Magyarországra lehet számítani.

Magyarországra lehet számítani.

 

Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország és az Európai Unió vitájáról, a szövetségi rendszer megmaradásáról is.

 

A politikus a saját jövőjét firtató kérdésre úgy felelt, hogy még több munka vár majd rá és politikustársaira is, hiszen Európa egén sötét fellegek gyülekeznek, mivel az orosz-ukrán háború és a szankciók kapcsán kialakult gazdasági válság komoly problémákat jelent. Most látszik, hogy az Európai Közösség gazdaságilag milyen gyenge. A legjobb megoldás az együtt gondolkodás, a közös fellépés lenne, nem pedig a folyamatos viták. Ez utóbbiak kapcsán beszélt a képviselő a magyar kormány és az EU közt kialakult szóváltásról a Helyreállítási Alap kapcsán. Emlékeztetett arra, egy hitelről van szó, amelynek visszafizetésére minden tagállam közösen vállalt kezességet. Az összegre elsősorban a déli tagállamoknak volt szükségük, a többiek, így például Magyarország is, nem volt erre annyira rászorulva, de pont a közösség érdekében támogatták a hitel felvételét. Megjegyezte azt is a politikus, hogy ezt az összeget a pandémia és az azt követő gazdasági válság enyhítésére szavazták meg két évvel ezelőtt. Ma már túl vagyunk a járványon, az országok gazdasága újból fejlődni kezdett, ebben Magyarország éllovas, de pont a háború kapcsán van szükség a többieknek is a hitelre. Ám az is igaz, hogy a legtöbb ország már megkapta, de Magyarország még nem. Az biztos, hogy a kormány tárgyalni szeretne Brüsszellel a folyósítás érdekében, de az is biztos, hogy elveiből nem enged, azaz továbbra is a nemzetállami gondolkodás mellett teszi le a voksát, azaz a magyar családok érdekeit képviseli.

     Hollik István arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán háború miatt válságkormányzásra lesz-e szükség itthon, úgy felelt, az biztos, hogy a most megválasztott képviselőkre sűrű időszak vár, hiszen a májusban megalakuló országgyűlés szavaz bizalmat az új kormánynak, majd alkotja meg a jövő évi költségvetést, amely válaszokat fog adni a gazdaságot érintő kérdésekre. Egy dolog azonban egészen biztos, jelentette ki a szóvivő, a jobboldal nem él a megszorításokkal, a polgári kormányzat az elmúlt 12 évben is bebizonyította, a magyarok érdekeit tartja szem előtt.

              A politikus megerősítette a miniszterelnök szavait, amelyeket a választást követő nemzetközi sajtótájékoztatóján mondott el, azaz Magyarország tagja marad a szövetségi rendszereknek, a NATO-nak és az EU-nak. A NATO-t illetően felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány megértette, az előző amerikai elnök szavait, ezért is kezdett haderőfejlesztésbe, így rövidesen eleget tud tenni kötelezettségvállalásának, hogy a GDP két százalékát fordítja a honvédelmi kiadásokra. Mindez azt jelenti, a NATO is tudja, ahogy a sok vita ellenére az Európai Unió is, Magyarországra lehet számítani, ez utóbbit bizonyította be a magyar kormány az ukrán menekültválság kapcsán.