Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtök óta, közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.05.-reggelén 

Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad – mondta a miniszterelnök a magyar-ukrán határ mellett fekvő Beregsurányban újságíróknak.

Emmanuel Macron szerint a „legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban.

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtök óta, közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Moszkvában felszámolták a független hangvételű Ekho Moskvy rádióadót és a Dozsgy (ejtés: Dozsgy) tévécsatornát az ukrán aggresszióval kapcsolatos véleményük miatt.

Belföldi hírek:

Ukrajnából Magyarországra érkező menekült ember ellátatlanul nem marad – mondta a miniszterelnök a magyar-ukrán határ mellett fekvő Beregsurányban újságíróknak. Orbán Viktor kiemelte: baj idején a legfontosabb a nyugalom, a higgadtság, a tapasztalat és a rutin. „Sajnos vagy szerencsére nekünk válságviselt minisztereink vannak”, a miniszterek többsége látott már valamilyen válságot, ezért a koordináció jól működik – mondta. Hozzátette: az önkéntesek munkáját összehangolták, így semmilyen adomány nem megy kárba, mindent csoportosítanak, szétosztanak és eljuttatnak a megfelelő helyre. A miniszterelnök szólt arról is: azokat a menekülteket, akiknek nincs olyan ismerősük, akinél megszállhatnának és Magyarországon maradnak, átmeneti szálláson helyezik el. Az ország különböző pontjain már kijelöltek számukra megfelelő helyeket, ahol ételt és szállást kapnak akkor is, ha hosszabb ideig kénytelenek maradni. Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy elkezdték szervezni a menekültek munkához juttatását.

Önös politikai érdekeik félretételére, felelősségteljes viselkedésre, Magyarország biztonságának figyelembe vételére kért minden politikai erőt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a háború, a biztonság kérdésében nemzeti egység jöjjön létre. A miniszter nagyon szomorúnak tartja, hogy – mint mondta – a baloldal a választási kampány miatt mintha nem lenne tekintettel azokra a veszélyekre, amit ez a háborús helyzet jelent Európának és Magyarországnak. Hozzátette: az ország biztonsága még a választásoknál is fontosabb, egy háborús helyzetben felelőtlenül összevissza beszélni különösen káros. Katonákat vagy fegyvereket küldeni csak olaj a tűzre, és ebben a helyzetben Magyarország és a kárpátaljai magyarok biztonságát is veszélyezteti – jelentette ki. Gulyás Gergely azt mondta, „arra kérünk minden politikai erőt, hogy ezen a területen tegye félre önös politikai érdekeit, felelősségteljesen viselkedjen, az ország biztonságáról van szó”.

Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán háborúról, a tájékoztatás fontosságáról és a politika felelősségéről. Az elnök az orosz-ukrán háborúról szólva beszélt a NAIH és a kijevi egyetem jogi kara között létrejött együttműködésről, amelynek eredményeként évente több ukrán jogász is érkezett hazánkba a magyar jog- és intézményrendszer tanulmányozására. Hozzátette: az együttműködés nagyban köszönhető a kijevi egyetem magyar származású rektorának, akivel évekkel ezelőtt, még adatvédelmi biztosként került jó kapcsolatba. A háborús konfliktus egyik fontos elemének nevezte a korrekt tájékoztatást, annál is inkább, mert a háború érintettjei rendelkeznek személyes tapasztalatokkal. Kiemelte, hogy ugyan létezik tényszerű tájékoztatás is, de az is igaz, hogy a virtuális térben álhírek és előre megszerkesztett félretájékoztatások is találhatók. – Az a szomorú, hogy az utóbbiak elterjedésében a világpolitika és sajnos a magyar belpolitika szereplőinek is van felelőssége – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások második fordulója nem hozott áttörést, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról – közölte csütörtökön Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a két fél között Fehéroroszországban, a lengyel határ közelében tartott tárgyalások második fordulója után. Podoljak közölte: a felek részletesen megvitatták a humanitárius kérdéseket, mivel sok város van jelenleg körülzárva. A tanácsadó aggodalmát fejezte ki az élelmiszer- és gyógyszerellátással, valamint az evakuálási lehetőségekkel kapcsolatos drámai helyzet miatt. A Mihajlo Podoljak által később felolvasott nyilatkozat szerint Moszkva és Kijev „biztonságos folyosókat hoz létre, amelyeken a polgári személyeket evakuálhatják, a humanitárius segélyszállítmányokat pedig eljuttathatják” azokba az övezetekbe, ahol a legsúlyosabbak a harcok.

Emmanuel Macron szerint a „legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte „teljesen eltökélt az invázió folytatásában”, miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal. A Kreml közlése szerint Putyin elnök „a neonácik ukrajnai szerepéről” beszélt a francia államfőnek. Az Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta a két vezető harmadszor beszélt telefonon egymással. Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfélórás

telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és „súlyosbodni fog”, amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit. „Macron elnök előrejelzése az, hogy a legrosszabb következik, mindarra tekintettel, amit Putyin elnök mondott neki” – jelezte az Élysée-palota.

