A nemzetközi jog védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.07. reggelén

Bonyolult, gyorsan változó és veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Gelencsér Ferenc pártelnök váltja Fekete-Győr Andrást a Momentum-frakció élén – közölte az ellenzéki párt.

Tarthatatlannak és fiktívnek nevezte a 2023-as büdzsét az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke.

A nemzetközi jog védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Bonyolult, gyorsan változó és veszélyes határőrizeti operatív helyzet alakult ki – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kifejtette: bonyolult, mert küzdenek az illegális migránsokkal a déli határon, továbbá nagyon fontos, menekültekkel összefüggő kormányzati feladatokat kell teljesíteni, valamint az ukrajnai háború miatt a honvédség erőinek határbiztosítási feladatai is vannak. A gyorsan változó helyzet azt jelenti, hogy napról napra, újabb és újabb, addig nem tapasztalt események következnek be a határon és annak közelében – mondta a főtanácsadó. Hozzátette: a veszélyes helyzet alatt azt értik, hogy gyakoriak a nagycsoportos és erőszakos áthatolási kísérletek. Bakondi György azt mondta: egyidejűleg van migrációs és menekültválság, valamint szomszédos országban háborús helyzet, amire még nem volt példa.

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt többek közt a Szövetség munkájáról, valamint a kórházáról. Dr. Velkey György elmondta, volt már egyszer a kórházszövetség elnöke, a mostani felkérésre azért mondott igent, mert úgy gondolja, a kórházak közösen lépve tudnak eredményeket elérni. Ez egy fontos munka, a dolgozók és a betegek érdekében. Arra a kérdésre, hogy a Bethesdában miért nincsen orvoshiány, a főigazgató úgy felelt, ez valószínűleg annak a szemléletnek köszönhető, amit évek óta gyakorolnak. Itt valóban az orvostanhallgatók nagyon korán önkénteskednek, majd később itt készülnek fel szakvizsgájukra. Az állásokra többszörös a túljelentkezés. Összességében elmondható, hogy a Bethesdában más a kultúra. A Bethesda kórház harmincadik éve került vissza a reformátusokhoz, a spirituális gondolkodás és szemlélet jelenti az egyik sikert. Itt is sokat dolgoznak a szakemberek, ők is fáradtak, de pont a lelkiség az, ami nekik is pluszt ad a munkájukhoz. Ez a szemlélet az, ami az egyházi kórházakat jellemzi.

Gelencsér Ferenc pártelnök váltja Fekete-Győr Andrást a Momentum-frakció élén – közölte az ellenzéki párt.  A közleményben azt írták: a Momentum elnöksége a parlamenti frakcióval egyeztetve úgy döntött, hogy „a párt ideális működése és hatékony munkaszervezése érdekében tavaszi ülésszakot követően személyi cserét eszközöl a frakció élén”. Ahhoz, hogy a parlamenti frakció és a párt vezetése az eddigieknél szorosabban összekapcsolódjon, a Momentum-frakció vezetőjévé Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét nevezik ki – tették hozzá.

Tarthatatlannak és fiktívnek nevezte a 2023-as büdzsét az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke. Vajda Zoltán azt mondta, az inflációs szám nem tartható. Hozzátette: már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem hiszi el, hogy az infláció megfeleződik, 5,2 százalék lesz jövőre, a jegybank is 8-9 százalékos inflációval tervez. Jelentős, több mint 4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak 2023-ban, miközben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszél, hogy recesszió fenyegeti Magyarországot – tette hozzá.

Hatvanmillió forintból több mint ezer embert táboroztatnak karitatív szervezetek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Katolikus Karitász balatonakali táborában.  Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is, hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban a kormány irányításával a karitatív szervezetek és az önkéntesek összetett munkát végeztek, amelynek alapja az emberiesség és az odafigyelés. A karitatív szervezetek nyári táborainak résztvevői között vannak a határ túloldaláról érkezettek és olyanok is, akik jelenleg Magyarországon élnek – mondta. Soltész Miklós közölte: Magyarországra több mint 820 ezer ember érkezett Ukrajnából a kárpátaljai határokon és Románia felől, közülük több mint 140 ezren kértek és kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt.

Külföldi hírek:

Bár a meglévő települések terjeszkedhetnek, de kormányzása idején új települések nem épülnek Ciszjordániában – közölte Jaír Lapid izraeli miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott párizsi tárgyalásán. A palesztinok kapcsán úgy vélte, „a franciák kérdései jogosak, és nézeteltéréseink vannak arról, hogy mit kellene tenni a palesztin kérdésben, de értik, mit tehet meg a kormány és mit nem” – mondta Lapid,  utalva az átmeneti kormányokra vonatkozó jogi, és a sokpárti, baloldali, centrista és jobboldali, valamint egy arab pártból felállt kormány politikai korlátaira a jelentős döntések meghozatalában. Naftali Bennet egyéves kormányzása idején Beni Ganz védelmi miniszter kétszer találkozott Abbásszal, s mindkét megbeszélés után Izrael teljesítette a palesztinok néhány kérését. A múlt héten kormányfői posztjáról leköszönt jobboldali politikus, Naftali Bennett ellenzi a palesztinokkal folytatott béketárgyalások megújítását, és nem volt hajlandó találkozni Abbásszal – szemben  a centrista  pártot vezető Lapiddal.

