Gulyás Gergely: Amíg Magyarországon polgári kormány van, addig ebben a konfliktusban hazánk nem fog fegyvert szállítani !

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.21.-reggelén

Amíg Magyarországon polgári kormány van, addig ebben a konfliktusban hazánk nem fog fegyvert szállítani,-jelentette ki Gulyás Gergely.:

 

 

                                                                                                      Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az izraeli parlamentben, a Knesszetben elmondott vasárnapi videóbeszédében párhuzamot vont Ukrajna orosz inváziója és a második világháború között.

 

A Nyugat még mindig naponta százmilliókat fizet Oroszországnak az energiahordozó-szállításokért, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ebből finanszírozza az ukrajnai háborút – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

Karneválozó tömegbe hajtott egy autó vasárnap reggel a dél belgiumi Louviere városában.

Belföld:

Gulyás Gergely kijelentette: amíg Magyarországon polgári kormány van, addig ebben a konfliktusban hazánk nem fog fegyvert szállítani, hiába buzdítanak erre az ellenzéki pártok. Magyarországnak három nagyon fontos feladata van: az első, hogy ne sodródjunk bele ebbe a háborúba, maradjunk ki belőle, ne tegyünk olyan felelőtlen nyilatkozatokat, amelyek ezt idézik elő – hangoztatta Gulyás Gergely. Ha azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a baloldal és különösen a miniszterelnök-jelöltje tesz, valaki tettekre váltaná, akkor Magyarország belesodródna a háborúba – mutatott rá a miniszter, aki kijelentette: a béke a fejlődés és a biztonság alapja. Másodikként említette, hogy természetesen keresik a közös megoldásokat a szövetségesekkel – a NATO-val és az unióval – de ne „mi fizessük meg az árát ennek a háborúnak”. Olyan szankciókat fogadjanak el, vezessenek be, amelyek nem Magyarországnak, illetve Európának fájnak jobban – hangsúlyozta. Gulyás Gergely kiemelte: ezért mondták azt, hogy az energiaellátással összefüggő kérdésekben nem szabad szankciókat bevezetni. Tudomásul kell venni, a földgáz- és kőolajszállítások Oroszországból a magyar gazdaság működésének és a háztartások rezsicsökkentésének olyan fontos részét képezik, hogy semmi mással nem lehet kiváltani. Ezért – folytatta – ezen a területen semmiképpen ne vezessenek be szankciókat. A tárcavezető harmadik pontként jelölte meg, hogy most már csaknem félmillió ember érkezett Ukrajnából Magyarországra, nagy többségük átutazik az országon, de sokan vannak, akik maradnak. Elsősorban a kárpátaljai magyarok tartoznak ebbe a körbe, de mások is vannak, akik maradni fognak addig, amíg a háború tart – mutatott rá a politikus.

 

Izraelben félmillióan kísérték utolsó útjára a zsidó ultraortodoxia 94 éves korában, pénteken elhunyt szellemi vezérét, Chajim Kanyevszki rabbit – jelentette rendőrségi becslés alapján a katonai rádió. A temetési menet megindulása előtt, a rabbi bné-braki otthonánál, a Tel-Aviv melletti ultraortodox többségű elővárosban több vallási vezető méltatta kivételes tudását és spirituális vezetői szerepét.  Utódja a 98 éves Gerson Edelstein rabbi lesz a litván ultraortodox irányzat élén. Ez a szélsőségesen szigorú vallási irányzat a zsidó vallási könyvek tanulmányozását tekinti a férfiak legfontosabb feladatának, szemben a haszid udvarokkal, ahol a tudatosság és tanulás mellett dalokkal, mesékkel és érzelmi átéléssel közelítenek a hithez. Kanyevszki rabbi a folyamatos tanulás mellett – élete során 85-ször végigtanulmányozta a Bibliát és a hozzá kapcsolódó zsidó szent szövegeket – afféle haszid udvart is fenntartott lakóhelyén, ahol híveit tanácsokkal és áldással fogadta. Rendkívüli tekintélyre tett szert az Izraelben és a külföldön élő ultraortodox zsidók körében, noha nem volt semmiféle hivatalos címe, s nem vezetett vallási főiskolát, jesivát sem.

