Az orosz földgáznak és kőolajnak egyelőre nincs alternatívája.

Az orosz földgáznak és kőolajnak egyelőre nincs alternatívája.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az új kormányzat felállásáról, az ország előtt álló feladatokról, valamint az európai szankciókról.

 

A politikus elmondta, hogy jövő hét hétfőn teszi le az esküjét a parlamentben a miniszterelnök, majd beszédében nyilvánvalóan felvázolja a kormánya és az ország előtt álló feladatokat, amelyek a jövőt határozzák meg. Ezt követően kerül majd sor a miniszterek bizottsági meghallgatására, majd az ő eskütételükre is. A képviselő felidézte a kormányfő szavait, mely szerint olyan politikusokat hív meg a kormányába, akik a nehéz időkben is képesek helytállni.  

Nacsa Lőrinc szerint igen fontos az, hogy az új köztársasági elnök, Novák Katalin beiktatási ceremóniájának egy része a Kálvin téri református templomban zajlik szombaton, egy ökomenikus istentisztelet kíséretében. Ez is jelzi, tette hozzá, hogy az előttünk álló feladatokhoz az égiek segítségét is érdemes kérni. Ugyanilyen kiemelten fontos, hogy a köztársasági elnök első hivatalos útja Varsóba vezet majd, hiszen a lengyel-magyar barátság évszázadokra nyúlik vissza, és minden jelenlegi vita ellenére látni kell, erre a regionális együttműködésre szükség van. Ez nem csak egy érték, hanem érdek alakú szövetség is. Már csak azért is, mert ez mutatja Közép Európa erejét.

Ami az európai szankciókat illeti, a politikus elmondta, furcsa az, hogy az EB elnöke nem azt követi, amit a tagországok kormányfői legutóbbi tanácskozásukon elfogadtak. Orbán Viktorral történt legutóbbi megbeszélésén is elhangzott, a magyar kormány eddig öt szankciós csomagot támogatott az egység érdekében, de a mostani, hatodikat nem tudja. A magyar kormány többször is elmondta, az energia egy olyan ügy, ami vörös vonalnak tekintendő, hiszen nem lehet a magyar családokat sújtani a folyamatosan emelkedő energia árakkal. Azt is megjegyezte, a magyar kormány készen áll arra, hogy akár a Fekete tengernél található földgázmezőből is vásároljon. A vezeték megépült, ám a kitermelés még nem indult meg. Mindez azt jelenti, hogy egyelőre az orosz kőolajnak és földgáznak nincs alternatívája. De továbbra is keresik a más lehetőségeket is, ezért is van szükség Paks II. megépítésére.

A Heti Tv-ben nyilatkozott Budapest főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus, aki elmondta, a főváros több kormányzati forrásra is igényt tartana. Erre reagálva a képviselő megjegyezte, ahhoz képest, hogy Budapestet a jelenlegi vezetés felelőtlenül vezeti, és csupán csak a kormányra mutogat, sokkal jobban tenné, ha inkább a saját munkájára figyelne, dolgozna. De természetesen a kormány továbbra is készen áll mindenféle egyeztetésre Budapest érdekében.