Az izraeli csapatok megöltek egy palesztint a szamáriai Dzsenin melletti Dzsaba faluban szerda hajnalban. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, a katonák letartóztatási műveletet hajtottak végre egy terrorcselekményekben való részvétellel gyanúsított férfi ellen, és lelőtték, miközben megpróbált megszökni. A megölt palesztint Rafik Rijád Ghannam néven azonosították. ,,Az erők orvosi ellátásban részesítették a gyanúsítottat, de később halottnak nyilvánították” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy az esetet vizsgálják. Ghannam volt a második dzsabai palesztin, akit megöltek az elmúlt napokban. Vasárnap a palesztin külügyminisztérium közölte, hogy a 19 éves Kamel Abdallah Alwaneh belehalt sérüléseibe egy nappal azután, hogy az izraeli csapatok lelőtték. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a katonák rutin biztonsági tevékenységet végeztek Dzsaba közösség mellett, amikor megtámadták őket, és lelőttek egy férfit, akit a gyanú szerint Molotov-koktélt dobált. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet tagjai közé sorolta Alawneh-t.

A nemzetközi jog védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, mivel „a világ bonyolult módon fejlődik”. Lavrov erről a vietnami fővárosban, Hanoiban beszélt, vietnami hivatali partnerével, Bui Thanh Sonnal folytatott egyeztetése során. Kijelentése olyan időszakban hangzott el, amikor a nyugati országok azt vetik Moszkva szemére, hogy Ukrajna megtámadásával megsértette a nemzetközi jogot. Az Európai Unió vezetői sürgetik az orosz kormányt, tartsa be a nemzetközi bíróság azon végzését, amely felszólította Oroszországot, hogy vonuljon ki Ukrajnából. Vietnam kulcsfontosságú partnere Oroszországnak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében, a két ország kapcsolatai a történelmen és „az igazságért folytatott közös harcukon alapulnak” – hangoztatta Lavrov a találkozón.

Személyes okokra hivatkozva, váratlanul lemondott Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter – közölte a horvát közszolgálati televízió szerdán. A hírt a kormány megerősítette. Sajtóinformációk szerint a kormánytagok sem tudtak arról, hogy Maric távozni akar tisztségéből. A miniszter egyedül Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek szólt a terveiről. A 45 éves tárcavezető nem volt tagja egyik pártnak sem, és hat évig állt a pénzügyminisztérium élén. A Plenkovic vezette kormány legnépszerűbb minisztere volt. Egyes találgatások szerint a magánszférába távozik. Maric több adóátalakítást hajtott végre az évek során, jelentős szerepet játszott az államháztartás rendezésében és a költségvetési kiadások reformjában.

A jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak és Lengyelországnak minden eszközre és forrásra szükségük van – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban. Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: „azt kérjük a cseh elnökségtől, segítsék elő, hogy minden tagállam, beleértve Magyarországot és Lengyelországot, mielőbb hozzájusson a nekik járó uniós forrásokhoz”.  Erre nemcsak azért van szükség, mert az unió keleti tagállamai az EU történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, és ők fogadják a legtöbb menekültet, hanem azért is, mert súlyos gazdasági- és energiaválság is fenyegeti az Európai Uniót és tagállamait – húzta alá a fideszes politikus.

Az atomenergiát és a földgázt a fenntartható energiaforrások közé soroló taxonómia rendelet megerősítése a klímacélok megőrzése mellett rugalmasságot biztosít a tagországok számára az energetikai beszerzések és beruházások területén – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató EP-vita során Fiala hangsúlyozta: több európai ország számára egyedül az atomenergia és a biztonságos országokból beszerzett földgáz garantálja az energiaellátása biztonságát. „Ezért arra kérem önöket, fogadják el ezt a kompromisszumot” – mondta a cseh miniszterelnök arra vonatkozóan, hogy az Európai Parlament szerdán szavazott a taxonómia rendelet módosítását célzó EP-javaslatról, mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül. A módosítást végül elutasították.

Gazdasági hír:

Magyarországon a legkedvezőbb a családok aránya az adósságfinanszírozásban – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter a közösségi oldalán. Varga Mihály a közösségi-oldalán közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: az ország stabilitását erősíti, hogy az államadósság negyedét ma már a magyar emberek tartják kézben, 2010-ben ez az arány csupán 3 százalék volt. A kamatjövedelem a családoknál marad, nem külföldiek jövedelmét növeli – emelte ki a pénzügyminiszter.

Időjárás:

Ma többnyire felhős lesz az ég. Időszakosan kisüthet a nap. Este erősödő É-i szél támad. A hőmérséklet jellemzően 22 – 31 fok között alakul.