Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó a héten Washingtonban tett látogatása némileg enyhítette Jeruzsálem aggodalmát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.27. reggelén

Az Erzsébet-táborok helyet biztosítanak az élményszerzésre, a barátkozásra és a feltöltődésre – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

A Magyar Zene Háza a tervek szerint bekapcsolódik a hazai és a nemzetközi fesztivál életbe, mondta Batta András, a Magyar Zene Háza főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó a héten Washingtonban tett látogatása némileg enyhítette Jeruzsálem aggodalmát.

Az izraeli Munkapárt elnöke, Merav Michaeli azt követeli Lapid miniszterelnöktől, hogy engedélyezze a tömegközlekedést Izrael központjában szombaton.

Belföldi hírek:

Az Erzsébet-táborok szellemiségében az a legfontosabb, hogy helyet biztosítanak az élményszerzésre, a barátkozásra és a feltöltődésre – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára Fonyódligeten. Hornung Ágnes az idei nyári ottalvós balatoni élménytáborok záróeseményén beszámolt arról, hogy a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborban június 19. és augusztus 26. között 35 ezren vehettek részt, az összes Erzsébet-táborba nyáron mintegy 130 ezren jutottak el. A táborozók száma a tavaszi, őszi osztálykirándulások és a karácsonyi programok résztvevőivel együtt 2022-ben eléri a 180 ezret – tette hozzá. Hornung Ágnes méltatta, hogy az Erzsébet-táborok az elmúlt 10 évben egymillió embernek – gyermekeknek és kísérőnek – tudott élményeket szerezni. Emlékeztetett arra, hogy a táborokba térítésmentesen is el lehet jutni, a zánkai és a fonyódligeti helyszín 30 milliárd forint európai uniós és kormányzati támogatásból újult meg az elmúlt években.

Az LMP arra kéri a Fideszt, hogy ha már ennyire lealjasította a politikai kultúrát Magyarországon, akkor legalább nyíltan vállalja fel tetteit. Nem kell sunyi módon válságra hivatkozni. Mondják ki: azért büntetik minden lehetséges módon Budapestet, mert a budapesti emberek ellenzéki polgármestert választottak. A háborús veszélyhelyzetet kihasználva a kormány a Magyar Közlönyben jelentette be, hogy a kormány augusztus 26. és szeptember 1. között díjmentesen használhatja a közterületeket, ha a közterület használata hivatalos állami ünnep méltó megtartásával összefüggésben kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem fizet területfoglalási díjat a Fővárosi Önkormányzatnak a ma pótlandó tűzijáték idejére. Gazdasági válságban és háborús helyzetben helyes morális érzékkel bíró kormány nem rendez méregdrága tűzijátékot. Nem használja fel az ünnepet arra, hogy kifizesse a baráti őrző védő céget. Ez nem az állami ünnep méltó megtartása, ez egy morálisan teljesen széthullott politikai galeri ámokfutása – áll a párt sajtóközleményében.

A Magyar Zene Háza a tervek szerint bekapcsolódik a hazai és a nemzetközi fesztivál életbe, mondta Batta András, a Magyar Zene Háza főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Most szeptemberben az első rendezvényük a távol-keleti zenei kultúra bemutatása lesz. Érdekesség az is, jegyezte meg a főigazgató, hogy ma már nem az történik, mint évtizedekkel ezelőtt, hogy egy-egy távol-keleti fiatalt beiratnak Európa egyes intézményeibe, hanem náluk is egyre erőteljesebb szerepet kap a zenei képzés. A mostani fesztiválra is nagyon sok tehetség érkezik japánból. Külön érdekesség, hogy a többségük nő. Azt is megjegyezte Batta András, valahogy a Távol-Keleten sokkal jobban megőrzik a saját zenei kultúrájukat, megtanulják az európai zenét is. Sajnos itthon a közoktatásban mintha elveszőben lenne az a széles tér, amit Bartóknak és Kodálynak köszönhetünk. De rajtuk kívül még nagyon sok olyan zenész, zeneszerző van, akik a világban másutt teremtettek iskolát. Nagyon fontos lenne, ha itthon is jobban megismernék őket. De ugyanilyen fontos az is, hogy az olyan művek is láthatók legyenek többször, mint a Margitszigeten nemrégiben bemutatott, a fiatal Verdi által szerzett Attila is zárta végül szavait a zenetörténész Batta András.

Idén is megrendezik a Terézvárosi Fesztivált a VI. kerületben, ezért vasárnap éjfélig lezárják az Andrássy utat az Izabella utca és a Kodály körönd között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK közleménye szerint a 105-ös, a 178-as és a 979-es autóbuszok mindkét irányban módosított útvonalon, az Izabella utcán és a Podmaniczky utcán közlekednek. A Hősök tere, a Bajza utca és a Kodály körönd megállók helyett a 76-os trolibusz Ferdinánd híd (Izabella utca) megállójában, valamint a Dózsa György útnál létesített Honvédkórház (Hősök tere M) ideiglenes megállóhelyen állnak meg.

