Új légijáratok indulhatnak Izraelből az egyiptomi Sharm el Sejk-be.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.19.-reggelén

Felkészülten várjuk az Ukrajnából elinduló menekülteket a magyar-ukrán határ mentén lévő segítségpontokon – mondta Soltész Miklós államtitkár.

Egy új biztonsági megállapodás értelmében új légijáratok indulhatnak Izraelből az egyiptomi Sharm el Sejk-be.

A Biden-kormány fontolgatja az iráni Iszlám Forradalmi Gárda eltávolítását a terror feketelistáról, cserébe Irán nyilvánosan elkötelezné magát a térség deeszkalációja mellett.

Történelmi csőd szélén billeg Oroszország.

Belföldi hírek:

Felkészülten várjuk a következő napokban az Ukrajnából várhatóan nagyobb létszámban elinduló menekülteket a magyar-ukrán határ mentén lévő segítségpontokon – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke. Soltész Miklós Barabáson és Beregsurányban tett látogatását követően elmondta, a határon szolgáló rendvédelmisek és a segélyszervezetek munkatársainak tapasztalatai szerint az elmúlt napokban viszonylagos nyugalom volt a térségben, de a szomszédos országból érkező hírek szerint a következő napokban tömegek indulhatnak el Kárpátaljáról Magyarországra. Az államtitkár megerősítette, az elmúlt napokban a menekülteket segítők pihentek, „szusszantak” egy kicsit, de ami továbbra is fontos, a segélyszervezetek rendezetten tudják fogadni és egyre több felszerelés segítségével tudják kiszolgálni az Ukrajnából érkezőket.

Magyarország segít a bajban lévőknek, az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közösségi-oldalára feltöltött videóban. Menczer Tamás kifejtette: 600 millió forint értékben szállítanak tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket és kisbabák ellátásához szükséges termékeket Kárpátaljára, Ukrajnába. Közölte: ez akkora mennyiség, hogy egyszerre nem lehetett leszállítani; péntek hajnalban indultak el másodszor a kamionok, hajnali öt órakor öt jármű indult útnak a határ felé a termékekkel.

 

Felemelő érzés volt látni, hogy a magyarok mennyire ragaszkodnak saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz, iskoláikhoz, szervezeteikhez, jellemezte Vajdaságban tett látogatását Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Áprilisban nemcsak az ottani magyarok döntenek arról, hogy milyen kormánya legyen Magyarországnak, de Szerbia is új palamentet választ, így a kettős állampolgárok azt

is meghatározhatják, hogy az eddig nagyon jó irányba haladó magyar-szerb kapcsolatok merre fejlődjenek tovább. Azt is hozzáfűzte a politikus, hogy a határon túli magyarok a levélszavazataikat már leadhatják, hiszen azok kézbesítése már megtörtént. Nacsa Lőrinc arról is beszámolt, hogy ezen látogatása előtt többször is volt a magyar-ukrán határon, ahol bebizonyosodott, Magyarország egy emberként segít a menekülteken. Nagyszerű dolog volt átélni, jegyezte meg, hogy miként tudnak együtt dolgozni egyházak, önkormányzatok, a rendvédelmi szervek, valamint az állam. Segítenünk kötelesség!

A Szegedi Ipari Parkban lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa, ahol főként a lézerkutatásokra és a tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd – jelentette be az innovációért és technológiáért felelős miniszter Szegeden. Palkovics László a sajtótájékoztatón kifejtette, 5 milliárd forint a tervezett költsége a várhatóan 2025 második negyedévében elkészülő bázisnak. Az összegből – becslések szerint – 3 milliárd forintot fordítanak a háromezer négyzetméteres, három-négy szintes kutatóintézet kivitelezésére, 2 milliárdot pedig eszközbeszerzésre. A miniszter elmondta, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet központja Budapesten lesz, 2025-re készülhet el mintegy 37 milliárd forintból. A másik „lába”, bázisa pedig Zalaegerszegen lesz, ahol elsősorban eszközök és eljárások tesztelése és validációja lesz a fő profil.

Külföldi hírek:

Izrael és Egyiptom megállapodott egy olyan biztonsági vázlatról, amely lehetővé teszi az országok közötti közvetlen járatok bővítését, és a megállapodások nyomán hamarosan új útvonal felavatásával kerül sor a Ben Gurion repülőtérről Sarm es- Sejkbe. Az egyiptomiak voltak, akik igyekeztek előmozdítani a kérdést, a város turizmusának segítésére. Naftali Bennett miniszterelnök beiktatását követően a kérdés szintén szóba került találkozóján Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. Az elmúlt napokban fogalmazták meg a keretet a két ország között az Egyiptomban tárgyaló Sabak belbiztonsági szolgálat vezette izraeli delegációval. A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a megállapodás a Sabak, a Nemzetbiztonsági Tanács és más vezető tisztségviselők egyiptomi kormánnyal közösen végzett munkája után született, egy olyan biztonsági vázlat kidolgozásával, amely lehetővé teszi az utazásokat.

Három izraeli tisztviselő és két amerikai forrás szerint a Biden-kormány fontolgatja az iráni Iszlám Forradalmi Gárda eltávolítását a terror feketelistáról, cserébe Irán nyilvánosan elkötelezné magát a térség deeszkalációja mellett, jelentette a Walla hírportál. A 2015-ös atomalku visszaállításáról szóló megállapodás csaknem elkészült, de továbbra is kulcsfontosságú akadozó pont Irán azon követelése, hogy Joe Biden elnök vonja vissza a Forradalmi Gárda Külföldi Terrorista Szervezetté nyilvánítását, melyről anno Donald Trump döntött. A Forradalmi Gárda a katonai mellett jelentős politikai és gazdasági szereplő is. A terror megjelölés azt jelenti, hogy még ha Biden fel is oldja a nukleáris szankciókat, akkor is büntetőjogi szankciókat szabhatnak ki bárkire, aki a Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló személyekkel vagy

vállalkozásokkal üzletel. A Biden-kormány által megvitatott ötlet egy nyilvános bejelentés lenne, amely szerint az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot a Forradalmi Gárda újbóli megjelölésére, ha úgy találja, hogy Irán nem teljesítette a térségben vállalt deeszkalációt.

