Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai ismét razziákat végeztek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.06. reggelén

Porfirije szerb ortodox pátriárka a Karmelita kolostorban átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát.

A civil szervezetek támogatása továbbra is biztosítva van, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként ismét razziákat végeztek.

Liz Truss külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt új vezetőjévé, az Egyesült Királyság harmadik női kormányfőjévé.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát. Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.  A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki „harcol Európa lelkéért”, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek. Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. „Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarországra érkezik gáz, itt a hideg időben is tudnak majd fűteni az emberek, és a magyar ipar, illetve a gazdaság is működőképes marad – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás felidézte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott az orosz féllel, hogy szeptemberben és októberben naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra a Gazprom. „Harminc fokban és kánikulában könnyű fűtésről beszélni, de most már jönnek a hidegebb napok, hetek és hónapok, és majd meglátjuk, hogy azok a politikusok, akik most bennünket minősítenek, a saját házuk táján hogyan tudnak elszámolni, hogyan állnak majd” – fogalmazott az államtitkár. Menczer Tamás felhívta a figyelmet, hogy az éves európai gázfelhasználás mintegy 400 milliárd köbméter, ennek majdnem a fele orosz gáz. Ezért, aki azt mondja, hogy rövid távon az orosz gázt ki lehet váltani, az egész egyszerűen nem mond igazat – jelentette ki.

A civil szervezetek támogatása továbbra is biztosítva van, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta, minden gazdasági nehézség ellenére a civilek hozzájuthatnak az őket megillető forrásokhoz. Október 3-án teszi közzé a NEA a pályázati kiírásait, ezek egy hónapon át lesznek elérhetők, így a szervezeteknek van ideje arra, hogy felkészülten, jó programokkal pályázzanak. Az év végi kiírás pedig azt jelenti, hogy a nyertesek már a jövő év elején hozzájuthatnak a megítélt támogatásokhoz. A személyes találkozók is fontosak, tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince, ezért is kezdenek bele holnaptól egy civil országjárásba, aminek során több megyébe is ellátogatnak. Közel hatvan helyszínen találkozhatnak a civil szervezetek vezetői a NEA képviselőivel, vezetőivel. Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy egy külön program keretében ellátogatnak Olaszliszkára, ahol az ottani zsidó temető ügyeiről lesz szó. Szalay-Bobrovniczky Vince a Horthy szobor körül kialakult botrányról is beszélt. Megjegyezte, ami most a parlamentben történt, az provokáció volt, ami megengedhetetlen. Egy dolog biztos, jelentette ki a politikus, a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia elvét alkalmazza az antiszemitizmussal, a kirekesztéssel szemben.

Üdvözöli és jó döntésnek tartja a közmunkaprogram meghosszabbítását a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Berki Sándor arra reagált, hogy sajtóhírek szerint valamennyi kormányhivatal pluszpénzt kapott az augusztus 31-ével záruló közmunkaprogramok meghosszabbítására jövő február végéig. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy múlt héten találkozott Réthy Pállal, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárával és azt kérte tőle, maradjon meg a közmunka, mivel a kiszámíthatatlan a gazdasági helyzetben az embereknek szükségük van egy védőhálóra.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként az éjszaka razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain és letartóztattak öt keresett személyt, akiket terrorista tevékenységekben való részvétellel gyanúsítanak. Emellett az izraeli katonák Tubasz közösségben, a Jordán-völgy Regionális Dandár területén, a napokban lövöldözős terrortámadásban részt vevő harmadik terrorista felkutatására irányuló erőfeszítéseket tettek. A Binjamin Regionális Dandár területén további három keresett személyt tartóztattak le. A műveletek alatt heves rendbontások alakultak ki, kövekkel, robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták az erőket, és lövések is hallatszottak egyes területeken. Az izraeli csapatok tömegoszlató eszközökkel reagáltak. A harcosok lövéseket adtak le több gyanúsítottra: találatokat azonosítottak. Az erők több mint tízezer sékelt is lefoglaltak – feltételezhetően terrorizmusra szánták – a fegyverek, fegyveralkatrészeket és lőszerek mellett. Az éjszaka folyamán tizenhét keresett személyt tartóztattak le. A keresett személyeket és a lefoglalt fegyvereket átadták biztonsági szolgálatoknak. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Benjámin Netanjahu, az ellenzék elnöke egy videóban beszél arról a kilenc hónapról, amit új könyve megírásával töltött, amely hétfőn reggel jelent meg elővételben a jobboldali és konzervatív irodalomhoz kötődő Sibolet éves előfizetési kampányának részeként. ,,Gyorsan írtam a koronajárvány miatt” – mesélte Netanjahu. ,,Végül is kockázati csoportba tartozom, és azt gondoltam – lehet, hogy nem leszek itt, hogy befejezzem, ezért jobb, ha gyorsan írom.” Netanjahu azt mondta, hogy kihasználta azt az időt, amely ellenzéki vezetőként rendelkezésére állt: „Az ellenzék vezetőjének lenni összehasonlíthatatlanabbul könnyebb, és sokkal több szabadidővel jár, mint miniszterelnöknek lenni. Soha nem írtam könyvet, amikor vezető szerepet töltöttem be.” – mondta. Netanjahu kifejtette, hogy a könyv megírásának oka az volt, hogy meg akarta osztani olvasóival politikai nézeteit és családtörténetét, amely összefonódott a cionizmus fejlődésével: Netanjahu negyedik könyve november 22-én jelenik meg. Angol nyelven „Bibi: My Story” címen lesz elérhető.

Öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet a kabuli orosz nagykövetségnél, amelynek két munkatársa életét vesztette a támadásban – közölte az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy afgán áldozatok is vannak. A helyi rendőrség egy civil haláláról is beszámolt. Az orosz áldozatok kilétéről egyelőre nem tudni közelebbit. A RIA orosz hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy diplomata és egy biztonsági őr sebesült meg. A támadót fegyveres őrök lőtték agyon, amint a nagykövetség kapujához közeledett – jelentette a helyi rendőrség. „Mielőtt a célpontját elérte volna, az orosz nagykövetség őrei felismerték és lelőtték” – mondta el Mavlavi Szabir, a támadás helyszínének rendőri vezetője. Oroszország egyike azon kevés országoknak, amelyek a tálibok több mint egy évvel ezelőtti hatalomátvétele után is fenntartották nagykövetségüket Kabulban.

Volodimir zelenszkij ukrán államfő elnökletével ismét haditanácsot tartottak kijevben – számolt be az ukrajinszka pravda hírportál az elnöki honlapon közölt tájékoztatásra hivatkozva. “A háborúban nincs szabadnap, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a fronton lévőkkel. Nem megyek bele a részletekbe, de az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahol lenniük kell. A mi földünkön nincs helyük a betolakodóknak” – fogalmazott zelenszkij az értekezlet után kiadott közleményben. A találkozón a főparancsnok, a hadműveleti területek parancsnokai és a hírszerzés vezetője beszámoltak a fronton kialakult helyzetről. A mostanit megelőzően augusztus 31-én és szeptember 2-án hívott össze zelenszkij ilyen jellegű tanácskozást.

Liz Truss külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt új vezetőjévé. A választási eredmény azt jelenti, hogy Truss lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a távozó Boris Johnson utódjaként. Liz Truss a pártvezetői tisztségért Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel versengett. A párt tagjai péntekig adhatták le szavazatukat. Az eredményt hétfőn kora délután hirdette ki Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. Brady közölte: Sunakra a Konzervatív Párt tagjai közül 60 399-en, Liz Trussra 81 326-an voksoltak. A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után. A Konzervatív Párt megválasztott új vezetőjét a tervek szerint ma nevezi ki formálisan miniszterelnökké II. Erzsébet királynő. Liz Truss lesz a 96 esztendős uralkodó 15. Miniszterelnöke.

Két nagy hatótávolságú, atomfegyverek hordozására képes B-52-es amerikai nehézbombázó hajtott végre gyakorlórepülést a közel-keleti térség fölött erődemonstráció céljából – közölte az amerikai hadsereg hétfőn. A bombázók az angliai Fairford légibázisról szálltak fel, majd kuvaiti és szaúd-arábiai harci gépekkel együtt elrepültek a Földközi-tenger keleti medencéje, az Arab-félsziget és a Vörös-tenger felett, mielőtt visszatértek volna a brit Királyi Légierő támaszpontjára. Alexus Grynkewich altábornagy, a közel-keleti amerikai légierő parancsnoka közleményében hangsúlyozta: az ilyen küldetések célja annak demonstrálása, hogy a szövetségesek képesek egyesíteni erőiket ellenfeleik elrettentése, szükség esetén legyőzése céljából.

Időjárás:

Ma is túlnyomórészt napos időnk lesz, de időről-időre mérsékelt felhősödések zavarhatják meg a napsütést. Este mindenütt lecsökken a felhőzet, kitisztul az ég. A hőmérséklet jellemzően 20 – 29 fok körül alakul.