Jeruzsálem az elmúlt napokban azt javasolta Moszkvának, hogy a Szochnut oroszországi ügyét a bíróság falain kívül rendezzék

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.18. reggelén

Teljes erővel tenni kell Magyarország, a magyarság felemelkedéséért, mondta Varga Mihály

A MAZSIHISZ elítél minden Izrael ellenes megnyilvánulást, minden ország nemzeti jelképét megilleti a tisztelet, mondta Heisler András

Jeruzsálem az elmúlt napokban azt javasolta Moszkvának, hogy a Szochnut oroszországi ügyét a bíróság falain kívül rendezzék

Jeruzsálemben felháborodást váltott ki, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát

Belföldi hírek:

Teljes erővel tenni kell Magyarország, a magyarság felemelkedéséért, a mostani munka határozza meg, hogy „a viharok elmúltával milyen világban fogunk élni” – mondta a pénzügyminiszter szerdán Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat augusztus 20-ai ünnepi megemlékezésén. Varga Mihály – a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára díj átvétele után – az elismerésben részesülők nevében azt mondta: az ember csak egy meghatározó értékrend szerint élhet és dolgozhat. Áldásnak nevezte, „ha láthatjuk eredményeinket, ha tudhatjuk, munkánk segíthette a szülőföldünk fejlődését, a magyar emberek előre jutását”. Meggyőződése – mondta -, hogy csak úgy lehet jól, mások számára is hasznosan végezni a munkát, ha világosan látjuk, honnan indultunk. Varga Mihály kitért arra is, hogy Szent István, államalapító királyunk egész életében a magyarok megmaradásáért harcolt, ennek a célnak rendelte alá minden cselekedetét. Ez a lépés akkor a külső fenyegetettség és a belső széttagoltság miatt a magyarság jövőjét jelentette – hangsúlyozta. Azt mondta, első királyunk olyan országot hagyott ránk, amelynek népe a mai napig megőrizte nemzeti karakterét, a szabadsághoz, a szabad döntéshez való ragaszkodását. Ránk hagyta azt a szilárd hitet is, hogy viharok, megpróbáltatások és fenyegetettségek között sem adjuk fel értékeinket, hitünket.

Idén eddig 145 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly az azonos időszakban ez a szám 57 ezer volt; az elfogott embercsempészek száma meghaladja az ezret – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. „Azt látjuk, hogy a hozzánk vezető úgynevezett balkáni útvonalon is igen jelentős a létszámbeli növekedés” – fogalmazott Bakondi György. Hozzátette, hogy Törökországba folyamatosan érkeznek az emberek Szíria és Irán felől, majd onnan Görögországba és Olaszországba próbálnak mind a tengeri, mind pedig a szárazföldi útvonalakon eljutni. A főtanácsadó szerint míg korábban főként szírek és afgánok érkeztek, ma már nagy számban jönnek indiaiak, pakisztániak, nepáliak és tunéziaiak. Bakondi György arról is beszélt, hogy a határsértők esetenként erőszakosan lépnek fel a hatóság munkatársaival szemben, és változatos módszerekkel próbálnak átjutni – embercsempészek segítségével – a határon.

Az LMP határozati javaslatban kezdeményezi a fakivágással kapcsolatos kormányrendeletet visszavonását, valamint az Alkotmánybírósághoz is fordul az ügyben – közölte Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus „erdőpusztító rendeletként” hivatkozott az augusztus elején kiadott, a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletre, amely szerinte lehetővé teszi az erdők tömeges kivágását.

Elítélünk minden Izrael ellenes megnyilvánulást, minden ország nemzeti jelképét megilleti a tisztelet – reagált a Mazsihisz elnöke arra, hogy egy külföldi zenekar Izrael-ellenes feliratot festett fel egy izraeli zászlóra a Sziget fesztiválon. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány is feljelentést tett; a szervezet ugyanakkor úgy véli: Magyarország biztonságot jelent minden zsidónak. A Tribade rapbanda még a vasárnapi koncertje után az Instagram-oldalán tett közzé egy videót, amelyen megrongáltak egy sátorhoz kifeszített izraeli zászlót. Az eset óriási felháborodást keltett, a fesztivál szervezői közleményben reagáltak az esetre: „A Sziget csaknem harminc éve indult, hogy olyan helyet teremtsen, ahol minden nemzet összejöhet a szeretet és a béke jegyében, és ez a cél továbbra is változatlan. A Tribade akciója szembemegy a nagyra becsült értékeinkkel a befogadásra és a tiszteletre vonatkozóan, mélységesen elítéljük ezt a gyűlöletkeltő tettet. A jövőben természetesen nem hívjuk vissza őket a fesztiválra” – írták.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján. A tendencia az egyes városokban úgyszintén stagnáló, mivel számottevő emelkedés vagy csökkenés sehol sem tapasztalható – tették hozzá. Az NNK közölte: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 19 mintavételi hely esetében az emelkedett, három mintavételi helyen pedig – Debrecenben, Salgótarjánban és Zalaegerszegen – a mérsékelt kategóriába esik. A koncentráció skáláján négy fokozatot különböztetnek meg: alacsony, mérsékelt, emelkedett, magas.

