Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2022.05.03.-reggelén 

                               Áder János köztársasági elnök arra bíztatta az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén a képviselőket, hogy a következő években mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére.

Titkos szavazással Kövér Lászlót választották az Országgyűlés elnökévé a képviselők a parlament alakuló ülésén hétfőn.

Jichák Herzog elnök felhívta a Palesztin Hatóság, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein vezetőit, hogy a Ramadan ünnep végén boldog ünnepet kívánjon nekik.

 

 

                                                        Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt.

Belföldi hírek:

 

Áder János köztársasági elnök arra bíztatta az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén a képviselőket, hogy a következő években mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére, az ország gyarapodására, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra és a közös sikerekre, de mondjanak nemet az öncélú, rövidlátó politikára, az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre és a hazugságra. Az államfő beszédében leszögezte: a magyar választók április 3-án döntöttek arról, hogy mely pártokat, pártszövetségeket juttatnak parlamenti mandátumhoz, és arról is, hogy kire hárul a kormányzás felelőssége, és ki kap ellenzéki szerepet. Hozzátette: a választók döntése politikailag és jogilag megkérdőjelezhetetlen, azt mindenkinek tiszteletben kell tartania, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll. Felhívta a figyelmet arra: először fordult elő Magyarország történetében, hogy nem országos listát állító 10-12 kisebb-nagyobb párt, hanem két pártszövetség mérkőzött meg egymással. Arra is kitért: 1990 óta soha ilyen sok nemzetközi megfigyelő nem vett részt az országgyűlési választások ellenőrzésében, a rendszerváltás óta soha ilyen kevés jogorvoslati eljárás nem volt, és ilyen korán még soha nem született meg a választás hivatalos, jogerős végeredménye.

                               Titkos szavazással Kövér Lászlót választották az Országgyűlés elnökévé a képviselők a parlament alakuló ülésén hétfőn. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak – ismertette Turi-Kovács Béla korelnök. Kövér László megválasztását követően esküt tett a plénum előtt. Mindezek után Turi-Kovács Béla házelnök elbúcsúzott és átadta az ülés vezetését Kövér Lászlónak, a korjegyzőket pedig váltották a megválasztott jegyzők.

Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye, ezért azt komolyan kell venni, mint minden más munkahelyet – reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy az eskütétel után kivonultak a DK és a Momentum képviselői az

Országgyűlés hétfői alakuló üléséről. Kocsis Máté hétfőn közösségi oldalán közzétett bejegyzésében hozzátette: az erre vonatkozó szabályokat az alaptörvény és az országgyűlési törvény határozza meg. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: az a képviselő, akinek csak a fizetése fontos, de munkahelyére nem jár be, a szabályokat nem tartja be, az nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tisztségviselője legyen.

                      Az LMP országgyűlési frakciójának célja a parlamenti munka színvonalának emelése – mondta Ungár Péter, a képviselőcsoport megválasztott vezetője. Hozzátette: nem gondolják, hogy az Országgyűlésnek egy zsibvásár, egy kocsma vagy egy általános iskola színvonalát kellene produkálnia. Pártja komoly szakmai munkára kívánja használni az elnyert mandátumokat, mert álláspontjuk szerint erre kaptak felhatalmazást a választóktól. Ungár Péter kijelentette: az LMP Magyarország zöld pártja, így azokat a választókat akarják képviselni, akik szerint a jelenlegi gazdasági rendszer fenntarthatatlansága okozza a klímaváltozást.

Külföldi hírek:

Jichák Herzog elnök felhívta a Palesztin Hatóság, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein vezetőit, hogy boldog Íd al-Fitr, mely a muzulmán ramadán hónap végét jelzi, ünnepet kívánjon nekik, áll hivatala közleményében. Herzog beszélt a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével és de facto uralkodójával, Mohammed bin Zajed Al Nahjan sejkkel, és Hamad bin Isza Al Khalifával, Bahrein királyával. Beszélgetéseik során Herzog reményét fejezte ki a térség békéje és stabilitása iránt. Az elnök a következő napokban további vezetőkkel fog beszélni. Ez volt az első telefonhívás Herzog és a vezetők között a közelmúltban a Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyen történt erőszakos incidensek óta, amelyek elítélést vontak maguk után Izrael ellen többek között az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és a palesztin vezetés részéről. A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.

 

 

Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt. Jaír Lapid megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint „Hitlerben volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”. „Ez egy megbocsáthatatlan, botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés, és bocsánatkérést várunk”- hangsúlyozta Lapid. „A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők” – közölte az izraeli külügyminiszter. Lapid a közösségi oldalán bejelentette, hogy az orosz nagykövetet „nehéz beszélgetésre” hívták a külügyminisztérium közel- keleti részlegének vezetőjéhez, de tartózkodott attól, hogy megrovásként definiálja ezt, és megjegyezte, hogy ő maga nem lesz jelen a találkozón. Az ukránok nem nácik, csak a nácik voltak nácik, csak ők foglalkoztak a zsidó nép szisztematikus kiirtásával” – jelentette ki Lapid, akinek édesapja, Tomi Lapid túlélte a holokausztot, majd Izraelben miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter is volt.

