Navracsics Tibor visszavinné az Európai Néppártba a Fideszt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.05. reggelén

Navracsics Tibor visszavinné az Európai Néppártba a Fideszt.

Az orosz csapatok már elfoglalták Ukrajna területének egyötödét.

A jegybank erőteljesen rendre utasította Parragh Lászlót.

Angliában négy napig ünneplik a 70 éve uralkodó királynőt.   

Hírek:

A magyar államfő nagyra értékelte a Németországgal fenntartott szoros kapcsolatokat, amelyek bővítésére is lát lehetőséget. Így összegezte Novák Katalin kétnapos hivatalos berlini látogatását. Tárgyalt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel, valamint a parlament, a Bundestag elnökével, Bärbel Bas-szal. Megbeszélései után kiemelte, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben nagyon fontos a személyes találkozó és az eszmecsere. Novák Katalinnak két héttel ezelőtti beiktatása óta ez már a harmadik külföldi útja volt. Elsőnek Varsóban tárgyalt, majd magánlátogatást tett Erdélyben.

A magyar kormány mindent megtesz, hogy az év végig aláírhassa az Európai Bizottsággal azt az egyezményt, amely lehetővé teszi a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak folyósítását. Ezt közölte luxemburgi tárgyalásai után a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics Tibor – mint a KDNP tagja – előzőleg részt vett az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán. Utána reményét fejezte ki, hogy a Fideszt visszavehetik a pártcsaládba, amelyből mintegy két éve eltávolították. Azt is közölte, hogy Orbán Viktor – aki az utóbbi időben inkább a szélsőjobboldali pártokkal igyekezett erősíteni az együttműködést – tudott a tárgyalásairól és nem ellenezte azokat.

A kormány célja a családtámogatási rendszer, és a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzése, valamint a teljes foglalkoztatás. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kifejtette, hogy az orosz kőolaj és gáz az alapja az ország működésének, továbbá a családok és a gazdaság biztonságos és megfizethető energiaellátásának. Németh Szilárd ezzel magyarázta, hogy az uniós állam és kormányfők hét elején tartott tanácskozásán a miniszterelnök határozottan kiállt a rezsicsökkentés mellett. A volt honvédelmi államtitkár megismételte, továbbra sem engedhetik meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Az uniós tagállamok nagykövetei eközben véglegesítették az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot. A megállapodás már az uniós csúcson megszületett, miután azok az államok – köztük Magyarország -, amelyek csővezetéken kapják az orosz olajat, időleges mentességet kaptak az embargó alól. Ezután azonban kiderült, hogy a magyar kormány nem járult hozzá ahhoz sem, hogy az orosz ortodox egyház vezetőjével szemben szankciókat léptessenek életbe. Így végül Kirill pátriárka lekerült a listáról. Szijjártó Péter külügyminiszter azt közölte, ez „elvi kérdés volt”, mert a vallásszabadságot gátolta volna az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjével szembeni intézkedés. Emlékezetes, hogy a pátriárka többször támogatta az Ukrajna elleni háborút.

Az ukrán államfő szerint az orosz csapatok már elfoglalták országa egyötödét, vagyis nagyobb részt, mint amekkora a Benelux államok területe. Volodimir Zelenszkij kifejtette, hogy már mintegy ezer kilométeres a frontvonal és szinte az egész orosz hadsereggel szemben kell védekezniük. Elmondta, hogy a 102 napja tartó háború miatt 12 millió ukrán hagyta el otthonát. Az ukrán államfő azt is közölte, kikötőik orosz blokádja miatt a világ élelmiszerválság küszöbén áll. Több tízmillió embert fenyeget ugyanis éhezés, ami újabb migrációs válsághoz is vezethet Európában.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint az orosz erők fokozni fogják a létfontosságú infrastruktúra elleni légi- és rakétacsapásokat. Az ukrán vezérkar egyik irányítója szerint teljes hosszában megpróbálják elfoglalni Ukrajna fekete-tengeri partvidékét. Olekszij Hromov arról is beszámolt, hogy Oroszország igyekszik megsemmisíteni a katonai felszereléseket és lőszereket tároló raktárakat, továbbá akadályozni, hogy a nyugati országok fegyverekkel lássák el Ukrajnát. A brit védelmi minisztérium legfrissebb értékelése szerint az oroszok már ellenőrzik Szeverodonyeck nagy részét. A város kulcsfontosságú, miután onnan tudnák biztosítani maguknak a luhanszki területet.

Amerikai értesülések szerint az orosz elnök előrehaladott stádiumban lévő rákbetegsége miatt kapott kezelést áprilisban, előzőleg pedig merényletet is megkíséreltek ellene. Három amerikai hírszerzési tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin még mindig erős, de a hatalma már nem abszolút. Ugyanakkor azt is közölték, az elnök elszigeteltsége megnehezíti státuszának és helyzetének pontos felmérését. A Newsweek című hetilap erről szóló cikkében arra is emlékeztet, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta a 70 éves államfő betegségének hírét.

