„A magyar vívmányokat meg kell védeni.”

„A magyar vívmányokat meg kell védeni.”

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rezsivédelemről, az ársapkáról, valamint a Magyarországot ért támadásokról.

 

A politikus elmondta, a háború következtében a világon mindenütt, de elsősorban Európában egy komoly energiaválság bontakozott ki, amelynek jelentős gazdasági hatásai is vannak. Felidézte a miniszterelnök szavait, mely szerint minél közelebb van egy ország a háborúhoz, úgy egyre jelentősebb mértékű az ún. háborús infláció. Mindez érinti természetesen Magyarországot is, de szerencsére a különböző kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a hazai infláció mértéke kisebb, mint más régiós országoké. A képviselő szerint mindez köszönhető többek között azoknak az alapfeltételeknek, amiket a kormány meghatározott. Ezek közé tartozik a családvédelem, azaz a magyar családokat nem érheti kár ennek a helyzetnek következtében. De ugyanilyen fontos a teljes foglalkoztatottság is, ami úgyszintén a gazdaság erejét mutatja. Harmadikként a rezsivédelmet említette a politikus, amiről kifejtette azt is, a magyar kormány ezzel egy teljesen egyedülálló lépést tett meg. AZ is igaz, mindez nagyon sokaknak nem tetszik, de a kormány döntése egyértelmű, a magyar vívmányokat meg kell védeni.

              Németh Szilárd kiemelte, mindezek szellemében készült el a 2023-as költségvetés is, amiben szerepel a rezsivédelmi és a honvédelmi alap is. Ez utóbbira több mint 800, míg az előbbire több mint 500 milliárd forintot tervez a kormány. Mindezekbe azon cégeknek kell befizetni, amelyek pont a háborús helyzetnek köszönhetően jutnak extraprofithoz. Tisztában kell lenni azzal, hogy egyrészt ez egy ideiglenes rendelkezés, másrészt a kormány nem a cégek által előre megtervezett profitot, hanem az afölötti részt kívánja megadóztatni, mert mindenkinek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy Magyarország és a magyar emberek ezt a nehéz helyzetet átvészeljék.

              Visszatérve az energiahelyzetre, a politikus elmondta, Brüsszel szankciós politikája öngól. Európa látja kárát, hiszen Nyugaton emiatt szembesülnek most az emberek azzal, hogy drasztikusan növekednek az energiaárak, de azzal is, hogy az energiaellátás is akadozhat. Szerencsére ezzel szemben itthon biztonságos és nem drága az energia ára, köszönhetően a kormány tevékenységének.

              A politikus szerint mindezen rendelkezések, ahogy az előbb említett alapok is, sokak szemét szúrja, nyilvánvalóan elsősorban azokét, akik semmi mást nem látnak, csak a profitot. És az különösen nagy probléma, hogy ezeket a cégeket Brüsszel is támogatja politikailag. Ahogyan azt is látni kell, jegyezte meg Németh Szilárd, hogy például az ellenzéki EP képviselők is ebben a szellemben tevékenykednek, azaz nem Magyarország érdekeit képviselik Brüsszelben, hanem pont fordítva, Brüsszel érdekeit képviselik Magyarországon. Mindezekkel szemben a magyar kormány folytatja állhatatos politikáját, a magyar emberek érdekeit képviseli. Megvédi a magyar érdekeket, így többek között például a nyugdíjak vásárlóértékét is.