Májusban kerül átadásra a Néprajzi Múzeum

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.13. reggelén

Májusban kerül átadásra a Néprajzi Múzeum.

Nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy Sirín Abu Aklát, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió palesztin tudósítóját az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték le Dzseninben.  

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában, hogy Finnország a NATO-csatlakozási kérelem benyújtását tervezi.

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022-2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól.

Belföldi hírek:

Májusban kerül átadásra a Néprajzi Múzeum, amelynek egyik különlegessége, hogy annak idején a nemzetközi pályázatot egy magyar team nyerte meg, mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget projekt kormánybiztosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Hozzátette, az épület kívülről-belülről különleges lesz. Például, aki kívülről megy fel az épületre, az egész Ligetet beláthatja. Azért került ide a múzeum, mert 1896-ban eredetileg is itt volt, ám később a történelem során számos más helyre kellett vinni az értékeket, de most végre méltó helyen kerülnek bemutatásra. A főigazgató beszélt arról is, hogy ezt a hatalmas tervet, a Liget Projektet mindenféleképpen be kell fejezni. Az biztos, hogy a mostani gazdasági nehézségek ellenére is, várhatóan az új kormány is megad minden támogatást, már csak azért is, hogy ez a városrész az ország és Budapest egyik leglátogatottabb területe legyen.

A közlekedés fejlesztése, gyorsítása a legfontosabb cél Rákosmentén, mert onnan tízezrek utaznak másfél órát a munkahelyükre, illetve iskolába – közölte Budapest 14-es számú választókerületének országgyűlési képviselője, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Dunai Mónika azt mondta: a közlekedés fejlesztéséért ugyanakkor komoly harcot kell folytatniuk, mert a közösségi közlekedés és a főutak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában állnak. Felújítják a szakrendelőt, bővíteni szeretnék az uszodát, folytatják a közintézmények korszerűsítését, és szabadidős parkokat létesítenek – ismertette Dunai Mónika, aki a közép- és hosszú távú tervek között említette még a kötöttpályás közlekedés bővítését, vagyis a metró kivezetését Rákosmentére.

A kormánynak lépnie kell, hogy az ápolók bére legalább a vásárlóértékét megőrizze – mondta az LMP frakcióvezetője. Ungár Péter az ápolók nemzetközi napján arra mutatott rá, hogy bár csekély mértékben, de emelkedtek az ápolói bérek az elmúlt időszakban, a növekményt ugyanakkor teljes egészében elvitte az infláció. Az intézményekben dolgozók is megalázóan kevés bért kapnak, de azok még kevesebbet, akik idősebb, nem gyermek hozzátartozójukat gondozzák otthon. Ők mindössze 68 ezer forintban részesülnek – hívta fel a figyelmet, megjegyezve: ugyan az ő bérük is emelkedett 10 százalékkal, ám ezt a növekményt is „elvitte” a pénzromlás.

Több csoportban 126 határsértőt tartóztattak fel, és elfogtak három embercsempészt csütörtökre virradó éjszaka Csongrád-Csanád megyében – közölte a rendőrség. A magyar rendőrök osztrák és cseh kollégáikkal, a katonákkal és mezőőrökkel együttműködve Ásotthalom és Szeged-Gyálarét külterületén 106 határsértőt tartóztattak fel, aki az ellenőrzés során szír, pakisztáni, afgán és indiai állampolgárnak vallotta magát. A járőrök szerdán 21 óra előtt Domaszék külterületén ellenőriztek egy német személygépkocsit és egy szintén német furgont, valamint azok szír és török sofőrjét.

Külföldi hírek:

Nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy Sirín Abu Aklát, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió palesztin tudósítóját az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték le Dzseninben, és arra sincs bizonyíték, hogy közelről érte a lövés – jelentette ki Rian al-Ali, a boncolást végző palesztin patológus, a nabluszi an-Nadzsah Egyetem Patológiai Intézetének munkatársa sajtótájékoztatóján csütörtökön. A Palesztin Nemzeti Hatóság  tisztviselője, Huszein as-Sejk, csütörtök reggel bejelentette, hogy nem hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra a szerdán, Ciszjordánia északi részén, Dzseninben agyonlőtt, 51 éves Sirín Abu Akla testéből eltávolított lövedéket. Sejk közölte, hogy a halál körülményeinek kivizsgálását a palesztin hatóság önállóan fogja lefolytatni, majd az eredményt minden érintett féllel, köztük az Egyesült Államokkal is közölni fogják. Sejk azt állította, hogy noha jelenleg nincs olyan igazságügyi orvosszakértői megállapítás, amely szerint az izraeli hadsereg lőtt volna Abu Aklára, minden jel arra utal, hogy izraeli lövedék ölte meg.

„Jelenleg nem tudjuk, hogyan ölték meg Abu Aklát, de célunk az átfogó vizsgálat, hogy felfedjük az igazságot. A nyomozás kellős közepén vagyunk, és nem tudom, de azt elmondhatom, hogy Izrael számára nagyon fontos az emberi élet és a sajtószabadság védelme”- mondta Beni Ganz védelmi miniszter az esetről. „Sajnos minden este lőnek minket, terrortámadásokat próbálnak végrehajtani, ebben a valóságban élünk és dolgozunk” – hangsúlyozta Ganz arra utalva, hogy a dzsenini katonai razzia a március óta tartó terrorhullám közepette zajlott, amelyben a támadások jelentős részét Dzsenin környéki terroristák követték el.

