Szergej Lavrov: NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.24.-reggelén

Magyarország az ukrajnai háború elől menekülők mindegyikét befogadja, de továbbra is zárva tartja a határokat az illegális bevándorlók előtt – közölte Szijjártó Péter.

 

 

 

                                  Közös videóval emlékezett meg Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a lengyel-magyar barátság napjáról.

 

 

 

                                               A Palesztin Hatóság miniszterelnöke óva intette az izraeli vezetést, hogy az Izraelbe érkező ukrán menekülteket a ciszjordániai zsidó telepekre költöztesse.

 

 

 

                                          NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

 

Belföld:

 

Magyarország az ukrajnai háború elől menekülők mindegyikét befogadja, de továbbra is zárva tartja a határokat az illegális bevándorlók előtt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának közgyűlésén Genfben. Mint mondta, a magyar kormánynak garantálnia kell, hogy az ország lakói békében és biztonságban élhessenek, ebben a kérdésben nem lehet semmilyen kompromisszum. Három feladatot nevezett meg ezzel összefüggésben: garantálni kell a magyar emberek biztonságát, valamint azt, hogy Magyarország nem sodródik bele a háborúba, illetve nem hazánk lakosságával fizettetik meg annak az árát. Elmondta, hogy a hadsereg jelentős erőit csoportosították át a keleti határvidékre, valamint a kockázatok minimalizálása érdekében nem küldenek katonákat és fegyvereket, nem engedélyezik halált okozó fegyverek átszállítását Magyarországon. Emellett az energiaellátás biztonságáról is beszélt, és közölte, hogy a kormány nem támogatja az ezt veszélyeztető döntéseket.

Közös videóval emlékezett meg Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a lengyel-magyar barátság napjáról. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban azt mondta: a lengyel és a magyar hazafiak egymást segítve harcoltak 1848-ban a polgári átalakulásért, 1956-ban majd az 1980-as években a kommunista diktatúra megdöntéséért, és a két ország egyszerre lépett be a NATO-ba és az Európai Unióba. „Ma a lengyel és magyar demokraták együtt kell, hogy küzdjenek a saját országuk kormányával is, amely az elmúlt években szisztematikusan építette le a demokráciát, a jogállamot, és gyengítette azt a nemzetközi szövetséget, amely országaink történelmében eddig a leghosszabb ideig volt szilárd biztosítéka a demokráciának és a gyarapodásnak” – fogalmazott Budapest főpolgármestere.

Lezárult a jelentkezési folyamat, szerdáig több mint 27 700-an jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak – közölte a 20K22 nevű civil csoport a Facebook-oldalán. Az országban 10 243 szavazókör működik a választás idején, ezek mindegyikébe két embert küldhetnek a jelölő szervezetek, hogy minden pillanatban figyelni tudják a szavazás menetét. A Húszezren a tiszta választásért 2022-ben névre keresztelt kezdeményezés azért jött létre, hogy ne fordulhasson elő olyan, ami 2018-ban történt, amikor sok szavazóbizottságban nem volt ellenzék által küldött tag. Múlt péntekig a „jelöltek és jelölő szervezetek” összesen 15 ezer szavazatszámláló bizottsági tagot delegáltak. A Nemzeti Választási Iroda szerint ők „az eskü- vagy fogadalomtételt követően

gyakorolhatják jogaikat”. Ugyanakkor nem lesz minden regisztrált emberből szavazatszámláló, ugyanis nem biztos, hogy minden jelentkező vállalja majd az ezzel járó feladatokat.

A kormány családbarát Magyarországot épít, 2010 óta évről évre egyre több családtámogatás van, és ha az április 3-ai választáson a jelenlegi kormány kap bizalmat, akkor még több családtámogatás lesz – mondta a családokért felelős parlamenti államtitkár a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Zsigó Róbert közölte, a gyerekes családoknak több tucat támogatás szól, tájékozódásuk elősegítésére indították el tavaly decemberben a családtámogatási kalkulátort, amely segít feltérképezni a támogatásokat, hogy mindenki megtalálja a számára elérhető lehetőségeket. Zsigó Róbert azt hangoztatta, hogy 2010 óta a kormánynak a gyerekek az elsők, ezért a korábbi három és félszeresére, 3500 milliárd forintra növelte a gyermekes családoknak kifizetett támogatásokat. Az államtitkár a támogatásokat ismertetve elmondta: bevezették a családi adórendszert, folyamatosan bővítik a családi adókedvezményt és bevezették a gyed extrát. Továbbá adómentességet élveznek a négy vagy több gyermeket nevelő nők és Magyarországon történetében először családi adó- visszatérítést is fizettek.

Külföld:

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke óva intette az izraeli vezetést, hogy az Izraelbe érkező ukrán menekülteket a ciszjordániai zsidó telepekre költöztesse – jelentette kedden az as-Sark al-
Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap. Mohammed Stajje a palesztin kabinet ülésén tett felszólalásában azt vetette Izrael szemére, hogy „kihasználja az ukrajnai háborút” azért, hogy a menekültek személyében új telepeseket toborozzon, egyúttal azzal vádolta meg a nemzetközi közösséget, hogy „kettős mércét alkalmaz” a palesztinokkal és az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok több, a harcok elől elmenekült ukrán családot szállítottak a ciszjordániai zsidó telepere, köztük a Nablusztól délre eső Jichárra ahonnan többször támadtak palesztinokra és rongáltak meg palesztin tulajdonokat – emlékeztetett a lap. „Izrael, amely meggyilkolja, letartóztatja és megfélemlíti népünket, nem alkalmas arra, hogy a világbékéről beszéljen, miközben erővel tartja megszállás alatt a földünket” – fogalmazott Stajje.