 

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel- magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét – tartalmazza a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye. „Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk
volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk” – fogalmaztak lengyel részről a dokumentumban. „Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk” – fűzték hozzá.

 

Az elmúlt napokban 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár térhetett vissza hazájába magyar segítséggel, ami azt jelenti, hogy eddig összesen 12 nemzet 8813 polgárának segítettünk hazatérni, összesen 51 mentesítő járattal – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett posztjában emlékeztetett arra, hogy harmadik hete dúl a háború a szomszédban, de még mindig több száz, Ukrajnát elhagyó külföldi

diák és munkavállaló kér segítséget tőlünk a hazajutásban. Mint írta, közben zajlik hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója. „Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a héten újabb kamionokat indítottunk útnak Ukrajnába, amelyekkel sikerült kézbesítenünk az Országos Mentő Szolgálat adományát a Beregszászi Kórház részére, valamint eljuttattunk összesen 70 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai csomagot Kárpátaljára” – olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy mondja fel a debreceni oltóanyaggyár orosz szerződéseit és ott az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinákat állítsanak elő – közölte a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője. Ujhelyi István követelését indokolva úgy fogalmazott, az orosz háborús beavatkozás eszkalálódása és a nyugati szankciók egyre bővülő sora miatt az európai engedéllyel nem rendelkező, a „Putyin fémjelezte orosz állam által kínált vakcina” a jövőben „égetni fogja a markát annak, aki a kezében tartja”.

Külföld:

                           Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az izraeli parlamentben, a Knesszetben elmondott vasárnapi videóbeszédében párhuzamot vont Ukrajna orosz inváziója és a második világháború között. Leszögezte: Ukrajna lerohanása nem csupán katonai művelet, ahogyan azt Moszkvában állítják. Ez egy átfogó és igazságtalan háború, amelynek célja, hogy elpusztítsa népünket, országunkat, városainkat, kultúránkat és gyermekeinket. Zelenszkij szerint éppen ezért joga van párhuzamot vonni a történelemben az ukránok túlélésért vívott háborúja és a második világháború között. Moszkva is a „végső megoldás” kifejezést használja Ukrajna esetében, mint ahogy a nácik tették a zsidókkal kapcsolatban – fogalmazott. Ugyancsak párhuzamot vont Ukrajna és Izrael történelme között, s ahogy itt az arab ellenségeskedéssel kell szembe nézniük az izraelieknek, úgy nekik az orosszal. Ennek alapján felszólította Izraelt, hogy adjanak fegyvert Ukrajnának, és kérdőre vonta őket, miért nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben. Ukrajna elnöke kiemelte, hogy

Izrael rendelkezik a világ legjobb légvédelmével, amivel megmenthetnék az ukránok életét.

Döntő fontosságú kérdésekben közeledett az orosz és az ukrán fél álláspontja – jelentette
ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter vasárnap a Hürriyet című török napilapban megjelent interjúban. A tárcavezető elmondta, hogy a felvetett hat ügy közül négyben megegyezés született, s úgy vélte, tűzszünetre is van kilátás, amennyiben a felek nem gondolják meg magukat a már eddig eldöntött kérdéseket illetően. Ibrahim Kalin, a török elnöki hivatal szóvivője korábban – szintén
a Hürriyetnek nyilatkozva – azt mondta, a megbeszéléseken Ukrajna semlegessége, a demilitarizálás és kölcsönös biztonsági garanciák, az orosz fél által „nácitlanításnak” nevezett eljárás, az orosz nyelv használata Ukrajnában, valamint a Donbasz és a Krím státuszának megállapítása van terítéken. A szóvivő az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak azt mondta, tartós tűzszünetre
csak Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes találkozóját követően látnak esélyt, de hozzátette, Putyin ezt egyelőre elutasította a Krím és a Donbasz mind ez idáig szerinte nem rendezett ügye miatt.

