Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök üdvözölte Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szerepét az Izrael és az arab államok közötti normalizációs megállapodások letárgyalásában

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.16. reggelén

A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt.

Az LMP ötpontos zöld javaslatcsomagot dolgozott ki az energia- és klímaválság kezelésére – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök üdvözölte Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szerepét az Izrael és az arab államok közötti normalizációs megállapodások letárgyalásában.

Belföldi hírek:

A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt. Németh Szilárd hozzátette: Magyarország kezdetektől a béke pártján áll, sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba, mert már akkor is látszott, hogy mindennek súlyos következményei lesznek. A brüsszeli szankciós csomaggal összefüggésben azt hangsúlyozta: miközben a gáz ára az egekben van és már az is kérdés, hogy Európában lesz-e gáz télen, még mindig „néhányan lökdösik ezt a gázembargós csomagot”. A kormánybiztos szerint a kormány részéről gőzerővel folyik a küzdelem és a felkészülés, egy komplex programot indítottak, amelynek nemcsak a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő támogatása a része, hanem az is, hogy megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével, újraindítják a lignitbányászatot, a Mátrai erőművet, és kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

Az LMP ötpontos zöld javaslatcsomagot dolgozott ki az energia- és klímaválság kezelésére – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. A politikus kifejtette: javasolják minden, a megújuló energia telepítésére vonatkozó tiltás és korlátozás feloldását. Ma Magyarországon nem lehet újonnan szélerőműveket üzembe állítani, ugyanakkor a szélenergiára szükség van – mutatott rá. Második pontként említette szociális alapú épületszigetelési program elindítását. Olyan támogatási rendszerre van szükség, amely nem a leggazdagabbakat segíti, hanem azokat, akiknek átlagos vagy az alatti a jövedelemszintjük. Ezzel nagyban mérsékelhető lenne az ország energiaigénye és felhasználása – mondta.   Kanász-Nagy Máté olyan támogatási program elindítását nevezte meg a megújuló energiák telepítésére harmadik javaslatként, ami szintén segítséget nyújtana a rezsiköltségek csökkentéséhez. Negyedikként a klímabérlet bevezetését sürgette; azt mondta, a kormány „ne vizsgálgassa, mérlegelje”, hanem vezesse be. Ötödik pontként felszólította a kormányt a „soha el nem készülő Paks II beruházás” felmondására is, mivel értékelése szerint minden egyes forint, amit erre költenek, ablakon kidobott pénz.

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt mondta: ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak – mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb. Az országos tisztifőorvos különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök üdvözölte a neve kezdőbetűi alapján MBS-nek is becézett Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szerepét az Izrael és az arab államok közötti normalizációs megállapodások letárgyalásában, és „békét” ígért Szaúd-Arábiával, ha ismét hivatalba lép. Netanjahu, akit tavaly buktattak el miniszterelnöki tisztségéből, visszatérésre törekszik, és a novemberi újabb választási forduló előtt az arab világgal való kapcsolatok felmelegítésében játszott szerepét dicsérte. ‘Szeretném kifejezni elismerésemet Mohammed bin Szalmán koronahercegnek a négy békemegállapodáshoz való hozzájárulásáért – Benjamin Netanjahu. Egy hétfői sajtótájékoztatón Netanjahu a Közel-Keleten elért eredményeinek bizonyítékaként üdvözölte Joe Biden amerikai elnök közelgő regionális útját, amelynek során közvetlen repülőjárattal utazik Izrael és Szaúd-Arábia között. „Ez egy fontos látogatás, mert innen az elnök Szaúd-Arábiába repül” – mondta. „A közvetlen repülőút annak a hatalmas változásnak a kifejezése, amelyet a Közel-Keleten elértünk. A mi politikánk valóban egy új Közel-Keletet hozott létre”. Netanjahu hivatali ideje alatt írta alá az Ábrahám-egyezményeket. „Szándékomban áll egy átfogó békeszerződést aláírni Szaúd-Arábiával és más arab nemzetekkel… a következő békeszerződéseink közelebb visznek minket az arab-izraeli konfliktus lezárásához” – fogalmazott Netanjahu.

