A magyar miniszterelnök szerint a háborút csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megállítani.

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2022.03.04.reggelén 

A magyar miniszterelnök szerint a háborút csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megállítani.

Kivezeti Magyarország a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Véget ért az orosz-ukrán béketárgyalás második köre, amelyek az egyik ukrán tárgyaló szerint a küldöttségüknek nem sikerült elérnie a kitűzött célt.

Szerbia óriási nyomás alatt áll amiatt, hogy egyedüli európai országként nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz – hangsúlyozta Aleksandar Vucic.

Belföldi hírek:

A háború befejezésének felelőssége mindenekelőtt az orosz felet terheli – nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a BBC-nek csütörtökön. A miniszterelnök Tarpán és Beregsurányban tett látogatása során jelentette ezt ki a BBC helyszínen tartózkodó tudósítójának. A magyar miniszterelnök szerint a háborút csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megállítani. Orbán Viktor nem tanácsolt semmit sem az orosz, sem az ukrán elnöknek, de azt elmondta: „Magyarország barátja Ukrajnának és az ukrán embereknek, akik számíthatnak ránk, ha itt segítségre van szükségük. Nem hiszem, hogy az országok vezetőinek szükségük lenne a tanácsomra. Ők nagy emberek, és nálam jobban tudják, hogy mit kell tenni.” Orbán Viktor , ha tanácsot nem is adott azért üzent, békét szeretne. A béketárgyalásoknak biztosítana is helyet.

A miniszterelnök elmondta: Magyarország történelmének egyik legnagyobb humanitárius akciója indult el. Az összefogás lelkes, széles és teljes. Orbán Viktor Tarpára és Beregsurányba, valamint a szomszédos településekre látogatott csütörtökön, ahol több ezer menekültet láttak el az elmúlt napokban.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti Tv több fontos kérdésére is válaszolt a Kormányinfón. A Heti Tv legelsőként a menekültek fogadása kapcsán a járványügyi kockázatok csökkentésére kérdezett rá, hiszen Ukrajnában az átoltottság nem olyan jó, mint itthon. Nem beszélve más betegségekről, mint a TBC, amelyek itthon már szinte ismeretlenek. A miniszter válaszában elmondta,

mindenféle oltás elérhető Magyarországon, a kapacitások elegendőek akár a menekültek számára is. Nem csak a koronavírus elleni vakcinák vannak kellő számban, hanem minden egyéb más fertőzéssel szemben is. Gulyás Gergely kérdésre azt is elmondta, hogy a menekültekkel érkező kisállatok beengedésének ügyében a határrendészet igyekszik a legrugalmasabban és a leghumánusabban eljárni. Azt, hogy kb. hány menekült érkezhet, azzal kapcsolatban a politikus megjegyezte, nem szerencsés semmilyen becslésbe bocsátkozni, hiszen nem lehet tudni, hogy a háború meddig tart, és ha annak vége lesz, az milyen békével zárul.

Kivezeti Magyarország a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Kivezetik azt a szabályt is, amely biztosítja, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást – mondta a miniszter, aki két területet említett ezen szabályok alól kivételként, a szociálisat és az egészségügyit. Elmondta, kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. A miniszter azt mondta, fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, a többi között a lehetséges hatodik hullám veszélye, valamint a kormány cselekvőképességének fenntartása miatt.

Rendben célba ért a Magyar Vöröskereszt egytonnás segélyszállítmánya Beregszászra, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetéhez. A csomagokba elsősorban tartós élelmiszer (liszt, cukor, étolaj, rizs) került, amivel a lakosság ellátását helyben tudja segíteni a szervezet; a mostanit várhatóan egy újabb 24 tonnás szállítmány fogja követni – közölte a Magyar Vöröskereszt. Hozzátették, hogy a Kárpátaljai Vöröskereszttel a szakmai mellett évek óta baráti viszonyt is ápol a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A most eljuttatott élelmiszerszállítmány hatékony támogatást jelent az ottani tagszervezetnek a jelenlegi helyzetben – értékelték.

Donáth Anna, a Momentum elnöke a lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzd, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul, írta a párt közleményében. Donáth Anna szerint ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítania az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtania azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek. A Momentum elnöke és EP képviselője szerint ugyanis a Pegasus-ügy a demokráciáról szól.

Külföldi hírek:

 

Véget ért az orosz-ukrán béketárgyalás második köre, amelyek az egyik ukrán tárgyaló szerint a küldöttségüknek nem sikerült elérnie a kitűzött célt. Egyetértenek viszont abban, hogy egy humanitárius folyosó hozzanak létre, amelyen keresztül a civilek útnak indulhatnak. Mykhailo Podolyak, az ukrán elnök tanácsadója szerint a felek egyetértettek abban, hogy egy lehetséges tűzszünetet kössenek, mialatt ki lehet menekíteni a civileket. A tűzszünet csak azokon a területeken lenne érvényes, ahol a civilek számára biztosítják az evakuációt. Abban is egyetértettek, hogy gyógyszereket és élelmiszert szállítanak oda, ahol a leghevesebb harcok zajlottak. Ez volt az első alkalom, hogy a háborús felek meg tudtak egyezni egy dologban. Podolyak ugyanakkor megjegyezte, hogy a tárgyalások nem az elvárásaik szerint alakultak.

