Ellenzi a tervezett európai uniós orosz olajembargót Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.14. reggelén

Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal.

A palesztinok nem hajlandók közös vizsgálatra a szerdán lelőtt újságírónő ügyében.

Meghiúsult egy késeléses merényletkísérlet a jeruzsálemi óvárosban lévő Templom-hegy közelében.

Ellenzi a tervezett európai uniós orosz olajembargót Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke.

Belföldi hírek:

Egyre több beszállító szeretné újratárgyalni a BKV-val kötött szerződést, akár 30-50 százalékos felárat is kérve a háború és a nyersanyagok drágulása miatt – értesült a Népszava. A közlekedési társaság igyekszik minden partnerrel megegyezni a korábban megkötött szerződés engedte pénzügyi kereteken belül. A BKV a lapnak elismerte, hogy „megsokszorozódott a szerződésmódosítási igények száma a háború közvetett gazdasági hatásai – árfolyam-változás, gyártói áremelések, szállítási határidők, alapanyaghiány, fuvarozási kapacitások stb. – miatt.” Az áremelési kérelmek számával együtt a felmondások száma is folyamatosan növekszik, idén április végéig 36 szerződést mondtak fel az üzleti partnerek, ez pedig éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent a cégnek. A BKV válasza szerint a beszállítói, gyártói visszajelzések alapján fennakadások, problémák lehetnek a gyártóknál az alapanyag-ellátással, ellátási láncokkal, fuvarozással, ezek hatásai pedig várhatóan megjelennek az anyag- és alkatrészellátásban a társaságnál is.

Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes közlése szerint hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma. Hozzátette, az új esetek csaknem 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya. Közölte azt is, hogy Budapesten és Pest megyében regisztrálják a legtöbb fertőzöttet, de Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Zala megyében is emelkedik a fertőzöttek száma, bár nem drasztikusan. A szennyvízből vett minták alapján kijelenthető, szinte mindenhol csökken a koronavírus örökítő anyagának mennyisége, és mára a legtöbb helyen – egy-két város kivételével – mérsékelt a szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja – jelezte Galgóczi Ágnes.

Második alkalommal adták át a Steller Mária védőnői díjakat; a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított elismerést húsz kiemelkedő szakmai munkát végző védőnő vehette át csütörtökön. Beneda Attila, a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy a védőnői hálózat szerves részét képezi a társadalomnak, amely nélkül nem is boldogulnának a családok, ezért a védőnők a „magyar nemzet ékességei”. Kitért arra is, hogy amikor 107 éve megalakult az Országos Stefánia Szövetség az anyák és csecsemők védelmére, Magyarország a legrosszabb helyen állt a csecsemőhalandóság terén Európában, mostanra viszont már az Európai Unió átlagánál is jobbak ezek a mutatók.

Jövő héten hétfőn, május 16-án választják meg a képviselők a miniszterelnököt, így Orbán Viktor azon a napon teszi le esküjét, mondta Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Felidézte még a kormányfő korábban mondott szavait, mely szerint minden ciklus egy új kormányzati struktúrával indul, hogy a korszak kihívásaira megfelelő válaszokat tudjanak adni. Ami a kihívásokat illeti, a szóvivő elsőként a háborúról beszélt, aminek kapcsán megjegyezte, Magyarország mindig is, az első pillanattól kezdve azt mondta, hogy békére van szükség. Ezzel szemben az látható, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok is, amelyek például fegyvert szállítanak Ukrajnának, pont a háború folytatását érik el. A kormány folyamatosan figyeli az eseményeket, különös tekintettel a kárpátaljai magyarokra, ezért is tartja fenn álláspontját.

Külföldi hírek:

A palesztinok nem hajlandók közös vizsgálatra a szerdán lelőtt újságírónő ügyében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet. Magas rangú izraeli tisztviselők azt közölték a lappal, hogy a lövedék átadásának megtagadása a palesztinokat teszi felelőssé az újságíró megöléséért. „Izrael közös vizsgálatot kért, de jelenleg a palesztinok ezt megtagadják. Akinek nincs rejtegetnivalója, az nem tagadja meg az együttműködést” – közölték az állami szervek az izraeli lapokhoz eljuttatott véleményüket. Izrael kifejezte készségét független nemzetközi testület bevonására is a vizsgálatba. Aviv Kochávi vezérkari főnök bejelentette, hogy katonai szakértői bizottságot bízott meg az eset kivizsgálásával. „A palesztinok széles körben lőttek erőinkre, vadul és válogatás nélkül lövöldöztek minden irányba.

Meghiúsult egy késeléses merényletkísérlet a jeruzsálemi óvárosban lévő Templom-hegy közelében, miután lelőttek egy terroristát, aki megpróbált leszúrni egy rendőrtisztet — közölte a The Jerusalem Post. A rendőrség szerint a gyanúsított a Templomhegy pamutkereskedők kapujához érkezett, és a katonák felé rohant, miközben „Allahu Ákbár”-t kiabált, és kezeit szúró és támadó mozdulatokkal mozgatta. A rendőrök tűzzel válaszoltak, és semlegesítették a gyanúsítottat, izraeli katonák nem sérültek meg. A gyanúsított egy ciszjordániai palesztin lakos, akit a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd kritikus állapotban további kezelésre szállították. Az incidens kivizsgálása folyamatban van.