Több mint 5,5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából a harcok kezdete, február 24- e óta – jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn. A szervezet ezt a számot elsősorban a határátkelőkön működő hatóságok hivatalos adatai alapján állapította meg – tették hozzá. Shabia Mantoo, az UNHCR szóvivője a múlt héten Genfben azt mondta, a harcok kitörése idején körülbelül 4 millió

menekülttel számoltak, ezért a szervezet 2,2 milliárd dolláros támogatásra nyújtott be igényt annak érdekében, hogy az emberek ellátását biztosítsák. Mindeközben a mariupoli polgármester egyik munkatársa, Petro Andruscsenko az ukrán televíziónak arról számolt be, hogy az orosz erők vasárnap ismét lőtték a városban található Azovsztal acélművet nem sokkal az után, hogy a létesítményben korábban menedéket kereső civileket menekítettek ki.

A mali, a guineai és a Burkina Fasó-i puccsokra is kitért helyi idő szerint vasárnap, Dakarban tartott sajtótájékoztatóján António Guterres ENSZ-főtitkár, és az alkotmányos rend visszaállítását sürgette a három nyugat-afrikai országban. Aggodalmát fejezte ki emellett a Száhel-övezet biztonsági helyzete miatt, és globális élelmiszerválságra figyelmeztetett. Guterres a hét végén érkezett Szenegálba, s az afrikai ország elnökével, Macky Sall-lal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: folytatni kell a párbeszédet a mali, guineai és Burkina Fasó-i hatóságokkal az alkotmányos rend visszaállítása érdekében. A térségben kevesebb mint 18 hónap alatt – Mali és Bissau-Guinea után – a Burkina Fasóban végrehajtott puccs volt a harmadik. Guterres ígéretet tett arra is, hogy az Afrikai Unió folytatja a világszervezet által támogatott békefenntartó és terrorellenes misszióit a térségben, s felszólította a nemzetközi közösséget, adjon meg minden segítséget a nyugat-afrikai országoknak, hogy javítsák biztonsági helyzetüket.

A Pegasus nevű kémprogrammal figyelték meg Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonját – jelentette be Félix Bolanos, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón Madridban. Mint mondta, a Nemzeti Kriptológiai Központ (CCN) hétvégén elkészült két szakértői jelentése szerint 2021 májusában két alkalommal történt külső behatolás a miniszterelnök telefonjára. A védelmi miniszter készülékében 2021 júniusi betörés nyomát találták meg. „Tiltott és külső beavatkozással állunk szemben” – fogalmazott, emlékeztetve, hogy a dél-európai országban a megfigyelések végrehajtásához hivatalos bírói felhatalmazás szükséges. A tárcavezető közölte: a telefonok vizsgálatára azután került sor, hogy a Citizen Lab kanadai kutatócsoport áprilisban nyilvánosságra hozott jelentése szerint több mint hatvan katalán szeparatista politikus telefonján találtak a kémszoftverre utaló nyomokat. Az autonóm katalán kormánykoalíció nagyobbik pártja, Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) a botrány kipattanása után úgy vélte, hogy a megfigyelés mögött a spanyol központi hírszerzés (CNI) áll.

Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás – közölte a horvát belügyminisztérium. A határátlépésre a koronavírus- járvány előtti feltételek érvényesek – írták, hozzátéve: egyebek között a schengeni határellenőrzési kódex és a külföldiekre vonatkozó törvény által előírt követelményeknek kell megfelelni. Zágráb április elején enyhített a határátlépési szabályokon. Az európai uniós állampolgárok azóta korlátozások nélkül léphetnek be Horvátországba, ez vonatkozik az Ukrajnából érkező menekültekre is. Más, nem uniós állampolgároknak rendelkezniük kellett védettségi igazolással, de nem kellett megindokolniuk jövetelük célját. Most ezt a rendeletet is feloldották.

Gazdasági hír:

Csalódott a Roszatom, amiért a finn Fennovoima vezetése felbontja finn lányvállalatával, a RAOS Project Oy céggel a Hanhikivi-1 atomerőmű építésére

megkötött szerződést – közölte az orosz állami nukleáris energetikai vállalat. „A Fennovoima Oy vezetőségének döntése a RAOS Project Oy-vel kötött mérnöki tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés felmondásáról őszinte csalódást okoz számunkra” – állt a közleményben, amely szerint a döntés indoklása nem világos. „A projekt halad, és a megrendelő és a kivitelező között csapatmunka folyik, amit a Fennovoima vezérigazgatója többször is elmondott a vállalat részvényeseinek és a médiának” – hangoztatta a Roszatom kommünikéje. A dokumentum kiemelte azt a tényt, hogy a szerződés felbontásáról szóló döntést a részvényesekkel való megbeszélés nélkül hozták meg.

Időjárás:

Ma is fülledt, enyhe időnk lesz sok felhővel.
Este változó, szakadozott felhőzet lesz jellemző, helyenként eső is előfordulhat. A hőmérséklet jellemzően 13 – 24 fok között alakul.