Bennett : ,,Jelenleg a legfontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kell, a frakció és a koalíció stabilizálása”

Bennett reakciója Szilman távozására

 

Naftali Bennett miniszterelnök szerdán közölte Jamina pártja tagjaival, hogy elsősorban a kormánykoalíció stabilizálására kell törekedniük, miután annak elnöke bejelentette lemondását, gyakorlatilag megszűntetve a koalíció többségét a Kneszetben.

Idit Szilman sokkoló távozásával kapcsolatban Bennett azt mondta:

,,Iditet hónapokig üldözték, Benjamin Netanjahu [ellenzéki vezető] és [Bezalel] Szmotrich [a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt elnöke] támogatóinak verbális zaklatásának volt kitéve. Mesélt nekem a férje munkahelyét célzó fenyegetésekről. Végül megtört.”

,,Minden koalíciós párt vezetőjével beszéltem – mindannyian részesei akarnak lenni ennek a kormánynak. Ez a kormány Izrael polgáraiért dolgozik.”

,,Jelenleg a legfontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kell, a frakció és a koalíció stabilizálása” – tette hozzá Bennett.

,,Lehetőség van arra, hogy fogjuk ezt a helyzetet, tanuljunk belőle, és orvosoljuk a keletkezett hiányosságokat… az alternatíva újabb választások és talán még több választás azután, és a visszatérés a veszélyes instabilitás napjaihoz.”

Bennett szerdán lemondta minden programját, hogy kezelje a politikai válságot, és rendkívüli ülésre hívta össze pártja összes megmaradt Kneszet-tagját, miután Idit Szilman, a koalíció elnöke reggel bejelentette kilépését, így a koalíció 60 parlamenti képviselőre zsugorodva elvesztette minimális többségét.

Koalíció: 60 szék

Ellenzék: 54 szék

Közös (Arab) Lista: 6 szék

Bennett Jamina pártjának hét képviselőjéből csupán öt maradt a koalícióban.

A kormány elméletileg 60 mandátummal is megmaradhat 2023 márciusáig, amikor is új költségvetést kell elfogadni.

Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőnek szinte lehetetlen kormányt alakítani a jelenlegi Kneszetben, mert – egyelőre – nincs 61 képviselő aki ezt támogatná, így nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban új választásokra kerülhet sor.

Ha mégis meglenne a Kneszet feloszlatásához szükséges 61 képviselő és megszavazzák, Jáir Lapid automatikusan miniszterelnökké válik az átmeneti időszakra, amíg az új választásokat követően megalakul a következő kormány.

A másik lehetőség egy alternatív kormány alakítása a jelenlegi 24. Kneszetben, választások nélkül, bár úgy tűnik, hogy ez nehezen sikerülne a Netanjahu vezette Likudnak, mivel ehhez legalább hét koalíciós képviselőt át kéne csábítani.

A Kneszet pészach utánig szünetel, így egyelőre nem lehet szavazást tartani. 

„Nem veszek részt Izrael Állam és Izrael népe zsidó identitásának megsértésében. Továbbra is megpróbálom rávenni a barátaimat, hogy térjenek haza és alakítsanak jobboldali kormányt” – fogalmazott közleményében Szilman. „Tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki így érez. Ebben a Kneszetben egy másik kormány is megalakulhat.”

A média szerint a bejelentés meglepetésként érte Naftali Bennett miniszterelnököt, aki a megdöbbentő hírt követően nem tudta elérni telefonon Szilmant. Bennettnek szerdán kellett volna találkoznia Szilmannal, aki lemondta a találkozót, és kedden nem fogadott hívásokat a miniszterelnöki hivatalból.

A hír nyomán Netanjahu ellenzéki vezető azt mondta: ,,Nagyon megörültem Idit Szilman képviselő kijelentése hallatán, és gratulálok neki Izrael népének tömegei nevében, akik erre a pillanatra vágytak. Idit, ezzel bebizonyítod, hogy Izrael állam és Izrael földje zsidó identitásának aggodalma vezet, és üdvözöllek itthon a nemzeti táborban.”

,,Bizonyíték arra, hogy az igazi közképviselők lelkiismeretük szerint járnak el, és nincs ennél nagyobb jog. Kérek mindenkit, akit a nemzeti tábor választott meg, hogy csatlakozzon Idithez és térjen haza hozzánk. Tisztelettel és szeretettel fogadnak majd titeket, tárt karokkal” – tette hozzá Netanjahu.

Chámec-krízis a koalícióban, az egészségügyi miniszter menesztésével fenyegetve

Szilman azt mondta, ürügye egy feljegyzés volt, amelyet az egészségügyi miniszter néhány nappal ezelőtt küldött ki az állami kórházaknak, és arra utasította őket, hogy tartsák be a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy pészachkor kovászos ételeket vigyenek be a kórházakba.

Politikai források szerint nem ez volt az igazi ok, valójában az elmúlt hetekben Szilman családja és barátai nyomást gyakoroltak a képviselőre, hogy távozzon a koalícióból.

A végső lökést egy politikai megállapodás adta, amelyet állítólag Netanjahu ellenzéki vezetővel kötött, aki azt ígérte neki, hogy a következő választásokon kiemelt helyet kap a Likud listáján és az egészségügyi minisztérium élére kerül, ha a Likud alakítja a következő kormányt.