Orbán Viktor : Ebből a háborúból ki kell maradnunk”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.16.-reggelén

 

 

 

Orbán Viktor „Ebből a háborúból ki kell maradnunk” – mondta a miniszterelnök a Békemenettel érkezett emberáradat előtt március 15-én a Kossuth téren.

Hiszünk egy olyan országban, ahol megbecsülik a rend őreit, akik nem a kiváltságosok vagyonát, hanem a legkisebb települések legelesettebb polgárait védik.” – mondta Márki-Zay Péter március 15-én az egyéges ellenzék Nagygyűlésén.

 

 

 

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő este elhagyta a kabinet ülését, hogy telefonbeszélgetést folytasson Vlagyimir Putyin orosz majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

 

Az ukrán fővárosba, Kijevbe érkezett kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel . 

 

 

 

Belföldi hírek:

Százhetvennégy éve egy szabad, független Magyarország megteremtése volt a cél – emlékeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen.
Gulyás Gergely a XII. kerületi MOM Kulturális Központban kiemelte: ez a cél hosszú ideig nem valósulhatott meg. Hangsúlyozta: ma béke van, bár az elmúlt 25 évben soha olyan közel nem éreztük a háború fenyegetettségét, mint most, amikor Magyarország szomszédságában harcok vannak. „Miközben tudjuk, hogy ki a felelős, ennek ellenére az országnak nem lehet más célja, mint hogy minél előbb béke legyen” – jelentette ki. A miniszter Petőfi Sándor A nemzetgyűléshez című költeményéből idézett az először megválasztott országgyűlési képviselők küldetéséről. Felidézte: az első felelős minisztérium és az áprilisi törvények alapján létrejött nemzetgyűlés hatalmas lendülettel látott munkához, hogy a március 15-ei tizenkét pontot és a reformkor céljait megvalósítsa.

„Ebből a háborúból ki kell maradnunk” – mondta a miniszterelnök a Békemenettel érkezett emberáradat előtt március 15-én a Kossuth téren. A Békemenettel érkezett embersokaság előtt tartotta meg ünnepi beszédét március 15-én a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök. „Külön köszöntöm azokat, akik Kárpátalján vannak most velünk” – kezdte szónoklatát. A beszédében, mint mondta, „komoly dolgokról” volt szó. „Mióta létezik közös nemzeti emlékezet, a Kárpát-medence népei egyet akartak: legyen béke, szabadság és egyetértés, így fogalmazták meg 1848-ban. Mindháromhoz ugyanarra van szükségünk: erőre. Gyenge nemzetnek nem jár a szabadság, legfeljebb hamis gulyás a barakkjába. Gyenge nép nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést, legfeljebb beletörődhet a sorsába” – fejtegette Orbán Viktor. „A szél mindig az erősek vitorláját dagasztja, mindig őket kedveli a szerencse, és ők érnek révbe.” Mint fogalmazott, 12 éve ezt az erős országot építik.

„Nem tudok mindenkit meggyőzni, nem tudok mindenkivel beszélni. De sokkal több van bennünk, ami összeköt, mint ami elválaszt. Mi hiszünk egy szerető, otthonos és biztonságos hazában, egy olyan országban, ahol mindannyiunk életét és biztonságát garantálja a világ legerősebb katonai szövetsége, mi ezt a szövetséget soha nem fogjuk elárulni. Hiszünk egy olyan országban, ahol megbecsülik a rend őreit, akik nem a kiváltságosok vagyonát, hanem a legkisebb települések legelesettebb polgárait védik.” – mondta Márki-Zay Péter március 15-én az egyéges ellenzék Nagygyűlésén. Szerinte ha a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, akkor sok fiatal végre haza fog térni. A következő három hétre azt kérte, mindenki győzzön meg legalább három embert, ez ugyanis szerinte a kulcsa az ellenzék április 3-ai kétharmados választási győzelmének.

 

Határozatlan idejű munkabeszüntetést tervezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és a Pedagógusok Szervezete (PSZ).  Március 16-án, idén másodszorra sztrájkolnak a pedagógusok, miután a kormánnyal évek óta nem tudnak megegyezni követeléseikről. Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké. Ez a sztrájk abban különbözik az előző, január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájktól, hogy határozatlan idejű.

 

Külföldi hírek:

ישיבת ממשלה שבועית במשרד ראש הממשלה בירושלים
ראש הממשלה נפתלי בנט
Photo by Kobi Gideon / GPO

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő este elhagyta a kabinet ülését, hogy telefonbeszélgetést folytasson Vlagyimir Putyin orosz majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés nagyjából másfél órán át tartott, amelynek során a két vezető megvitatta az ukrajnai tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket, valamint az izraeli humanitárius segélyek bejutásának engedélyezésére irányuló erőfeszítéseket – közölte újságírókkal egy diplomáciai tisztviselő. A tisztviselő elmondta, hogy Putyin panaszkodott Bennettnek az ukrán katonák „barbár” cselekedeteire a szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck térségében, ahol Oroszország állítása szerint 20 civilt öltek meg. Ezeket a jelentéseket egyelőre nem erősítették meg. A Kremlnek az orosz hírügynökségek által kiadott közleménye szerint Putyin megosztotta Bennettel az Ukrajnával folytatott tárgyalási folyamatra vonatkozó „értékeléseit”. Bennett ezelőtt utoljára március 6-án beszélt Putyinnal, egy nappal azután, hogy Moszkvában találkoztak. Bennett útját úgy tekintették, mint egy erőfeszítést, hogy továbbfejlesszék Bennett potenciális közvetítői szerepét a felek között, mivel Izrael jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával egyaránt.

