Az államalapításra és az államalapító Szent István királyra emlékezünk augusztus 20.-án

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.20. reggelén

Az államalapításra és az államalapító Szent István királyra emlékezünk augusztus 20.-án, idén sem maradnak el a szokásos programok.

A vizet nem lehet alternatív módszerekkel pótolni, mondta Siklós Gabriella, a Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A Szochnut szerint közel 20 500 orosz zsidó költözött Izraelbe Moszkva ukrajnai inváziójának kezdete óta.

Igor Konasenkov orosz altábornagy szerint Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején.

Belföldi hírek:

Az államalapításra és az államalapító Szent István királyra emlékezünk augusztus 20.-án, amely hivatalos állami ünnep. Idén augusztus 20-án sem maradnak el a szokásos elemek: a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé és az állami kitüntetések átadása, este pedig az ünnepi programokat „Európa legnagyobb tűzijátékával”; zárják. Emellett A fővárosban több mint húsz helyszínen, több száz program várja majd az ünneplőket. A Szent István-napi rendezvényeken családi és gyermekműsorokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel várják a látogatókat. A tájékozódásban egy telefonos alkalmazás is segít. A Várkert Bazárban idén is megnyílik a Szent István-napi rendezvények gasztronómia központjának számító Magyar ízek utcája. Többek között meg lehet majd kóstolni az ország tortáját, amely címet idén egy nagykőrösi cukrászda tortája nyerte, ami a Huncut szilva herceg fantázianevet viseli.

Online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások még egyszerűbb megismeréséhez, igénybevételéhez – közölte közösségi oldalán a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes bejegyzésében azt írta: az érintettek online ügyfélszolgálaton kaphatnak gyors és szakszerű válaszokat otthonteremtési és családtámogatási kérdésekben. Emlékeztetett: A gyermeket tervező és nevelő családokat a háborús helyzetben és a háború okozta energiaválság idején is megvédik és segítik – tette hozzá. Arra is kitért, hogy a családok jelenleg több mint harminc támogatási formát vehetnek igénybe, amelyekről immár videóbeszélgetésben is tájékozódhatnak. Az új szolgáltatás a csalad.hu oldalon, az ügyfélpont menüpont alatt érhető el. Hozzátette: az online megbeszélésen az érdeklődőket a Családbarát Magyarország Központ ügyfélpontjának felkészült szakemberei segítik eligazodni a támogatási formák között: információt nyújtanak az elérhető lehetőségekről, a jogszabályi feltételekről és az ügyintézés folyamatáról is.

A vizet nem lehet alternatív módszerekkel pótolni, mondta Siklós Gabriella, a Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, a Heti Tv Pirkadat című műsorában. A szóvivő elmondta, bár valóban nehéz a helyzet, de itthon nem kell vízkorlátozásokban gondolkodni. A hétvégén egy komolyabb, többnapos esőzés érkezik, ami nagy könnyebbséget jelent, a vízgyűjtő területek megtelhetnek vízzel, illetve a Balaton és a Velencei tó is hálás lesz, de ez nem fog jelentős változást hozni a vízszintben. Az idei év nagyon nehéz volt eddig, jegyezte meg a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy mennyire felelős az ember az aszályokért, a szakember úgy válaszolt, ha máskor nem is, de most talán mindenki elgondolkodik azon, hogy érdemes a vizet tudatosabban felhasználni. A világon és Európában is energiaválság van. Az áramot és a gázt lehet más megoldásokkal helyettesíteni, de a vizet nem lehet alternatív módszerekkel pótolni. Igenis oda kell mindenre figyelni – hangsúlyozta.

Aláírásgyűjtésbe kezd az LMP ifjúsági tagozata, a Zöld Generáció, hogy a repoharakért token helyett pénzt adjanak vissza a szórakozóhelyeken, fesztiválokon – közölte a szervezet alelnöke. Szabolcs Dorottya azt mondta, az aláírásgyűjtés célja, hogy nyomást gyakoroljanak a repoharakat forgalmazó cégekre. Hangsúlyozta: a repohár lényege, hogy „zöld alternatíva legyen”, ne pedig a forgalmazó cégek profithajszolása. Szabolcs Dorottya arra kért mindenkit, csatlakozzon a már több mint ezer aláíróhoz, hogy mielőbb fel tudják számolni „ezt a zöldre festésnek álcázott pénzlenyúlást”. Gál József, az LMP szóvivője arról beszélt, hogy a jelenlegi repohárrendszer joggal háborít fel mindenkit. Ráadásul az, hogy pénz helyett tokent adnak vissza a repoharakért, sokakat arra ösztönöz, hogy ne váltsák vissza, hanem dobják el a poharakat. Így éppen a repohár eredeti céljával, a poharak újrahasznosításával és a szeméttermelés csökkentésével megy szembe a gyakorlat – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető, Izrael leghosszabb ideje hivatalban volt miniszterelnöke angolul és héberül is kiadja önéletrajzát. A könyv a Bibi: My Story (Történetem) címet viseli, megjelenését az izraeli parlamenti választások utánra, november 22-re időzítik. A könyv Netanjahu életének történetét meséli el, kezdve jeruzsálemi gyermekkorával, az Egyesült Államok és Izrael között ide-oda ingázó ifjúságával és fiatalkorával, a bátyjával, Jonival való kapcsolatával, katonai szolgálatával és közdiplomáciai munkájával, majd politikai karrierjével és több mint egy évtizedes miniszterelnöki tevékenységével. Netanjahu elmondása szerint „izgatottan osztja meg a történetét, remélve, hogy az út során összegyűjtött sikerek, megpróbáltatások és felismerések inspirálni az olvasót”. „Az élettörténetemet szomorúság és boldogság, csalódások és sikerek, tanulságok, amelyeket megtanultam, és emberek, akiket szerettem, szövik át” – mondta. Netanjahu korábban három könyvet írt: Harc a terrorizmus ellen, Hely a nemzetek között és Tartós béke címekkel.