Megrongálták, kék-sárgára, az ukrán zászló színeire, mázolták ismeretlenek a pozsonyi szovjet katonai temető emlékművét, a Slavínt – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Feltételezhető, hogy a rongálást csoportosan követték el, tekintve, hogy a temető központi emlékműve – melynek tetején egy mintegy negyvenméteres obeliszk áll – nagy kiterjedésű épület, s lépcsőzetét, oszlopait és az előtte lévő teret is lemázolták. Az ügyben a hatóságok idegen tulajdon megrongálása miatt indítottak eljárást – tájékoztatta a szlovák hírügynökséget a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője. A mintegy tízezer négyzetméteres katonai temető emlékművét 1960-ban adták át, Pozsony egyik jellegzetes épülete, illetve a pozsonyi vár, a koronázó templomként ismert Szent Márton-dóm és az Új-híd mellett a város egyik legismertebb turistalátványossága is.

Többségi szavazattal felszámolta az Eho Moszkvi rádiót és híroldalát a tulajdonos zrt. igazgatótanácsa – közölte Alekszej Venegyiktov főszerkesztő csütörtökön a Telegram- csatornáján. A többségi tulajdonos Gazprom Media megerősítette a független hangvételű médium felszámolását. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) kedden korlátozta az Eho Moszkvi és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát. A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai „különleges hadműveletéről”. A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy elnémítása mellett. A hatóság azt állította, hogy a közölt hamis információk a harci műveletek módjára, az orosz fegyveres erők emberveszteségeire, a bombázásokra és a polgári áldozatokra vonatkoztak. A két médiumban emellett felhívások hangzottak el nyilvános tömegrendezvények megszervezésére Oroszországban. Venegyiktov főszerkesztő alaptalannak nevezte akkor vádakat, és a Roszkomnadzor határozatának megfellebbezésére készült.

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtök óta, közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon. Az egymillió ember Ukrajna lakosságának két százalékát jelenti. Ez az érintett országok hatóságai által közölt adatok összesített értéke. Az UNHCR egyúttal

figyelmeztetett, hogy a menekültáradatnak messze nincs vége, akár a négymilliót is elérheti ez a szám a végén, sőt, ennél is több lehet. A legtöbben – 5,7 millióan – a szíriai háború elől menekültek el külföldre az ENSZ-szervezet adatai szerint, de a leggyorsabb szíriai exodus idején, 2013 elején is legalább három hónap alatt hagyta el az országot egymillió ember. Az ENSZ tisztségviselői a mostani válságban dicsérték az Ukrajnával szomszédos, befogadó országokat segítőkészségükért.

Fehéroroszország vezetője akaratlanul is kiszivárogtathatta Vlagyimir Putyin következő lépését – azaz, hogy Oroszország legközelebb Moldovát tervezi lerohanni. Alekszandr Lukasenko egy haditervnek tűnő térkép előtt állt országa Biztonsági Tanácsának ülésén. A térképen Ukrajna négy részre volt osztva, amelyen több orosz támadássorozat is fel volt tűntetve – köztük az északról Kijev felé, a Krím felől pedig Herszon felé haladó csapatok.

Gazdasági hír:

Az amerikai kormány újabb szankciókat vezetett be az orosz oligarchák, valamint családjaik ellen, Ezt Joe Biden jelentette be. A szankciók követik az Európai Unió által a hét elején bejelentett szankciókat, vagyis azokat az orosz oligarchákat célozzák meg, akiket az EU is szankcionált .Lesznek átfedések, de lesznek egészen új nevek is a listán. Biden már korábban is bejelentett az orosz oligarchákra vonatkozó szankciókat, és azokat alkalmazza is a Kremlhez közel álló vezető szerepet betöltő oroszokkal, valamint felnőtt gyermekeikkel szemben. Biden legutóbb megfogadta: az orosz oligarchák “törvénytelenül szerzett jövedelmei” ellen fog fellépni, köztük magánrepülőik, luxuslakásaik, valamint jachtjaik kapcsán. Az USA 19 orosz oligarchával, illetve 47 családtagjukkal és hozzájuk közelebb álló személyekkel kapcsolatban jelentettek be vízumkorlátozást. A tiltólistára került személyek egyike Alisher Burhanovich Usmanov, Oroszország egyik leggazdagabb ember, akit Putyin szövetségesének is tartanak, és Dmitrij Peskov, Putyin sajtótitkára szintén felkerült az amerikai tiltólistára.

Időjárás:

Ma eleinte mindenütt kisüthet a nap, majd délutánra az ország délnyugati felén ismét a felhők kerülhetnek túlsúlyba.

Estefelé Élénk ÉK-i szél fúj.
A hőmérséklet jellemzően -6 – 8 fok körül alakul.