A moldovai Chisinauban szállásolták el, és Berlinbe tartanak az orosz támadás alatt álló Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház lakói . Több mint száz gyermeket sikerült szerdán Odesszából átjuttatni a határon a szomszédos Moldovába, az izraeli diplomácia, az ultraortodox Chabad mozgalom és egy nemzetközi alapítvány erre összegyűjtött négymillió dolláros segélyének a segítségével. Ezeknek a gyerekeknek egy része a Chabad működtette odesszai zsidó árvaházban élt, de sokan csak a háború miatt csatlakoztak hozzájuk, mert családjuk Ukrajnában maradt harcolni, vagy mert valamilyen okból nem tudott vagy nem akart elmenekülni, de a gyerekeket ki akarták menekíteni a háborúból. A legfiatalabb gyermek mindössze 37 napos. Szerda reggel 7 órakor indultak el Odesszából négy busszal, és délután 5-kor érkeztek meg Chisinauba, noha ez az út békeidőkben csak 3 órán át tart. Negyven gyermeknek – köztük az újszülöttnek – még nem volt útlevele, az izraeli diplomácia segítette őket átkelni a határon.

Izrael egy tábori kórház előkészítésén dolgozik a következő humanitárius segélyszállítmánya részeként Ukrajnának, mondta Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter a Kan közrádiónak csütörtökön. Horowitz hangsúlyozta, hogy a kórházat kizárólag civilek fogják irányítani. „Nem szándékozunk katonákat küldeni Ukrajnába” – mondta az izraeli egészségügyi miniszter. Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete kedden jelezte, arra kérték az izraeli külügyminisztériumot, hogy a sebesült katonáknak és civileknek nyújtsanak orvosi ellátást tábori kórházban vagy kezelésekkel Izraelben.

Válaszul az ellene bevezetett szankciókra, Oroszország befagyasztja az Egyesült Államokba irányuló rakétahajtómű-exportját – jelentette be Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója csütörtökön a Rosszija 24 tévécsatornán. Közölte, hogy leáll a már a tengerentúlra leszállított hajtóművek szervizelése is. Ezenkívül Oroszország leállítja Németországgal az eddigi együttműködést a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében, és önállóan folytatja a tevékenységet.

Szerbia óriási nyomás alatt áll amiatt, hogy egyedüli európai országként nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz – hangsúlyozta Aleksandar Vucic. A szerb elnök nem először beszélt arról, hogy a nyugat-balkáni ország csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, ugyanakkor meg akarja őrizni partneri kapcsolatát hagyományos szövetségesével, Oroszországgal, amelyhez vallási és történelmi kötelékek kapcsolják. Belgrád nemcsak hogy nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, hanem más európai országokkal szemben a repülőjáratokat sem szüntette meg Moszkva és Belgrád között, sőt növelte a járatok számát. Aleksandar Vucic rámutatott, hogy Szerbia egyetért az ENSZ Közgyűlésével abban, hogy elítélendő Oroszország támadása Ukrajna ellen, ugyanakkor nem tud csatlakozni a szankciókhoz. „Szerbia rendkívül nehéz helyzetben van, és nehéz elmagyarázni, hogyan kötődik egymáshoz a politika és a gazdaság, milyen a politika hatása a gazdaságra, és milyen nyomás alatt áll Szerbia” – hangsúlyozta.

Újabb fegyverszállítmányt kaphat Németországtól az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg – jelentették német hírportálok. A szállítmány 2700 Strela típusú, vállról indítható szovjet légvédelmi rakétából áll. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. A szövetségi gazdasági minisztérium már hozzá is járult kivitelükhöz. A kormány az Ukrajna elleni orosz invázió harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. Az első szállítmány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából áll. Christine Lambrecht védelmi miniszter egy hétfőn – február 28-án – reggel tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a támogatás megérkezése Ukrajnába „nem napok, hanem órák kérdése”.

Gazdasági hír:

A kormány azért dolgozik, hogy a szomszédban zajló háború hatásaitól minél inkább meg tudják védeni a gazdaság szereplőit, és a magyar embereket – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22. alkalommal megrendezett Vállalkozók napján. Hozzátette: az eseményeket folyamatosan nyomon követik annak érdekében, hogy el tudják indítani azokat a higgadt, megfontolt lépéseket, ami ebben a helyzetben is a magyar emberek, és a magyar gazdaság érdekeit szolgálja. Azt mondta, hogy óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe, viszont a kilátásokat nagyban befolyásolja a háború. „Biztos vagyok abban, hogy ahogy eddig is, a magyar kormány számíthat a magyar vállalkozásokra, együtt meg tudjuk sokszorozni az erőnket” – fogalmazott a tárcavezető.

Időjárás:

Ma változóan felhős lesz az ég, és többfelé alakulhatnak ki futó hózáporok, havas eső záporok.

Este számottevő csapadék már nem várható, csökken a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően -5 – 8 fok között alakul.