A Szochnut szerint közel 20 500 orosz zsidó költözött Izraelbe Moszkva ukrajnai inváziójának kezdete óta. Összességében a becslések szerint 165 ezer oroszországi zsidóból legalább minden nyolcadik elhagyta az országot a háború kezdete óta – tudta meg a BBC News. Köztük volt Moszkva 1993 óta hivatalban lévő főrabbija, Pinchas Goldschmidt is. „Úgy éreztem, hogy tennem kell valamit, hogy megmutassam teljes elhatárolódásomat és egyet nem értésemet Ukrajna inváziójával, de veszélybe sodortam volna magam, ha ezt Moszkvában maradva teszem meg” – mondta a BBC-nek. Két héttel az invázió kezdete után Goldschimdt családja Magyarországra menekült, majd Izraelbe költözött, amit az orosz zsidó közösség egyes tagjai bíráltak. „Kaptam néhány üzenetet, hogy ‘Hogy hagyhattok minket egyedül?’, de azt mondanám, hogy a nagy többség rendkívül támogató volt. Nem volt kisebb konfliktus eldönteni, hogy menjünk-e. Nekem és a feleségemnek a közösség volt az életünk” – idézte a rabbit a lap. Hozzátette, hogy sok moszkvai zsidó követte a példáját.

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok azt állította, hogy provokáció előkészítésére az ukrán Dnyipro operatív-taktikai csoport parancsnoksága augusztus 19-re sugárzásmérő állomásokat telepít Zaporizzsja környékére. Mint mondta, a parancsnokság kiképzés keretében sugárszennyezésben végzendő feladatokat készül gyakoroltatni az ukrán 108. területvédelmi dandárral, a 44. tüzérdandárral és a Zaporizzsjába vezényelt katonai egységekkel. A szóvivő szerint emellett augusztus 19-re befejeződik az ukrán sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi csapatok 704. ezredének összevonása Zaporizzsja térségében, hogy készen álljon egy zaporizzsjai atomerőműben bekövetkezett baleset tényének rögzítésére. Konasenkov azt hangoztatta, hogy augusztus 19-én a tervek szerint az ukrán tüzérség csapásokat mér majd a zaporizzsjai atomerőmű területére és az orosz fegyveres erőket fogják hibáztatni.

A világban egyre jelentőségteljesebb kérdéssé válik a nukleáris fegyverkezés, ugyanis több állam el nem ismerten rendelkezik atomfegyverekkel – mondta N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Öt atomhatalomnak elismert módon, ugyanakkor nem engedélyezetten már van atomfegyvere ezenkívül a világnak négy állama van, amelyek a jogilag el nem ismert atomhatalmak: India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea – mondta N. Rózsa Erzsébet. A szakértő szerint India és Pakisztán esete könnyű, mert mer mindkét ország dokumentáltan robbantott. Izrael soha nem állította és soha nem tagadta, hogy atomfegyvere van. „Ez állítólag még Richard Nixon és Golda Meir között egy négyszemközti tárgyaláson született megállapodás. Nixon nem szeretett volna atomfegyvereket, de Golda Meir közölte vele, hogy na, nekünk vannak” – fogalmazott N. Rózsa Erzsébet, és hozzátette: ennek az 1967-ben tartott megbeszélésnek az aktáit titkosították ötven évre, azóta pedig pár év eltelt, de a sajtóban „nagy ráharapás nem volt.” „Izrael tehát közvetett bizonyítékok alapján rendelkezik a nukleáris fegyverek képességével. Észak-Korea részese volt az atomsorompó-egyezménynek, de hosszas huzavona után kilépett. Miután robbantott többször is, tudjuk, hogy van neki is nukleáris fegyvere” – mondta N. Rózsa Erzsébet. A szakértő szerint az sem egyértelmű, más országok tudnak-e szerezni atomfegyvert. „Ez egy nagyon jó kérdés. Én azt mondanám, inkább kevésbé, mint igen, és ennek oka, hogy akinek van, az rettenetesen vigyáz rá, nem ad senkinek, mert ha én adok, többeknek lesz.” – mondta.

Időjárás:

Ma augusztus 20.-án általában erősen felhős idő várható, átmeneti napos időszakokkal. Este mindenütt számítani kell záporokra, zivatarokra, többfelé heves zivatarokra is, kis körzetekben jelentős esőkkel. A hőmérséklet jellemzően 25 – 35 fok között alakul.