Jáir Lapid miniszterelnök hivatalos meghívást készült küldeni Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőnek egy biztonsági tájékoztatóra az iráni nukleáris megállapodásról

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.29. reggelén

Magyarország repülőrajtot vehet az európai gazdaság újraindulásakor – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az augusztus 27-i tűzijátékot a rendelkezésre álló adatok alapján több százezren nézték meg a Duna több mint 4 kilométeres szakaszán.

Jáir Lapid miniszterelnök hivatalos meghívást készült küldeni Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőnek egy biztonsági tájékoztatóra az iráni nukleáris megállapodásról.

Az orosz fenyegetés miatt a NATO megerősíti jelenlétét az Északi-sark térségében – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Belföldi hírek:

Magyarország repülőrajtot vehet az európai gazdaság újraindulásakor, hiszen itt van válságkezelési tudás, a külföldi beruházások pedig továbbra is áramlanak az országba – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A politikus kifejtette: minden magyar büszke lehet arra, hogy az az állam, az a nemzet, amelyhez tartozik, már több mint ezer éve fennáll és a történelem viharain keresztül is meg tudott maradni. „Az elmúlt száz évben nagyon nehéz időket kellett átélnie a magyarságnak, de most talán erősebbek vagyunk, mint valaha, és ezt ünnepeljük meg” az államalapítás ünnepén, a szombati tűzijáték pedig alkalmas volt arra, hogy méltóképpen ünnepeljünk – fogalmazott. Kiemelte: jelenleg a háborús infláció nemcsak egész Európát, hanem az egész világot sújtja. Az inflációt a háború okozza, de az arra adott brüsszeli szankciók súlyosbították a helyzetet és nem sikerült véget vetniük a háborúnak – tette hozzá Hollik István. A politikus beszédében hangsúlyozta, hogy minél hamarabb békére van szükség, különben komoly energiaellátási problémák várhatók egész Európában. Lesznek olyan országok, ahol nem lesz elegendő energia, de Magyarország biztonságban van, itt az energiaellátás biztosított, a gáztározók folyamatosan töltődnek – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7445-en léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 14 566-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 304 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták. Vonattal 104-en – köztük 24 gyermek – érkeztek az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Az LMP tisztújítását követő – online is közvetített – sajtótájékoztatón Gál József, az ellenzéki párt szóvivője bejelentette, hogy az LMP megválasztotta új, két főből álló elnökségét. Női társelnöknek Schmuck Erzsébetet választották, aki így meghosszabbítja korábbi megbízatását, az LMP férfi társelnöke Ungár Péter, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője lett, a párt titkárának a korábbi pártigazgatót, Angyal Károly Tibort választották meg – közölte. Egyúttal beszámolt arról is, hogy további elnökségi tagként Szendefy Mária, Keresztes László Lóránt, Kreitler-Sas Máté és Tetlák Örs kapott bizalmat a kongresszustól. A szóvivő ismertette, hogy a kongresszus két évre adott megbízást számukra, így „ez az elnökség fogja levezényelni a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokat.”

Az augusztus 27-i tűzijátékot a rendelkezésre álló adatok alapján több százezren nézték meg a Duna több mint 4 kilométeres szakaszán. A legnagyobb rendben, rendkívüli esemény nélkül zajlott le az ünnepi tűzijáték – írta a Facebook oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. „Ezúton is köszönjük a rendezvény előkészítésében és sikeres lebonyolításában részt vevő kollégák munkáját!” – olvasható a bejegyzésben.

Külföldi hírek:

Jáir Lapid miniszterelnök hivatalos meghívást készült küldeni Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőnek egy biztonsági tájékoztatóra az iráni nukleáris megállapodásról, mivel a világhatalmak egyre közelebb kerülnek a Teheránnal való megállapodás megkötéséhez, jelentette a 13-a csatorna. A riportot követően azonban a volt miniszterelnök elébe menve a dolgoknak biztonsági eligazítást kért Lapidtól, közölte a 12-es csatorna. Lapid és Netanjahu augusztus elején találkozott biztonsági eligazítás céljából a Miniszterelnöki Hivatalban Izrael legutóbbi gázai hadművelete során, lezárva Netanjahu több mint egy éve tartó bojkottját az őt leváltó kormány vezetőivel. Törvény írja elő, hogy a miniszterelnök havonta egyszer tájékoztatnia kell az ellenzék vezetőjét biztonsági kérdésekben. Netanjahu korábban csak a katonai titkáron keresztül volt hajlandó informálódni. Egyes források úgy vélik, hogy a találkozóra a héten sor kerül.

Egy Izraelnek tulajdonított légicsapás a szíriai Maszjáf városában találtható rakétaraktárra mért csapást, amely több mint 1000 iráni gyártmányú rakétát tárolt – jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR). A szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatási Központ (SSRC) komplexumában lévő raktárban több ezer közepes hatótávolságú rakétát tároltak, amelyeket az Iszlám Forradalmi Gárda „szakértő tisztjeinek” felügyelete alatt állítottak össze – áll a jelentésben. A szíriai légvédelmi rendszereket csütörtökön aktiválták Északnyugat-Szíriában, amikor is a SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a helyi erők „ellenséges célpontokkal szálltak szembe” Maszjáf felett. Később az ügynökség azt közölte, hogy a légicsapás izraeli támadás volt. Szíriai jelentések szerint a légicsapások után még órákig folytatódtak a raktárban a másodlagos robbanások. A jelentések szerint a helyi lakosokat arra utasították, hogy húzódjanak meg otthonaikban, amíg a tüzeket ellenőrzés alá nem vonják.