Az ukrajnai háborúban „gyakorlatilag megmerevedtek” a frontvonalak, mert az oroszoknak nincs elég harci erejük a további előretöréshez – jelentette ki vasárnap az ukrán elnök tanácsadója. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR) szerint a háborúban már legkevesebb 902 civil vesztette életét, és 1459 sebesült meg. Az elmúlt egy napban az oroszok rakétával gyakorlatilag nem támadtak egyetlen várost sem – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

tanácsadója, Olekszij Aresztovics egy friss videoüzenetében. Az ENSZ-hivatal közlése szerint

adatai ukrajnai idő szerinti vasárnap 0 órára vonatkoztak. A szóban forgó emberek zöme tüzérségi vagy légijármű-robbanólövedék, rakéta, gránát áldozata lett. Az OHCHR, amelynek népes megfigyelőcsoportja tartózkodik az országban, úgy véli, hogy az áldozatok valódi száma ennél sokkal magasabb lehet, mert a csoport számos ostromlott városból nem tud információhoz jutni – tették hozzá. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa vasárnap azt jelentette be, hogy 10 millióra emelkedett az ukrajnai konfliktus elől menekülők száma, ami az ország teljes lakosságának mintegy negyede. Az ENSZ adatai szerint a menekülők mintegy 90 százaléka nő és gyerek. Eddig 3 389 044 ukrán hagyta el az országot az orosz offenzíva megindítása óta. Többségük Lengyelországba ment. A világszervezet nyilvántartása szerint a belső menekültek száma 6,48 millió Ukrajnában.

A Nyugat még mindig naponta százmilliókat fizet Oroszországnak az energiahordozó-szállításokért, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ebből finanszírozza az ukrajnai háborút – mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lapnak adott interjúban kijelentette azt is, hogy nagy-britanniai menedéket ajánlott fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. A brit kormányfő szerint az ukrajnai háború a fogyasztók és az autósok számára is rettenetes következményekkel járhat, de a briteknek el kell fogadniuk „a Putyinnal szembeni kiállásból” eredő magasabb költségeket.

Karneválozó tömegbe hajtott egy autó vasárnap reggel a dél belgiumi Louviere városában, hatan meghaltak, több mint harmincan megsebesültek – jelentette be a város polgármestere, Jacques Gobert. A Deutsche Welle német műsorszolgáltató azt közölte, a halottak között gyerek is van, 12

sebesült állapota pedig súlyos. Egyelőre nem tudni, szándékos gázolás történt-e. Gobert az RTBF helyi rádióállomásnak azt mondta, a gázolót elfogták.

 

Késes terrortámadásra került sor vasárnap kora este Jeruzsálem Rasz al-Amud negyedében, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Egy 20 éves rendőr közepesen súlyos, egy másik könnyű sérüléseket szenvedett, miután egy arab megkéselte őket majd elmenekült a helyszínről. A sérülteket a Sáárei Cedek Orvosi Központba szállították. A rendőrség hajtóvadászatot indított a tettes után. A rendőrök a tűzoltókat kísérő rendőri erők tagjai voltak, akik egy égő jármű eloltásán dolgoztak. A támadás akkor történt, amikor összecsapások törtek ki a helyi lakosok és a rendőri erők között. A rendőrség letartóztatott két gyanúsítottat, akik részt vettek az incidensben. Szombaton egy 28 éves terrorista megkéselt egy férfit a jeruzsálemi David Remez utcában, és könnyebben megsebesítette. A sebesültet, egy 35 éves férfit a Sáárei Cedek Orvosi Központba szállították. A helyszínen tartózkodó rendőrök lelőtték és ártalmatlanították a terroristát, aki súlyosan megsérült. 

