Ezt a luxust nem engedheti meg magának az emberiség.

Ezt a luxust nem engedheti meg magának az emberiség.

 

Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az űrkutatás problémáiról, valamint az emberiséget érintő kihívásokról.

 

A szakember az orosz-ukrán háború kapcsán kifejtette, a különböző szankciók a magyar űrprogramot nem érintik, hiszen Magyarország egyrészt az Európai Űrügynökség tagja, másrészt pedig az amerikaiakkal közösen fog az ország űrhajóst küldeni a világűrbe. Ugyanakkor az teljesen egyértelmű, szögezte le Ferencz Orsolya, hogy a kutatást, a tudományt igenis jelentősen hátráltatja a háború, és az arra adott szankciós válaszok. Példaként hozta fel a politikus, hogy komoly energiát kellene fordítani a környezetvédelemre, de elegendő csak az idei hatalmas aszályra gondolni, és a felmerülő problémákra számos választ csak a világűrön keresztül lehet megkapni. Ezt a luxust nem engedheti meg magának az emberiség, hogy bármilyen konfliktus, bármilyen háborús helyzet meggátolja az emberiség jövőjét meghatározó kutatásokat. Az is teljesen világos, hogy a világban tulajdonképpen az ipari forradalom óta az emberiség nem tesz mást, minthogy folyamatosan fogyasztja a jövőjét, egyre kevesebb figyelmet fordítva arra a bolygóra, ahol élünk.

Az egy különösen komoly, hatalmas probléma, hogy ma már a világűrben nemcsak tudományos kutatás zajlik, hanem bizony katonai tevékenységek is. Ráadásul már nemcsak államok, hanem szervezetek és magánszemélyek is szerepet vállalnak ebben. Itt van például a milliárdos Musk felajánlása, aki az általa üzemeltetett műholdakat az ukránok megsegítésére ajánlotta. Ferencz Orsolya szerint kialakulhat egy olyan helyzet is, hogy a háborús konfliktusok a világűrben is folyhatnak, amivel veszélybe lehet sodorni több milliárd ember kommunikációját, gazdaságokat, országokat egyaránt.

Ebben a jelenlegi helyzetben az emberiségnek nem kellene mást tennie, mint megőrizni azt a három alappillért, amin a világ nyugszik: a zsidó-keresztény kultúrát, a görög filozófiát és a rámai jogot. Bár az is igaz, hogy vannak olyan közéleti szereplők, médiatermékek, nagyobb közösségek, amelyek kétségbe vonják ezen alappilléreket. Mindezekre a kihívásokra a válasz lehet a hit megerősödése, az Isten, haza, család fogalmának a megtartása. Nem úgy kell elképzelni, tette hozzá Ferencz Orsolya, hogyha az előbb említett három alappillér egyikét elhagyjuk, akkor a Teremtő fejbevág minket, hanem sokkal inkább az történhet, hogy az emberiség jövőjét tesszük tönkre. Minden tőlünk telhető eszközt fel kell használni, hogy ez a három alappillér megmaradjon.

Végezetül a politikus beszélt az augusztus 20-i tűzijáték elmaradásáról, az azt követő, az OMSZ-t erősen kritizáló cikkekről. Mint megjegyezte, a meteorológusok szakemberek, akik előrejelzést adnak, amiben természetesen benne van a tévedés lehetősége is. Ők nem jósok, hanem a lehetőségek szerint felelősen gondolkodó és felelősen cselekvő emberek.