Novák Katalint hivatalosan is beiktatták az államfői tisztségbe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.15. reggelén

Novák Katalint hivatalosan is beiktatták az államfői tisztségbe.

Orbán Viktor már egyeztetett az új kormány várható tagjaival.

A NATO tagállamok üdvözölték a finn és a svéd csatlakozási szándékot.

Holnaptól sűrűbben, előszezoni menetrenddel járnak a vonatok a Balatonra.

Hírek:

Budapesten ünnepélyesen beiktatták hivatalába az új államfőt. Novák Katalin már szerdán átvette az elnöki hivatalt elődjétől, Áder Jánostól. Tegnap a Kálvin téri református templomban istentiszteletet tartottak, majd a Kossuth Lajos téren volt a beiktatási ceremónia. Novák Katalin 45 éves, három gyermek édesanyja, közgazdász diplomát szerzett és jogot is tanult. Angol, francia és német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgája van, de társalgási szinten beszél spanyolul is. Azt mondta, az alaptörvényben előírt feladatain túl személyes vállalása a nemzeti egység kifejezése. Felidézte, hogy ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelyik még nem a szabadságba született bele, de élete tudatos részét már szabadságban élte.

A parlamentben a jövő héten teszi le a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor. Utána rövidesen megnevezi új kormánya tagjait. Jelöltjeivel már a hét közepén egyeztetett, így várható, hogy a kabinet 14 tagú lesz. Előreláthatólag miniszter marad Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Rogán Antal, Pintér Sándor, Varga Mihály, Varga Judit és Nagy István is. Két volt londoni nagykövet is bekerül a kabinetbe, Szalay- Bobrovniczky Kristóf lehet a honvédelmi, míg Csák János az innovációs miniszter. Ismét tagja lesz a kormánynak Lázár János és Navracsics Tibor, akik az előző négy évben nem kaptak ilyen feladatot. Várhatóan a belügyminisztériumhoz kerül az egészségügy, Palkovics László pedig csak az iparért lesz felelős.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Oroszország közvetlen veszélyt jelent a világrendre. Ursula von der Leyen nemcsak az Ukrajna elleni háború miatt gondolja így, hanem azért is, mert Moszkva paktumot kötött Kínával, és önkényesen igyekszik intézni nemzetközi kapcsolatait. Mint mondta, mindezek következtében Ukrajna, egész Európa, sőt a szabályokon alapuló világrend jövője is veszélybe került. Az elnök az Európai Unió és Japán vezetőinek csúcstalálkozója után beszélt erről és fontosnak minősítette, hogy a hasonló gondolkodású partnerek megerősítsék kapcsolataikat.

Ukrajnában akár életfogytiglani börtönbüntetés is várhat arra az orosz katonára, akit gyilkossággal vádolnak. Az egyik harckocsihadosztályhoz tartozó egység 21 éves parancsnoka az első, akit a háború kezdete óta bíróság elé állítottak. Kijev és Washington sokszor vádolta meg Oroszországot háborús bűncselekmények elkövetésével, de ez az első per ilyen ügyben. Az orosz támadás február 24-i kezdete óta már csaknem hatmillió civil kényszerült elhagyni otthonát Ukrajnában. Közülük sokan kínzásokról, nemi erőszakról és válogatás nélküli pusztításról számoltak be. Anglia és Hollandia már háborús bűnökre specializálódott nyomozókat is küldött Ukrajnába, hogy segítsék a bűncselekmények felderítését.

A NATO tagállamainak többsége egyöntetűen üdvözölte azt a finn bejelentést, hogy az ország csatlakozni kíván a katonai szövetséghez. Jens Stoltenberg főtitkár azt mondta, Finnország éppúgy a tagsági kérelem gyors elbírálására számíthat, mint Svédország, amely a következő napokban tesz hasonló bejelentést. Sauli Niinisto finn államfő úgy vélte, a tagság erősítené országa biztonságát, de vele az egész védelmi szövetség is erősödne. Finnországnak 1300 kilométeres határa van Oroszországgal, amely a helsinki bejelentés után azonnal „komoly következményekkel” fenyegetőzött, beleértve nukleáris fegyvereknek a határvidékre telepítését is. A két csatlakozni kívánó ország éppen az Ukrajna elleni orosz támadás miatt adja fel hagyományos semlegességét.

Az amerikai kormány semmiképpen nem avatkozik be abba a vitába, amely Magyarország és az Európai Bizottság között alakult ki az Oroszországgal szembeni olajembargót is tartalmazó hatodik uniós szankciós csomagról. Ezt közölte az amerikai elnök energiabiztonsági főtanácsadója, aki szerint az a legfontosabb, hogy az európaiak most minél több gázt vegyenek és tároljanak be a következő télre. Amos Hochstein emlékeztetett rá, Washington már évek óta szorgalmazta, hogy a közép-európai térség országai szakadjanak le az orosz energiahordozókról, mert a kiszolgáltatottság nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Kiért arra is, hogy az új orosz érdekeltségű vezetékek fojtogatják az európai országokat. Az olcsónak beállított orosz gáz vásárlását ahhoz hasonlította, mint amikor valaki a maffiától kér kölcsön.

