Izraeli civil szervezetek menedékházat nyitnak az ukrán-lengyel határnál a háborúban szexuálisan bántalmazott ukrán nők megsegítésére.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.05.-reggelén 

 

Április 4-e és 10-e között 16 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az ezt megelőző héthez képest.

Lőszerrobbanás következtében kigyulladt és elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta Moszkva cirkálója, miután ukrán találat érte.

a Moszkvával szembeni szankciók teljes nemzetközi elszigeteléssel kell, hogy járjanak – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

Izraeli civil szervezetek menedékházat nyitnak az ukrán-lengyel határnál a háborúban szexuálisan bántalmazott ukrán nők megsegítésére.

Belföldi hírek:

A Peszach és Húsvét alkalmából a HETITV és a BREUERPRESS összes munkatársa nevében Kóser Peszach -ot azaz „Chag Pesach Sameach” a húsvétot ünneplőknek, pedig Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a választási győzelméről, valamint a siker zálogáról. A politikus elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy egyetlen kormánypárti képviselőként sikerült győznie fővárosi választókörzetében, ami Rákosmentét és Kőbánya egy részét foglalja magába. Sok munka kellett a sikerhez, amit nemcsak a jelöltnek, hanem a segítőknek is el kellett végezni. Egy biztos, tette hozzá, a választókörzet hatalmas fejlődés előtt áll. Arra a kérdésre, hogy a sikeres választás után mit kell tenni az árkok betemetése érdekében, Dunai Mónika úgy válaszolt, azt, amit eddig is tett, és tettek a kormánypártok is, beszélgetni kell az emberekkel. Beszélgetni, ha kell, a kételyeket eloszlatni, a kérdésekre válaszolni. Mindenkivel szóba kell állni, hiszen a képviselő, ahogy a kormány is, minden emberért cselekszik, nem csak azokért, akik megválasztották.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 4-e és 10-e között 16 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az ezt megelőző héthez képest, ez 22 százalékos csökkenést jelent – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ heti jelentésében. Azt írták, a fővárosban és 15 megyében csökkent, egy megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén) emelkedett, Baranya, Bács-Kiskun és Jász- Nagykun-Szolnok megyében nem változott az orvoshoz fordulók gyakorisága. A százezer emberre vetített legtöbb beteg Baranya , Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében a legkevesebb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tíz földrajzi területen – a fővárosban, továbbá Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson- Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár- Bereg és Vas megyében – diagnosztizáltak.

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából, és már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta, a kormány felkészült a menekültek fogadására, és sikerült koordinálnia a civilek és a segélyszervezetek munkáját is. Hozzátette: a kormány már mintegy 3 milliárd forint értékben küldött segélyszállítmányt Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába. „Magyarország segít: mindent megtesz a karitatív támogatásért, a menekültek fogadására, legyen szó egészségügyi ellátásról, szállításról, ellátásról, lakhatásról, munkavállalásról, a továbbutazás koordinálásáról (…), viszont elsősorban a magyar emberek biztonságát tekintjük irányadónak, a magyar érdeket érvényesítjük ebben, ezért azt szeretnénk, ha Magyarország nem keveredne bele ebbe a háborúba” – hangsúlyozta Bakondi György.

Külföldi hírek:

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt elnöke, Becalel Szmotrich ellenzéki politikus kijelentette, hogy az volna a helyénvaló, ha a zsinagógák elküldenék az izraeli kormánykoalíció tagjait, mondván, politikai hovatartozásuk miatt jelenlétük elfogadhatatlan a vallásos közösségi életben. „Fenntartom, hogy aki ennek a kormánynak a tagja, azt nem kéne beengedni a zsinagógába” – mondta a Kan közrádiónak adott interjúban. ,,Ez a legjogosabb dolog a világon.” „Olyan, aki hazudik, csal és szavazatokat lop. Olyan, aki csatlakozik a radikális baloldalhoz, és mindennek árt ami szent Izraelben. Olyan, aki eladta az államot az Iszlám Mozgalomnak, és most ugyanezt fogja tenni a Közös Listán szereplő terrortámogatókkal, biztosan nem méltó arra, hogy a gyülekezetben legyen, ez teljesen jogos” – tette hozzá Szmotrich.

Izraeli civil szervezetek menedékházat nyitnak az ukrán-lengyel határnál a háborúban szexuálisan bántalmazott ukrán nők megsegítésére – jelentette a Jediót Ahronót. Az ukrajnai háborúban a nők elleni szexuális támadásokra utaló bizonyítékok nyomán ezen a héten izraeli civil szervezetek kezdeményezésére egy menedékházat nyitnak a lengyel határon, ahová a menekülteknek ezt a csoportját várják. A ynet és számos más izraeli médium beszámolója szerint rengeteg hír érkezik Ukrajnában és az ország határainál történt nemi erőszakról, emberkereskedelem áldozatává vált nőkről és olyan nőkről, akiket erőszakkal prostitúcióra kényszerítettek. Izraeli szervezetek a beszámolók hatására kezdeményezték, hogy ezeknek a nőknek a megsegítésére létrehoznak egy „védett házat”, ahová önkéntes izraeli mentálhigiénés szakemberek

utaznak, hogy segítsenek a nőknek megbirkózni a háborús övezetekből való szökésük során látott és átélt szörnyűségekkel.