Továbbra is komoly aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Királyság kormánya a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv végrehajtásában az egyoldalú megoldások útjára kíván lépni – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja, miután megbeszélést folytatott Liz Truss brit külügyminiszterrel csütörtökön. Az észak-írországi jegyzőkönyv végrehajtásáról folytatott megbeszélést követően Sefcovic közölte: az Egyesült Királyság annak ellenére készül egyoldalú lépések megtételére, hogy az Európai Unió számos megoldást javasolt, amelyek jelentősen javítanák a jegyzőkönyv végrehajtásának módjait. Emlékeztett: az EU legutóbb februárban javasolt ütemtervet az észak-írországi emberek és vállalkozások által felvetett, megoldatlan gyakorlati kérdésekről folytatott intenzív megbeszélésekre.

Lengyelországban mozgalom szerveződött azok ellen a nyugati cégek ellen, amelyek nem vonultak ki Oroszországból Ukrajna megtámadása miatt. A tiltakozók egyik célpontja a Leroy Merlin francia székhelyű lakberendezési és kertészeti áruház – írta az AP amerikai hírügynökség. Az egyik varsói Leroy Merlin áruház előtt orosz katonai egyenruhát viselő férfi várta tisztelegve a vásárlókat, megköszönve nekik, hogy pénzelik Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúját. Arkadiusz Szczurek lengyel aktivista így tiltakozott az ellen, hogy a Leroy Merlin az ukrajnai háború ellenére sem vonult ki Oroszországból. „Ukránok milliói kényszerülnek menekülésre a bombázások és a lövöldözések miatt, emberek halnak meg” – hívta fel a figyelmet egy hétvégi tüntetésen Natalija Pancsenko aktivista. „Ennek ellenére folytatják az üzletelést, és nem találnak kivetnivalót abban, hogy a háborút finanszírozzák” – kifogásolta. Az Ukrajnával határos Lengyelország fogadta be a legtöbb menekültet. Hivatalos statisztikák szerint több mint 3,3 millió ukrán menekült lépte át a lengyel határt a háború február 24-i kezdete óta. Lengyelország a NATO tagja, ennek ellenére tart attól, hogy a Kreml birodalomépítő ambícióinak célpontjává válhat – emlékeztetett az AP.

Ellenzi a tervezett európai uniós orosz olajembargót Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnöke, Wolfram Günther miniszterelnök-helyettes, a Zöldek politikusa viszont nem ért egyet vele. Michael Kretschmer a Sächsische Zeitung című tartományi lap csütörtöki jelentése szerint az az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországgal szemben tervezett újabb, olajembargót is tartalmazó hatodik EU-s szankciós csomagról szólva kiemelte: „alaposan meg kell vizsgálni, hogy kinek is árt ez valójában”. Kifejtette: a kőolaj, a szén és a földgáz piaca globális, ezért ha az európai országok nem Oroszországtól vásárolnak, hanem másoktól, akkor az új partnerek korábbi vásárlóinál támad hiány, amelyet „nagy valószínűséggel orosz forrásból pótolnak majd”. Ezért inkább az orosz „háborús uszítókat”, az oligarchákat, a nemzetbiztonsági szolgálatok embereit és Vlagyimir Putyin elnököt kell büntetni, és nem „tovább gyengíteni Európát” – mondta a politikus.

Gazdasági hír:

A magyar gazdaság növekedési képessége erős, az első negyedévi GDP-növekedés 8 százalék fölötti lehetett a jegybank adatai szerint, ebből kiindulva kedvezőek a kilátások, az egész évre 4 százalék körüli növekedés „benne van a magyar gazdaságban” – mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás a Világgazdaság által rendezett Bankszektor 2022 című konferencián kiemelte: az infláció emelkedése az áprilisi 9,5 százalék után a jelentős átárazások miatt folytatódik, az éves átlagos infláció 9-10 százalék körül lehet az idén, ami az európai középmezőnyt jelenti. Folytatódik a monetáris szigorítás, az alelnök szerint az agresszív szakaszból a fokozatosság felé kell elmozdulnia a jegybanknak. Az infláció ellen elhúzódó küzdelemre kell készülni, a csúcsot az idei harmadik negyedévben érheti el a mutató – mondta. A bankrendszer felkészült volt és a koronavírus válságban is megőrizte stabilitását – mondta helyzetértékelésében a jegybank alelnöke. Likviditását, tőkeellátottságát, hitelezési aktivitását tekintve járvány előtt és után is jobb helyzetben volt, mint a 2008-as válságot övező időkben. A sikeres hazai válságkezelés alapja a hitelezés volt – mutatott rá. A magánszektor banki hitelállományának bővülése Magyarországon volt a legmagasabb, az MNB 11 ezer milliárd forinttal segítette az újjáépülést.

Időjárás:

Ma túlnyomóan felhős időben lesz részünk, de többnyire változóan napos, gomolyfelhős idő ígérkezik. Este kellemes, csillagfényes idő várható. A hőmérséklet jellemzően 15 – 25 fok között alakul.