 

           Irán partjainál csütörtökön a viharban elsüllyedt egy egyesült arab emírségi zászló alatt közlekedő teherhajó a Perzsa(Arab)-öbölben – közölték a helyi hatóságok. Nizar Kaddura kapitány, a Salem AlMakrani Cargo vállalat műveleti igazgatója az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az Al Salmy 6 nevű hajó viharba került, majd felborult. Közölte, hogy a mentők a legénység 16 tagját mentették ki. A személyzet 11 tagja önállóan szállt mentőcsónakba, míg egy személyt közeli tartályhajó mentett ki. A legénység többi tagját még nem sikerült kimenteni – tette hozzá. Kaddura arról tájékoztatott, hogy a legénység szudáni, indiai, pakisztáni, ugandai, tanzániai és etiópiai állampolgárokból állt. A hajó az iraki Umm-Kaszrba tartott, ahová autókat és más rakományt szállított – mondta a kapitány.

Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután a 2,6 millió lakosú országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik – közölte a román G4Media.ro hírportál Dumitru Udreának, a chisinaui kormány főtitkárának egyik rádióinterjúját idézve. Udrea a – román közszolgálati rádió által a moldovai fővárosban alapított – Radio Chisinaunak elmondta: a háború kezdete óta 340 ezer ukrán állampolgár érkezett Moldovába, akik közül 103 ezren maradtak az országban, a menekültek csaknem fele pedig kiskorú. Az ukrajnai szülők eddig 650 gyermek számára kérvényezték a felvételt a moldovai iskolákba és óvodákba. A moldovai hatóságok azt remélik: a tanulók egy része számára lehetővé tudják tenni, hogy online bekapcsolódhassanak az Ukrajna nyugati részén működő iskolák tanóráiba – magyarázta a chisinaui kormány főtitkára. Udrea szerint a chisinaui kormány pénzügyi támogatásban fogja részesíteni az ukrán menekülteket befogadó családokat, amint megérkezik az országba a nemzetközi közösség által megígért segítség, addig azonban csak a segélylerakatokat felkeresve juthatnak hozzá az adományozóktól összegyűjtött élelmiszerhez és más létszükségleti cikkekhez.

Történelmi csőd szélén billeg Oroszország. Kiderült, hogy az ország tartalékainak kétharmada a tengerentúlon van. Vagyis érintették a szankciók, így jó eséllyel nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségének. Miután az Ukrajna elleni orosz támadás költségei szerdára nyilvánvalóvá váltak, így Vlagyimir Putyin szankciókkal sújtott kormánya a „bolsevik forradalom” óta az első nemzetközi adósságtörlesztési csőd szélére sodródott. Az, hogy Oroszország ne teljesítse államadósságát, teljesen elképzelhetetlen volt az ukrán invázió kezdetéig. Ám a tankok begördülése után érkeztek a szankciók és befagyasztották Oroszország tartalékainak kétharmadát, amelyről kiderült, hogy a tengerentúlon voltak. „Úgy hiszem, a piac most arra számít, hogy nem fogják tudni teljesíteni a követeléseket”- mondta Jeff Grills, az Aegon Asset Management feltörekvő piaci adósságokért felelős vezetője.

Tízperces videóüzenetben szólt Arnold Schwarzenegger az orosz néphez és az Ukrajnában szolgáló orosz katonákhoz csütörtökön. A színész arról beszélt, hogy az egyik gyerekkori hőse Jurij Petrovics Vlaszov orosz súlyemelő volt, akivel többször is volt alkalma találkozni, majd elmesélte, hogy élete során mennyire megszerette az oroszokat. A színész ezután szembesíteni próbálta az oroszokat azzal, hogy a propaganda és a valóság nem ugyanaz. A háborút nem Ukrajna kezdte, hanem Putyin, a “nácítlanítás” sima hazugság, hiszen Ukrajna elnöke egy zsidó ember – mondja. Az orosz kormány hazudik a katonáinak is, nem csak a népnek, amit pedig folytatnak, az nem honvédelem, hanem egy hódító háború, fogalmazott.

Gazdasági hír:

A nagyvállalati beruházási programban három cég mintegy 30 milliárd forint értékben indíthat új beruházásokat a kormány 11,2 milliárd forintos támogatásával; a fejlesztések 350 munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a támogatási szerződések aláírásán Budapesten. Kiemelte: ezek a cégek partnerei a kormánynak abban, hogy a gazdaság elmúlt tíz évben elért eredményeit meg lehessen őrizni a gazdasági növekedés erősítése mellett. Ezekre a beruházásokra szükség van, mert a környezet kímélése mellett a versenyképesség növeléséhez járulnak hozzá – mondta. Eddig már 250 fejlesztésről állapodtak meg, és meghaladja az 570 milliárd forintot a programban megvalósult beruházások értéke – sorolta Varga Mihály.

Időjárás:

Ma napos, fátyolfelhős időben lehet részünk.
Este felé kissé megélénkül a K-i szél.
A hőmérséklet várhatóan -2 – 12 fok körül alakul.