Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai összesen huszonöt keresett személyt tartóztattak le a múlt éjszaka

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.08. reggelén

A 2022-es év az aszályról szól, és fel kell készülni arra, hogy az ideihez hasonló szárazság rendszeresen visszatérhet, mondta Áder János volt köztársasági elnök.

Országos átlagban továbbra is csökkenést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai összesen huszonöt keresett személyt tartóztattak le a múlt éjszaka.

A lakossági áramra vonatkozó ártámogatási tervet fogadott el szerdán az osztrák kormány.

Belföldi hírek:

A volt köztársasági elnök szerint a 2022-es év az aszályról szól, és fel kell készülni arra, hogy az ideihez hasonló szárazság akár két-, három- vagy ötévente is megismétlődhet Magyarországon. Áder János erről a Budapesti Corvinus Egyetemen beszélt a Magyarország szerepe a globális fenntarthatósági és klímacélok elérésében című tantárgy részeként tartott hétfői előadásában. A klímaváltozás hatásainak mintegy 80 százalékát a vízen keresztül lehet érezni; magyar kutatók már a 1990-es években arra figyelmeztettek, hogy a Kárpát-medencében az éghajlatváltozás hatásai sokkal hamarabb és sokkal erősebben fognak jelentkezni, mint a kontinens egyéb részein – jelezte.

A következő évtizedben akkor lehet nyertes Magyarország, ha munkaalapú társadalomból tudásalapú társadalommá válik – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konferenciáján. György László közölte: ennek érdekében a kormány megduplázta az egyetemek finanszírozását, megerősítették a szakképzési rendszert, 30 százalékkal növelték a szakképzésben dolgozó oktatók bérét, ösztönözték a felnőttképzést és a gyakorlati szakmai képzést, illetve a következő időszakban 2700 milliárd forint jut a felsőoktatás fejlesztésére. A politikus hangsúlyozta, hogy a program a tudás alapú társadalom megteremtésének céljához illeszkedik. A megvalósítása segít abban, hogy Magyarországot a közepes jövedelmű országok “csapdájából kimentsük” és a fejlett országok táborába vezessük – hangoztatta.

Az LMP arra szólítja fel a kormányt: sürgősen nyújtson plusztámogatást a szociális intézményeknek a megnövekedett rezsidíjak kompenzálására, ne várja meg, hogy az intézmények bezárjanak. A párt azt is elvárja a kabinettől, hogy készítsen vészforgatókönyvet arra az esetre, ha mégis bezárnának például idősotthonok – mondta Hohn Krisztina, az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője. A politikus bírálta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Rétvári Bencét, mert szerinte az LMP kérdéseire csak sablonos válaszokat ad. Ahogy Hohn Krisztina fogalmazott, mindez „csak blabla, semmi értelme nincs”. Így nem tudható, mi lesz azokkal az idősekkel, akiknek az otthonukat jelentő intézményt nem lehet nyitva tartani a jelenlegi rezsidíjak mellett. Hohn Krisztina sérelmezte azt is, hogy az ellátók fenntartótól függően eltérő normatívát kapnak. Szerinte szakmai szervezetekkel kellene megtárgyalni, hogy az egyes intézményeknek – fenntartótól függetlenül – mekkora normatívára van szükségük. A politikus az otthonápolási díj emelését is szükségesnek tartja – mondta -, hiszen a számlák növekedése ezen jogosultakat is sújtja.

Országos átlagban továbbra is csökkenést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján. Azt írták: a vizsgált városok többségét stagnálás jellemzi, de Eger, Győr, Kecskemét és Nyíregyháza esetében csökkenést mértek. Hozzátették: jelentős növekedést egyik vizsgált városnál sem találtak. A koronavírus koncentrációja Kecskeméten, Győrben és Zalaegerszegen a mérsékelt, a többi 19 vizsgált településen az emelkedett kategóriába sorolható.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként az éjszaka razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain. Az Etzion Regionális Dandár területén a biztonsági erők letartóztattak nyolc keresett személyt, akiket terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsítanak. Továbbá lefoglaltak egy pisztolyt három tárral és egy M-16-ost. Ajzarijában az erők lefoglaltak 6000 sékel készpénzt is, amit a gyanú szerint terrorista tevékenység finanszírozására szántak. Sechem városában elkoboztak egy M-16-ost és letartóztattak egy terrorista tevékenységgel gyanúsított személyt. A Menase Regionális Dandár területén lévő Jamun faluban tüzet nyitottak az izraeli csapatokra, akik viszonozták a lövéseket. Az Efráim Regionális Dandár területén lévő falvakban és Kalkília városában az izraeli csapatok lőszert foglaltak le és letartóztattak négy terrorista tevékenységgel gyanúsított személyt. A Binjamin Regionális Dandár területén lévő Szilwad faluban a biztonsági erők letartóztattak öt terrorista tevékenységgel gyanúsított személyt. A Jordán-völgyben lévő menekülttáborban az izraeli erők letartóztattak egy keresett személyt. A művelet során lövéseket adtak le és házilag gyártott robbanóeszközt dobtak az izraeli erőkre, akik viszonozták a tüzet, egy palesztin életét vesztette. Az éjszaka folyamán huszonöt keresett személyt tartóztattak le. A keresett személyeket és a lefoglalt fegyvereket átadták biztonsági szolgálatoknak.

