Yacov Hadas-Handelsman: Magyarország az egyik legélhetőbb, és legbiztonságosabb hely a zsidók számára

Magyarország az egyik legélhetőbb, és legbiztonságosabb hely a zsidók számára

 

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv-nek beszélt a közelgő nagyünnepekről, és a két ország kapcsolatáról.

 Ros hásáná és jomkipur kapcsán a nagykövet elmondta, ez minden zsidó, minden izraeli számára kiemelkedő ünnep, az ősök hagyománya. Ami azért is fontos, mert nem csak a vallásosok életében kiemelkedő, ilyenkor mindenki számvetést készít. Az emberek meglátogatják egymást, sokat beszélgetnek egymással.

 Yacov Hadas-Handelsman az 5782-es évet értékelve megjegyezte, mindenki számára váratlan volt az orosz-ukrán háború, ami mindenkit, így természetesen Izraelt is érintette. Feladat volt kimenekíteni, egyrészt a háborús területeken élő izraelieket, másrészt Izrael állam segítséget adott a hozzájuk érkező menekülteknek, legyenek azok zsidók vagy nem zsidók. Mind az izraeli külügyminisztérium, mind a háborús konfliktus szomszédságában lévő országokban működő izraeli nagykövetségek is sokat tettek a menekültek megsegítése érdekében. A háború, a menekültek kérdése nagyon sok energiát elvitt mindenkitől, nem beszélve arról, hogy mindeközben egy komoly gazdasági válság van kialakulóban. Ugyanakkor minden nehézség ellenére Magyarország és Izrael gazdasági kapcsolatai folyamatosan fejlődnek, aminek még a koronavírus járvány sem vetett gátat.

              A nagykövet reményét fejezte ki abban, hogy a járvány lecsengésével visszatér az élet. Számos programot igyekeznek megvalósítani, amit a pandémia miatt kellett elhalasztani. Most már az idei Zsidó Kulturális Fesztivált is tudta támogatni a nagykövetség, és ez, ha minden igaz, folytatódni is fog. Voltak sportprojektek is, példának okáért az a kiállítás, amit a Puskás Aréna mellett állítottak fel. Ebben megmutatták a magyar zsidó sportolók munkásságát, azt hogy mi mindent tettek ezek a nagyszerű emberek Magyarországért. Mindezek mellett a tablókon szerepeltek például azok a magyar focisták is, akik a 90-es években játszottak Izraelben, sokat hozzátéve az izraeli labdarúgás fejlődéséhez. Nagyon sokan megnézték ezt a kiállítást, amelyik most hamarosan Debrecenben lesz majd látható. Az Izraelben focizó magyar labdarúgók kapcsán elmesélte Yacov Hadas-Handelsman, hogy a követség fogadást adott az izraeli úszóválogatott tiszteletére, amire meghívták többek között az egykori focistákat is. Érdekes volt látni, hogy a mai úszók milyen csodálattal tekintettek a magyar focistákra.

              A két ország közötti kapcsolatok a felsőoktatás területén is fejlődnek. A remények szerint például egyre több izraeli diák fog a hazai orvosi egyetemeken tanulni. A művészeti felsőoktatásban is újból virágzik az élet a két ország között, például a zeneakadémisták már megint folyamatosan járnak egymáshoz, és koncerteznek.

              A két ország közötti kapcsolatokat illetően a nagykövet megjegyezte, Izrael tisztelettel van Magyarország iránt, hiszen a magyar kormány a nemzetközi fórumokon továbbra is kiáll Izrael mellett, minden alkalommal hangsúlyozva, hogy Izrael államnak joga és kötelessége megvédeni saját polgárait.

              Magyarországot az EP-ben többször is kritizálták, számos alkalommal az antiszemitizmus növekedését jegyezték meg. Ezzel kapcsolatban Yacov Hadas-Handelsman kiemelte, voltak olyan esetek valóban, amikor a nagykövetség felemelte hangját, kritikát fogalmazott meg, ezt a későbbiek során is meg fogja tenni, ha úgy érzi. Azonban, véleménye szerint, bár az egyedi esetek fontosak, de mégis globálisan kell nézni a kérdést. Az Európai Zsidó Kongresszus, amelyik nemrégiben Budapesten tartotta rendezvényét, végzett egy kutatást, amiben azt kérdezték az Európában élő zsidóktól, mely számukra a legélhetőbb, legbiztonságosabb ország. Ennek eredménye, hogy Magyarország az egyik legélhetőbb, és legbiztonságosabb hely a zsidók számára, hazánkat csupán Olaszország előzi meg. Számos dologra kérdeztek rá, a közlekedésre, az utcán való megjelenésre, a kóser ellátásra, a válaszok pedig egyértelműek voltak. Visszatérve az egyedi esetekre, egy eset is sok, azokra is oda kell figyelni. Az antiszemitizmus elsősorban a zsidók problémája, hiszen őket érinti, azonban a társadalom egészéé is. Az antiszemita szavakat, gondolatokat, ahogy a történelem bebizonyította, tragikusabb események követik, ezt kell elkerülni. Ám mindezek ellenére, ahogy a kutatás is megmutatta, Olaszországban és Magyarországon érzik a legnagyobb biztonságban magukat a zsidók, legyenek azok öltözködésükben is láthatóan zsidók, vagy nagyon hangos izraeli turisták, akik egyébként nagyon nagy örömmel jönnek Magyarországra, különösen az ünnepek alatt.

köszönöm az interjút : Breuer Péter