Beni Gantz védelmi miniszter Herzi Halevi vezérőrnagyot jelölte ki Izrael 23. vezérkari főnökének

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.05. reggelén

Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál.

Azt várja az LMP a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet egyes önkormányzatoknak.

Beni Gantz védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy Herzi Halevi vezérőrnagyot jelölte ki Izrael 23. vezérkari főnökének.

A német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál. A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában volt. A magyar delegáció tagja volt még a rendszerváltó MDF-es Kónya Imre ügyvéd, Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész és Orbán Balázs politikai igazgató. Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke még augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el.

Az Indexen a BKV-tól származó információkra támaszkodva azt írják, veszélyben lesz a budapesti tömegközlekedés a közeli jövőben, mivel a példátlanul hektikus árampiacon a BKV energetikai közbeszerzésére még csak érvényes ajánlat sem érkezett, így hát nincs, aki megmondja, mitől lesz például áram a villamosoknak. Hogy milyen nehéz időszak elé néz Budapest, azt már a Fővárosi Önkormányzat legutóbbi ülésén is lehetett érzékelni, amikor az energiaárak robbanásszerű emelkedésére válaszul a képviselőtestület egy hatékonyságnövelő és megtakarítást célzó energiacsomagot fogadott el. Amíg az energiaárak alacsonyan voltak, az energia-közbeszerzési rendszer jól működött, a tenderek során az áramkereskedő cégek lefelé tartó elektronikus licittel versenyeztek a nagy és megbízható BKV pályázatán. A BKV-nak december 31-ig van áramszerződése, tehát még van idő megoldásokat keresni – írták.

Az önkormányzatok intézményeik nyitvatartásában érdekeltek, ezért azt várja az LMP a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudják megoldani a rezsiköltségek kigazdálkodását – mondta Tetlák Örs Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja. A politikus sürgette, hogy ezen felül nyújtson a kormány azonnali és lehetőség szerint teljes kompenzációt a megemelkedett rezsiköltségekre, a települések méretétől és vezetőik pártállásától függetlenül. Az LMP azt is kéri a kormánytól, hogy indítson azonnal országos és szociális alapon nyugvó épületszigetelési, épület-korszerűsítési programot. Erre azért van szükség, mert jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tartja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit. Az LMP országos elnökségének tagja drámainak, kilátástalannak nevezte a helyzetet.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6863-an léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 593-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.  A beléptetettek közül a rendőrség 293 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 105-en érkeztek – köztük 30 gyermek – az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Külföldi hírek:

Beni Gantz védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy Herzi Halevi vezérőrnagyot jelölte ki Izrael 23. vezérkari főnökének. A héten Gantz benyújtja Herzi jelöléset a Menachem Mazuz nyugalmazott legfelsőbb bírósági bíró által vezetett bizottságnak felülvizsgálatra, majd a kinevezést a kormány elé terjesztik jóváhagyásra. Az 54 éves Halevi 2018-ban és 2019-ben a Gázai övezetben Izrael és terroristák közötti harcok során a Déli Parancsnokságot, valamint a Katonai Hírszerzési Igazgatóságot vezette. Jelenleg a vezérkari főnök helyetteseként szolgál, amely kulcsfontosságú pozíciót jelentett a kinevezéshez vezető úton. Halevi az Izraeli Védelmi Erők 23. vezérkari főnöke lesz, amikor leváltja Aviv Kochavi altábornagyot, akinek megbízatása 2023 januárjában jár le.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy kedd délutánig hadgyakorlatot tartanak a libanoni határvidéken. A környék lakosai a biztonsági erők fokozott jelenlétére, valamint robbanások hangjára számíthatnak. A katonaság hangsúlyozta, a gyakorlatot előre beütemezték a 2022-es kiképzési program részeként. A Libanonnal való feszültség a közelmúltban fokozódott, miután a Hezbollah terrorszervezet vezetője megfenyegette Izraelt a szerinte vitatott területen tervezett gázkitermelési szándékai miatt, mondván, hogy terrorszervezete képes megakadályozni az ilyen akciókat, akár erőszakkal is. Izrael és Libanon jelenleg vitában áll egymással a Karish gázmező jogait illetően, amely az izraeli kormány állítása szerint az ENSZ által elismert kizárólagos gazdasági övezetében található, Libanon pedig azt állítja, hogy a szóban forgó terület vita tárgyát képezi.