Külföldi hírek:

Jeruzsálem az elmúlt napokban azt javasolta Moszkvának, hogy a Szochnut oroszországi tevékenységének ügyét a bíróság falain kívül rendezzék, ily módon vetve véget a válságnak, nyilatkozta a Walla hírportálnak a részletekről tájékoztatott két vezető izraeli tisztviselő. A Jichák Herzog és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten lezajlott beszélgetése azt a célt szolgálta, hogy végre megbizonyosodjanak arról, hogy nem politikai okok állnak az orosz igazságügyi minisztérium által indított eljárás mögött. Egy nappal Herzog és Putyin beszélgetése után, valamint az orosz elnök pozitív üzenete fényében a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági tanácsadója, Ejál Hulata felhívta kollégáit a Kremlben, és azt javasolta, hogy a két ország próbáljon elérni egy összehangolt megoldást a bíróság falain kívül. A magas rangú izraeli tisztviselők megjegyezték, hogy a korábban Moszkvába látogató izraeli jogi delegáció már tett hasonló javaslatokat, de az orosz igazságügyi minisztérium elutasította azokat. Jelenleg azonban úgy tűnik, pénteken a moszkvai bíróságon sor kerül a tárgyalásra. Vezető izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy az ügy a megoldás útjára lép.

Mahmúd Abbász Olaf Scholz német kancellárral kedd este tartott közös berlini sajtóértekezletén összehasonlította a holokausztot és a palesztinokkal szembeni izraeli politikát egy kérdésére reagálva, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el. Abbász nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét -, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta. Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat. Ez „ötven mészárlás, ötven holokauszt” – fogalmazott Abbász.

Jeruzsálemben felháborodást váltott ki, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát. „Ez nem csak erkölcsi szégyen, hanem szörnyű hazugság is”- írta a közösségi-bejegyzésében Jaír Lapíd izraeli miniszterelnök, akinek apja, Tomi Lapid Budapesten élte át a vészkorszakot. „A holokausztban hatmillió zsidót gyilkoltak meg, köztük másfél millió gyereket. A történelem nem fog megbocsátani Abbásznak” – tette hozzá Lapid. „Aljas és hamis dolgok, kísérlet a történelem eltorzítására és átírására” – mondta a Kan közszolgálati rádióban Beni Ganz védelmi miniszter, aki szintén magyar holokauszttúlélők gyermeke, és aki az elmúlt évben többször tárgyalt Abbásszal, az otthonába is hívva őt. Naftali Bennett elmondta: „Miniszterelnökként nem voltam hajlandó találkozni sem, nemhogy politikai tárgyalásokat folytatni Mahmúd Abbásszal a hazai és külföldi nyomás dacára. Nem partner, aki tagadja a holokausztot, üldözteti a katonáinkat Hágában, és fizetést folyósít a terroristáknak” – mondta Naftali Bennett volt kormányfő.

Ukrajna azért tekintett el a nyílt háborús előkészületektől a február 24-én megindult orosz hadművelet küszöbén, hogy ne keltsen pánikot – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Washington Post című amerikai lapnak adott interjújában. Mint mondta, az amerikai kormány 2021 őszétől egyre határozottabban figyelmeztette őt egy orosz invázió lehetőségére. Az ukrán elnök szerint a kijevi vezetés azonban el akarta kerülni a gazdasági összeomlást és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön. Ha akkor azt mondja honfitársainak, hogy kezdjenek el pénzt és élelmiszereket felhalmozni, akkor „tavaly októbere óta havonta hétmilliárd dollárt vesztettek volna” – fogalmazott Zelenszkij hozzátéve, hogy amennyiben Oroszország ilyen körülmények között támadott volna, három nap alatt elfoglalja Ukrajnát. Arra is rávilágított, hogy az ország védelméhez elengedhetetlen volt, hogy Ukrajnában tartsák az embereket, mondta Zelenszkij.

Valódi tárgyalásokat szorgalmazott a dél-koreai elnök Phenjannal Szöulban. A béke megteremtését és nem a politikai színjátékot kell szolgálniuk az Észak-Koreával folytatott tárgyalásoknak – mondta Jun Szuk Jol, aki a hivatalban töltött első száz napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót. Az elnök, aki már választási kampányában a párbeszédet sürgette, ismételten közölte: kész fokozatos gazdasági segítséget nyújtani Észak-Koreának, ha az felhagy a nukleáris fegyverek fejlesztésével, és megkezdi azok leszerelését. Jun Szuk Jol kiemelte: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, „mi megtesszük, amit tudunk, hogy segítsünk neki”. A két ország vezetői közötti párbeszédnek, illetve a munkaszintű hivatalos tárgyalásoknak „nem politikai show-műsornak kell lenniük, hanem hozzá kell járulniuk a nukleáris biztonság és az érdemi béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában” – hangsúlyozta a politikus.

Időjárás:

Ma tovább fokozódik a hőség. Alapvetően napos, fülledt, strandidő lesz jellemző, fátyol- és gomolyfelhőkkel. Este is nyugodt, eseménytelen időre van kilátás. A hőmérséklet jellemzően 34 – 38 fok körül alakul.