Eladban egy csütörtök esti terrormerényletben 4 meghaltak, 4 súlyosan megsebesültek Izrael középső részén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022-05.06.-reggelén 

Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése, – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Legalább hat ember megsebesült egy terrorista lövöldözése során, csütörtökön Elad városában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy ,,eredményes tárgyalásokat” folytatott Naftali Bennett miniszterelnökkel telefonbeszélgetésük során.

Éles szavakkal bírálta egy észak-koreai propagandaoldal a megválasztott dél-koreai elnököt.

 

Putyin bocsánatot kért Bennettől Lavrov antiszemita kijelentései miatt

Belföldi hírek:

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke írt levelet az orosz nagykövetnek. „Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt” – írja Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke Jevgenyij Arnoldovics Sztaniszlavov budapesti orosz nagykövetnek címzett levelében. Heisler András az állításokat a zsidó közösség nevében felháborítónak és visszataszítónak tartja, és hozzáteszi, „a náci vezető állítólagos zsidósága – amely minden alapot nélkülöz – az interneten terjedő legrosszabb összeesküvés-elméletek egyike”.

A háború okozta helyzet egyre fokozódik, de már eddig is igen felfokozott volt, mondta Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Elmondta, már Kárpátalját is elérték a támadások, amire nagyon oda kell figyelni. A magyar kormány álláspontja egyértelmű és világos, békére van szükség, mert ennek a háborúnak csak vesztesei vannak, legyen szó országokról, gazdaságokról, emberekről. Ugyanakkor azt is látni kell, jegyezte meg, hogy a magyar kormányra az álláspontja miatt igyekeznek nyomást gyakorolni, és egyben zajlik egy dezinformációs folyamat is. Ennek része az is, hogy azt írják, a magyar miniszterelnök Ferenc pápának állítólag azt mondta, hogy az oroszok május 9-én befejezik a háborút. Ahogyan az a hír sem igaz, amit egy német hírügynökség adott közre, hogy Magyarország támogatja a további uniós szankciókat, most az orosz olajra. Hollik István beszélt a jogállamisági eljárásról, amivel kapcsolatban azt mondta, boszorkányüldözés zajlik Lengyelországgal és Magyarországgal szemben.

Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése, a Roszatom pedig képes a beruházás végrehajtására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt. A miniszter közölte: a tárgyaláson

a Roszatom vezetői biztosították Magyarországot arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a beruházás végrehajtására. Hozzátette: a magyar atomenergia-hivatal most vizsgálja azokat az engedélykérelmeket, amelyeket beadtak, és azt követően, hogy ezeket megkapják, az erőmű építési munkálatai a következő fázisba léphetnek. A miniszter hangsúlyozta: a 21. század első negyedének végén olyan típusú kihívásokkal kell szembesülnie a világnak, Európának és benne Magyarországnak is, amelyekre senki sem számított. Nemcsak a fizikai biztonságunkról, hanem az energiaellátás biztonságáról is szó van – fűzte hozzá.

A Párbeszéd az ellenzéki pártokkal közösen kezdeményezi a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló jogszabály visszavonását, valamint az álláskeresési járadék időtartamának kilenc hónapra emelését – jelentette be Szabó Tímea frakcióvezető- helyettes. Hangsúlyozta, ha a kormánypártok támogatják törvény-, illetve határozati javaslatukat, akkor a két témában nem kell népszavazást kiírni, és az állam megspórolhatja a referendum költségeit.

Külföldi hírek:

Legalább hat ember megsebesült egy terrorista lövöldözése során, csütörtökön Elad városában. Az izraeli hatóságok csütörtöki jelentése szerint három ember meghalt, és többen megsérültek egy feltételezett eládi terrortámadásban. A sürgősségi szolgálatok szerint a sérültek közül négy kritikusan megsérült. Elad polgármestere felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonukban. A tanúk nem megerősített jelentései szerint a támadót egy baltával a kezében látták, majd azzal támadta meg a közelében levő járókelőket. Egy 40 éves férfit a fején lévő lövések miatt a helyszínen elláttak. A rendőrség vizsgálja, hogy ő volt-e a támadó, a kezdeti jelentések szerint. A Hamász terrorcsoport üdvözölte csütörtökön a halálos eládi terrortámadást: „A hadművelet annak az ígéretnek a beteljesülése volt, hogy az Al Aksza egy vörös vonal, és hogy a palesztin nép folytatni fogja a harcot minden agresszió ellen, bármilyen eszközzel, függetlenül az ártól. – fogalmazott a szervezet.