Kivégzett öt palesztint, köztük kettőt az Izraellel való együttműködés miatt a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász iszlamista szervezet. A halálos ítéleteket vasárnap reggel hajtották végre – derült ki a Hamász közleményéből, amely szerint az elítéltek megkapták a jogot, hogy a helyi bíróságok előtt védekezzenek. A Gázai övezet – a Hamász által 2007 óta ellenőrzött, 2,3 millió lakosú palesztin terület – belügyminisztériuma megadta a születési évet és az egyes esetek részleteit, de név szerint nem azonosította az öt kivégzett palesztint. Az Izraellel való együttműködés miatt kivégzett két férfi 1968-ban, illetve 1978-ban született. Az idősebbik 1991-től az ellenállás tagjairól, lakóhelyükről és a rakétagyártó és az indítóhelyek elhelyezkedéséről szolgáltatott információkat Izraelnek – közölte a Hamász. A másodikat azért ítélték el, mert 2001-től olyan információkat szolgáltatott Izraelnek, amelyek „állampolgárok célba vételéhez és halálához vezettek” az izraeli erők által – írta a mozgalom, anélkül, hogy megnevezte volna azokat az embereket, akiket az esetleges információ kiszivárogtatása miatt öltek volna meg. A másik három kivégzett személyt korábban gyilkosságért ítélték el – számolt be a Hamász belügyminisztériuma.

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben. A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: idővel „az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”. „Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott. A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak „különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak” – idézte fel.

A német szövetségi kormány 65 milliárd eurós csomagot állított össze az energiaárak és az infláció emelkedésének ellensúlyozására – jelentették be Berlinben. Olaf Scholz kancellár a koalíciós egyeztető tanács vasárnap hajnalban véget ért ülésén kidolgozott megállapodást bemutató tájékoztatóján kiemelte, hogy az idei harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együttvéve, a már bevezetett és a tervezett új intézkedések így 95 milliárd euró értékű segítséget jelentenek. A tervezett új intézkedések között szerepel, hogy emelik a többi között a családi pótlékot és a lakhatási támogatást, amelynek jogosultsági körét is kiterjesztik. Bevezetnek egyebek mellett egy úgynevezett áramárféket is. Ez azt jelenti, hogy a háztartások és a kis-, illetve közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

Több ezren kísérték utolsó útjára szombaton Moszkvában Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió első és utolsó elnökét, akinek temetésén nem jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hivatalosan nem képviseltette magát az orosz politikai vezetés. Borisz Jelcin volt orosz elnökkel szemben Mihail Gorbacsov nem kapott állami temetést. Putyin elnök még csütörtökön vett végső búcsút az elhunyttól, mert a munkarendje nem tette lehetővé, hogy jelen legyen a temetésen – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz elnök sűrű programot bonyolít oroszországi távol-keleti utazását megelőzően. Gorbacsovot, aki kedden 91 éves korában hunyt el, a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra, néhai felesége, az 1999-ben elhunyt Raisza Gorbacsova mellé, miközben a katonai zenekar az orosz himnuszt játszotta.

A gazdag szennyező országok, amelyek a szélsőséges éghajlati körülmények túlnyomó részének kialakulásáért felelősek, megszegték a kibocsátás csökkentésére vonatkozó előírásokat és a fejlődő országok globális felmelegedéshez való alkalmazkodásának segítésére tett ígéreteiket – jelentette ki Pakisztán éghajlatváltozással foglalkozó minisztere, aki szerint a jóvátétel már régóta esedékes. Sherry Rehman éghajlatvédelmi miniszter a The Guardian című brit lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában azt mondta, hogy a globális kibocsátási célokat és a jóvátételeket újra kell gondolni, tekintettel a Pakisztánhoz hasonló országokat sújtó, egyre gyakoribb és könyörtelenebb éghajlati katasztrófákra. A Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán fekvő országban több mint 1200 ember meghalt, területének egyharmada víz alatt áll, miután hetek óta példa nélküli monszun esőzések sújtották. Szólt a globális felmelegedés okozta világválságról és arról is, hogy Pakisztán kevesebb mint egy százalékkal járult hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Időjárás:

Ma alapvetően napos idő lesz jellemző. Este nyugodt, eseménytelen, csillagfényes idő valószínű. A hőmérséklet jellemzően 22 – 28 fok körül alakul.