Jichák Hercog az izraeli csapat ellen az 1972-es müncheni olimpián végrehajtott palesztin terrortámadás ötvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen mondott beszédet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.07. reggelén

Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a honvédelmi miniszter.

Magyarország 41 ezer adag koronavírus elleni Pfizer vakcinát szállított le Kárpátaljára, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jichák Hercog az izraeli csapat ellen az 1972-es müncheni olimpián végrehajtott palesztin terrortámadás ötvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen mondott beszédet.

Liz Truss volt brit külügyminiszter lett az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

Belföldi hírek:

Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, ez nem változott és a jövőben is így marad – mondta a honvédelmi miniszter, miután tárgyalt Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel a lengyelországi Kielcében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a két ország közötti történelmi szövetségre alapozva, a közös érdekek és értékek mentén Magyarország és Lengyelország kapcsolata a jövőben is képes szoros, erős és hatékony maradni. A miniszter kiemelte, a magyar-lengyel katonai együttműködés kiváló az EU és a NATO és a V4 keretében is, a két országban egyaránt jelentős mértékű haderőfejlesztési program pedig további kooperációra ad lehetőséget. Emlékeztetett arra is, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítéséről a szövetséges államok a madridi NATO-csúcstalálkozón döntöttek, ebben pedig Magyarország jelentős szerepet vállal.

A rossz döntéseket egész Európa megszenvedi, mondta Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában. A politikus elmondta, az első őszi beérkezett számlák is azt mutatják, hogy a magyar kormány jól számolt, amikor azt mondta, hogy a magyar lakosság háromnegyede marad a rezsivédelem alatt, és azok is, akik innen kikerülnek, az úgynevezett lakossági piaci árat fizetik az átlagfogyasztás fölött, ami még így is jóval alacsonyabb, mint a piaci ár.  Az egész világon érezhető az energiaválság valamint a recesszió. Mindezek elsősorban az elhibázott szankciós döntések eredményei. Az teljesen egyértelmű, és ezt a magyar kormány is kifejtette a háború kapcsán, hogy Oroszország az agresszor, és az is nyilvánvaló, hogy valamilyen büntetést kell hozni velük szemben. De az is egyértelmű, hogy a szankciós politika nem vált be. A mostani nehéz helyzetben minden ország, minden kormány más választ dolgoz ki. Magyarországon elfogadtak például egy hétpontos tervet, ami pontosan a magyar lakosság érdekeit szolgálja. Végezetül a rezsivédelmi biztos elmondta, bármennyire is támadja az ellenzék a kormány rezsirendszerét, az teljesen egyértelművé vált, hogy ez működik.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a Fidesz épp most adja el a jövőnket a multiknak – erről tartott sajtótájékoztatót a párt országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté. Aktuális példát is felhozott a politikus, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy egy cég Debrecenben háromezer milliárd forintért fog akkumulátorgyárat telepíteni. Ezzel a beruházással Kanász-Nagy szerint számos probléma van, nincs ütemterve, nem látni a gyár finanszírozását, illetve az sem egyértelmű, hogy a magyar állam mekkora támogatást fog nyújtani a cégnek. A korábbi példákból kiindulva azonban nem kizárt, hogy akár százmilliárdos nagyságú is lehet az állami szubvenció mértéke. A finanszírozási problémákon túl, a környezeti ártalmakat is megemlítette az LMP politikusa, aki elmondta, hogy egy ilyen hatalmas akkumulátorgyár szennyezi Debrecen város környékét, és nagymértékben veszélyezteti az ottani környezetet. A zöldpárt éppen ezért határozottan tiltakozik a beruházás ellen, a párt debreceni szervezete helyi népszavazást is kezdeményez a gyár telepítésével szemben.

Magyarország 41 ezer adag koronavírus elleni Pfizer vakcinát szállított le Kárpátaljára, hogy ezzel is enyhítse a terheket a háború sújtotta Ukrajnában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről bejelentkezve hangsúlyozta, hogy Kárpátalja hármas nyomás alatt áll, mivel a fegyveres konfliktus miatt belső menekültek ezreit-tízezreit fogadták be, adott esetben látják el a sebesülteket, illetve a világjárvány sem enged a szorításából, még ha erről most kevesebb szó is esik. „Annak érdekében, hogy enyhítsünk kicsit ezeken a terheken és segítséget nyújtsunk, 41 ezer Pfizer-vakcina indult útnak a hajnali órákban innen Budapestről ” – közölte délelőtt a miniszter.

