Orbán Viktor három napon keresztűl Debrecenből irányítja az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatos szervezést és védekezést.

ABreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.17.-reggelén

 

Orbán Viktor három napon keresztűl Debrecenből irányítja az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatos szervezést és védekezést.

 

 

 

Nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Háborús bűnök elkövetéséért tartja felelősnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt az amerikai szenátus az elfogadott határozata szerint.

Izraelben ismét emelkedik a koronavírus fertőzési rátája.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök három napra a magyar-ukrán határra költözik, ahol személyesen követi az eseményeket, a rendőrök, a katonák, a katasztrófavédelem munkáját és szervezi a védekezést – írta az állami hírügynökség az Origo alapján. A munka központja a debreceni laktanyában lesz a következő három napban. A kormányfő erről a Facebook-oldalán is közzétett egy videót. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a háború nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket. A miniszterelnök hozzátette: azért jönnek ilyen sokan, mert már nemcsak a háború elől, hanem a háborúból is menekülnek az emberek. Hangsúlyozta: a következő három napban megszervezik a jövő hét védekezését, hogy továbbra is képesek legyenek minden bajbajutottnak segítséget nyújtani.

A kormánynak minden áron meg kell akadályoznia Magyarország belesodródását az ukrajnai háborúba, akármilyen nyomás is nehezedik rá kívülről vagy belülről – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, majd a kormány ülését követően. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy nem csökken a háborús cselekmények intenzitása, folyamatosak az összecsapások a szomszédos országban, és bár egyre erősebbek a diplomáciai erőfeszítések is, folynak a béketárgyalások, ezeknek egyelőre nem látszik az eredménye. Rámutatott: növekszik az Ukrajnából érkezett menekültek száma, de hazánk készen áll az ellátásukra, arra, hogy szállást és munkalehetőséget biztosítson számukra. „Természetesen a diplomáciai térben is zajlanak mindenfajta viták, mi azonban sziklaszilárd módon kitartunk azon álláspontunk mellett, amely szerint nekünk az a feladatunk, kötelességünk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk, és ne engedjük beleprovokálni Magyarországot ebbe a háborúba” – fogalmazott.

Évtizedes problémák várnak megoldásra Budapest agglomerációjában – jelentette ki Hohn Krisztina, aki a Pest megyei 6. számú választókerületben indul az egyesült ellenzék színeiben az országgyűlési választáson. A térségben sok helyen vár megoldásra a víz- és szennyvízelvezetés, a mellékutak rendbetétele, az utak túlzsúfoltsága. Számos problémát pedig a túlnépesedés okoz, az, hogy az infrastruktúrafejlesztés nem követi a kiköltözők számát – sorolta Hohn Krisztina, hangsúlyozva: kormányváltás esetén a Gödöllő központú körzetre kiemelt figyelmet kell fordítani.

Ezekben a pillanatokban is országszerte vizsgáznak jelesre a pedagógusok és a diákok bátorságból és elhivatottságból – jellemezte a szerdán kezdődött határozatlan idejű pedagógussztrájkot és a tanárokért szervezett diáktüntetéseket Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a résztvevők közös sztrájkkal jelzik, hogy elegük lett az állandó megaláztatásból. A sztrájkoló tanárok mellett álltak ki diákok és pedagógushallgatók is. Budapest 22 középiskolájából gyűltek össze diákok, hogy kiálljanak az épp sztrájkoló pedagógusaikért. A város három pontjáról, a Hősök teréről, a Fővám térről és a Széll Kálmán térről vonulva végül ezernél is többen találkoztak a Kossuth tér északi végében. A pedagógusok ugyanis munkabeszüntetéssel tiltakoznak az oktatási rendszert kiüresítő kormányzati politikák, az érdekvédelmi szervezetek követeléseinek semmibevétele és a pedagógusok alacsony állami megbecsültsége ellen.

Külföldi hírek:

Izraelben ismét emelkedik a koronavírus fertőzési rátája. Izraelben a fertőzési együttható (R) folyamatos növekedéssel lassan megközelíti az 1-et, az egészségügyi minisztérium jelenlegi adatai szerint már 0,9, ami azt jelzi, hogy lassul a járvány visszaszorulása. Az R ráta január 29-től február 24-ig 0,8 alatt volt. A jelenlegi ütemben a fertőzési együttható a ynet szerint már a jövő héten 1-nél nagyobb lesz, s ez az új fertőzöttek számának emelkedését jelenti. Szerda reggel az egészségügyi minisztérium két olyan fertőzöttet talált, akik olyan új vírustörzset hordoznak, melyet még nem azonosítottak és vizsgáltak korábban a világon. A tárca szerdai adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 789 beteg közül 335-nek súlyos az állapota, 151-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 23-an műtüdővel lélegeznek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszűnteti Oroszország tagságát a szervezetben. A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint Oroszország részvétele az Európa Tanács munkájában 26 éves tagság után szűnik meg. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddi rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárást a szervezetből, megítélése szerint ugyanis egy másik tagország, Ukrajna megtámadásával Oroszország súlyos jogsértéseket követett el, és nem tesz eleget

kötelezettségvállalásainak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden értesítette a szervezetet országa azon szándékáról, hogy kilép az Európa Tanácsból.

