Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása , a megkötött szerződéseknek megfelelően történik

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.07.-reggelén

 

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A járványügyi korlátozások feloldásával összhangban hétfőtől nem kell a közösségi közlekedésben maszkot viselni – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

 

Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, azért repült Moszkvába és Berlinbe megbeszéléseket folytatni az országok vezetőivel, hogy „segítse a párbeszédet” az oroszok és az ukránok között.

A török elnök felszólította Vlagyimir Putyint, hogy „azonnal hirdessen ki egy általános tűzszünetet” Ukrajnában.

Belföldi hírek:

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik. Ennek keretében naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik délről a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon keresztül – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi-oldalán, azt követően, hogy Mevlüt Cavusoglu török kollégájával telefonon egyeztetett a földgázszállítások fenntartásának feltétlen szükségességéről. Szijjártó Péter közölte, török kollégájának is elmondta, hogy „miközben Magyarország az európai egység fenntartásában érdekelt, nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg”. Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Ukrajnában zajló háború idején „legfontosabb kötelességünk hazánk biztonságának garantálása, amely feladatnak több dimenziója is van”.

Vasárnap reggelig 540 millió forint felajánlás érkezett az orosz-ukrán háború kitörése után a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós, a Karitatív Tanács elnöke hangsúlyozta: továbbra is várják a pénzbeli és szálláshely-felajánlásokat, a tartós élelmiszereket, valamint az önkéntesnek jelentkezéseket. Közölte, a karitatív szervezetek a határ menti településeken és a budapesti pályaudvarokon kialakított segítőpontokon eddig több mint 59 ezer embernek nyújtottak támogatást, mintegy 200 millió forint értékben. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a kormány első lépésben 600 millió forintot, majd további 1,3 milliárd forintot különített el arra, hogy közvetlen segítséget juttasson el Kárpátaljára, sőt azon túlra is.

A járványügyi korlátozások feloldásával összhangban hétfőtől nem kell a közösségi közlekedésben maszkot viselni – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ. A koronavírus-járvány mérséklődése miatt a kormány feloldotta a járványügyi korlátozások többségét. A pénteki kormányrendelet szerint hétfőtől nem kötelező a maszkviselés a közösségi közlekedésben, állomásokon, megállóhelyeken, pályaudvarokon. A BKK központi ügyfélszolgálatában, illetve ügyfélközpontjaiban sem kell az ügyfeleknek, munkatársaknak maszkot viselniük hétfőtől, de egyéni döntés alapján a jövőben is bárki hordhat maszkot, hogy védje egészségét.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szervezésében tüntetést tartott az egységes ellenzék az MTVA székháza előtt vasárnap 17 órakor. Az egységes ellenzék azt kifogásolta, hogy nem jelenhet meg az ellenzék a köztévében, és hogy elfogadhatatlan szinten terjesztik az orosz, putyini propagandát az ukrajnai helyzet kapcsán. Az M1 szerint azonban ilyenről szó sincs, a háború kezdete óta minden lényeges eseményről beszámoltak, az orosz támadásról és az ukrán, illetve nemzetközi reakciókról is. Az épületegyüttes előtti terület megtelt emberekkel, összesen 10 felszólaló volt. Polyák Gábor, az egyesült ellenzék médiaszakértője beszédében kiemelte „Olyan országban szeretnénk élni, ahol a szakadékok nem áthidalhatatlanok. A választás tétje, hogy tovább építjük-e a keleti mítoszokat és a gyűlöletet, vagy a józan ész győz”, fogalmazott.

Külföldi hírek:

Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül – jelentette ki a Beregszász közelében fekvő asztélyi határátkelőn vasárnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a helyszínen ismerkedett az ott kialakított segítségpont működésével. A kormányszóvivő Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Gerevich Jánossal, a szervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen tekintette meg azt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségpontot, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket. Folyamatosan fejlesztik a segítségpontot, ahol melegedősátor is rendelkezésre áll és napokon belül felépül egy vizesblokk, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán. A segélyszervezet képviselői a határ ukrán oldalán megkérdezik a sorban álló menekülteket, hogy mire van szükségük Magyarországon, így az ottani segítők idejében felkészülhetnek és a lehető leggyorsabban konkrét segítséget nyújthatnak.

 

                      Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, azért repült Moszkvába és Berlinbe megbeszéléseket folytatni az országok vezetőivel, hogy „segítse a párbeszédet” az oroszok és az ukránok között. A heti kormányülés elején Bennett azt mondta, hogy „minden szereplő áldásával és bátorításával” utazott Moszkvába, nyilvánvalóan az Egyesült Államokra utalva. A miniszterelnök szerint még ha kicsi az esélye is, hogy közvetítői erőfeszítései sikerrel járnak, Izrael „erkölcsi kötelessége” megpróbálni. A kormányfő szerint Izrael „jelentős bevándorlási hullámra” készül az ukrajnai háború

miatt, amelyet „kihívásnak” nevezett az ország számára. „ Az ilyen pillanatok, amikor a világ válsággal néz szembe, és a zsidók már nincsenek biztonságban ott, ahol vannak, mindannyiunkat emlékeztetnek a zsidók hazájának fontosságára.” Bennett vasárnap délelőtt 24 órán belül harmadjára beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Miniszterelnöki Hivatal nem részletezte, hogy miről beszélt a két vezető.