Külföldi hírek:

Németország a szabad világ egyik legfontosabb vezetője, és kiáll Izrael államisága és biztonsága mellett, amiért köszönetet és tiszteletet érdemel – jelentette ki Jichák Hercog izraeli államfő Berlinben a német parlamentben. Jichák Hercog az izraeli csapat ellen az 1972-es müncheni olimpián végrehajtott palesztin terrortámadás ötvenedik évfordulója alkalmából a német államfő, a kancellár, az alkotmánybíróság elnöke és a Bundestag tagjainak részvételével tartott megemlékezésen kiemelte: Izrael nagyra értékeli, hogy Németország vállalja a 11 izraeli állampolgár halálával végződő túszdrámáért az olimpiai játékok házigazdájaként viselt felelősséget, és kárpótlást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak. A német-izraeli közös történelemről szólva aláhúzta, hogy Németország „csodálatos otthona” volt a zsidó népnek. A judaizmus évszázadokon át fejlődött, befolyásos, fontos rabbik sora tevékenykedett német földön, akik sok zsidó társukkal együtt hozzájárultak a zsidóság és egész Németország felemelkedéséhez. Németország „mélyen beépült népem DNS-ébe”, de Németország egyben az a hely is, ahol a legsúlyosabb bűncselekményeket követték el a zsidóság ellen – tette hozzá Jichák Hercog.

Aviv Kochavi vezérkari főnök bírálta a palesztin biztonsági erőket, mondván, a terrorcselekmények számának növekedése Júdea és Szamáriában alkalmatlanságuk miatt következett be. A közelmúltbeli riportok a Palesztin Hatóság arra figyelmeztetett, hogy elveszíti az irányítást a terrorcsoportok felett két városban. Az Izraeli Védelmi Erők egy sor halálos terrortámadás fényében, amelyekben 19 civil és katona vesztette életét március közepe és május eleje között, elindította a Hullámtörő-hadműveletet. A letartóztatási akciók közül sok Dzseninre és Sechemre összpontosult, a terrortámadásokat végrehajtó terroristák közül több ezekből a városokból származott. „Mint mindig, a mi tesztünk Izrael polgárainak védelme, küldetésünk a terrorizmus meghiúsítása. E célból minden várost, környéket, sikátort, házat vagy pincét elérünk” – mondta Kochavi. „Tevékenységünk folytatódik, és készek vagyunk arra, hogy szükség szerint fokozzuk”.

Az orosz statisztikai hivatal (Roszstat) szerint 419 ezren hagyták el Oroszországot 2022 első felében, kétszer annyian, mint a tavalyi év első hat hónapjában – közölte az RBC ukrán hírügynökség. Az elmúlt években ez volt az első alkalom, hogy többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek (322 ezer ember). Oroszország hagyományosan vonzó célország az egykori szovjet tagköztársaságok állampolgárai számára. Azonban idén megfordult a tendencia: 369 ezren költöztek ki ezekbe az országokba, és mindössze 295 ezren költöztek be Oroszországba a szóban forgó területekről. A kiköltözők közül közel 80 ezren a szomszédos Ukrajnát választották úti célul, ahol február óta háború zajlik.

Liz Truss volt brit külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő kedden, Boris Johnson eddigi miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56., a 96 esztendős II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke, egyben az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után. Liz Trusst és Boris Johnsont a Londontól több mint 800 kilométerre lévő Balmoralban, skóciai nyári rezidenciáján fogadta az uralkodó. A királynő először elfogadta Johnson lemondását, majd formálisan megbízta Trusst a kormányalakítással. Liz Truss még kedden visszatér Londonba és valószínűleg meg is alakítja új kormányát.

Klaus Iohannis román államfő azt kérte az ország nagyköveteitől, hogy tevékenyen segítsék az ország schengeni övezethez történő csatlakozásának és az uniós igazságügyi monitoring – az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) – lezárásának elérését, amelyeket az ország fő európai céljainak nevezett. Az elnök a román külképviseleti vezetőkhöz intézett üzenetében tért ki erre, ugyanakkor Románia további támogatásáról biztosította Ukrajnát és Moldovát, és történelmi jelentőségűnek minősítette a két európai integrációra törekvő ország tagjelölti státusának elismerését. A román diplomácia éves értekezlete előestéjén Nicolae Ciuca miniszterelnök egy gazdasági konferencián mondott köszönetet Franciaországnak és Németországnak, amiért a közelmúltban jelezték, hogy támogatják Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olaj, a gáz és a szén exportjával – írja a Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) finnországi székhelyű, független kutatóközpont. Az árak meredek emelkedése miatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a fosszilis energiahordozók értékesítésével az ukrajnai háború első hat hónapjában – állapítja meg a Crea. Ez vélhetőleg több, mint amennyit Moszkva a háborúra kiad. A Crea 100 milliárd euróra becsülte a hadiköltségeket.  A fosszilis energiahordozók exportja 43 milliárd euróval járulhatott hozzá az orosz költségvetéshez és az Ukrajna elleni háború finanszírozásához. A kutatók megjegyezték, hogy bár az Európai Unió jelentősen csökkentette az olaj, a gáz és a szén importját Oroszországból az elmúlt hat hónapban, becslések szerint így is mintegy 85 milliárd dollárt fizetett orosz energiahordozókért. A Crea rámutat, hogy az uniós tagországok közül Németország vásárolt a legnagyobb értékben (19 milliárd euró) orosz olajat, gázt és szenet. Globálisan ennél csak Kína fizetett többet (34,9 milliárd euró) az orosz energiahordozókért a szóban forgó időszakban.

Időjárás:

Ma is folytatódik a zömében napos idő. Este változóan felhős égbolt várható. A hőmérséklet jellemzően 21 – 31 fok körül alakul.