Aviv Kochavi vezérkari főnök felfedte, hogy az Izraeli Védelmi Erők egy harmadik országra is csapást mért a Hajnalhasadás-hadművelet során a Gázai övezetben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.19. reggelén

Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek – közölte a honvédelmi miniszter.

Nincs elegendő koronavírus elleni vakcina Magyarországon egy nagyobb őszi oltási kampányhoz Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerint.

Aviv Kochavi vezérkari főnök felfedte, hogy az Izraeli Védelmi Erők egy harmadik országra is csapást mért a Hajnalhasadás-hadművelet során a Gázai övezetben.

Észtország azt állította, hogy elhárított egy jelentős orosz kibertámadást, amelynek előzménye, hogy a hatóságok eltávolítottak egy szovjet emlékművet a közterületről.

Belföldi hírek:

Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek – közölte a honvédelmi miniszter. A magyar vadászokat egy azonosítatlan repülőgép miatt riasztották. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően azonosították a Balti-tenger felett déli irányba tartó, IL-76 típusú orosz repülőgépet, majd visszatértek a litvániai, Siauliai repülőbázisra – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. „Újra bizonyította felkészültségét a magyar légierő” – közölte. A Magyar Honvédség augusztus 1-sejétől négy hónapon keresztül, csaknem 80 katonával és négy Gripen harci repülőgéppel, vezető nemzetként – Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt – látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait – idézte fel bejegyzésében a honvédelmi miniszter.

Az elmúlt hónapokban több mint 1200 Ukrajnából érkezett gyereket táboroztattak eddig karitatív szervezetekkel közösen, szerte Magyarországon – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a fonyódligeti Erzsébet-táborban. Soltész Miklós az ukrajnai menekült családok gyerekeinek szervezett tábort meglátogatva azt mondta: nagy öröm, hogy sok-sok nehézség és szomorúság ellenére el tudtak jönni a táborba, ahol olyan élményt igyekeznek csempészni az életükbe, amely tele van szeretettel és barátsággal. Jelezte, hogy az elmúlt hetekben magyarországi helyszíneken táboroztatott gyerekek közül most háromszázan vannak a fonyódligeti táborban, ahol egy hetet tölthetnek el. Sokan a családjukkal már hónapok óta Magyarországon tartózkodnak, de vannak olyanok, akik Kijevből érkeztek ide, és utána utaznak is vissza.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a különböző vírusokról. A főorvos legelőször az egyre inkább elterjedőben lévő fertőző májgyulladásról fejtette ki véleményét. Mint elmondta, a hepatitis A variánsa 1945 után volt jelen erőteljesebben, leginkább a gyerekeknél, náluk egy rövid ideig tartó betegséget okozott. A higiénia fejlődésével később ez visszaszorult, ráadásul kötelező védőoltás is megjelent ellene. Most azonban a hepatitis B kezdett megjelenni, elsősorban a fiataloknál, valamint azoknál, akik sűrűbben cserélgetik partnereiket. A szakember szerint ettől a verziótól sem kell megijedni, ráadásul ez ellene kérhető védőoltás, ami akár tíz éven keresztül is védettséget ad. Szlávik János a koronavírusról is beszélt, mivel még mindig sok a fertőzött. Hozzátette azonban az oltás nem a fertőzés elkerülésére van, hanem arra, hogy a fertőzöttek ne kerüljenek kórházba. A szakember a majomhimlőről is beszélt. Kiemelte, hogy megérkezett az első adag védőoltás. Az persze kérdéses, hogy ezt kiknek kell leginkább megkapniuk – tette hozzá.

Nincs elegendő koronavírus elleni vakcina Magyarországon egy nagyobb őszi oltási kampányhoz az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP egészségügyi bizottságának tagja szerint.  Ujhelyi István arról beszélt: van ugyan nyolcmillió dózis oltóanyag a hazai raktárakban, ám ennek negyede kínai, fele pedig a más vakcinákkal nehezen kombinálható, egydózisú Janssen-vakcina; utóbbi tény szerinte gondot okozhat, ha ősszel, télen visszatér a járvány. Szavai szerint meglehetősen meglepő, hogy az átoltottság terén Magyarország csak a 20. az Európai Unióban. Ennek okát a “bizonytalan minőségű” oltóanyagban látja, ami “elbizonytalanította a társadalom egy részét” – mondta.

Külföldi hírek:

Aviv Kochavi vezérkari főnök felfedte, hogy az Izraeli Védelmi Erők egy harmadik országra is csapást mért a Hajnalhasadás-hadművelet során a Gázai övezetben. „Az operatív tevékenységet demonstrálja az, amit a tíz nappal ezelőtti hétvégén történt” – mondta Kochavi a Helyi Önkormányzatok Szövetségének konferenciáján. ,,Egy nagyon rövid hadművelet, 55 óra akció hírszerzési, műveleti, támadó és védekező képességekkel.” „Ezzel egy időben Júdea és Szamáriában letartóztatási hullám, a világ egyik legkomplexebb helyén, legyen szó a sechemi kaszbáról vagy a Gázai övezetről, ennél komplexebb helyek nincsenek. Ezekkel párhuzamosan egy harmadik ország elleni támadás és az ország összes határának 360 fokos védelme” – mondta Kochavi. A vezérkari főnök nem nevezte meg a nemzetet vagy a célpontot, de az arab média anno arról számolt be, hogy irániak és libanoniak haltak meg egy nagy robbanásban egy jemeni húti táborban augusztus 7-én. ,,Ha nincs hadművelet, akkor ott a védelem. Ez egy nagyon összetett feladat, amelyet nem szabad természetesnek vennünk. Láttátok Tajszir Dzsabari, egy vezető terrorista kiiktatását egy 14 emeletes épületben, végrehajtottuk a küldetést, vagy a mintegy 20 givati katona, akik este letartóztatták az operatívot, és nekik nagyon precíznek kell lenniük és nagyon magas kockázati szinten.”