Üdvözölte csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában, hogy Finnország a NATO-csatlakozási kérelem benyújtását tervezi. A miniszterelnök arra reagált Twitter-bejegyzésében, hogy Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin finn kormányfő közös csütörtöki közleményükben bejelentették: támogatják, hogy Helsinki minél hamarabb benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Morawiecki úgy ítélte meg: a finn döntés „nagyon jó hírt jelent Európa és Lengyelország biztonsága számára”. Varsó Finnország minél gyorsabb csatlakozása mellett áll ki – tette hozzá a lengyel kormányfő.

Beadta csatlakozási kérelmét az Európa Tanácsba Koszovó azt követően, hogy Oroszországot kizárták a szervezetből márciusban – közölte a pristinai kormány. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése március 16-i rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárást a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, és nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még aznap értesítette a szervezetet országa azon szándékáról, hogy kilép a nemzetközi szervezetből. Ahhoz, hogy Koszovót felvegyék az Európa Tanácsba, a tagországok kétharmadának támogatására van szükség, eddig viszont Oroszország akadályozta a felvételét.

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022-2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint. A Zöldek politikusa egy csütörtöki interjúban azt mondta, hogy országa egy sor feltétel teljesülése esetén „átvészelheti a telet” orosz földgáz nélkül. A feltételek közé tartozik, hogy tele legyenek a földgáztározók és működjön legalább két úszó cseppfolyósított-földgáz (LNG) terminál. A legfontosabb pedig a takarékoskodás és az energiahatékonyság – mondta a miniszter a Wirtschaftswoche című gazdasági magazinban közölt interjúban. Hozzátette: a háztartásoknak és az ipari fogyasztóknak 10 százalékkal kellene csökkenteniük földgázfelhasználásukat ahhoz, hogy az ország orosz import nélkül se kerüljön „vészhelyzetbe”. Kiemelte, hogy „a kisebb fogyasztás az alfa és az ómega”.  A szövetségi kormány a tervek szerint négy úszó LNG-terminált állít üzembe. Ezek alkalmas helyen lehorgonyzott különleges tartályhajók, amelyek fogadják az Északi-tengeren, ugyancsak tartályhajókon érkező LNG-szállítmányokat, az anyagot ismét gázneművé alakítják és betáplálják a szárazföldi vezetékrendszerbe.

Először állítottak bíróság elé orosz katonát az Ukrajna elleni átfogó támadás során elkövetett háborús bűncselekmény miatt – közölte a kijevi főügyészség. Vagyim Sisimarint, a moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsihadosztályához tartozó egyik egység 21 éves parancsnokát azzal vádolják, hogy egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án – mondta el Irina Venegyiktova főügyész. A vádlott négy másik orosz katona társaságában érkezett meg a Szumi megyei Supahivkába egy lopott, defektes autóval – írta honlapján a CNN amerikai hírtelevízió. A főügyészség értesülései szerint Sisimarint az egyik felettese utasította a kerékpáros agyonlövésére, hogy az ne jelenthesse hollétüket az ukrán hadseregnek. A férfi a helyszínen meghalt. Vagyim Sisimarint őrizetbe vették, és életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá, ha bűnösnek találják.

Gazdasági hír:

A Duna House (DH) becslése szerint áprilisban 11 911 ingatlan adásvétel bonyolódott Magyarországon, ez a tavaly áprilishoz hasonlítva 12 százalékos csökkenés, míg az idei márciushoz képest 18 százalékos visszaesés – közölte a Duna House. Megjegyezték, hogy a választásoknak betudható hónap eleji időszakos mérséklődés után a normális szintre rendeződött vissza a piac április második felében. Az elemzők szerint a jelzáloghitel-piac az ingatlanpiaccal ellentétben még áprilisban is jelentősen bővült, a Duna House pénzügyi részlegének adatai alapján 120 milliárd forint volumen becsülhető. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához is hasonlítva ez több mint 10 százalékos emelkedés, amelyhez a zöldhitel utolsó aktív időszaka is hozzájárult. Kifejtették: mind a téglaépítésű, mind a panelotthonok esetében a számok szűkülő kínálatot, dráguló árakat, és ennek következtében gyorsuló vevői döntéseket mutatnak. Az értékesítési adatok alapján a vidéki, használt téglalakásokon kívül mindenütt emelkedett a négyzetméterár, ennek ellenére tovább gyorsult az ingatlanok – főként a panellakások – forgási sebessége az ország teljes területén. A fővárosban 3 hónap szükséges a meghirdetett panelek értékesítéséhez, Kelet-Magyarországon már 2,5 hónap is elég egy ügylet zárásához.

Időjárás:

Ma itt-ott előfordulhat záporeső, de többnyire szakadozottan felhős, csapadékmentes, a déli országrészben napos idő lesz jellemző. Este elszórtan zápor, zivatargóc, majd éjszaka előreláthatólag helyenként előfordulhatnak szórványos esők. A hőmérséklet jellemzően 16 – 29 körül alakul.