A volt német kancellár élesen bírálta Oroszországot, és együttérzését fejezte ki Ukrajnával, Angela Merkel először szólalt meg azóta, hogy fél éve leköszönt tisztségéről. Ezúttal a Német Szakszervezeti Szövetség ünnepi rendezvényének fő szónoka volt. Beszédében nem reagált azokra a korábbi bírálatokra, amelyek szerint túl jó kapcsolatokat alakított ki Oroszországgal és elnökével. Kiemelte azonban, hogy a háború hatásai messze túlnyúlnak Ukrajna határain. Mint mondta, ebben a helyzetben mindennél fontosabb az európai egység és összefogás.

Itthon egyelőre nem tudni, hogy az Alkotmánybíróság mikor foglalkozik a pedagógus szakszervezetek beadványával. Az érdekképviseletek alkotmányjogi panaszt nyújtottak be, miután az államfő aláírta a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvényt. Előtte azt kérték Novák Katalintól, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkot korlátozó korábbi rendelet törvénybe emelése kifejezetten diszkriminatív és megfélemlítő szabály. Azt is közölték, hogy ha itthon nem kapnak jogorvoslati lehetőséget, akkor keresettel fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A Független Rendőrszakszervezet attól tart, hogy a következő időszakban leszerelési hullám indul meg. Június 1-től ugyanis megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet, így nem tiltják már, hogy az egészségügyi dolgozók felmondjanak, a rendvédelmiek pedig leszereljenek. A szakszervezet főtitkára, Pongó Géza elmondta, a munkakörülmények javítását és a létszámhiányból fakadó problémák megoldását szorgalmazzák. Emiatt levelet is írtak a belügyminiszternek.

A Magyar Kórházszövetség is súlyos gondokat lát. Azt írták, az utóbbi két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában sokan elfáradtak. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem. A hálapénz megszüntetése átláthatóbbá és etikusabbá tette ugyan a kórházi viszonyokat, de a több és jobb munkát orvosi és kórházi szinten sem díjazza a rendszer. A szövetség tisztújító kongresszust tartott a héten. Új elnököt is választottak, Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója személyében.

A Magyar Nemzeti Bank arra figyelmeztette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, hogy a jövőben körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg állításait. Közleményükben Parragh Lászlónak arra az interjújára reagáltak, amelyben többek között azt mondta, hogy a tanároknak ott a szabad nyár, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket. Abszurdnak minősítették ezeket az állításokat és különösen nehezményezték, hogy az elnök azt állította, a jegybank nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit. Azt írják – idézem – „a gazdasági témákban szakszerűtlen nyilatkozataiban tanúsítson nagyobb józanságot és tartózkodjon a hamis, szakmailag megalapozatlan kijelentésektől”.

Az Egyesült Királyságban ma zárul az a négy napos ünnepségsorozat, amelyet a királynő uralkodásának 70. évfordulójára rendeztek. II. Erzsébet azonban több eseményen nem vett részt, aminek okát hivatalosan nem közölték. Csütörtökön még végignézte a felvonulást és a katonai parádét, de pénteken már nem ment el a Szent Pál-székesegyházban tartott istentiszteletre. A 96 éves királynő egészsége az utóbbi félévben sokat romlott. Szombaton egyébként egy lóverseny is színesítette a programot, a Buckingham-palota előtt pedig koncert volt. Ezen többek között fellépett a Queen együttes, a Duran Duran és Diana Ross is. Az ünnepségek ma utcabálokkal és a brit fővároson átívelő felvonulással zárulnak.

Ami a keresztényeknek a pünkösd, az a zsidó vallás szerint sávuót, a hetek ünnepe, amely ma van. A Sínai-hegyi Tóraadás emléknapja tegnap este kezdődött és Izraelben egy napig, azon kívül viszont kettőig tart. A zsidó vallás egyik legismertebb jelképe, a két törvénytábla, amelyet az Örökkévaló, miután rávéste a Tízparancsolatot, átadott Mózesnek. A sávuót szó magyarul hetet jelent, az elnevezés onnan származik, hogy az ünnep időpontjáig – pészah második napjától kezdve – hét hetet kell számolni. Szabó György, a Mazsök elnök elmondta, ezen a napon a zsinagógába várnak mindenkit, hogy együtt emlékezzenek az eltávozottakra, majd a tízparancsolat ismertetése után közös étkezéssel ünnepeljenek.

Mától fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház. Egy hét alatt 12 előadással határon túli és vidéki színházak mutatkoznak be Budapesten. A programsorozatot ma a csíkszeredai Csíki Játékszín nyitja a nagyszínpadon Shakespeare III. Richárd című darabjával. A Thália Télikertben viszont a Szegedi Nemzeti Színház előadása látható: Cédric Chapuis Élet-ritmusra című darabja Hojsza Henrietta rendezésében, Medveczky Balázs színész egyszemélyes előadásában. A következő napokban bemutatkozik a tatabányai, a kaposvári, a győri, a kecskeméti és a miskolci társulat, továbbá fellépnek marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és újvidéki művészek is.

Ami pedig az időjárást illeti, a hosszú hétvégén általában kellemes az idő. Több órás napsütésre számíthatunk. Estefelé azonban a nyugati országrészben már kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél megélénkül, zivatarok környezetében meg is erősödik. A hőmérséklet napközben 25 és 30 fok között alakul, estére 14 és 18 fok közé hűl le a levegő. Pünkösd hétfőn hasonló idő várható.