Szlávik János: a Heti TV Pirkadat című műsorában az influenzáról, a koronavírusról, és más fertőző betegségekről.

Egy erősebb influenzajárvány jöhet

 

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az influenzáról, a koronavírusról, és más fertőző betegségekről.

 

A szakember legelőször a várható influenzajárványról beszélt. Mint elmondta, Európában eddig mindig úgy vizsgálták a járvány lehetséges mértékét, hogy a megelőző tavaszi, a déli féltekén látható adatokat elemezték. A mostani eredmények azt mutatják, hogy például Ausztráliában, Új-Zélandon erősen megugrott a járványban megbetegedettek száma. Ez várhatóan jelentős hatással lesz az őszi-téli európai adatokra is. Ebben az az érdekes, tette hozzá, hogy az elmúlt két évben alig volt jelen az influenza, nyilvánvalóan elsősorban a koronavírus és az abból adódó zárlatok miatt. Most azonban egy erősebb influenzajárvány jöhet, erre fel kell készülni, például úgy, hogy az októbertől kapható influenza elleni védőoltást is egyre többen felveszik. Ami a koronavírust illeti, Szlávik János elmondta, akár lehet egyszerre is a covid és az influenza vakcinát beadatni. Most került Magyarországra az a koronavírus elleni védőoltás, ami már az omikron változat ellen is hatásos. Azonban azt is tudni kell, ez egy ismétlő oltás, azaz csak azok vegyék fel, akiknek ez lenne a harmadik, negyedik vagy ötödik oltás. Minden félreértés elkerülése érdekében Szlávik János kijelentette, az omikron variáns veszélyes, természetesen leginkább az oltatlanokra. Külön beszélt a szakember az oltástagadókról, hozzátéve, eddig a világban összesen tizenegy milliárd vakcinát adtak be, semmilyen adat nem támasztja alá az oltástagadók által korábban terjesztett rémhíreket. Szerencsére ma már nem is lehet hallani róluk. Ám ami a legfontosabb a főorvos szerint, mindenki menjen el az oltópontokra, és igenis vegye fel az oltást.

Szlávik János beszélt a HPV vakcináról is, ami egy kötelezően felajánlható oltás. Ezt minden fiatal lánynak és fiatal fiúnak is fel kellene vennie. Elsősorban azoknak, akik még nem kezdtek el nemi életet élni.

              A szakember elmondta, továbbra is figyelmet fordítanak a HIV fertőzöttekre, elsősorban azért, mert a hazai adatok is azt mutatják, egyre többen vannak az AIDS végstádiumosok, és a betegségben meghaltak. Mindez annak a következménye, hogy a koronavírus járvány miatt is, meg azért is, mert mindenütt már együtt tudunk élni a betegséggel, kevesebben mennek el szűrésre, pedig, ha időben felismerik a betegséget, akkor ez egyszerűen gyógyszerrel is kezelhető.