A jelenleg fennálló világrend elleni támadásnak nevezte Oroszország Ukrajna elleni támadását csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.06. reggelén

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés az ellenzéki pártok kezdeményezésére, a katatörvény miatt.

Ezen a héten az Amerikai Cionista Mozgalom  különleges státuszt kapott az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül, hogy a szervezet tanácsadó testülete legyen.

A jelenleg fennálló világrend elleni támadásnak nevezte Oroszország Ukrajna elleni támadását csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Mintegy ötszáz  ukrán katona vesztette életét két, az orosz légierő által végrehajtot precíziós csapásban  – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Belföldi hírek:

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés az ellenzéki pártok kezdeményezésére, a katatörvény miatt. Az ülésre augusztus 8-án egy órakor kerül sor. Az ellenzéki pártok közösen azt kezdeményezték, hogy az Országgyűlés még hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt és a kormány segítse meg a megélhetési válság miatt bajba jutott embereket úgy, hogy a kormánypártok elfogadják az ellenzékiek módosító javaslatait. A többi között a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztett a Ház elé az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik.

Ásványvizet oszt utasainak péntektől a hőségriasztás ideje alatt a MÁV-START a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon – közölte a MÁV-Volán-csoport. Budapesten a Nyugati pályaudvaron, a Keleti pályaudvaron, a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a siófoki, a fonyódi, a tapolcai, a veszprémi, a zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók naponta 10 és 17 óra között. A Volánbusz 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus járványról, de szóba került több más fertőző betegség is. A főorvos elmondta, a világon mindenütt, így Magyarországon is emelkedik a megbetegedések száma, annak ellenére, hogy a szakemberek egy ideig úgy vélték, nyáron nem lesznek ilyen kiugró adatok.  Itthon a múlt héten 14 ezer új megbetegedést regisztráltak, ez jelentős emelkedés, de szerencsére mindez nem érzékelhető a kórházba, – és a lélegeztető gépre kerülők számában. Azaz olybá tűnik, a koronavírus egy erősebb influenzajárvánnyá silányul. Természetesen vannak veszélyeztetettebb csoportok, például az idősek, az immunbetegségben szenvedők, ők azok, akik bekerülhetnek a kórházak covid-osztályaira. Ám a társadalom egészét tekintve, a szakember azt javasolja, aki egy kicsit fáradékonyabbnak, gyengébbnek érzi magát, az vegyen magának egy gyorstesztet a patikában, vagy az országos tesztpontokon is teszteltetheti magát. Ha nincsenek komolyabb tünetei, akkor maradjon egy hétig otthon. A covid-osztályokra bekerülhetnek olyanok is, akik súlyosabb állapotban vannak, de olyanok is, akik csupán pozitív tesztet produkáltak.

Végezetül az infektológus megemlítette, hogy Magyarországon is emelkedik a nemi úton terjedő fertőzések száma. Így ma már egyre több szifiliszes is van. Ennek leginkább az az oka, hogy az emberek tisztában vannak azzal, a legsúlyosabbnak vélt AIDS-re is van tabletta, azaz már az sem halálos betegség. Így jóval kevesebb figyelmet fordítanak a védekezésre, a szakember szerint pedig csak így lehet megelőzni ezeket a betegségeket. Hozzátette azonban azt is, a WHO által most leginkább figyelt majomhimlő esetében az óvszeres védekezés nem elegendő, ezt a betegséget más szorosabb testi kapcsolat útján is el lehet kapni. Szerencsére azonban a majomhimlő nyugat-afrikai változata, amely most elérte Európát, jóval enyhébb lefolyású, abból könnyen meg lehet gyógyulni.

A Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén – jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd átadóján csütörtökön Budapesten. Vitézy Dávid kiemelte: a megújult híd nem csak a vasúti személyforgalomban, hanem a nemzetközi teherforgalomban is jelentős szerepet tölt be, mert Európa három kiemelkedően fontos transzeurópai vasúti folyosója vezet át itt. Ezek összekötik a holland kikötőket és Spanyolországot Romániával, a Fekete-tengerrel, a Balkánnal vagy éppen Ukrajnával – tette hozzá. Rámutatott: a déli összekötő vasúti Duna-hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrészei közötti vasúti forgalom 90 százaléka, beleértve a tranzitforgalmat is. A felújításnak és a kapacitásbővítésnek köszönhetően a híd a következő évtizedekben is megbízhatóan tudja kiszolgálni a vasúti személy- és áruszállítást – hangsúlyozta.