                 A török elnök felszólította orosz hivatali kollégáját, hogy „azonnal hirdessen ki egy általános tűzszünetet” Ukrajnában – közölte az ankarai elnöki hivatal. Recep Tayyip Edogan egy órán át beszélt Vlagyimir Putyinnal telefonon. Március 11-e és 13-a között lesz a dél-törökországi Antalyában egy diplomáciai fórum, amelyre hivatalos Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, de Ankara azt reméli, hogy elmegy az eseményre az ukrán külügyminiszter is, és így találkozhatna az egymással háborúban álló két ország diplomáciai vezetője – magyarázta az AFP hírügynökség. „Egy azonnali tűzszünet lehetővé tenné a politikai megoldás megtalálását és a humanitárius aggályok eloszlatását” – mondta Erdogan Putyinnak, hozzátéve, hogy szerinte azonnal humanitárius folyosókat kell nyitni Ukrajnában. „Nyissunk együtt ablakot a békére! Ankara mindenféle módon kész hozzájárulni a kérdés békés megoldásához” – mondta.

„Finnország légvédelmi rendszereket kíván vásárolni Izraeltől” – mondta Antti Kaikkonen, az északi ország védelmi minisztere az Ykkösaamu című finn televíziós műsorban szombaton az YLE News szerint. Finnország korábban öt vállalatnak küldött ajánlattételi felhívást, köztük az Israel Aerospace Industries és a Rafael Advanced Defense Systems vállalatoknak. „Most Finnország leszűkítette a kört a két izraeli jelentkezőre” – árulta el Kaikkonen. „Ez egy jelentős beruházás, egy nagy beruházás közvetlenül a vadászgépek [F-35] után” – mondta. A cél a végleges vásárlási döntés meghozatala 2023 elején.

                 A francia katonák romániai jelenléte újabb bizonyítéka annak, hogy Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében – hangoztatta a francia védelmi miniszter Romániában. Előzőleg Florence Parly Klaus Iohannis román államfővel és Nicolae Ciuca miniszterelnökkel együtt meglátogatta a Fekete-tenger partvidékén, a Mihail Kogalniceanu támaszponton állomásozó francia csapatokat. Parly leszögezte: senki sem fenyegeti Oroszországot, de a NATO-nak meg kell mutatnia, hogy egysége megbonthatatlan, megvédi szövetségeseit. Az első francia csapatok kedden érkeztek a Kogalniceanu támaszpontra, ahol már kétezer amerikai katona is állomásozik. A Romániában francia vezetéssel alakuló új NATO-harccsoportba Belgium, Lengyelország és Portugália is küld katonákat.

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad az orosz invázió miatt Ukrajnából elmenekülő emberek közül – mondta a szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat a menekültek elosztása az Európai Unió tagországai között. „Életeket akarunk menteni,

az útlevéltől függetlenül” – mondta Nancy Faeser a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban, rámutatva, hogy a menekültek túlnyomó többsége ukrán állampolgár, vagy ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, akik ezt a jogállást „magukkal hozzák”, így mentesülnek a hosszadalmas menekültügyi eljárás alól. Az orosz invázió elől elmenekült, és ukrajnai tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek valószínűleg igen kevesen vannak, ők menedékjogot kérhetnek és védelmet kaphatnak az EU-ban – tette hozzá a miniszter. A szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy közösségi szinten a legfontosabb a menekültek ellátása és elosztása az EU-tagok között. Így kerülhető el, hogy túlterhelődjön bármely tagország menekültügyi rendszere.

Gazdasági hír:

Több orosz bank bejelentette vasárnap, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata. A kínai fizetőrendszerre való áttérésre azután döntöttek az orosz bankok, hogy a Visa és a MasterCard közölte: felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A Visa és a MasterCard kártyái országon belül továbbra is működnek, viszont külföldön nem lehet vásárolni velük. Nem működnek a külföldön kibocsátott Visa- és MasterCard-kártyák sem Oroszországban. A UnionPayre való átállásról vasárnap a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezője, valamint az Alfa Bank, Raiffeissen Bank orosz leányvállalata, az MKB és a Tinkoff adott ki közleményt. Számos másik bank pedig eddig is használta a rendszert. A UnionPay egy 2002-ben létrehozott nemzetközi fizetési rendszer, amely 2005-ben vált nemzetközivé.

Időjárás:

Ma helyenként napos, másutt viszont erősen felhős idő lesz a jellemző.

Este keleten csökken, délnyugaton megnövekszik a felhőzet, és ott fordulhat elő jelentéktelen mennyiségben vegyes halmazállapotú csapadék.

A hőmérséklet jellemző átlaga -4 – 9 fok körül alakul.