Oroszország egyiptomi nagykövetsége a közösségi médiában ostorozta Jair Lapid izraeli miniszterelnököt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.13. reggelén

A magyar gazdák ahogyan eddig, úgy most a történelmi aszályban is számíthatnak a kormányra – mondta az agrárminiszter.

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet  a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.

Oroszország egyiptomi nagykövetsége a közösségi médiában ostorozta Jair Lapid izraeli miniszterelnököt a múlt heti, Izrael és palesztin Iszlám Dzsihád terroristái közötti gázai harcok és egy korábbi, ukrajnai orosz mészárlás múltbeli bírálata miatt.

Egy év alatt már egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentéséből.

Belföldi hírek:

A magyar gazdák ahogyan eddig, úgy most a történelmi aszályban is számíthatnak a kormányra – mondta az agrárminiszter  Újszilváson, ahol az aszállyal kapcsolatban a napokban hozott intézkedéseket ismertette. Nagy István elmondta, hogy az aszály következtében az ország kiszáradt termőterületeinek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföld 20 százaléka. Hozzátette, hogy a búzánál elkönyvelt 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány Közép-Magyarország és az Alföld jelentős részén megsemmisült és már a dunántúli termést is fenyegeti a szárazság. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni.

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – mondta a Magyar Nemzetnek Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. „Az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Brüsszel is elismerte, hogy nincs elég gáz, a gázfogyasztás csökkentésére kéri a tagállamokat. Egész Európa próbál a gáz helyett más tüzelési módokat találni. Magyarországon is energia-vészhelyzet van érvényben, és rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében. Ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek a családok”– nyilatkozta. Mint mondta: a kormány a tűzifa biztosítására enyhítette a fakitermelés szabályait, ami kizárólag vészhelyzet esetére készült. Az államtitkár szerint, ha nem lesz vészhelyzet, a hazai erdőgazdálkodás az eredeti tervek szerint zajlik majd. A rendelet legtámadottabb pontja a fakitermelésre vonatkozó tilalmi időszak csökkenése volt.  „Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy az akácosok esetében a védett területeken elhalasszák a területek mesterséges felújítását. Ezáltal a társaságok könnyebben hozzá tudnak jutni az akáctűzifához.” – mondta az államtitkár. Szerinte így az akácosok természetes módon ­megújíthatók, ezeken a területeken átmenetileg újra akácerdők növekednek. Az ültetvényszerű akácosok kitermelését segíti a vágásérettségi kor csökkentése.

Sorra érkeznek a nemzetközi gratulációk Orbán Viktor miniszterelnöknek a dallasi CPAC rendezvényen elmondott beszéde kapcsán; legutóbb Christoph Blocher, a jobboldali Svájci Néppárt korábbi vezetője, valamint Saul A. Fox, a Fox Paine vállalat vezérigazgatója méltatta az amerikai konzervatív konferencián elhangzott előadást – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. Christoph Blocher úgy fogalmazott, örömmel tölti el Orbán Viktor állhatatosságot sugárzó beszéde. A szabadság, függetlenség és biztonság tartópillére a világban zajló nyugtalan folyamatok közepette – jellemezte. Saul A. Fox, aki a magyarországi zsidó közösséget támogató tevékenységéről is ismert, levelében csodálatosan felvilágosítónak és inspirálónak nevezte a CPAC résztvevőihez intézett magyar miniszterelnöki beszédet, valamint a CPAC munkaebédjén elhangzott hozzászólást. „Ön kétségtelenül azon kevés világvezetők egyike, akik sikeresen küzdenek a nemzeti önrendelkezésért és a nemzeti kulturális örökség megőrzéséért, amelyek szükségszerűen a nemzeti és végső soron az egyéni szabadság kritikus elemei” – fogalmazott az amerikai üzletember, akit Donald Trump legnagyobb támogatói között tartanak számon.

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók – közölte csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, az Egészségpart elnevezésű kezdeményezés már májusban elindult, eddig öt településen tartottak szűréseket, amelyeken 837 ember vett részt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság kezdeményezére tartott szűrővizsgálatok jellemzően az agyi és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzését szolgálják. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a program jelentőségéről szólva a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy minél egészségesebbek egy térség lakói, annál nagyobb annak a területnek a gazdasági vonzereje.

