A civil szervezetek támogatása biztosítva van

A civil szervezetek támogatása biztosítva van

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzék lehetséges kampányfinanszírozási botrányáról, a civilek támogatásáról és a Horthy szoborról.

 

A politikus kommentálta azt a napokban megjelent hírt, mely szerint az ellenzéki összefogást külföldön is finanszírozták a kampányban, közel  kétmilliárd forint értékben. Véleménye szerint az nem lehetséges, hogy egy politikai kampányt civil támogatásként finanszírozzanak, a megkapott összegekkel el kell számolni. Igaz, legelőször ezt saját maguk között kell elintézni. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a magyar törvények értelmében kell eljárni, amit mindenkinek be kell tartania. Különösen érdekes az, tette hozzá, hogy a civil szervezeteknek a lehető legpontosabban kell elszámolnia minden beérkezett támogatással. Addig, úgy látszik, vannak olyan politikai pártok, amelyek ezt nagyvonalúbban kezelik.

          Ami a civil támogatásokat illeti, az államtitkár elmondta, minden gazdasági nehézség ellenére a civilek hozzájuthatnak az őket megillető forrásokhoz. Október 3-án teszi közzé a NEA a pályázati kiírásait, ezek egy hónapon át lesznek elérhetők, így a szervezeteknek van ideje arra, hogy felkészülten, jó programokkal pályázzanak. Az év végi kiírás pedig azt jelenti, hogy a nyertesek már a jövő év elején hozzájuthatnak a megítélt támogatásokhoz. A személyes találkozók is fontosak, tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince, ezért is kezdenek bele holnaptól egy civil országjárásba, aminek során több megyébe is ellátogatnak. Közel hatvan helyszínen találkozhatnak a civil szervezetek vezetői a NEA képviselőivel, vezetőivel.

          Az államtitkár megjegyezte azt is, egy külön program keretében ellátogatnak Olaszliszkára, ahol az ottani zsidó temető ügyeiről lesz szó. Itt is nyugszanak csodarabbik, ide is látogatnak zarándokok, igaz valamivel kevesebben, mint Bodrogkeresztúrra, itt meg kell oldani, hogy a temető biztonságban legyen. Ami a különböző zsidó zarándok utakat illeti, azt is megjegyezte a politikus, ezek nagyon fontosak, ugyanakkor az is igaz, még nincsen megoldva az a helyzet, hogy például a kétezer fős Bodrogkeresztúron egyszerre jelenik meg 25 ezer zsidó zarándok, szállással kellene őket ellátni, kóser étellel, és még sok minden mással. Ezekre megoldást kell a jövőben találni.

          Végezetül Szalay-Bobrovniczky Vince a Horthy szobor körül kialakult botrányról beszélt. Leszögezte, a magyar kormány már igen régóta azt mondja, – ezt az alaptörvény is rögzíti – ami 1944. március 19. után történt itthon, az szégyen, hiszen magyar állami segítséggel vittek a halálba több százezer magyart. Ebben igenis van felelőssége az egykori kormányzónak, még akkor is, ha Magyarországot már megszállták a németek. Ami most a parlamentben történt, az provokáció volt, ami megengedhetetlen. Egy dolog biztos, jelentette ki a politikus, a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia elvét alkalmazza az antiszemitizmussal, a kirekesztéssel szemben. Itthon a zsidó közösség tagjai szabadon megélhetik hitüket, ami különösen fontos, a közelgő őszi nagyünnepek előtt.