Távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.09. reggelén

A mai nappal távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök.

Akár 60-an is meghalhattak a Luhanszk megyei Bilohorivka iskolaépületét ért orosz légicsapásban – jelentette be vasárnap a kelet-ukrajnai megye kormányzója.

Villámlátogatást tett Ungváron Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, és találkozott Olena Zelenszka ukrán first ladyvel.

Május 20-tól megszűnik a koronavírus-tesztelés Izraelben a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre való érkezés után.

Belföldi hírek:
A mai nappal távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök, aki nagyinterjút adott a Magyar Nemzetnek az elmúlt tíz évről. Köztársasági elnöksége idején tört ki a koronavírus-járvány és az Ukrajnából zajló háború. A pandémiára nem lehetett felkészülni az államfő szerint. A háborúról azt mondta, Magyarország álláspontja a kezdetektől világos, ami történik, azt agressziónak tekintjük, a szövetségesi – vagyis uniós, illetve NATO-s – kötelezettségeket pedig minden tekintetben teljesítjük. „Nekünk szomszédos országként, amelynek jelentős számú kisebbsége él a háború sújtotta területeken, az az érdekünk, hogy minél előbb legalább tűzszünetben megállapodjanak a hadban álló felek. Ezt nekünk minden diplomáciai eszközzel segítenünk kell. Persze látjuk a magyar diplomácia mozgásterét, ahogyan azt is, hogy az Egyesült Államok, a nagy európai uniós tagországok, Németország, Franciaország és Lengyelország nélkül tartós békét teremteni nem lehet.” Áder János emlékeztetett arra, hogy 2012-es megválasztásakor az Országgyűlésben elmondott beszédében kiemelte, hogy a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozik. Visszatekintve az elmúlt tíz évre, „nyugodt szívvel” mondhatja, hogy ezt a vállalást teljesítette kollégáival.

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár. Azbej Tristan azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az EU az ukrajnai háborúval összefüggésben orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka szankciós listára helyezését tervezi. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon. A béketeremtést támogatja és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat. Az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és 40 ezer papja van. Az Európai Bizottság "eszement" elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez – hangsúlyozta az államtitkár.

Ha megmaradnak a Fidesz és az ellenzék közötti erőforrás-különbségek és az ellenzék nem változtat sürgősen a parlamenten kívüli tevékenységén, akkor Orbán Viktor négy év múlva négyötöddel fogja megnyerni a választásokat – mondta Márki-Zay Péter a Heti élő című műsorában. Mint mondta: az Orbán-kormány egyre jobban elszigetelődik nemzetközi szinten, egyre rosszabb a helyzet az országon belül. A korábbi miniszterelnök-jelölt ugyanakkor kiemelte: tudjuk azt is történelmi tapasztalatok alapján, hogy ez a rendszer sem fog örökké tartani.

Külföldi hírek:

Május 20-tól megszűnik a koronavírus-tesztelés Izraelben a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre való érkezés után. A koronavírus-járvány izraeli visszavonulása nyomán május 20-tól elfogadják a külföldi, 24 órával az Izraelbe indulás előtt elvégzett antigéntesztet is, nem lesz kötelező az érkezés utáni PCR-tesztelést. Nicán Horovic egészségügyi miniszter a Twitteren azt is közölte, hogy továbbra is megőrzik a reptéri vizsgálatokhoz kiépített rendszert, hogy szükség esetén gyorsan újra tudják indítani.

Vasárnap este késes terrortámadásra került sor Jeruzsálemben a Damaszkusz-kapu közelében. ,,Késsel felfegyverkezve érkezett a határrendőrség egyik posztjához egy 19 éves palesztin terrorista, aki illegálisan tartózkodott az országban. Amikor a tisztek át akarták kutatni kést rántott és megsebesítette az egyik harcost a felsőtestén. A terroristát lelőtték és ártalmatlanították” – olvasható a rendőrség közleményében. A Magen David Adom szerint egy húszas éveiben lévő férfit a mentősök helyszíni ellátásban részesítettek, majd közepesen súlyos állapotban a Hadassza kórházba szállítottak. A sérült mindvégig magánál volt. Az izraeli Vöröskereszt a közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy a rendőrt nyakon szúrta a terrorista. A támadásra azt követően került sor, hogy a biztonsági erők 60 órás hajtóvadászat után délelőtt elfogták a 19 éves Asz’ad Juszef Asz’ad al- Rifa’it és a 20 éves Szubi Emad Szubi Abu Sqeirt, akik csütörtökön Eládban késsel és baltával megöltek három járókelőt.

Akár 60-an is meghalhattak a Luhanszk megyei Bilohorivka iskolaépületét ért orosz légicsapásban – jelentette be Telegramon vasárnap a kelet-ukrajnai megye kormányzója. Szerhij Hajdaj azt közölte, hogy a szombat délután végrehajtott légicsapást követően eddig két holttestet találtak, 30 embert sikerült kimenteni, ám körülbelül 60-an rekedtek a romok alatt, ők vélhetően már halottak. A légicsapás nyomán az iskolában – ahova korábban mintegy 90-en menekültek a bombázások elől – tűz ütött ki, és az épület összeomlott. Hajdaj emellett azt közölte, hogy továbbra is harcok dúlnak Popaszna és Szeverodonyeck térségében. Bilohorivka mintegy 10 kilométerre nyugatra fekszik az orosz támadás alatt álló Liszicsanszktól. A Kyiv Independent című angol nyelvű hírportál arról számolt be, hogy vasárnapra virradóan Ukrajna összes régiójában ismét megszólaltak a szirénák.

