Benkő Tibor: az orosz-ukrán háborúról, annak hatásairól, valamint a Magyar Honvédség feladatairól.

Nem szabad egyéni hasznot húzni ebből a helyzetből.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán háborúról, annak hatásairól, valamint a Magyar Honvédség feladatairól.

 

Benkő Tibor szerint egészen megdöbbentő a szomszédban zajló háború, ami emberek életét fenyegeti, sokan meghalnak, kevesen gondolták azt, hogy napjainkban ilyen háború kialakulhat Európában. Magyarország kormánya már évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy egy erős honvédségre van szüksége, hiszen a békét csak úgy lehet megőrizni, ha felkészültek vagyunk, jelentette ki a miniszter.

Benkő Tibor beszélt az önkéntes tartalékos erőről. 2003 óta van törvény arról, hogy ezt a rendszert be lehet vezetni. Ugyanakkor az is igaz, a törvény önmagában kevés, ha nincs meg az akarat és a szándék az önkéntes tartalékosok szervezéséről. 2011-ben összesen 17 fő volt ebben a rendszerben, mára már 11 és fél ezren vállalták ezt a szolgálatot. Ezek az emberek nemcsak papíron léteznek, hanem például a déli határszakaszon teljesítenek szolgálatot. De az egészségügyben is helytálltak. Az önkéntes tartalékosokkal a szándék az, hogy a folyamatos kiképzésükkel akár bonyolultabb hadieszközöket is tudjanak kezelni.

A miniszter beszélt a NATO egységek dunántúli tartózkodásáról, megjegyezve, hogy az ország ezen területén mindig is folyamatosan jelen voltak a NATO katonái. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak politikai szereplők, akik felelőtlen nyilatkozataikkal veszélyeztetik a magyar állampolgárok biztonságérzetét. Pedig milyen jó lenne, jegyezte meg, ha mindenki megértené, a honvédelem ügye a nemzet egészének ügye, ott nincsenek pártszínek.

Benkő Tibor kijelentette a háború kapcsán, a kormány célja elkerülni a háborút, már azért is, mert a fegyverek bevetése egy „békeidőszakban” is az emberek ellen elkövetett bűn. Végig kell gondolni a politikának, hogy a különböző lépéseknek milyen következményei lesznek, nem szabad egyéni hasznot húzni ebből a helyzetből.

A miniszter elmondta, Magyarország elismert tagja a NATO-nak, annak a szervezetnek, amelynek bármely tagállama ellen kívánna Oroszország agressziót indítani, abban az esetben a szervezet egészével kellene szembenéznie. Ugyanakkor azt is kijelentette, szerencsére nincsenek arról információk, hogy az orosz elnök ilyet tervezne. Azt is kijelentette a politikus, a magyar kormány álláspontja változatlan, az országon keresztül Ukrajnába nem lehet emberi élet kioltására alkalmas fegyvert szállítani. Mindezek mellett Magyarország támogatja szomszédját, a menekülteket befogadja, ellátja. Ezt a tevékenységet az EU is elismeri. Ezt kell tennie a kormánynak, mert a fegyverekkel nem lehet a problémát megoldani. Fontos lenne, hogy a tárgyalások eredményesek legyenek a háborús felek között.

A miniszter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a magyar katonák hitéletét segíteni kell megélni, különösen a mostani nehéz helyzetben. Ezért is kell külön köszönetet mondani a különböző felekezetek tábori lelkészeinek.