Oroszország „totális háborút” folytat Ukrajnában, a Moszkvával szembeni szankciók teljes nemzetközi elszigeteléssel kell, hogy járjanak – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön, miután visszatért Lengyelországba a három balti ország elnökével tett közös kijevi útjáról. Az oroszok totális háborút folytatnak Ukrajnában, nemcsak az ukrán hadsereggel, az ukrán önkéntesekkel harcolnak, hanem a nőkkel, gyerekekkel is – hangoztatta Duda a délkelet-lengyelországi Przemysl pályaudvarán rendezett sajtóértekezleten. A lengyel államfő szerdán Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett és Alar Karis észt elnökkel együtt az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel találkozott. Előtte elutaztak a Kijev melletti Bucsába, Borodjankába és Irpinybe, ahol az orosz erők kivonulása után az ukrán hatóságok civilek tömegsírjaira és háborús bűntettek más nyomaira bukkantak. „A bűntetteket meg kell vizsgálni, a bűnözőket el kell ítélni” – hangsúlyozta Duda, hozzátéve, hogy nemcsak a közvetlen elkövetőkre gondol, hanem a parancsokat kiadó személyekre is. A Moszkvával szembeni szankciókról elmondta: a gazdasági büntetőintézkedések mellett ki kell zárni Oroszországot a nemzetközi szervezetekből, ezen belül például a sportszervezetekből. A Zelenszkijjel folytatott megbeszélésről Duda közölte: az ukrán elnök a szankciók kiterjesztését, a fegyverszállítások növelését kérte.

Lőszerrobbanás következtében kigyulladt és súlyos károkat szenvedett az orosz Fekete-tengeri Flotta Moszkva cirkálója, miután ukrán találat érte – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a tűz okait vizsgálják. A minisztérium később újabb közleményt adott ki, amely szerint a cirkálón keletkezett tüzet lokalizálták, nyílt égés nincs, és a lőszerrobbanások is megszűntek. A tájékoztatás értelmében a hadihajó úszóképes maradt, és a fő rakétafegyverzete sem sérült meg. A cirkáló legénységét – sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt – a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a Fekete-tengeri Flotta őrző-védő rakétacirkálója, a Moszkva egy tűz okozta lőszerrobbanás következtében súlyosan megrongálódott, a legénységet evakuálták. Makszim Marcsenko, az ukrán Odessza megye kormányzója azt mondta, hogy a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el. Legfrissebb jelentések szerint a cirkáló csütörtök este elsüllyedt. Ez a tény nagyban befolyásolhatja a háború kimenetelét.

Ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező, de magukat magyar útlevéllel igazoló ukrán menekültek nem számíthatnak semmiféle hatósági segítségre Csehországban – hívta fel a figyelmet Vít Rakusan cseh belügyminiszter. A Právo azt írta, hogy a cseh hatóságok az Ukrajnából elmenekült romákkal összefüggésben szembesültek a kettős állampolgárság problémájával. Számos roma menekültnek az ukránon kívül magyar útlevele is van. „A magukat magyar útlevéllel igazolók

Csehországban nem jogosultak ideiglenes védelemre, sem szociális segélyekre. Az ideiglenes segélyekre csak az ukránoknak (állampolgároknak) van joguk” – szögezte le a miniszter a lapnak nyilatkozva. Megjegyezte: ezen romáknak Magyarországtól kellene segítséget kérni, mert egy részük eredetileg onnan is származik. Vít Rakusan szerint eddig mintegy 1200 ukrajnai roma menekült érkezett Csehországba, „akiket úgy kezelnek mint bárki mást”. A romáknál az a fő gond, hogy nagy – olykor 20-30 személyből álló – családokról van szó, amelyek számára igen nehéz megfelelő, közös szállást találni.

Gazdasági hír:

Az MVM-csoport látja el a teljes hazai egyetemes földgáz- és villamosenergia- szolgáltatásban érintett, elsősorban lakossági ügyfélkört. Az MVM még február végén kötött megállapodást az E.On Áramszolgáltató Kft. megvásárlásáról. Az E.On Áramszolgáltató a tranzakció zárása után is a megszokott névvel és arculattal működik tovább, a társaság ügyfelei változatlan módon kapják a számláikat, ügyeiket szintén az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon intézhetik – áll a két társaság közös tájékoztatásában. Az érintett ügyfeleknek jelenleg semmilyen teendőjük nincs, a szokásos módon intézhetik áramszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket. Egyetemes energiaszolgáltatójuk az – immár az MVM részeként működő – E.On Áramszolgáltató marad, a folyamatos villamosenergia-ellátás továbbra is zavartalanul biztosított. Az adásvétel nem érinti az E.On Hungária-csoporttal versenypiaci szerződésben álló ügyfeleket. Az MVM-csoport az E.On Hungária 25 százalékos tulajdonosa. A jelen megállapodás támogatja a két vállalatcsoport hosszú távú stratégiáját és hozzájárul portfólióik optimalizálásához.

Időjárás:

Ma főképp egy hidegfront alakítja időjárásunkat. Mindenütt erős felhősödésekre kell készülni elszórtan szemerkélésekkel, záporokkal.

Este északnyugaton erősödő szél támad. Változóan, időről-időre szakadozottabban majd erősebben felhős égbolt mellett csak elvétve fordul elő záporeső.

A hőmérséklet várhatóan 9 – 21 fok körül alakul.