                          NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) elmondott szerdai előadásában. „Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni (Ukrajnába). Remélem, értik, miről van szó. Ez a legközvetlenebb összeütközés lesz Oroszország és a NATO fegyveres erői között, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg” – jelentette ki Lavrov. Elmondta, nehezen haladnak az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások, ennek oka szerinte az, hogy Kijev folyamatosan változtatja álláspontját. „Nehéz szabadulni attól a benyomástól, hogy őket (Ukrajnát) amerikai kollégáik tartják fogva, akik számára, a politikai elemzőket olvasva, egyszerűen nem előnyös, ha ez a folyamat [a tárgyalások] gyorsan véget ér. Arra számítanak, hogy továbbra is fegyvereket pumpálnak Ukrajnába” – hangoztatta Lavrov.

                 Az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretet fogadott el, hogy lehetővé tegye a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasságot a gazdaságnak az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt szükséges támogatására – közölte a brüsszeli testület szerdán. Az intézkedés – az egységes piaci egyenlő versenyfeltételek fenntartása mellett – lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy korlátozott összegekben támogatást nyújtsanak az ukrajnai háború okozta

válság, vagy az ahhoz kapcsolódó szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak. A tagállamok olyan programokat hozhatnak létre, amelyek keretében a mezőgazdasági, halászati
és akvakultúra ágazatban tevékenykedő, a válság érintette vállalatoknak legfeljebb 35 ezer euró , az összes többi ágazatban tevékenykedő egyes vállalatoknak pedig legfeljebb 400 ezer euró támogatást nyújthatnak. A támogatás bármilyen formában nyújtható, beleértve a vissza nem térítendő közvetlen támogatást is – írták.

Nyolc elnökjelölt indul a szerbiai elnökválasztáson, amelyet az előrehozott parlamenti választással egy időben, április 3-án tartanak meg. Aleksandar Vucic köztársasági elnök mandátuma május 31- én jár le. A hivatalban lévő elnök azonban úgy döntött, ismét indul a választáson. A közvélemény- kutatások szerint támogatottsága 50 százalék körüli, de hogy a választás napján sikerül-e a szavazatok több mint felét megszereznie, azt egyik kutatóintézet sem állítja biztosan. Öt évvel ezelőtt a szavazók 55 százaléka adta rá voksát, így már az első fordulóban győzni tudott. Aleksandar Vucic a kampánya során az öt évvel ezelőtt megkezdett munkájának folytatásához kér támogatást, a kampány elején szlogenje „a tettek beszélnek” volt, ám az ukrajnai háború kitörését követően inkább a béke és a stabilitás megőrzésére helyezte a hangsúlyt. Kihívói legfőbb ígéretei között viszont éppen az eddigi folyamatok leállítása és megfordítása áll, ők úgy vélik, az elnök nem jó irányba vezeti az országot. A felmérések szerint a hét további jelölt közül a legtöbb voksra Zdravko Ponos, az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció jelöltje számíthat. A felmérések szerint a szerb veterán akár a voksok 28 százalékát is megszerezheti.

                 Nem a fegyverkezés, hanem a béke építése jelent megoldást Ferenc pápa szerint, aki ismét az ukrajnai helyzetről beszélt az általános audiencián szerdán. Ukrajna olaszországi nagykövete jelenleg biztonsági okoból veszélyesnek nevezte az egyházfő esetleges látogatását. Ferenc pápa az audiencia résztvevőit arra kérte, imádkozzanak, hogy a világot kormányzók megértsék, „fegyvereket vásárolni és fegyvereket gyártani nem jelent megoldást. Megoldást egyedül az ad, ha közösen dolgozunk a békén”. Kijelentette, hogy az otthontalanná válók, a menekülők, az áldozatok, a sebesültek, az egyik és a másik oldalán életüket vesztő katonák, „mind a halál hírnökei”. A 85 éves pápa elmondta, hogy a háború iránti gyűlöletet nagyapja ültette el benne, aki az első világháborúban a Piave-folyó frontvonalán harcolt, és személyesen tapasztalta meg a háború pusztítását.

Gazdaság:

Európa véget fog vetni az orosz energiafüggőségnek, de ha ezt egyik napról a másikra tenné meg, az súlyos recesszióhoz vezetne – jelentette ki szerdán Olaf Scholz német kancellár. „A szankcióknak nem szabad jobban sújtaniuk az európai államokat, mint az orosz vezetést” – fogalmazott Scholz a német szövetségi parlamentben elmondott beszédében. A kancellár leszögezte: bár a háború rengeteg szenvedést hoz Ukrajnának, Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját országa jövőjét is lerombolja vele. „Azt már látjuk, hogy a szankciók működnek. És ez csak a kezdet, mert folyamatosan szigorítunk az intézkedéseken” – mondta Scholz.

Időjárás:

Csütörtökön is marad a derült, csapadékmentes időjárás. Az északi, északnyugati szelet több helyen élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik. Hajnalban -6 – +3 fok várható. A nappali csúcshőmérséklet 17-24 fok között alakul.