Yair Lapid miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetést hétfőn

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.23. reggelén

A különböző szankciók a magyar űrprogramot nem érintik, mondta Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője.

Már augusztus végén megérkeznek a szeptemberi családtámogatások – közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Terrorizmus miatt vádemelést javasolt a rendőrség hétfőn Pakisztánban az ország volt miniszterelnöke, Imran Hán ellen.

Megszakadhatnak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között – jelentette ki  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Belföldi hírek:

Péntektől vasárnapig 1724 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 621, szombaton 615, vasárnap 433 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Emellett elfogtak 55 határsértőt az ország belsejében, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén – ebben az évben az eddigi legtöbb – 4503 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – augusztus 8-tól 15-ig – a feltartóztatottak száma 4170 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében 62 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 43 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

A különböző szankciók a magyar űrprogramot nem érintik, hiszen Magyarország egyrészt az Európai Űrügynökség tagja, másrészt pedig az amerikaiakkal közösen fog az ország űrhajóst küldeni a világűrbe, mondta Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Kifejtette, ugyanakkor az teljesen egyértelmű, hogy a kutatást, a tudományt igenis jelentősen hátráltatja a háború, és az arra adott szankciós válaszok. Példaként hozta fel a politikus, hogy komoly energiát kellene fordítani a környezetvédelemre, de elegendő csak az idei hatalmas aszályra gondolni, és a felmerülő problémákra számos választ csak a világűrön keresztül lehet megkapni. Ezt a luxust nem engedheti meg magának az emberiség, hogy bármilyen konfliktus, bármilyen háborús helyzet meggátolja az emberiség jövőjét meghatározó kutatásokat – mondta.

Növelnünk kell Magyarország energiaszuverenitását, kordában kell tartani az egyre emelkedő energiaárak hatását és meg kell védeni a rezsicsökkentést – sorolta Palkovics László miniszter az ország energiabiztonságával kapcsolatos teendőket tárcájának az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban. A technológiai és ipari miniszter úgy folytatta: gondoskodni kell a növekvő energiaigények kielégítéséről, energetikai rendszerünk korszerűsítésével hozzá kell járulnunk a gazdaság, az ipar fejlődéséhez. Hozzátette: továbbra is szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat. Számos hasznos eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy választ lehessen adni ezekre a kihívásokra – mondta, ezek közé sorolva a hazai energiatermelést és annak növelését. Az energiaveszélyhelyzet rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt a biztonságos ellátás érdekében, a kormány azonban az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is biztosítja a magyar családok számára a rezsicsökkentést – szögezte le.

Már augusztus végén megérkeznek a szeptemberi családtámogatások – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes bejegyzésében azt írta, hogy a kormány segíti a családokat tanévkezdés előtt is, ezért a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat korábban, augusztus végén utalja a Magyar Államkincstár. A családi pótlék, a gyes és a gyet augusztus 25-én a bankszámlákon lesz, a postai kézbesítés egy nappal hamarabb, augusztus 24-én megkezdődik – közölte az államtitkár.

Az LMP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, hogy tiltsák be Magyarországon a palagáz kitermelését – mondta Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke. A politikus kiemelte: a kormány „totálisan rossz válaszokat ad az energiaválságra, illetve a klímaválságra”, ilyen rossz válasz a védett erdők tarvágása, a szénkitermelés fokozása, és ilyen lenne a gázkitermelés fokozása, főleg a palagáz segítségével. Közölte: határozati javaslatuk azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon ne lehessen palagázt kitermelni, az ugyanis rendkívül káros és veszélyes megoldás, környezet- és természetpusztító, olyan negatív hatásai vannak, amelyek „messze felülírnak bármilyen olyan hasznot vagy előnyt”, amelyet a kormány remél tőle.

Külföldi hírek:

Yair Lapid miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetést hétfőn. A miniszterelnök egyértelművé tette az elnöknek, hogy Izrael ellenzi a megállapodáshoz való visszatérést. „Izrael továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Irán nukleáris képességének elérését.” A két vezető hosszasan tárgyalt az iráni nukleáris kérdésről. Az izraeli miniszterelnök megismételte, hogy Izrael ellenzi a megállapodáshoz való visszatérést, valamint azt, hogy világos és egyértelmű üzenetre van szükség, miszerint nem tesznek további engedményeket az irániaknak. Lapid miniszterelnök figyelmeztetett, hogy az iráni ajánlatban olyan új elemek találhatók, amelyek túlmutatnak az eredeti JCPOA keretein, és megnyitja az utat az iráni terrorhálózatba történő jelentős befektetések és az iráni hadsereg megerősítése előtt. Emmanuel Macron francia elnök hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson.