Izrael kormányfője, Naftali Bennett állítása szerint Vlagyimir Putyin bocsánatot kért Szergej Lavrov szavai miatt, amelyek kiváltották a zsidó közösségek és a nemzetközi közvélemény haragját. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést követően közölte, hogy az orosz elnök bocsánatot kért a külügyminisztere által tett megjegyzésekért – számolt be a Sky News. Szergej

 

Lavrov orosz külügyminiszter sokak által elítélt megjegyzéseiben tévesen azt állította, hogy Adolf Hitlerben volt némi „zsidó vér” – írja a brit portál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy ,,eredményes tárgyalásokat” folytatott Naftali Bennett miniszterelnökkel telefonbeszélgetésük során, és megvitatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ,,botrányos” kijelentéseit, aki szerint Adolf Hitler náci vezetőben is volt zsidó vér. „Eredményes tárgyalásokat
folytattunk Naftali Bennett miniszterelnökkel. Gratulálok neki és Izrael népének a Függetlenség Napon!”- írta Zelenszkij Twitteren, hozzátéve, hogy tájékoztatta Benettet az Oroszország elleni harcról és „a Mariupolban kialakult kritikus helyzetről”. Később az ukrán néphez intézett éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, hogy a két vezető megvitatta Lavrov „botrányos és teljesen elfogadhatatlan megjegyzéseit” egyes hírügynökségek szerint. Bennett irodája még nem adott ki közleményt a telefonbeszélgetésről.

Tarackokkal és rakéta-sorozatvetőkkel lőtte Ukrajnában a donyecki „népi milícia” a mariupoli Azovsztal acélművet– közölte szerdán helyszíni jelentésében az orosz védelmi minisztérium Zvezda tévécsatornája és a Rosszija 1 állami televízió. Az orosz katonai tárca szerda este kihirdette, hogy csütörtöktől szombatig, reggel nyolctól este hatig ismét humanitárius folyosókat nyit a távozni kívánó civilek számára az Azovsztalból. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán egy moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy az ukrán katonai csoportosulás maradványait biztonságosan körülzárták Azovsztal kerületén.

Nem hitte volna, hogy az orosz hadsereg ukrajnai „művelete” így elhúzódik – fejtette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában, közölte, ő maga mindent megtesz annak érdekében, hogy véget érjen a háború. „Én nem vagyok eléggé elmélyedve ebben a problémában ahhoz, hogy meg tudnám állapítani, valóban minden a terv szerint halad-e, ahogyan azt az oroszok állítják, vagy pedig úgy van, ahogy én érzem. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, úgy érzem, ez a művelet elhúzódik” – jelentette ki Lukasenka. A fehérorosz elnök azt is állította, hogy Ukrajna provokálja Oroszországot, Fehéroroszország pedig békét akar. „Kategorikusan elutasítunk mindenféle háborút. Eddig is mindent megtettünk, és most is mindent megteszünk azért, hogy ne legyen háború. Hála nekem, megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között” – állította Lukasenka.

Éles szavakkal bírálta egy észak-koreai propagandaoldal a megválasztott dél-koreai elnököt és több miniszterjelöltjét, egyebek között Amerika-barátsággal vádolva őket. A phenjani rakétatesztekkel szemben szigorúbb fellépést

ígérő Jun Szok Jol az Uriminzokkori című weboldal szerint „megdöbbenést keltett az olyan kifejezéseivel, mint megelőző csapás és főellenség”. Az oldalon egyúttal bírálták az új elnök által a külügyi, a védelmi, valamint az újraegyesítési tárca élére szánt politikusokat is, akiket „Amerika-barát talpnyalónak

neveztek”. Jun Szok Jol korábban azt mondta, engedélyezne egy Észak-Korea elleni megelőző csapást, ha nyilvánvaló jeleit látnák Phenjan támadási szándékának, illetve főellenségnek nevezte hazája északi szomszédját. Szavait elődje, a két Korea közeledését előmozdítani igyekvő Mun Dzse In is bírálta.

Ausztrália higgadtan fog reagálni Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnökének minapi indulatos beszédére, amelyben a politikus azt állította, invázió fenyegeti a szigetországot – közölte az ausztrál vezetés. „Ebből semmi nem igaz” – szögezte le Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön újságírók kérdésére válaszolva, kiemelve, hogy konstruktívan és türelmesen fognak eljárni ebben a kérdésben. Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter pedig azt mondta, nem gondolja, hogy a Salamon-szigetek vezetőjének szavai Ausztrália ellen irányultak volna. „Megértem a nyomást, amely jelenleg rájuk nehezedik, de a Salamon-szigetek barátként tekinthet Ausztráliára” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nem kérték fel távozásra az ausztrál erőket a szigetországból. Manasseh Sogavare felkérésére jelenleg ausztrál katonák és rendőri erők állomásoznak a Salamon-szigeteken.

Gazdasági hír:

Szerdán, ahogy érkeztek a hírek arról, hogy Magyarország egy év haladékot
kaphat az orosz olajembargó alól, már ha nem vétózza meg a kormány az egész EU-s szankciótervet, viszonylag nagyot erősödött a forint, a nap elején még 378 forintba került egy euró, de onnan elérte a 375-ös szintet is. A lendület azonban megtört, főleg ahogy egyre világosabbá vált, hogy a magyar vétó egy igencsak valószínű forgatókönyvet jelent. Így aztán csütörtökön kora reggel 375-ről visszatért az egy nappal korábbi 378-as szintre az árfolyam. Délután pedig még tovább gyengült, 16 óra után újra elérte a 380-as lélektani határt, sőt egy rövid időre már 381 forint is volt egy euró ára.

Időjárás:

Ma zömmel erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakokban bízhatunk. Este többfelé számíthatunk leginkább esőre, záporokra, zivatarokra.
A hőmérséklet várhatóan 12 – 25 fok között alakul.