Külföldi hírek:

Oroszország egyiptomi nagykövetsége a közösségi médiában ostorozta Jair Lapid izraeli miniszterelnököt a múlt heti, Izrael és palesztin Iszlám Dzsihád terroristái közötti gázai harcok és egy korábbi, ukrajnai orosz mészárlás múltbeli bírálata miatt. Az orosz külképviselet a Twitter-fiókján közzétett nyilatkozatában egy képernyőfotót tett közzé egy olyan tweetről, amelyet Lapid áprilisban tett ki civilek állítólagos meggyilkolásáról az ukrajnai Bucsa városában, ahol a moszkvai erőket azzal vádolták, hogy több száz civilt mészároltak le. „A civil lakosság szándékos bántalmazása háborús bűncselekmény, és ezt határozottan elítélem” – állt az áprilisi tweetben. Lapid, aki akkoriban Izrael külügyminisztere, de nem miniszterelnöke volt, napokkal később kifejezetten háborús bűnökkel vádolta Oroszországot. A tweet láthatóan felbosszantotta Oroszországot, amely tagadta a felelősséget a bucsai gyilkosságokért, és azt állította, hogy azok megrendezettek voltak. Az orosz csapatokat más atrocitásokkal is megvádolták azóta, hogy február 24-én megszállták Ukrajnát.

Ismeretlenek rajtaütöttek egy iráni hajón a Vörös-tengeren, az iráni haditengerészet elhárította a támadást – jelentette be a síita állam médiája. Mosztafa Tadzseddin admirális az IRIB iráni állami televíziónak elmondta, hogy a haditengerészet hajói a vészjelzés észlelése után siettek a helyszínre, ahol tűzharc bontakozott ki a katonák és az ismeretlen támadók között, akik végül elmenekültek. Az admirális nem közölt részleteket a támadókról. Több országhoz hasonlóan Irán is megerősítette őrjáratait az Ádeni-öböl körzetében, miután a kétezres évek elején gyakoribbá váltak a Szomáliából érkező kalózok rajtaütései az itt áthaladó hajókon. Jóllehet az utóbbi években a támadások száma jelentősen csökkent, időről időre még mindig jelentenek összetűzéseket.

Egy év alatt már egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentéséből. A szervezet adatai szerint idén már 750 ezerre emelkedett a belső menekültek száma a szárazság miatt. Segélyszervezetek emellett arra figyelmeztettek, hogy az aszály nyomán rendkívül súlyos éhínség fenyegeti Szomáliát, kiemelve, hogy egész falvak néptelenednek el víz- és élelmiszerhiány miatt. A kelet-afrikai országban második éve pusztít olyan mértékű aszály, amelyre az utóbbi 40 évben nem volt példa. Segélymunkások attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás és az ukrajnai háború tovább nehezíti az itt élők helyzetét, Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ legnagyobb búzaexportőre. Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja.

Több mint 400 magániskola zárt be Afganisztánban a Tolonews című afgán hírportál szerint, az intézmények a bezárásokat egyebek között gazdasági nehézségekkel és a tanulók elmaradásával indokolták. Zabihullah Furkáni, az afganisztáni magániskolák szövetségének egyik tagja azt mondta, nagyon sok diák a szegénység miatt hagyja abba tanulmányait, a lányoknak pedig a tálib kormányzat döntése legfeljebb az általános iskolai hatodik osztályáig engedélyezi az oktatást. Mohamed Daúd, a szövetség korábbi elnöke a Tolonews-nak azt mondta, a bezárások miatt több mint hatezren veszíthetik el munkájukat. Zabihullah Mudzsháid, a tálib kormány szóvivője korábban vallási okokkal indokolta a lányok oktatását korlátozó rendelkezést. Mindazonáltal korábban a tálibok azt ígérték, a jelenleg érvényben lévő tiltás csupán átmeneti.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un bejelentette, hogy legyőzte az országban kitört koronavírus-járványt, testvére szerint a politikus is átesett a betegségen. A járvány kitöréséért Dél-Koreát okolta és bosszúval fenyegetőzött. Kim – akinek a szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte – egyúttal elrendelte a májusban bevezetett szigorú járványellenes intézkedések feloldását is, jóllehet hozzátette, fenntartják a járvány ellen felállított „acélkemény” határokat egészen a globális egészségügyi válság végéig. A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az ázsiai ország sosem közölt hivatalos járványadatokat, nem lehet kizárni, hogy a tesztkészletek hiánya miatt. Naponta jelentették viszont a lázas betegek számát, amely nagyjából 4,77 millióra emelkedett, azonban július 29. óta nem számoltak be új esetről. Az észak-koreai vezető a bejelentést a járványügyi bizottság több ezer fő részvételével megtartott értekezletén tette, az eseményen senki nem viselt maszkot, maga Kim sem, amint az látszik az állami televízió felvételein.

Időjárás:

Szombatra  zömében felhős idő valószínű elszórtan záporokkal, zivatargócokkal. A csapadék eloszlása szeszélyesnek látszik: országszerte van rá esély, de csak lokálisan, azaz nem mindenhol fordul elő csapadék. Hevesebb, viharos gócok inkább délután, este valószínűbbek.  Délutánra 27-31 fok várható.