Jáir Lapid külügyminiszter kedden közölte Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, hogy Izrael nem fogja hagyni, hogy eszközként használják az Oroszországgal szembeni szankciók megkerülésére. A felek legutóbb három hónappal ezelőtt beszéltek egymással, és a keddi hívást hetekig tartó feszült viszony előzte meg, mivel Kuleba nem akart beszélni Lapiddal. Kuleba Twitteren közölte, köszönetet mondott Lapidnak Izrael közvetítői erőfeszítéseiért és az országnak nyújtott humanitárius segítségért. Elmondása szerint tárgyaltak az ukrajnai háború lezárásának módjairól, és Lapiddal megállapodtak abban, hogy az Izraelbe érkező ukránok jogait tiszteletben fogják tartani. Az ukrán külügy arról tájékoztatta Izraelt, hogy Kuleba megkapta izraeli kollégája telefonhívásra irányuló kérését. A Walla hírportál szerint Kuleba öt napig nem reagált Lapid megkeresésére. Ez volt az első alkalom, hogy Lapid telefonbeszélgetést kért ukrán kollégájától, két héttel az orosz invázió kezdete után.

Az ukrán fővárosba, Kijevbe érkezett kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte a varsói kormányfői hivatal. A közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió „egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára”, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot – írták. Kijevben írják a történelmet. Itt harcol a szabadság a zsarnokság világával” -nyilatkozta Kijevben a lengyel kormányfő. Az ukrajnai háború „egy kegyetlen zsarnok tetteinek eredménye” –  – fogalmazott a lengyel kormányfő.

 

 

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy Ukrajna a NATO „nyitott ajtók” politikája ellenére sem lesz az észak-atlanti szövetség tagja. Az államfő az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt kedden a Nagy-Britannia vezette Egyesített Expedíciós Erők országainak vezetőihez intézett beszédében mondta. A London kezdeményezésére 2012-ben elindított, földön, vízen, levegőben végrehajtandó hadműveletre tervezett egyesített haderőnek jelenleg tíz észak-európai ország a tagja. „Egyértelmű, hogy Ukrajna nem lesz tagja a NATO-nak. Ezt értjük, hisz értelmes emberek vagyunk. Évek óta hallunk az állítólagos nyitott ajtókról, de azt is hallottuk, hogy nem léphetünk be (a NATO-ba). Ez igaz, és örülök, hogy az ukrán emberek is kezdik megérteni, ezért magunkra támaszkodunk, illetve partnereinkre, akik segítenek bennünket” – jelentette ki Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna most nem a NATO-szerződés 5. cikkelyének alkalmazását kéri, hanem csak a légtér lezárását, amivel véget lehetne vetni az orosz légicsapásoknak.

 

Oroszország szankciókat vezetett be az amerikai vezetés tagjai és a velük kapcsolatban álló személyek, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen – közölte kedden az orosz külügyminisztérium. Az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett 13 fős „feketelistán” szerepel még Lloyd Austin védelmi miniszter, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője, Daleep Singh helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) igazgatója, Hunter Biden, az amerikai elnök fia, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és volt demokrata párti elnökjelölt, Adewale Adeyemo, a pénzügyminiszter első helyettese és Reta Jo Lewis, az amerikai Export-Import Bank elnöke és igazgatótanácsának elnöke.

 

Gazdasági hír:

Az orosz jegybank keddtől felfüggesztette az arany vásárlását a bankoktól, hogy megteremtse a lakossági kereslet kielégítésének feltételeit – áll a központi bank keddi közleményében. A jegybank szerint „nőtt a lakossági kereslet az aranyrudak vásárlása iránt, részben az ezen ügyletek áfájának eltörlése miatt”. A jegybank nem közölte, hogy milyen hosszan tart a keddtől érvényes intézkedés. Az Ukrajna elleni orosz invázióra a Nyugat szankciókkal válaszolt. Ennek részeként befagyasztották Oroszország külföldön tartott arany- és devizatartalékát, ami mintegy a fele a 640 milliárd dollár körüli össztartaléknak. A VTB Bank egyik szakértője szerint az elérhető tartalékon belül az arany részesedése ezzel 21 százalékról 40 százalékra emelkedett.

 

Időjárás:

Ma fokozatosan vékonyodik, csökken a felhőzet, időszakosan előbújik a nap.

Este tovább csökken a felhőzet, és mérsékelt lesz a légmozgás. Csapadék nem hullik.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 14 fok között alakul.