Jáir Lapid izraeli miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén felszólalva támogatását fejezte ki az izraeli-palesztin konfliktus kétállami-megoldása mellett

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.23.

Navracsics Tibor a KDNP parlamenti képviselőcsoportjában folytatja képviselői munkáját.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány bürokratikus eszközökkel nehezíti a rászorulók tűzifához jutását.

Jáir Lapid izraeli miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén felszólalva támogatását fejezte ki az izraeli-palesztin konfliktus kétállami-megoldása mellett.

Az áram után a földgáz árát is korlátozhatják Németországban.

Belföldi hírek:

Navracsics Tibor a KDNP parlamenti képviselőcsoportjában folytatja képviselői munkáját. A területfejlesztési miniszter csütörtökön a közösségi oldalán számolt be erről. Azt írta: köszöni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti képviselőcsoportjának, hogy tagjai kivétel nélkül amellett szavaztak, hogy a KDNP-frakció tagja lehessen. A KDNP szerdán tartotta ülésszakkezdő frakcióülését Balatonalmádiban. Navracsics Tibor 2006-tól 2014-ig, majd a 2022-es választás után is a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának tagjaként politizált, a 2006-2010-es ciklusban frakcióvezetőként.

A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel és vagyonukról nem rendelkeztek – közölte a Legfőbb Ügyészség. 63 esetben a pártként működés megszűnését kérik kimondani, tíz pártot pedig megszüntetnének. Emlékeztettek: a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény alapján a bíróság az ügyészség indítványára – a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával – megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet. Az ügyészség indítványára a bíróság megállapítja a párt megszűnését, ha tevékenységével felhagy és vagyonáról nem rendelkezik. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint az idei országgyűlési választásokat követően a főügyészségek elvégezték a két egymást követő országgyűlési választáson jelöltet nem állító pártok kiszűrését, ennek alapján 73 párt esetében merült fel az ügyészi perindítás indokoltsága, 63 párt ellen pedig már benyújtották a keresetet, hogy a bíróság mondja ki: a párt működése megszűnt.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány bürokratikus eszközökkel nehezíti a rászorulók tűzifához jutását. A kormány megnehezíti az amúgy is nehéz helyzetben lévők életét, „bürokratikus buktatókat állít fel nekik”, hogy minél kevesebben jelentkezzenek tűzifáért – mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke. Felidézte: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón bejelentette, hogy még a fűtési szezon kezdete előtt igényelhető lesz tíz köbméter téli tüzelő az állami erdőgazdaságoktól. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy Tállyára negyven településről érkeznek olyan igénylők, akik előre regisztráltak e-mailben, ugyanis személyesen is le kell adniuk a tűzifaigényüket. Varju László hozzátette, aki nem tud előzetesen regisztrálni vagy nem tudja vállalni az utazást, az kimarad. Egy felelős kormány válságkezelő programmal, adó- és áfacsökkentéssel, mindenki számára elérhető támogatásokkal segítené az embereket – jelentette ki az ellenzéki politikus.

További két embernél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában a múlt héten, ezzel 77-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált esetek száma. Az NNK azt közölte csütörtökön, hogy az új fertőzöttek – egy 25 és egy 38 éves férfi – otthonukban elkülönítve tartózkodnak, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél vizsgálatot végez – tették hozzá. Jelezték azt is, hogy a betegség a nyirokcsomók duzzanatával és nem specifikus tünetekkel kezdődik, mely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is – hívták fel a figyelmet. Azt kérték, hogy ha valaki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz.

Külföldi hírek:

Jáir Lapid izraeli miniszterelnök csütörtökön az ENSZ Közgyűlésén felszólalva támogatását fejezte ki az izraeli-palesztin konfliktus kétállami-megoldása mellett, közölték magas rangú izraeli tisztviselők a Walla híroldal szerint. Ez az első alkalom, hogy Lapid miniszterelnökként nyilvánosan támogatja a kétállami-megoldást. Az izraeli tisztviselők hangsúlyozták, Lapid világossá teszi, hogy egy palesztin állam létrehozása biztonsági intézkedéseket kell magában foglaljon Izrael számára. 2017 óta ez az első alkalom, hogy egy izraeli miniszterelnök nyilvánosan támogatja a kétállami-megoldást. Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök még 2009 májusában tartott beszédében támogatását fejezte ki mellette. A későbbiekben többször is megismételte támogatását, többek között az ENSZ-ben is, de Donald Trump volt elnök 2017-es hatalomra kerülése óta mellőzi a témát. Az izraeli tisztviselő azt mondta, Lapid úgy döntött, hogy a november 1-jei választások előtt világossá teszi álláspontját a kétállami-megoldással kapcsolatban, mert úgy véli, hogy ez „az őszinteség része, amelyre a politikusok részéről szükség van… hogy elmondják, mit képviselnek, és merre kell az országnak haladni.” Megjegyezte, Lapid jelenleg nem tervezi, hogy találkozzon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és úgy látja, a béketárgyalások a közeljövőben nem folytatódnak.