Négy ember meghalt, 20 megsebesült csütörtökre az orosz erőknek a kelet-ukrajnai Harkiv és a közeli Belgorod és Krasznohrad elleni támadásaiban – közölte a régió kormányzója. Oleh Szinyehubov Telegram-üzenetben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok nyolc rakétát lőttek ki Belgorodra. Az egyik rakéta egy lakóépületet talált el, amely részben megsemmisült, a sebesültek között két gyerek is van – tette hozzá. Rakéta csapódott be a Harkivtól 80 kilométerre délre található Krasznohrad több lakóépületébe is, ketten meghaltak, és megsebesült egy 12 éves gyerek. Harkivot szerda este is rakétatámadás érte, akkor hatan vesztették életüket, és 16 sebesültről tudni. Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot és térségét az invázió februári kezdete óta rendszeresen érte támadás. Bár az itt folyó harcoknak már több száz halálos áldozata van, az orosz csapatok nem tudták ellenőrzésük alá vonni a várost. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, Ukrajna fokozott orosz rakétatámadásokra számít Kijev ellen az augusztus 24-i ukrán függetlenségi napon.

Észtország azt állította, hogy elhárított egy jelentős orosz kibertámadást, amelynek előzménye, hogy a balti ország többségében oroszok lakta megyéjében a hatóságok eltávolítottak egy szovjet emlékművet a közterületről. A Killnet nevű orosz hackercsoport jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy több mint kétszáz állami és magánintézmény honlapját blokkolta. Luukas Ilves, az észt gazdasági és tájékoztatási minisztérium digitális átállásért felelős államtitkár-helyettese a közösségi-oldalán közölte, hogy 2007 óta nem érte ilyen súlyos kibertámadás az országot, hatása mégis korlátozott volt a védelem miatt. „Néhány kisebb és rövid ideig tartó fennakadás kivételével a szóban forgó honlapok egész nap elérhetők maradtak. A terheléses támadás gyakorlatilag észrevétlen volt az országban” – írta. A Killnet, amely júniusban is jelentkezett egy Litvánia elleni kibertámadás elkövetőjeként, hozzátette közléséhez, hogy egy T-34-es szovjet harckocsi mint emlékmű eltávolítását bosszulta meg. A harckocsit Narva városból kedden szállították el egy múzeumba.

Újabb, több tucat migránst szállító vitorlás hajót tartóztattak fel a görög hatóságok a dél-görögországi Kíthira szigetén, két nap alatt immár a harmadikat, annak ellenére, hogy a sziget nem is az Európai Unióba bejutni akaró menekültek hagyományos tengeri útvonalán fekszik. A görög parti őrség szerint az első jelentések alapján mintegy 70 ember tartózkodott a hajón, amely a sziget nyugati partján kötött ki, azonban az utasok állampolgárságáról nem adtak információt. Szerdán mintegy 170 illegális bevándorló érkezett két vitorláshajón Kíthira szigetére. Az első vitorlás hajnalban sziklazátonyra futott a sziget déli partján, de senki sem sérült meg vagy tűnt el az utasok közül. A görög parti őrség szerint a fedélzeten 97 ember tartózkodott (köztük 55 gyermek), akik közül 93-an Afganisztánból érkeztek, hárman Törökországból, egy ember pedig Pakisztánból. A hatóságok szerint a hajó a törökországi Izmirtől 90 kilométerre nyugatra fekvő Cesme környékéről futott ki. A fedélzeten lévők közül hármat letartóztattak embercsempészet gyanújával.

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén. A törvényerőre emelkedő jogszabály megtiltja a terhesség megszakítását a 20. hét után, az egészségügyi vészhelyzetek kivételével. William Osteen bíró közölte, azután döntött a terhességmegszakítás tilalmát előíró jogszabály visszaállítása mellett, hogy a szövetségi Legfelsőbb Bíróság júniusban az államok hatáskörébe utalta az abortusz szabályozását. Az állam republikánus képviselői július végén nyilvános levélben szólították fel a szövetségi bírót a tilalom visszaállítására, miután a demokratákhoz tartozó állami főügyész elutasította indítványukat és bírói hatáskörbe utalta a döntést.

Időjárás:

Ma egy hidegfront érkezik térségünkbe. A front előtt azonban még tovább fokozódik a hőség. Este már erősen felhős időben, szórványosan továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet jellemzően 23 – 40 fok körül.