Irán évente több tízmillió dollárt ad a Palesztin Iszlám Dzsihádnak, hogy megtámadhassa Izraelt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.12. reggelén

Az egyre növekvő migrációs nyomás miatt a polgárőrökre a határvédelemben is jelentős szerep hárul a rendőrség és a honvédség mellett Magyarország déli határain.

Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás – közölte a társaság. 

Irán évente több tízmillió dollárt ad a Palesztin Iszlám Dzsihádnak, hogy megtámadhassa Izraelt, jelentette ki Beni Gantz védelmi miniszter.

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben.

Belföldi hírek:

Az egyre növekvő migrációs nyomás miatt a polgárőrökre a határvédelemben is jelentős szerep hárul a rendőrség és a honvédség mellett Magyarország déli határain – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda, miután Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos az Országos Polgárőr Szövetség elnökével tárgyalt. A közlemény szerint Nyitrai Zsolt a megbeszélésen a kormány nevében megköszönte Túrós Andrásnak a 65 ezer polgárőr munkáját. Kiemelte, a polgárőrök a rendvédelmi szervek mellett szabadidejükben védik a polgárok nyugalmát, közreműködnek a kiegyensúlyozott közrend, közbiztonság megőrzésében. Az Országos Polgárőr Szövetség és a polgárőrök stratégiai partnerei a kormánynak, működésükhöz a kormány éves szinten több mint 1,2 milliárd forint költségvetési támogatást és eszközöket biztosít a Belügyminisztérium útján – írták.  Emlékeztettek arra, hogy a kormány határvadász ezred felállításáról döntött, amelynek célja az államhatár védelme, az illegális migráció megakadályozása, feltartóztatása.

A  nyárra tervezett felújítási munkák befejeztével augusztus 15-étől, hétfőtől újra jár a 3-as metró a déli szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.  Szombaton és vasárnap azonban egyáltalán nem jár majd az M3-as, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni – hívták fel a figyelmet. Hétfőn és kedden a szerelvények egész nap járnak Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között, a Nagyvárad téren azonban nem állnak meg. A Kálvin tér és Újpest-központ között az M3-as pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad tér az M30-as állomáspótló busszal, valamint alternatív járatokkal érhető el. Augusztus 17-étől, szerdától hétköznap napközben ismét két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, valamint a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, de a Nagyvárad téren nem áll meg. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni, emellett a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A pótlóbusz is jár. A Nagyvárad tér környéke hétköznap napközben a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, valamint a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől minden nap közlekedő 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig gyalog vagy MOL Bubival közelíthető majd meg. Hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között csak az M3-as pótlóbusszal lehet utazni – olvasható a BKK közleményében.

Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás – közölte a társaság. A kőolajvezeték újraindítását a Mol gyors intézkedése tette lehetővé: a késlekedés miatt a vállalat azonnali egyeztetésbe kezdett az ukránokkal és az oroszokkal is, majd átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – tartalmazza a közlemény. „A megállapodásnak köszönhetően a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság-kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás” – írták.