Budapesten a jövő hét második felében nagyszabású konzervatív konferenciát tartanak az Alapjogokért Központ szervezésében. A fő szónok Orbán Viktor lesz, és újra előadást tart a Fox News munkatársa, Tucker Carlson, aki tavaly ősszel már járt Budapesten és riportfilmet is forgatott a Fidesz választási előkészületeiről. A tanácskozásra meghívták a korábbi amerikai elnököt is, de Donald Trump végül is lemondta a részvételt. Érkezik viszont egyik leghangosabb támogatója, az afroamerikai konzervatív influenszer, Candace Owens, aki az esemény szpíkere lesz. A konferencia hívószavai „a józan ész és a valódi nyugati értékek”, valamint a keresztény örökség és a hagyományos család védelme.

Izraelben egyelőre elhárult az újabb előrehozott parlamenti választás veszélye. A muzulmán hagyományőrző arab Raám párt ugyanis visszatért a kormányba.  Így most a 120 tagú kneszetben éppen hatvan képviselője van a koalíciónak. Emiatt az ellenzékbe szorult jobboldali Likud pártnak vissza kellett vonnia a parlament feloszlatását szorgalmazó indítványát. Azt ugyanis 61 képviselőnek kellene támogatnia. Ha viszont a bizalmatlansági indítvány elbukna, akkor a következő fél évben nem lehetne újra voksolni róla. A tavalyi választási eredmények alapján a koalíció pártjainak 62 képviselője lenne a parlamentben, csakhogy Naftali Bennett kormányfő pártjának két képviselője már korábban közölte, nem támogatja a koalíciót.

A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a Dzseninben agyonlőtt palesztin újságírónő haláláért. Az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna helyi tudósítóját több ezer ember búcsúztatta Rámalláhban, a palesztin hatóság központjában. Mahmúd Abbász az igazság mártírjának nevezte Sirín Abu Aklát. Egyúttal visszautasította, hogy együtt nyomozzanak az izraeli hatóságokkal. Márpedig az erősen kérdéses, hogy kinek a golyói találták fejbe az újságírónőt. Ciszjordánia északi részén ugyanis a terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztinok és a letartóztatásukra érkezett izraeli kommandós egység tűzharcában vesztette életét. Izraelben közölték, ők akár független nemzetközi testület bevonását is elfogadják a vizsgálatba.

A jegybank alelnöke szerint elhúzódó küzdelemre kell készülni az infláció ellen. Virág Barnabás úgy vélte, a csúcsot az idei harmadik negyedévben érheti el a mutató. Hozzátette azonban, azt már senki sem vitatja, hogy ez nem átmeneti, hanem tartós jelenség. Mint mondta, az éves átlagos infláció 9-10 százalék körül lehet az idén, ami az európai középmezőnyt jelenti. Az alelnök megerősítette, hogy folytatódik a monetáris szigorítás, és ezzel együtt sem lehet kizárni, hogy még megrázó fejlemények következhetnek. Utalt rá, hogy a makrogazdasági egyensúly helyreállítását a költségvetéssel kell kezelni, ez segítheti majd a folyó fizetési mérleget is.

A központi Statisztikai hivatal éppen a héten közölte, hogy húsz éve nem volt példa olyan mértékű pénzromlásra, mint az idén. Azt viszont pszichológiai tényezőkkel magyarázzák, hogy az emberek miért érzik sokkal nagyobbnak az inflációt, mint amennyit hivatalosan mérnek. A GKI gazdaságkutató intézet a héten közzétett kutatása alapján a lakosság a dupláját érzékeli a hivatalosan kimutatott inflációnak. A statisztikusok viszont arra figyelmeztetnek, hogy ebben a kérdésben nem lehet szubjektív érzésekre hagyatkozni. Mint közölték, ők mindig pontos képet adnak a teljes gazdaságot átlagosan jellemző árváltozásról.

Itthon egyelőre nem lehet megmondani, lesz-e ősszel hatodik hulláma a koronavírus-járványnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint az biztos, hogy nyáron lecseng a járvány, hiszen hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg. Galgóczi Ágnes azt is elmondta, hogy az új esetek csaknem ötöde a 65-79 éves korosztályt érinti, köztük még emelkedik is a fertőzöttek aránya. Hozzátette, Magyarországon mintegy 65 százalékos az átoltottság, de nagyon sokan vannak azok, akik nem kaptak harmadik oltást. A negyedik oltás is elérhető, de ezt elsősorban az időseknek vagy a „kockázati csoportba” tartozóknak ajánlotta az osztályvezető.

Holnaptól sűrűbben járnak a vonatok a Balatonhoz. Életbe lép ugyanis az előszezoni menetrend, így Budapestről fél óránként indulnak szerelvények Balatonfüredre, Siófokra és Fonyódra, de az ország más területeiről is könnyebb lesz eljutni a tóhoz. Elmondták azt is, hogy már csaknem 400 jegykiadó automata üzemel a MÁV csoportnál, májustól 34 balatoni állomáson, megállóhelyen válik egyszerűbbé és gyorsabbá a jegyvásárlás a kihelyezett jegyautomatákból. Eközben a tó környékén komoly szálláshely-fejlesztés indult, és folyik a strandfejlesztési program, amelynek célja, hogy 2030-ig minden hazai szabadvízi strand megújuljon.

Holnap hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik. A jelenség Amerikából látható a legjobban, de Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. A folyamat hazánkban hajnali 4 óra 27 perckor kezdődik, a Hold ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt.

Időjárás:

Mindenesetre bízhatunk benne, hogy sok felhő nem akadályozza majd a megfigyelést. Ma is nagyrészt napos, száraz idő várható. Általában mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet napközben 24 és 29 fok között alakul és estére is csak 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A jelek szerint tehát most már valóban itt az igazi tavasz.