Külföldi hírek:

Ezen a héten az Amerikai Cionista Mozgalom  különleges státuszt kapott az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül, hogy a szervezet tanácsadó testülete legyen. Ez a státusz lehetővé teszi az AZM számára, hogy részt vegyen az ENSZ rendezvényein és vitáin, valamint rendezvényeket tartson az ENSZ keretein belül. A szervezetet 1993-ban hozták létre azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Államok zsidó közösségét és a cionizmust, és a cionista értékek népszerűsítésén dolgozik az USA-ban. A mozgalom elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a különböző cionista szervezetek között, és mostantól ezt nemzetközi védnökség alatt teheti meg az ENSZ-en belül. Ez egy jelentős lépés, amely követi Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete és Izrael állandó ENSZ-képviselete diplomáciai lépéseit, akik az elmúlt évben sokat dolgoztak a szervezet jelöltségének előmozdításán, és a nagykövetekkel és magas rangú diplomatákkal folytatott találkozókon felvetették a kérdést. Erdan nagykövet és az AZM számos együttműködést tart fenn, többek között az ENSZ-nagykövetek Izraelbe való elszállítását, az izraeli képviselet függetlenség napi rendezvényének megrendezését az ENSZ-nagykövetek részvételével.

Élesen bírálta hazája kormányát csütörtökön a libanoni maronita keresztény pátriárka a bejrúti kikötői robbanás második évfordulóján. Besára Butrusz ar-Rái a robbanás áldozataira emlékező tömeg előtt mondott beszédében kijelentette: „Isten elítéli azon hivatalos személyeket akik késleltetik az ügy kivizsgálását, és a kormánynak nincs joga akadályozni a nyomozást”. Elítélte hogy a felelősök közül sokan szabadlábon vannak, másokat viszont ártatlanul tartóztattak le. Követelte a robbanás felelőseinek megbüntetését mivel két év telt el a robbanás óta, de eddig senkit sem számoltattak el. A bejrúti kikötőben 2020. augusztus 4-én bekövetkezett detonációt a világ egyik legnagyobb, nem nukleáris robbanásaként tartják nyilván. A katasztrófát a nagy mennyiségben, gondatlanul tárolt ammónium-nitrát okozta.

A jelenleg fennálló világrend elleni támadásnak nevezte Oroszország Ukrajna elleni támadását csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, leszögezve: nem szabad megengedni, hogy Moszkva megnyerje ezt a háborút. Stoltenberg a norvégiai Utoya szigetén elmondott beszédében leszögezte: a szervezet érdeke az, hogy az ilyen jellegű agresszió ne lehessen sikeres. „A második világháború óta nem volt ilyen veszélyes a helyzet Európában” – emelte ki továbbá Stoltenberg, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ha a Vlagyimir Putyin orosz elnök bármelyik NATO-tagország ellen rendelne el támadást, a szervezet összes tagállama mozgósítana. Mindazonáltal leszögezte: a NATO nem azért van, hogy háborúzzon, a szervezet feladata a háborúk megakadályozása, és a béke megőrzése, s ezt teszi már több mint 70 éve. Beszéde további részében Putyin szemére vetette, hogy „egy teljes országot, egy teljes, ártatlan népet rohant le azért, hogy érvényt szerezzen politikai céljainak”, s azzal vádolta, hogy a világrendet akarja megváltoztatni, és nem tartja tiszteletben más országok szuverenitását.

Mintegy ötszáz  ukrán katona vesztette életét két, az orosz légierő által végrehajtot precíziós csapásban – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint az ukrán 92. gépesített dandár Harkiv közelében mintegy 130 katonát és 13 páncélozott járművet, a 95. légideszant rohamdandár pedig Konstantinovkánál mintegy 400 embert és 20 egységnyi hadfelszerelést veszített.  Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok  két vezetési pontra,  két lőszerraktárra és egy üzemanyagtárolóra  mértek csapást.  Az orosz légvédelem négy drónt és öt sorozatvető-rakétát lőtt le. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 261 repülőgépet, 145 helikoptert, 1673 drónt, 361 légvédelmi rakétarendszert, 4244 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 786 rakétasorozatvetőt, 3251 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4696 speciális katonai járművet semmisítettek meg.
80% fölött az infláció a török gazdaságban, ahol elsősorban az üzemanyagok árának növekedése miatt értek el újabb inflációs rekordot. A török líra leértékelődése is hozzájárul ahhoz, hogy szinte minden egyre drágább Törökországban.

A benzin ára másfél év alatt megháromszorozódott. Ez a taxisok számára a legnagyobb csapás: “azelőtt hetenként ment fel a benzin ára, de most már naponta” – panaszkodott a közszolgálati rádió  tudósítójának egy  taxisofőr. Szerdán tették közzé a legfrissebb statisztikai jelentéseket, és ebből kiderül: egy év alatt a szállítási költségek 119%-kal növekedtek Törökországban. Az általános infláció csaknem 80%-ot ért el júliusban. Ez a hivatalos adat, ellenzéki közgazdászok szerint a valós szám 100% fölött lehet. Törökországban a statisztikai hivatal Recep Tayyip Erdogan elnök szigorú ellenőrzése alatt áll. Emiatt több vezető korábban lemondott.

Időjárás:

Szombaton egy hullámzó hidegfront első hulláma éri el térségünket. Napos idő mellett, egyre erősödő É-i széllel érkezik kissé frissebb levegő először a Dunántúlra, majd az északkeleti, éjjel pedig a középső és délkeleti országrészbe. Főként északon szórványosan zivatargócok alakulhatnak ki, 39  fokos nappali csúcshőmérséklet mellett.