Az önkormányzatokhoz és vezetőikhez fordul helyi képviselőin keresztül az LMP, közreműködésüket kérve az „erdőpusztítás” megállításában – jelentette Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke. A politikus a lehetséges intézkedések között említette, hogy az önkormányzatok megtilthatják saját tulajdonú erdőik kitermelését, a területükön lévő, más által hasznosított erdők tulajdonosaira pedig nyomást gyakorolhatnak e kérdésben. Céljukként azt említette, hogy minden lehetséges jogi és civil eszközzel élve akadályozzák meg, hogy tömegesen vágjanak ki fákat a múlt héten közzétett kormányrendelet alapján, amely gyakorlatilag szabad kezet ad az állami tulajdonú erdők kitermeléséhez.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként az éjszaka razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain. Az  izraeli csapatok letartóztattak három keresett személyt, akiket terrorista tevékenységekben való részvétellel gyanúsítanak. Eizaria faluban  típusú illegális fegyvereket, lőszereket és rendőri egyenruhákat foglaltak le. A művelet során az izraeli erők letartóztattak két keresett személyt, akiket terrorista tevékenységgel gyanúsítanak. A harcosok Jatta faluban letartóztattak egy keresett férfit, valamint lefoglaltak két illegális M-16-os fegyvert és két pisztolyt.  Ramallah területén  letartóztattak két keresett személyt.  A keresett személyeket és a lefoglalt fegyvereket átadták a biztonsági szolgálatoknak. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Irán évente több tízmillió dollárt ad a Palesztin Iszlám Dzsihádnak, hogy megtámadhassa Izraelt, jelentette ki Beni Gantz védelmi miniszter ciprusi kollégájával, Charalambos Petridesszal tartott közös sajtótájékoztatóján. Irán az Iszlám Forradalmi Gárdán keresztül know-how-t ad át, és megkísérel Gázába csempészni anyagokat, amelyeket aztán civilek elleni fegyverek gyártására használnak” – mondta Gantz. A Palesztin Iszlám Dzsihád péntek és vasárnap között 1175 rakétát lőtt ki Izraelre, amelyek közül 200 a Gázai övezetben landolt, és legalább 15 palesztin civil halálát okozta. A Vaskupola 97%-os hatékonyság elfogott 450 lakott területre tartó rakétát. Az Izraeli Védelmi Erők 170 célpontra mért csapást vadászgépekkel, fegyveres drónokkal, harci helikopterekkel és a tüzérséggel. A három napig tartó harcok vasárnap az Egyiptom és Katar által közvetített tűzszünettel értek véget. ,,Ebben a harcban részt vett az iráni ajatollah rezsim is. Izrael partnereinkkel együtt továbbra is fellép Irán meghatalmazottai ellen” – mondta Gantz. , Izraelnek ébernek kell maradnia, és ,,minden színtéren megőrizni cselekvési szabadságát” – mondta a védelmi miniszter.

Életét vesztette Rahimullah Hakkáni sejk, az afganisztáni tálibok egyik befolyásos vallási vezetője egy kabuli merényletben – erősítette meg csütörtökön Abdul Rahmán, a radikális iszlamisták hírszerzésének fővárosi régióért felelős részlegének vezetője. A Reuters hírügynökség mindemellett úgy értesült a dél-ázsiai országban hatalomra került szélsőségesek köreiből, hogy a támadást egy vallási rendezvényen követte el egy amputált lábú férfi, aki a robbanóanyagot a műlábában rejtette el. Bilál Karími, a tálibok helyettes szóvivője anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna mindössze annyit közölt, hogy Hakkánit „az ellenség brutális támadásában” ölték meg. A tálibok vizsgálatot indítottak az ügyben.  Időközben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett elkövetőként a Telegramon.

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat – tudatta közleményben az ENSZ. „Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét” – írja közleményében az ENSZ főtitkára, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülését követően adtak ki. A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban „a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek”.

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben. A német kormányfő nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tag „nagyon-nagyon erősen” függ az orosz földgázszállításoktól, és Németország is részben – a norvég és holland import mellett – az orosz forrásra építi az ellátást. Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában – mondta.  Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggő kihívások megválaszolásában az EU eddig jobban teljesített, mint sokan várták, a közösség „nagyon egységesen és szolidárisan” reagált az orosz agresszióra. Németországnak a közösség legnépesebb országaként és legnagyobb gazdaságaként „különleges feladata van”, így kormánya nem teheti meg, hogy a hazai közönség tetszését keresve „játszmázzon Brüsszellel” – húzta alá.

A lett parlament terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot a honlapján közzétett nyilatkozatában. A rigai törvényhozás egyúttal leszögezte: „az ukrán civilek elleni erőszak célzott népirtással ér fel”. A parlament felszólította a nemzetközi közösség hasonlóan gondolkodó tagjait, hogy adjanak hangot véleményüknek. A lett képviselők aláhúzták: az orosz csapatok betiltott lőszerekkel gyilkolják a civileket. Emellett „eszközként használják a szenvedést és a megfélemlítést az emberek és az ukrán hadsereg moráljának gyengítésére, valamint az állam működésének ellehetetlenítésére, Ukrajna elfoglalásának érdekében” – állt a nyilatkozatban.

Időjárás:

Pénteken  változóan felhős-napos jellegű idő lesz. A Dunántúl térségében már délelőtt is sok felhő várható és csak időszakosan bújik elő a nap, míg a keleti országrészben délelőtt még napsütés látszik jellemzőbbnek, és délután várható felhősebb idő, 26-31 fokos csúcshőmérséklettel.