Az oltás nem a fertőzés elkerülésére van

Az oltás nem a fertőzés elkerülésére van

 

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a különböző vírusokról.

 

A főorvos legelőször az egyre inkább elterjedőben lévő fertőző májgyulladásról fejtette ki véleményét. Mint elmondta, a hepatitis A variánsa 1945 után volt jelen erőteljesebben, leginkább a gyerekeknél, náluk egy rövid ideig tartó betegséget okozott. A higiénia fejlődésével később ez visszaszorult, ráadásul kötelező védőoltás is megjelent ellene. Most azonban a hepatitis B kezdett megjelenni, elsősorban a fiataloknál, valamint azoknál, akik sűrűbben cserélgetik partnereiket. A szakember szerint ettől a verziótól sem kell megijedni, ráadásul ez ellen kérhető védőoltás, ami akár tíz éven keresztül is védettséget ad.

Szlávik János beszélt a szintén megjelent nyugat-nílusi lázról, amit elsősorban madarak, költöző madarak, és a szúnyogok terjesztenek. Mint megjegyezte, a jelek azt mutatják, hogy a szúnyogok révén egyre északabbra tűnik fel ez a betegség, de szerencsére, akik megkapják, azoknak a 90 százaléka tünetmentes, 8 százalékuknál enyhébb, míg alig 2 százalékuknál súlyosabb, de nem életveszélyes tünetek tapasztalhatók.

Szlávik János a koronavírusról is beszélt, valóban még mindig sok a fertőzött. Ennek elsősorban az az oka, hogy a vírus fejlődik, újabb variánsok jelennek meg, amik igyekeznek kikerülni a védőoltásokat. Ám az is igaz, hogy a súlyosabb esetek száma nem növekszik, hiszen sokan estek át a fertőzésen, sokan kaptak védőoltást. Azonban azt tudni kell, az újabb variánsokat azok is elkaphatják, akik oltottak. Hiszen az oltás nem a fertőzés elkerülésére van, hanem arra, hogy a fertőzöttek ne kerüljenek kórházba. A protokoll továbbra is az, hogy aki érzi magán a tüneteket, az szerezzen be gyorstesztet. Amennyiben nem tartozik a veszélyeztetett csoportok egyikébe, úgy akár egy otthoni egyhetes karanténnal túl lehet az egészen. A szakember kiemelte, azonban az idősek vagy más veszélyeztetett csoportba tartozók értesítsék a háziorvosukat. Vannak gyógyszerek a vírus elleni kezelésre, de ezeket csak és kizárólag orvos írhatja fel. Azt nem lehet tudni, hogy ősszel mi fog történni. Érkezik majd az országba a koronavírus omikron verziója ellen védőoltás, de nem lehet tudni, hogy ősztől ez a verzió lesz-e erősebb, vagy feltűnik egy újabb.

A szakember a majomhimlőről is beszélt. Kifejtette azt, hogy fontos, hogy megérkezett az első adag védőoltás. Az persze kérdéses, hogy ezt kiknek kell leginkább megkapniuk. A járvány fejlődőben van, szerencsére világszerte nem olyan nagy a fertőzöttek száma, és a majomhimlő sem okoz súlyosabb tüneteket. Természetesen itt is vannak veszélyeztetett csoportok, például az Aids-es betegek tartoznak ide.

Végezetül a szakember elmondta, még tart a nyár, még sokan terveznek utazást egzotikus helyekre. Számokra azt tudja javasolni, hogy a különböző nemzetközi oltópontokon kérjék a szükséges védőoltásokat.