 

A Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat vasárnap bejelentette, hogy két észak-izraeli lakost letartóztattak a múlt hónapban, mert a Hezbollah libanoni terrorcsoport nevében, Irán utasításaira tevékenykedtek. A Sabak szerint a két férfit, Szultan Atallah (55) Jarkából és Rami Sammi (33) Dzsadeidi-Makrból, korábban elítélték kábítószer-csempészetért Libanonból. A két férfi kapcsolatban állt Hasszin Sit libanoni kábítószercsempésszel Törökországban, aki kapcsolatban áll a Hezbollah-val, és korábban börtönben ült Izraelben. Novemberben a két férfi találkozott Hasszinnal és egy másik csempésszel, Akram Sittel Törökországban, akik állítólag arra kérték őket, hogy csempésszenek be fegyvereket Izraelbe, és rejtsék el őket úgy, hogy a többi Hezbollah ügynök megtalálhassa. Arra is felkérték őket, hogy fektessék le az alapjait terrortámadások végrehajtásához Izraelben, azonosítsák azokat a érzékeny helyszíneket, amelyeket a Hezbollah rakétákkal célba vehet, és hajtsanak végre emberrablást Izraelben. Állítólag nagy összegű pénzt ígértek nekik. Atallah és Sammi ezt követően felkeresett két másikat személyt – Szami Gizwai (56) Jarkából és egy 40 éves akbarai lakost, hogy segítsék őket tevékenységükben. Együtt végeztek ellenőrzéseket az észak-izraeli határ közelében, hogy megtalálják a megfelelő belépési pontokat a Hezbollah operatívjai számára. Az izraeli rendőrség szerint a négy gyanúsítottat letartóztatták, és további kihallgatás céljából átszállították a Sabakhoz.

Gazdaság:

 

Tizenegy évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után még mindig 500 ezer és 900 ezer forint közötti reálhozamot tehet zsebre a maradó tagok döntő többsége minden egymillió forint után. . Annak ellenére, hogy tavaly a pénzpiaci hozamok emelkedése rosszul érintette az állampapírokba fektetett vagyont. A megugró infláció ugyancsak a tagok zsebe ellen dolgozott. A koronavírus- járvány második évében nem sikerült reálértéken növelni a magánnyugdíjpénztári tagok vagyonát. Trendfordulót hozot t a 2021-es esztendő; elszállt az infláció, nagyot emelkedtek a pénzpiaci hozamok, gyengült a forint. Az állampapírokba fektető befektetési alapok masszívan veszteségesek lettek, így nem csoda, hogy a megmaradt négy pénztár összesen 12 portfoliójának fele negatív hozamot produkált. Érdemi hozamot valójában csak a legkockázatosabb, növekedési portfoliókban hozott a befektetett vagyon, köszönhetően a tőzsdék tavalyi, várakozáson felüli szárnyalásának.

Rövidesen megkezdődik negyven Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármű rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel történő felszerelése Kaposváron, később pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a somogyi megyeszékhelyen. Maróth Gáspár az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár (TIPK) szakmai workshopján azt mondta, a harcjármű – amelyből a magyar honvédség már korábban tízet vásárolt és további több százat tervez beszerezni – az élvonalbeli török hadiipar emblematikus fejlesztése. Közölte: Kaposváron, az ipari park egyik már meglévő üzemcsarnokában kezdődik meg az első negyven jármű védelmi integrációja, azaz felszerelése harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel, érzékelőkkel. Hozzáfűzte: a járművek fő elemeit is a somogyi megyeszékhelyen gyártják majd, és teljes összeszerelésük is helyben történhet meg a későbbiekben. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a Kaposváron épülő TIPK hadiipari kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytat majd, ami a világban felértékelődő hadiipari fejlesztések szempontjából nagy jövővel kecsegtet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiac a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek irányába rendeződött át, ezt pedig a képzési rendszer átalakítása is segítette Magyarországon. 

 

Időjárás:

Hétfőn folytatódik a szinte zavartalan napsütés.

Csapadék nem érkezik, a földeken tovább fokozódik a már így is jelentős mértéket öltő csapadékhiány.

Kora délutánra már országos átlagban is több fokkal +10 fok fölé melegszik a levegő.
Éjjel még többnyire fagypont alá hűl a levegő, de már egyre többfelé marad pozitív a hőmérséklet. Napközben + 11-+15 fök várható.