Ukrajna arra sürgette a háború sújtotta országba tartó haszid zsidókat, hogy az orosz invázió miatt idén hagyják ki umáni zarándoklatukat. Minden ros hásánákor izraeliek ezrei vesznek részt az éves zarándoklaton Umánban, ahol a breszlávi Náchmán rabbi, a haszidizmus alapítójának sírja található. A háború és a COVID kitörése előtt évente mintegy 30 000-40 000 zsidó zarándok kereste fel az umani sírhelyet. „Amikor az orosz ellenséges robbantások visszhangja nem áll le Ukrajnában, vigyáznunk kell magunkra” – közölte Ukrajna izraeli nagykövetsége közösségi-bejegyzésében. ,,Kérjük, ne jöjjenek Umánba ros hásánákor, és imádkozzanak, hogy visszatérjen a béke Ukrajnába, és újrainduljon az áldott zarándoklat” – írták. A múlt héten az izraeli külügyminisztérium hasonló figyelmeztetést adott ki, és arra kérte a zarándokokat, hogy ne induljanak útnak „a valós és közvetlen életveszély” miatt. A közép-ukrajnai Umán körzetét kevésbé érintette a háború, de legalább öt támadásról és rakéta becsapódásról számoltak be.

A lakossági áramra vonatkozó ártámogatási tervet fogadott el szerdán az osztrák kormány. Az energiaügyi minisztérium közlése szerint a várhatóan december 1-jétől életbe lépő szabályozás értelmében 2900 kilowattóra éves fogyasztásig a kilowattóránkénti árból a 10 cent feletti rész maximum egyharmadát vagy 30 centet térítene meg az osztrák kormány. A közlemény szerint egyelőre 2024. június végéig tervezik fenntartani a támogatást, amely az árváltozások függvényében körülbelül 3-4 milliárd eurójába kerülne az osztrák költségvetésnek. Az osztrák kormány már a bevezetendő ártámogatás kiszélesítésén is dolgozik, amely a három főnél nagyobb létszámú háztartások megsegítésére irányulna. A kormány adatai szerint 2900 kWh az átlagos osztrák háztartás áramfogyasztásának mintegy 80 százaléka. Az e-Control energiapiaci szabályozó adatai szerint a háztartások fele 2500 kWh-nál kevesebb áramot fogyaszt.

A Szerbia és Törökország közötti kapcsolatok aranykorukat élik, és a két ország gazdasági együttműködése is rendkívül jó – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb államfő szerdán, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A két államfő közös sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic arról beszélt, hogy Belgrád és Ankara is azt szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérné az ötmilliárd eurót, amire jó esély van, hiszen az áruforgalom a tavalyi esztendőben már meghaladta a kétmilliárdot. Hozzátette: török kollégájával minden fontos témáról tárgyalt, például az ukrajnai háborúról és az energiaválságról is. A szerb elnök szerint az előttünk álló tél hideg lesz, de a következő egyenesen „dermesztő”. „Úgy tűnik, senki nem szeretne megoldást. Attól tartok, mindenki a másik oldal vereségét várja, és nem a kompromisszumot keresi. De ha tényleg úgy gondolják, hogy katonai eszközökkel könnyedén legyőzik Oroszországot, akkor számunkra csak az marad, hogy jól felkészüljünk a hideg és a dermesztő télre is”- fogalmazott a szerb köztársasági elnök.

Az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra, valamint intézkedések meghozatalát, köztük a villamosenergia-felhasználás kötelező uniós csökkentésére csúcsidőben, illetve a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeinek felső határának bevezetését – közölte Ursula von der Leyen, a testület elnöke Brüsszelben szerdán. Ursula von der Leyen kifejtette, az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésével az EU csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, melyet – mint mondta – Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború finanszírozására használ. Közölte, az Európai Bizottság javaslatot fog tenni a villamos-energia megtakarítására az áramfogyasztás csökkentése által csúcsidőben. A brüsszeli testület javaslatot fog tenni az alacsony költségű villamosenergiát termelő vállalatok bevételeinek felső határára. Elmondta, mivel az olaj- és gázipari vállalatok is hatalmas nyereséget értek el, az Európai Bizottság szolidaritási hozzájárulást fog javasolni az érintett vállalatok számára. A bevételeket a tagállamoknak a kiszolgáltatott háztartások, és tiszta energiaforrások alkalmazásának támogatására kell fordítaniuk – mondta.

Hamis az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) jelentéstervezete, Magyarország ugyanis nem sérti meg a jogállamiság elveit, az európai értékek nincsenek rendszerszintű veszélyben – jelentette ki Jean-Paul Garraud, a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán. Jean-Paul Garraud aláhúzta, az EP Identitás és Demokrácia nevű frakciója a leghatározottabban elítéli a LIBE-szakbizottság jelentéstervezetében foglaltakat, azokkal ugyanis azt akarják elérni, hogy az Európai Unió Tanácsa újabb kényszerítő intézkedéseket hozzon Magyarországgal szemben. Közölte, az Európai Parlament jövő heti, Strasbourgban tervezett plenáris ülésén az ID frakció egy Magyarország mellett kiálló, alternatív javaslatot terjeszt majd elő.

Időjárás:

Ma eleinte kisebb felhősödésekre kell készülni. Délutántól, estétől számíthatunk nagyobb területen záporokra, zivatarokra. A hőmérséklet jellemzően 22 – 32 fok körül alakul.