Az orosz ellenzék tiltakozásra szólított fel Vlagyimir Putyin elnök ellen, aki elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását. Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt. „Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe” – üzente a börtönből Navalnij, az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videofelvételen. Azt hangoztatta: „Emberek százezreit akarja bemocskolni Putyin ezzel a vérrel”. A „különleges katonai művelet” február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésén videóüzenetben elmondott beszédében arra szólította fel a világ országait, hogy a világszervezet állítson fel rendkívüli bíróságot, amely „igazságos büntetést” szab ki Oroszországra, és megfosztja vétójogától az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Zelenszkij nem sokkal azt követően mondta el beszédét az ENSZ-ben, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges katonai mozgósítást jelentett be, és ismételten atomfegyver alkalmazásának lehetőségével fenyegetőzött országa megvédése érdekében. „Ukrajna ellen bűncselekményt követtek el, és igazságos büntetést követelünk” – hangoztatta az ukrán elnök. Zelenszkij kijelentette, hogy „5 feltétele van a békének, amelyek nem képezik alku tárgyát.” Ezek között szerepel az orosz agresszió megbüntetése, Ukrajna biztonságának és területi épségének helyreállítása, valamint biztonsági garanciák. Sok küldött álló ovációval fogadta az ukrán elnök felszólalását az ENSZ Közgyűlésében.

Az áram után a földgáz árát is korlátozhatják Németországban, a pénzügyminisztérium külön munkacsoportot alakított a szabályozás előkészítésére – jelentették csütörtökön német hírportálok. A beszámolók szerint Christian Lindner pénzügyminiszter – a kormánykoalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata (FDP) párt elnöke – a napokban egy úgynevezett gázárfék munkacsoport megalakítására adott utasítást. A miniszter indoklása szerint igen nyugtalanító, hogy a földgáz drágulásából fakadó gondok „lavinaként” zuhannak rá a német gazdaságra, a kis-, és középvállalkozások, illetve az ipar és a kereskedelem védelmére eddig megtett intézkedések viszont nem kellően gyorsak és kiterjedtek. A munkacsoport feladata az újabb lépéseket megalapozó koncepciók kidolgozása. A földgáz drágulása „romboló hatású”, amivel szemben fel kell lépni, amíg nyugtalan a piac – fejtette ki Lindner egy minisztériumi értekezleten.

A nagy kínai beruházások biztosíthatják, hogy Magyarország, a recesszióba hajló európai környezetben egyfajta kivételként, továbbra is növekedési pályán tudja tartani a gazdaságát – közölte Szijjártó Péter. A minisztérium közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlése alkalmával tárgyalt Vang Jivel, és áttekintették a kétoldalú együttműködés és a geopolitikai helyzet legfontosabb kérdéseit. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország sokat profitál a kölcsönös tiszteletre és előnyökre épülő együttműködésből Kínával, ezért nemzeti érdeke ennek fenntartása. Példaként hozta fel, hogy Magyarországra 2020 után idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás, a napokban indul meg az ország valaha volt legnagyobb, 3000 milliárd forint értékű beruházása, amelyet ugyancsak egy kínai vállalat hajt végre Debrecenben. Tudatta, a kínai külügyminiszter biztosította afelől, hogy a kelet-ázsiai országban nagyra értékelik a versenyképes beruházási és stabil politikai-gazdasági környezetet, ezért továbbra is ösztönözni fogják a kínai vállalatokat, hogy Magyarországra európai gazdasági hídfőállásként tekintsenek.

Thomas Bach elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nevében bocsánatot kért az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolókat ért terrortámadás ötvenedik évfordulóján tartott Tel-Aviv-i megemlékezésen. A német sportdiplomata beszédében hangsúlyozta, hogy a müncheni támadás az olimpiai mozgalom történetének egyik legsötétebb napja volt, és támadás volt az olimpiai játékok és annak értékei ellen. „Minden, amit az olimpiai játékok képviselnek, összetört ötven évvel ezelőtt az izraeli olimpiai csapat elleni szörnyű támadással” – mondta Bach, aki elnézést kért azért, mert sok évbe telt, mire a NOB méltó módon emlékezett meg az áldozatokról. „Őszintén sajnálom azokat a fájdalmakat és gyötrelmeket, amiket mi okoztunk” – tette hozzá.

Időjárás:

Ma még többfelé hűvös, de már kissé enyhülő idő várható. Este többnyire felhős, fátyolfelhős égbolt várható. A hőmérséklet jellemzően 15 – 19 fok körül alakul.