Az orosz fenyegetés miatt a NATO megerősíti jelenlétét az Északi-sark térségében – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak. Jens Stoltenberg elmondta, hogy Oroszország egyre aktívabb a térségben, sorra nyitják meg újra a szovjet időkben kiépített bázisokat, amelyeken legmodernebb fegyvereiket, köztük hiperszonikus rakétákat állomásoztatnak és tesztelnek. Ezért a NATO-nak is meg kell erősítenie jelenlétét. A munka már el is kezdődött, a szövetség így elsőként tengerészeti felderítő és járőr repülőgépekbe ruház be, hogy pontos képet alkothasson arról, mi is zajlik „fenn, a messzi északon”, majd még tovább fokozza „erőfeszítéseit” – fejtette ki Jens Stoltenberg, aki a napokban Justin Trudeau kanadai kormányfővel látogatást tett Kanada sarkvidéki területén. Mint mondta, a régió stratégiai szempontból igen fontos a NATO-nak, mert „döntő jelentőségű összeköttetés Európa és Amerika között, és itt a legkisebb a távolság Észak-Amerika és Oroszország között”. Hozzátette, hogy Oroszország mellett Kína is fokozott érdeklődést mutat az Északi-sarkvidék iránt.

Hat, mezőgazdasági termékeket szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket vasárnap – közölte a török védelmi minisztérium. A mezőgazdasági termékek exportja Ukrajnából egy humanitárius folyosón keresztül történik, azt a török, az orosz és az ukrán hadsereg, valamint az ENSZ képviselői alkotta közös koordinációs központ (JCC) felügyeli. Minden hajót megvizsgálnak, mielőtt azok belépnek a Boszporuszba. Hasonló intézkedéseket alkalmaznak az Ukrajnába tartó üres teherszállító hajókra is. A JCC folyamatosan tájékoztatja a gabonaszállításban részt vevő feleket a hajók pontos tartózkodási helyéről és útvonaláról, így mind az orosz, mind az ukrán, mind pedig a török katonaság óvni tudja azokat, és biztosítani tudják a tíz tengeri mérföldes biztonsági zónát a hajóknak a humanitárius tengeri folyosó mentén. Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre.

A líbiai fővárosban, Tripoliban kitört fegyveres harcokban már 23 ember maghalt és 140-en megsérültek a vasárnap ismertetett adatok szerint. A rivális frakciók között, könnyű- és nehézfegyverekkel vívott összecsapások Tripoli belvárosában kezdődtek, miután a líbiai kormány irányítása körül politikai patthelyzet alakult ki, aminek nyomán az elmúlt hetekben egyre több fegyveres csoport mozgósította embereit a főváros környékén. A mentőszolgálatok jelentése szerint nehézségekbe ütközik a két tűz közé került polgári lakosság kimenekítése. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint lövések érték a főváros több kórházát. A kialakult patthelyzetben az ország nemzetközileg elismert átmeneti, nemzeti egységkormány, élén Abdulhamid Dbeibah kormányfővel áll szemben a Fathi Basaga vezette rivális kormánnyal, amelyet a keleti székhelyű tobruki parlament támogat. Sajtóértesülések szerint a Dbeibah-kormányhoz hű alakulatok vasárnap hajnalig elfoglaltak Tripoliban több épületet, amelyeket korábban a Basaga-kormányhoz lojális katonai csoportok ellenőriztek.

A bíróság támogatja független jogi felügyelő kinevezését a Donald Trump floridai ingatlanában az FBI által lefoglalt iratok átvizsgálásához, a jogi lépést a volt elnök ügyvédei kezdeményezték. A döntésről szóló, szombaton megjelent bírói közlemény előzetes szándékról szól a különleges szakértő kinevezésére. A döntést Donald Trump beadványának áttekintése, valamint az előterjesztett rendkívüli körülményeket figyelembe véve hozta meg a bíróság. Donald Trump ügyvédei hétfőn a „kivételes körülményeket” jelölték meg fő indokul arra, hogy a nyomozóhatóság munkájának felügyeletére egy független harmadik fél kirendelését kérik. Beadványuk szerint az a döntés, miszerint a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) házkutatást tarthatott egy magáningatlanban csupán néhány hónappal a 2022-es félidős választások előtt, felvet politikai számításokat, ami „azt célozhatja, hogy megpróbálják a Republikánus Párt vezető hangját elhalkítani”. Szintén szombaton  a Nemzeti Hírszerzés (National Intelligence) igazgatója, Avril Haines levélben tájékoztatta a kongresszus két bizottságának demokrata párti elnökeit, hogy ő és hivatalos személyek fogják bemutatni a „vezető törvényhozóknak” azokat a potenciális kockázatokat, amelyeket  a Donald Trumpnál lefoglalt iratok jelentenek a nemzetbiztonságra nézve.

Időjárás:

Ma változó, szakadozott felhőzet melletti napsütés lesz a jellemző. Este még lehetnek zivatargócok, de később mindenütt lecsökken a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően 24 – 38 fok körül alakul.