Törökország megerősíti elkötelezettségét a Földközi- és a Fekete-tenger közötti szorosok jogállásáról szóló montreux-i egyezmény mellett és továbbra is végre fogja hajtani annak rendelkezéseit – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta őt orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov. Cavusoglu emellett, a találkozón az ukrajnai háborúról szólva, hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Törökország, „mint olyan állam, amely a konfliktusban érintett mindkét féllel kapcsolatot tart fenn, mindent megtegyen azért, hogy hozzájáruljon a probléma gyors megoldásához”. Úgy vélekedett, hogy Moszkva és Ankara korábbi, Szíriával és Líbiával kapcsolatos együttműködésének tapasztalatai és a kölcsönös bizalom hozzájárulnak ehhez. Lavrov egyebek között arról beszélt, hogy 116 török állampolgár tartózkodik jelenleg az orosz haderő által körülzárt Mariupolban, őket az ukrán hatóságok kedden nem engedték a humanitárius folyosókon keresztül távozni.

Nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az orosz RBK tévécsatornának nyilatkozva. Lavrov szerint Oroszország a jövőben is kész lesz a kapcsolattartásra az ukrán féllel, de látnia kell, hogy ez milyen „hozzáadott értéket” képvisel. Azt mondta, hogy vannak olyan megfogalmazások, amelyekben a felek közel állnak a megegyezéshez, és kifejezte reményét, hogy sikerül megállapodni Ukrajna semleges státusáról. Kifejezte Moszkva készségét a megegyezésre arról, hogy milyen fegyverek lehetnek Ukrajna területén. Leszögezte, hogy ezek nem jelenthetnek veszélyt Oroszország biztonságára. Hozzátette, hogy ezt a kérdést az ukrán NATO-tagságtól függetlenül kell kezelni, mert az Egyesült Államok vagy mások kétoldalú alapon akkor is szállíthatnak csapásmérő eszközöket Kijevnek, ha az ország nem lép be a katonai tömbbe. Lavrov szerint azért nem lehetett békés úton megoldani az ukrajnai helyzetet, mert erre a Nyugat nem volt hajlandó.

Oroszország ukrajnai beavatkozásának hosszantartó hatása lesz a NATO-szövetséges országok biztonsági környezetére – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben a NATO-tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli tanácskozására érkezve. Jens Stoltenberg közölte, a védelmi miniszteri tanácskozás célja annak áttekintése, hogy milyen rövid és hosszútávú válaszok adhatók az ukrajnai orosz agresszióra. Tájékoztatása szerint a szakminiszterek megbeszélik, miként erősíthető a szövetség elrettentő és védelmi képessége, nem hagyva kétségeket afelől Moszkva számára, hogy a NATO kész megvédeni minden tagországát – mondta. A NATO már ez idáig is azonnali és hatékony válaszokat adott a megváltozott helyzetre. Katonai, anyagi és humanitárius segítséget biztosított Ukrajnának és megerősítette a szövetség keleti szárnyának védelmét – emelte ki a norvég politikus. A főtitkár kiemelte: a NATO felelőssége annak megakadályozása, hogy a helyzet elmérgesedjen, és a konfliktus Ukrajna határain kívülre terjedjen.

Háborús bűnök elkövetéséért tartja felelősnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt az amerikai szenátus helyi idő szerint kedden elfogadott határozata szerint. Az általában

mélyen megosztott kongresszusi testület egyhangúlag fogadta el a határozatot, amely mások mellett a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságot kéri arra, hogy folytasson vizsgálatot az Ukrajnában február 24. óta zajló orosz támadások során elkövetett „erőszak, háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök” ügyében. A tervezetet Lindsey Graham republikánus szenátor nyújtotta be. Chuck Schumer, a demokraták frakcióvezetője már a szavazás előtt kijelentette, hogy a szenátus valamennyi tagja úgy gondolja: Putyin nem menekülhet meg az elől, hogy felelősségre vonják az ukrán nép ellen elkövetett orosz atrocitásokért. Az amerikai kongresszus szerint a nemzetközi vizsgálatoknak Putyin mellett az elnök részvételével működő orosz biztonsági tanács tagjaira és a katonai vezetőkre is ki kell terjedniük.

Gazdasági hír:

Péntektől jelentősen csökken a benzin és gázolaj nagykereskedelmi ára a holtankoljak.hu szerint. A benzin esetében ez literenként bruttó 40 forintot jelent, a gázolaj beszerzési ára pedig bruttó 70 forinttal kerül majd kevesebbe. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnánk a hazai kutakon, ha nem lenne a 480 forintos hatósági ársapka: A 95-ös benzin 591 Ft/liter lenne, míg a Gázolaj literenként 641 Forintba kerülne. Az üzemanyagok nagykereskedelmi ára egy hete, korábban nem látott mértékben növekedtek, ezek az árak mérséklődnek most.

Időjárás:

Ma alapvetően napos, gyengén felhős idő következik. A déli, délkeleti megyék fölé várható még összefüggő, erőteljesebb felhőzet.

Este is marad a változó, szakadozott felhőtakaró, csillagfényes és felhősebb időszakok váltakoznak.

A hőmérséklet várhatóan -2 – 13 fok körül alakul.