Külföldi hírek:

Ejál Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó a héten Washingtonban tett látogatása némileg enyhítette Jeruzsálem aggodalmát, hogy a Biden-kormány további jelentős engedményeket fog tenni annak érdekében, hogy nukleáris megállapodást kössön Iránnal. Egy diplomáciai tisztviselő azt nyilatkozta a Walla hírportálnak, hogy a válaszban, amit az Egyesült Államok szerdán küldött Iránnak a nukleáris megállapodás tervezetével kapcsolatban, az amerikaiak keményítettek álláspontjukon. Hulata egyesült államokbeli útja előtt mély aggodalmat keltett Izraelben, hogy a Biden-kormány további jelentős engedményeket szándékozik tenni Iránnak, beleértve korábban nem tárgyalt kérdésekben is. Izraelben attól tartottak, hogy a nukleáris egyezmény megkötésének kísérleteként olyan engedmények dinamikája jön létre a Fehér Házban, amelyet nehéz lesz megállítani. Izrael célja ennek megakadályozása volt.

Az izraeli baloldali Munkapárt elnöke, az egyébként magyar felmenőkkel bíró Merav Michaeli azt követeli Lapid miniszterelnöktől, hogy engedélyezze a tömegközlekedést Izrael központjában szombaton annak dacára, hogy a zsidó vallás tiltja mindenféle gépjármű használatát sábbátkor. Merav Michaeli közlekedési miniszter és a Munkapárt elnök arra utasította a tel-avivi tömegközlekedési vállalat, az NTA elnökét, Maya Liquornikot, hogy készítsen elemzést a nemsokára átadásra kerülő tel-avivi metró piros vonalának szombati üzemelésének működési és költségvetési következményeiről. Michaeli szerint az, hogy a vonal sábátkor nem üzemel, jelentősen hátrányos helyzetbe hozza a lakosság azon tagjait, akiknek nincs saját járművük. A minisztérium azt is kijelentette, hogy az általa az NTA-n keresztül a közlekedési infrastruktúrába pumpált, több tízmilliárd sékelt kitevő hatalmas beruházás, amely a következő két évtizedben a tömegközlekedés gerincét fogja képezni, indokolja annak teljes körű használatát, a hét minden napján.

Májusban 63 105 menedékkérő nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában, ami áprilishoz képest 17 százalékos, 2021 májusához képest pedig 89 százalékos növekedést jelent – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A jelentés szerint a menedékkérelmek április és május közötti növekedése részben a venezuelaiak, és a szíriaiak kérelmei száma 32 százalékos, illetve 24 százalékos emelkedésére vezethető vissza. Közölték: a venezuelaiak áprilisban 3655, májusban 4820, valamint a szíriaiak áprilisban 6485, májusban 8025 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban. Az afgánok 7695, a kolumbiaiak 3535, a pakisztániak 2890 kérelemmel fordultak a tagállamok illetékes hatóságaihoz. Idén májusában további 6280 kérelmező nyújtott be ismételten, korábban elutasított menedékjog iránti kérelmet. Ez az adat áprilishoz képest 13 százalékkal, 2021 májusához képest pedig 20 százalékkal magasabb.

Az Amazonas-vidék esőerdeit veszélyezteti egy új illegális út, amely védett területeken húzódik keresztül, műholdképek, valamint a területet jól ismerő emberek beszámolói szerint pedig már csak néhány kilométer választja el attól, hogy összekösse a régió két olyan területét, ahol az erdőirtás súlyos problémákat okoz.  Amint az út elkészül, a még megmaradt erdő egy nagyobb területét egyfajta szigetté változtatja, amely így minden oldalról ki lesz téve az emberi tevékenységnek. A környezetvédők évtizedek óta figyelmeztetnek az ilyen jellegű problémákra. Az utak ugyanis azért jelentősek, mert a könnyebb hozzáférés miatt egyrészt mellettük történik a legtöbb erdőirtás, másrészt pedig felértékelődik körülöttük a föld. Az AP amerikai hírügynökségenek Biviany Rojas, a Környezetszociológiai Intézet nevű szervezet programkoordinátora úgy nyilatkozott, hogy az új erdőirtások az Amazonas-vidéki esőerdő visszafordíthatatlan megbontásának kockázatát hordozzák magukban, mivel erdők szigeteire osztják az egységes területet, amelyeknek azonban szigetként nincs elegendő erejük ellenállni az éghajlatváltozásnak. „Meg kell védenünk, és fenn kell tartanunk a nagy erdei folyosókat a veszélyeztetett bioszféra ellenálló képességének fenntartása érdekében” – jelentette ki.

Vizsgálat megindítását kezdeményezte csütörtökön a francia közlekedési miniszter a TotalEnergies energiavállalat ellen annak kiderítésére, hogy a francia cégnek volt-e szerepe orosz harci gépek üzemanyagellátásában. „Ez nagyon súlyos kérdés, ezért ki kell vizsgálni, hogy akarva vagy akaratlanul megkerülték-e a szankciókat” – hangoztatta Clément Beaune a France 2 televízióban. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem rendelkezik elegendő információval, hogy állást foglaljon a kérdésben. A Le Monde című konzervatív francia napilap szerdán közölt cikket arról, hogy a TotalEnergies harci repülőgépek üzemanyagának gyártásához szükséges sűrített gáz szállításában érintett az orosz Novatekkel közös vállalkozásában, és ezt az üzemanyagot az Ukrajnát támadó orosz harci repülők is felhasználhatták. Az újság információi szerint az ukrajnai műveletekben valószínűleg részt vevő két légi támaszpontra is a Ternyeftyegaz által előállított sűrített gázból gyártott repülőgép-üzemanyagot szállítottak. A Ternyeftyegaz 49 százaléka a TotalEnergies tulajdonában áll.

Időjárás:

Ma még túlnyomóan napos idő várható. Este nyugaton és északon előfordulhat elszórtan záporeső, zivatar. A hőmérséklet jellemzően 25 – 35 fok között alakul.