Az Izraeli Védelmi Erők megelőző támadást hajt végre a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg támadást indított a Gázai övezetben

,,Az Izraeli Védelmi Erők jelenleg támadást hajt végre a Gázai övezetben. Rendkívüli helyzet van érvényben a hátországra. 

A hadsereg a kezdeményezés mellett döntött és a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai posztjait támadja Gázában.

Negyedik napja tart a feszültség a gázai határon és a korlátozások az övezettel határos területen, miután Izrael hétfő éjszaka Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) letartóztatta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szamáriai vezetőjét, Basszám Szaadit.

Beni Gantz védelmi miniszter pénteken helyzetértékelést tartott a Déli Parancsnokság főhadiszállásán és üzenetet küldött a gázai terrorszervezeteknek:

,,Ellenségeinknek általában, valamint a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetőinek kifejezetten azt mondom: Időtök korlátozott. A fenyegetés így vagy úgy el lesz hárítva” – mondta Gantz.

Gantz közölte, hogy a terrorcsoport Gáza polgárait „túszként” tartja, mivel fenyegetéseik miatt az Erez-átkelőhely – amelyet naponta több ezer palesztin használ – továbbra is zárva marad.

„Aki 14 ezer munkás megélhetését elrabolja, hagyja megrohadni a mezőgazdasági árukat az átkelőhelyeken, áram- és élelmiszerhiányt okoz, az elsősorban a gázai lakosoknak árt, és viseli a felelősséget” – mondta.

Jáir Lapid miniszterelnök szintén részt vett pénteken egy több mint két órán át tartó helyzetértékelésen.

,,Azon dolgozunk, hogy a határ menti közösségek lakosai a lehető leggyorsabban visszatérhessenek a mindennapi életükhöz”- mondta a miniszterelnök.

Az Egyiptommal zajló közvetítési erőfeszítések reménytelennek tűnnek, és „Izraelnek magának kell semlegesítenie a fenyegetéseket”.

מבצע „עלות השחר”אחרי 4 ימי מתיחות: צה”ל תוקף מטרות ברצועת עזה, מצב מיוחד הוגדר בעורף

צה”ל קרא לתושבי עוטף עזה להישאר בסמוך למרחבים מוגנים. התקיפה החריגה, באור יום, מגיעה לאחר ארבעה ימי מתיחות בהן שובשה שגרת החיים באזור מחשש לנקמת הג’יהאד האסלאמי בעקבות מעצר בכיר בארגון. גורמי ביטחון: התקיפה נועדה „להשאיר את חמאס מחוץ לעימות”. כל העדכונים

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy csütörtökön elrendelte a hadsereg készültségének fokozását az eszkalációra, a védelem megerősítését és a hírszerzési erőfeszítések növelését valamint akció tervek jóváhagyását a Gázai Hadosztálynál tett látogatása során.

Palesztin sajtóértesülések  arról számoltak be, hogy izraeli fegyveres drónok és repülőgépek repültek az övezet felett, miközben a hadsereg arra készül, hogy meghiúsítsa a Palesztin Iszlám Dzsihád osztagok páncéltörő irányított rakétaindító kísérleteit vagy egy orvlövész támadást a határon.

 

Az útlezárások mellett a Gázai Hadosztályt tüzérségi, műszaki, gyalogságos, páncélos csapatokkal és különleges erőkkel erősítették meg. Az óvintézkedések miatt a határ menti közösségek lakosait nagyrészt zárlat alá helyezték.