Az ukrán elnök szerint Moszkva taktikája öt pontból áll. Zelenszkij szavai szerint az első taktikai pont a tüzérség. Az orosz offenzíva része, hogy a hétköznapi emberek lakhelyeit támadják, mint ahogyan ezt tették tavasszal az ukrán fővárosban, Kijevben is – fejtette ki véleményét az elnök. Volodimir Zelenszkij a rakétákat az orosz taktika második pontjának nevezte. Szavai szerint a háború alatt Oroszország 2960 rakétát lőtt ki Ukrajnára. „Oroszország taktikája arra irányul, hogy elűzze az embereket városainkból – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy az elüldözés az orosz taktika harmadik pontja. A negyedik pont a gazdasági sokk. Zelenszkij példaként a Srí Lankában kialakult helyzetet hozta fel, ahol az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése társadalmi elégedetlenséget okozott. Az elnök szerint az Oroszországi Föderáció akadályozza az ukrán gabona exportját, ami élelmiszerválsághoz vezet. Az orosz taktika ötödik pontja pedig a propaganda – zárta Zelenszkij.

Hat jelölt jutott tovább a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés szerdán tartott első szavazási fordulójában. A legtöbb frakciószavazatot Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta, a párttagság körében ugyanakkor Penny Mordaunt volt védelmi miniszter a legnépszerűbb. A vezetőválasztást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán a múlt héten bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. A tisztségért nyolc jelölt indult, a szerdai első fordulóban mindegyiküknek legalább harminc alsóházi konzervatív frakciótag voksát kellett megszereznie a továbbjutáshoz. Az élen Rishi Sunak végzett 88 szavazattal, őt Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár, volt védelmi miniszter követi 67 vokssal.

Repülőgépekkel és a katonaság bevonásával oltják a tüzet a horvát tengerparton, ahol a tomboló erdőtűz már több mint húsz házat emésztett fel – jelentette a Vecernji List című helyi lap. Több mint 350 tűzoltó, valamint 75 rendőr és számos katona vesz részt az oltási akcióban, illetve a helyi lakosság is oltja a tüzet. A hivatalos jelentések szerint körülbelül 3300 hektáros területet érint a tűz. A Vecernji List jelentése szerint több nagy olajfaültetvény is porig égett, számos jármű égett porrá, és a lakóházak egy része is használhatatlanná vált. A tüzet az okozta, hogy Sibenik és Zára (Zadar) közelében a száraz aljnövényzet a hét elején lángra kapott, majd az erős szél miatt a lángok gyorsan tovább terjedtek.

Már legalább 89-en haltak meg a rivális bűnbandák között egy hete tartó összecsapásokban Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában – jelentette be a Nemzeti Emberi Jogi Hálózat nevű szervezet közleményében. A tájékoztatás szerint az áldozatok közül 74-et golyó vagy kés sebesített meg. Tizenhat ember eltűnt. A főváros legszegényebb és legsűrűbben lakott negyedében, Cité Soleilben egy hete automata fegyverekkel lövöldöznek, két banda harcol egymással anélkül, hogy a rendőrség – felszerelés és ember hiányában – közbelépne. Az elmúlt négy évtizedben kialakult nyomornegyedek utcái mentén családok ezrei nem jutnak élelemhez és vízhez. Egyes lakosok bádogházaikban esnek az eltévedt golyók áldozatául, de a mentőautók sem tudnak a környéken szabadon közlekedni, hogy a sebesülteken segítsenek.

Gazdasági hír:

A koronavírus-járvány, illetve Oroszország Ukrajna elleni háborúja is negatív hatással van az Európai Unió gazdaságára, amely a tavaszi előrejelzéshez képest alacsonyabb növekedési pályán mozog – közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében, amely szerint magasabb lesz az infláció is a korábban vártnál. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az EU gazdasága 2022-ben várhatóan 2,7 százalékkal, 2023-ban pedig 1,5 százalékkal fog növekedni. Az euróövezet növekedése 2022-ben 2,6 százalékos lehet, 2023-ban viszont 1,4 százalékra mérséklődik. Az éves átlagos infláció az előrejelzések szerint 2022-ben történelmi csúcson tetőzik majd, 7,6 százalékon az euróövezetben és 8,3 százalékon az EU egészében, majd 2023-ban 4,0 százalékra, illetve 4,6 százalékra mérséklődik – közölte. Az ukrajnai háború által kiváltott geopolitikai bizonytalanságok visszafogják a növekedést. A konfliktus február 24-i kezdetét megelőzően közzétett tavaszi előrejelzésben felvetett negatív kockázatok közül sok megvalósult. Az orosz invázió továbbra is növeli az energia és élelmiszer-nyersanyagok árát, ami világszerte fokozza az inflációs nyomást, és rontja a háztartások vásárlóerejét – tette hozzá az uniós biztos.

Időjárás:

Ma többnyire napos, időről-időre felhősödésekkel tarkított idő várható. Este előfordulhat egy-egy futó zápor. A hőmérséklet jellemzően 22 – 35 fok körül alakul.