak a nagy európai vitáknak, amelyek a háborúról és különösen a háborúra adott energetikai szankciókról zajlanak”. Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn.

A Demokratikus Koalíció által létrehozott árnyékkormány hétfőn megtartotta első ülését – jelentette be Kálmán Olga, a testület szóvivője.  A részleteket Molnár Csaba EP-képviselő, árnyék-kancelláriaminiszter ismertette, aki úgy fogalmazott, hogy a kormány egy évtizedek óta nem látott megélhetési válságba kergette Magyarországot. Az árnyékkormány ezért kilenc pontból álló határozatcsomagot fogadott el, amelyben többek között azt javasolja, hogy 2023. június 30-áig se a gázt, se az áramszolgáltatást ne lehessen kikapcsolni azoknál a lakossági fogyasztóknál, akik nem tudják kifizetni a rezsijüket.

Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke. Vukovich Gabriella azt mondta: a tízévenkénti népszámlálás pillanatképet ad az országról, bemutatja milyenek a magyarok, például, hogy milyen viszonyok között élnek, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk. A válaszadás azért is különösen fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket, képet adnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, információval szolgálnak új vállalkozások létrehozásához, és – most először – energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálják – ismertette a KSH elnöke. Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy az idei lesz az utolsó „hagyományos” népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

Külföldi hírek:

Erőszakos összecsapások törtek ki az izraeli biztonsági erők és a palesztinok között vasárnap este Kelet-Jeruzsálemben, nem sokkal a ros hásáná bejövetele után, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A randalírozók tűzijátékot lőttek a határrendőrség erőire Szilwan negyedben. Szintén összecsapásokra került sor a főváros A-Tur negyedében. Az egyik videón egy lángoló erkély látható. A katonai rádió szerint terroristák házi készítésű robbanóanyagokat dobtak a szamáriai Dzsenin közelében lévő katonai ellenőrzőpontra, miközben Aviv Kochavi vezérkari főnök a közelben lévő csapatokkal ünnepelte az újévet. Sérülés vagy kár nem történt. A 12-es csatorna riportja vasárnap arról számolt be, hogy Sabtáj rendőrfőkapitány a terrortámadások miatti aggodalomból felszólította a lőfegyvertartási engedéllyel rendelkezőket, hogy hordjanak magukkal fegyvert az ünnep alatt.

Több ezer haszid zsidó gyűlt össze Ukrajna Uman nevű városában az éves rendes zarándoklatra annak ellenére, hogy a hatóságok arra kérték őket: a háborúra tekintettel idén maradjanak távol. A zsidó újév alkalmából minden évben tömegek járulnak a haszid zsidóság egyik legfontosabb alakja, Nachmann rabbi sírjához. Az 1810-ben elhunyt, ultraortodox irányzatot alapító Nachmann maga kérte híveitől, hogy a zsidó újév idején látogassák meg a sírját. – Imádkozunk majd Istenhez, hogy mentsen meg minket – mondta egy izraeli zarándok, Yaniv Vakhnin az AFP hírügynökségnek. – Remélhetőleg Ukrajna megnyeri a háborút, mivel Nachmann rabbi itt van eltemetve, és ez megvédi az országot. Az izraeli miniszterelnök, Jair Lapid az életveszélyre tekintettel arra kérte hazája polgárait, hogy ne menjenek Umanba, és Izrael ukrajnai nagykövetsége hasonló figyelmeztetést adott ki. Umant a háború kezdetén korábban több orosz rakétacsapás érte.

Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését – jelentette ki Szijjártó Péter magyar a külgazdasági és külügyminiszter. A politikus a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Közgyűlésének plenáris ülésén szólalt fel Bécsben. Hangsúlyozta, hogy miközben az Európai Unió a recesszióba tart, nagyon komoly energiaellátási gondokkal küzd, nem létezik energiapiac. Az energiaárak jelenleg az égbe szöknek, miközben a kelet-nyugati ellátási láncok megszakadtak. Ebben a helyzetben megnövekszik a nukleáris energia jelentősége. Kiemelte, világossá kell tenni, hogy nukleáris energia nélkül nincs biztonságos energiautánpótlás, nincs megfizethető energia Európában. A nukleárisenergia-kapacitások csökkentik a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben. Magyarországnak több mint 40 éves nagyon pozitív tapasztalata van a nukleáris energia felhasználása terén. „Az energia előállításának ez a formája olcsó, fenntartható, ami nélkül elképzelhetetlen lenne elérni vágyott céljainkat” – mondta.

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bízik abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját – jelentette ki a PiS szóvivője a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke miniszterelnök lesz. A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. „Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania” – tette hozzá. Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini „oroszbarát álláspontokat foglalnak el”. Fogiel „az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak” nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök „olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné”.

Az olasz belügyminisztérium hétfő délelőtt közzétett adatai azt mutatják, hogy az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta jobboldali tömörülésnek sikerült szilárd többséget szereznie a parlament mindkét házában, támogatottságuk 43,8 százalék között mozog. A Matteo Salvini vezette Liga 8,8 százalékon, a Hajrá Olaszország! pedig 8,1 százalékon teljesített. Az Enrico Letta vezette baloldali koalíció 26,2 százalékot ért el. Váratlan meglepetést hozott az Ötcsillag Mozgalom eredménye, amelynek vezetését Giuseppe Conte vette át a közelmúltban, akinek sikerült a párt népszerűségét visszaemelnie 15,3 százalékra. Az Élő Olaszország és az Akció párt szövetségéből létrehozott centralista erő a szavazatok 7,8 százalékát megszerezte meg. Az olaszországi választások kimenetelét óriási médiafigyelem övezte. A választások estéjén az Olasz Testvérek párt eredményváró rendezvényén négyszáz újságíró várta a hajnalban felszólaló Giorgia Meloni rövid értékelő beszédét. „Az urnazárást követő első exit poll eredmények már egyértelműen tükrözik az olaszok politikai üzenetét, miszerint a jobbközép erőkbe és az Olasz Testvérekbe vettették bizalmukat. Végre olyan kormánya lehet Olaszországnak, amely a választópolgárok akaratát tükrözi” – örvendezett Meloni.

Egyre jobban eluralkodik a pánik Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be. Az intézkedés elleni hangok az ország távol-keleti térségeiből is érkeznek: egy szibériai városban egy férfi lőtte agyon a helyi toborzóiroda egyik tisztjét. Hétvégén azonban a Grúzia és Azerbajdzsán határán fekvő Dagesztánra is kiterjedtek a demonstrációk: a régió fővárosában több mint száz embert tartóztattak le, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Oroszország észak-kaukázusi régiójából, Dagesztánból, Mahacskalában legalább száz embert tartóztattak le vasárnap a hatóságok. A közösségi oldalakra felkerült felvételek szerint a nők a rendőröket vették üldözőbe, miután azok le akarták tartóztatni a rendbontókat. A mintegy nyolcezer fős Endirei faluban az utat is elzárták az orosz hatóságok elől, miután 110 férfit hívtak be harcolni. A Moszkvától mintegy 80 kilométerre fekvő Rjazany városában egy férfi akarta felgyújtani magát egy buszpályaudvaron, azt kiabálva, „nem akarok Ukrajnában harcolni”.

Időjárás:

Ma egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja éri el hazánkat. Mindenütt felhős marad az ég, bár időről-időre szakadozottabbá válik a felhőtakaró, ki-kisüt a nap is. Este átmenetileg felszakad a felhőzet, de összességében felhős égbolt lesz jellemző. A hőmérséklet jellemzően 15 – 21 fok körül alakul.