Terrorizmus miatt vádemelést javasolt a rendőrség hétfőn Pakisztánban az ország volt miniszterelnöke, Imran Hán ellen. Az AP amerikai hírügynökség szerint ez tovább növeli a belpolitikai feszültséget az országban, miközben Hán nagygyűléseket szervez, és vissza akar térni a hatalomba. A rendőrség az egyik tiltakozáson elmondott beszéde miatt gyanúsította meg a politikust, aki arról beszélt, hogy pert indít rendőrtisztek és egy bíró ellen, miután állítása szerint egy közeli munkatársát őrizetbe vétele után megkínozták. A hírügynökség úgy tudja, hogy Hánt egyelőre nem vették őrizetbe, és még nem reagált az ellene felhozott vádra. A Hán pártja által az internetre feltöltött videók tanúsága szerint támogatói körbevették a volt kormányfő otthonát, hogy útját állják a rendőröknek, ha le akarnák tartóztatni.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország vezetői megvitatták a 2015-ös iráni atomalku felújítására irányuló erőfeszítéseket. Az elnökök megvitatták az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokat, a közel-keleti térségbeli partnerek támogatásának megerősítését, valamint az iráni destabilizációs tevékenységének korlátozására irányuló közös erőfeszítéseiket – írta a Fehér Ház a négyek közötti telefonbeszélgetés leírásában. A Fehér Ház nem közölt további részleteket a Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár közötti megbeszélés közel-keleti ré

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette, hogy Irán válasza az EU legutóbbi, az Egyesült Államokkal kötendő nukleáris megállapodásra vonatkozó javaslatára „ésszerű”. „Egy javaslatot tettem, mint a tárgyalások koordinátora… és egy olyan válasz érkezett Irántól, amelyet ésszerűnek tartottam – mondta Borrell. Ez továbbítva lett az Egyesült Államoknak, amely még nem válaszolt hivatalosan” – mondta egy egyetemi rendezvényen az észak-spanyolországi városban. Santanderből. Borrell arra a múlt héten Irán által küldött válaszra utalt, amely az Európai Unió legutóbbi javaslatára a Teheránnal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztésére irányult 16 hónapos közvetett amerikai-iráni tárgyalások után.

Megszakadnak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között, ha Moszkva újabb kirakatpert rendez az elfogott ukrán foglyokkal – jelentette ki  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A politikus azokra a hírekre reagált, amelyek szerint az orosz csapatok és a Moszkva által támogatott szakadárok által elfoglalt ukrán kikötővárosban, Mariupolban bírósági tárgyalást terveznek. „Ha megtörténik ez az aljas kirakatper, ha embereinket minden megállapodást, minden nemzetközi szabályt megsértve ebbe a díszletbe helyezik, … Ez lesz az a határ, amelyen túl már nem lehet szó semmilyen tárgyalásról. Oroszország ezzel aláássa a tárgyalások megtartásának lehetőségét. Nem lesz több párbeszéd ezek után” – hangoztatta Zelenszkij. Mivel a háború lassan hat hónapja tart, a brit hírszerzés szerint Oroszországnak gondot okoz, hogy segédcsapatait a Moszkvához hű ukrajnai szakadár régiókból verbuválja.

Csehországnak az az érdeke, hogy végre sikerüljön megállítani az orosz imperializmust és minél kisebb veszteségekkel vészelje át az ukrajnai háborút – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a nagykövetek éves értekezletének megnyitásakor Prágában. A kormányfő leszögezte: a mostani féléves cseh európai uniós elnökség idején Prága erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Moszkvát, s ugyanakkor nagy figyelmet szenteljenek Ukrajna újjáépítése előkészítésének. A cseh diplomácia előtt álló legnagyobb kihívás Fiala szerint a példa nélküli energiaválság megoldása. „Csehországnak feltétlenül át kell alakítania az úgynevezett energiamixét, és meg kell teremtenie energiafüggetlenségét” – húzta alá a kormányfő. Felszólította a diplomatákat, hogy a következő időszakban az energia kérdése legyen tevékenységük középpontjában. A cseh diplomatáknak nemcsak új energiaforrásokat kell keresniük, hanem olyan beruházásokat is, amelyek hozzájárulnának a cseh gazdaság korszerűsítéséhez és átalakításához.

Időjárás:

Ma még zömmel erősen felhős marad az ég, ugyanakkor átmeneti napos időszakokban is bízhatunk. Este vékonyodik felettünk a felhőzet, és mindenütt megszűnik a csapadék is. A hőmérséklet jellemzően 22 – 29 fok körül alakul.