Villámlátogatást tett Ungváron Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége, és találkozott Olena Zelenszka ukrán first ladyvel. Jill Biden Szlovákiában tesz látogatást. A sajtóközlemény szerint jelzésértékű, hogy a két ország first ladyje akkor találkozott Kárpátalja megyeszékhelyén, amikor Ukrajnában az anyák napját ünneplik. Biden és Zelenszka felkerestek egy ungvári iskolát és találkoztak a háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült és ott ideiglenesen elszállásolt menekültekkel. Ezt megelőzően határőrökkel és az ukrajnai menekülteket fogadó önkéntesekkel is találkozott vasárnap a szlovákiai Felsőnémetiben, az ukrán határ mellett Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége. Jill Biden ellátogatott egy kassai iskolába is, ahol ukrán menekült nőket és gyerekeket szállásoltak el. Hétfőn Jill Biden a programja szerint Zuzana Caputová szlovák államfővel is találkozik. Jill Biden szombaton Romániában járt, ahol ukrán menekülteket segítő kormányzati és civil szervezetek képviselőivel találkozott, és egy ukrán menekülteket befogadó iskolát is felkeresett. Péntek délután érkezett Romániába, és először a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot kereste fel, ahol amerikai és más országokból Romániába érkezett NATO-katonákkal találkozott.

Az orosz-ukrán háború árnyékában koszorúzta meg vasárnap az Ismeretlen Katona sírját a párizsi Diadalív alatt a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján Emmanuel Macron francia elnök.  „Ma a második világháború európai lezárására emlékezünk és a szövetségesek győzelmére a náci Németország felett. Nem feledkezünk meg a volt Szovjetunióból érkezett katonákról sem, beleértve az ukránokat és az oroszokat is, akik hozzájárultak ehhez a győzelemhez” – írta ugyanakkor a francia külügyminiszter. A Kreml honlapján vasárnap közzétett üzenetében Putyin rámutatott, hogy ez a nap a nácizmust „mérhetetlen áldozatok és megpróbáltatások árán” legyőző katonák és hátországi dolgozók iránti háláé és tiszteleté. Az orosz vezető közös kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását. Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni és tovább kell adni az utódoknak a közös szellemi értékeket, a háborús évek eseményeinek igazságát és a testvéri barátság hagyományait. Putyin azt kívánta az új generációknak, hogy legyenek méltóak apáik és nagyapáik emlékéhez, a veteránoknak pedig köszönetét fejezte ki, jó egészséget és hosszú életet kívánva nekik.

Szíriában több mint 6,5 millió gyereknek van szüksége azonnali humanitárius segítségre – figyelmeztetett vasárnap az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), nem sokkal a Brüsszelben tartandó, az arab ország megsegítését célzó adományozó konferencia előtt. A polgárháború kitörése óta ez a legmagasabb szám – mutattak rá a közleményben, kiemelve, hogy a válságnak "még koránt sincs vége", s a helyzet jelenleg Idlíb és Aleppó tartományban a legsúlyosabb. Hozzátették, hogy idén március végéig 213 gyerek vesztette életét vagy sebesült meg, a polgárháború kitörése óta pedig már több mint 13 ezer gyerekáldozatról tudni.

Kórházba szállították a hét végén Szalmán szaúdi királyt – jelentette vasárnap a SPA szaúdi hírügynökség. Az orvosi forrásokra hivatkozó tájékoztatás szerint a 86 éves uralkodó szombaton került kórházba, ahol orvosi vizsgálatokat fognak rajta elvégezni, részleteket azonban nem közöltek. Szalmán bin Abdel-Azíz Ál Szaúd az ország hetedik királya, 2015 óta irányítja Szaúd-Arábiát. Ő a mai szaúdi államot megalapító első szaúd-arábiai király, Abdel-Azíz Ál Szaúd legidősebb még élő fia.

Gazdasági hír:
Németországban drágult leginkább a dízel üzemanyag az EU-ban az ukrajnai háború kezdete óta, már majdnem 800 forintnak megfelelő összeget kell fizetni érte literenként, a benzinnél pedig csak Ausztriában regisztráltak nagyobb áremelkedést egy vasárnap ismertetett kimutatás szerint. A német szövetségi statisztikai hivatalban összeállított statisztika szerint február 21. – három nappal a háború kitörése előtt – és április 25. között 38 centtel, azaz 144 forinttal emelkedett a dízel literenkénti ára a németországi töltőállomásoknál. A 95-ös szuperbenzin (Super 95) 23 centtel drágult ugyanebben az időszakban. A dízel esetében Németország Svédországgal és Lettországgal áll együtt az első helyen, ezekben az EU-s tagállamokban is 38 cent volt a növekedés az Európai Bizottság adataira támaszkodó kimutatás alapján. Franciaországban ezzel szemben a gázolaj literjének ára csak 17 centtel, Olaszországban pedig mindössze öt centtel emelkedett. A benzinnél Ausztria az első, ahol egy centtel nagyobb, 24 centes áremelkedést regisztráltak.

Időjárás:
Ma várhatóan országszerte elvékonyodik, lecsökken a felhőzet és kisüt a nap. Este többnyire csillagfényes, nyugaton mérsékelten felhős égbolt várható. A hőmérséklet jellemzően 13 – 25 fok között alakul.